mięso - 63110 przepisów (strona:2841/4208)

Suszone śliwki w szynce parmeńskiej 359

Szybka przekąska dla miłośników połączenia owoców z mięsem. Suszone śliwki zawinięte w szynkę parmeńską i zapieczone przez około 10min. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Znana przekąska imprezowa. Potrzebujemy: 200g suszonych śliwek 2 opakowania szynki parmeńskiej Każdy plaster szynki parmeńskiej przekrawamy w zdłuż na pół i zawijamy w niego 1 suszoną śliwkę. Tak popakowane śliwki układamy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 204

olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.  Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy jajka i słodką paprykę i bardzo staranie mieszamy. Smakujemy czy jest wystarczająco pikantny i słony, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Foremki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak z pomidorami i cytryną 184

plaster boczku. Układamy w naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika pod grill na 15-20 minut. Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej, ale zmniejszamy wówczas ilość soli przy przyprawianiu mięsa. Całość możemy podać z ryżem. Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver "30 minut w kuchni" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Ketchupy i sosy Fanex - moja opinia 270

Grillowanie to podobno sport narodowy Polaków. Za nami majówka, która dla wielu była oficjalnym rozpoczęciem sezonu grillowego, którego pełnia dopiero przed nami. Nawet dobrze doprawione mięso bez towarzystwa sosów okazuje się być nijakie. ;-) A że nie zawsze mamy możliwość by przygotować ich w domu, z pomocą przychodzi Fanex z szerokim asortymentem gotowych sosów, w różnych wariantach smakowych. Firma Fanex działa

Szefowa kuchni
Lazania z ragu' z soczewicy 228

Ragu' z soczewicy przygotowuje się  podobnie jak  tradycyjny, włoski sos mięsny.  Potrzebujemy  do tego   warzywa /cebula, marchew i seler/ przecier pomidorowy,a zamiast mięsa soczewicę. Aby przygotować moją wersję sosu należy  wcześniej ugotować soczewicę ,  a następnie  połączyć ją z podgotowanym  sosem pomidorowym . Tym  razem jednak do  zapiekanki użyłam

Zakamarki mojej kuchni
Jak to jest z tym glutaminianem? 175

wzmacnia smakowitość potraw mięsnych, rybnych czy warzywnych. 3. MSG znajdziemy w wielu produktach takich jak Vegeta, Maggi, kostki rosołowe, zupy instant, ketchup, gotowe dania, mieszanki przyprawowe (np. przyprawa do mięsa), konserwy mięsne, chipsy, słone przekąski, sosy instant, sosy sojowe, tzw. gorące kubki, gotowe panierki do mięs. Słowem - prawie we wszystkim, co przetworzone i słone. 4. Jest solą kwasu glutaminowego, który

Powiedz dietom nie
Zupa krem z soczewicy przepis 170

przed zmiksowaniem całości). Przepłukujemy soczewicę. Najlepiej moczyć ją przynajmniej przez godzinę przed gotowaniem. Dodać soczewicę do garnka. Zalać 1 litrem zimnej wody. Można dorzucić wywar z kości lub kawałek mięsa do nagotowania na nim wywaru. Wtedy nie będzie to danie wegetariańskie, ale soczewica gotowana na mięsie zyskuje taki charakterystyczny posmak. Mi przynajmniej bardziej smakuje w takiej mięsnej wersji. Zagotować całość

MODA NA BIO
Sos słodko-kwaśny 2883

karmel stwardnieje. Podgrzewamy całość 2-3 minuty aż się rozpuści. Wtedy dodajemy keczup, ocet i mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/4 szklanki wody. Dusimy aż zgęstnieje. 4. Sos przelewamy do mięsa i warzyw i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem lub makaronem

Szefowa kuchni
Kotlety schabowe 244

sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 2 jajka, bułka tarta, olej. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i dzielimy na kawałki. Każdy kawałek schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Kotlety z obu stron posypujemy solą, pieprzem, paprykami. Na głębokim talerzyku roztrzepujemy jajka a na drugi, płytki talerz sypiemy bułkę tartą. Każdy kotlet obtaczamy w jajku a następnie w bułce

paapilotkaa
Penne z wędzonym boczkiem 370

Czosnek dodać na końcu z solą i pieprzem.  Przygotowany według przepisu  na opakowaniu fix, wlać na patelnię i trzymać na ogniu, aż zgęstnieje. Ugotowany makaron wmieszać w mięso i boczek, posypać posiekaną natką pietruszki i gotowe............ Smacznego

Gaździnka warzy
Kurczak w cieście francuskim 325

jeden dodatkowy dzień wolny od pracy. Więc odpoczywamy :) Dzisiaj chciałabym zaprezentować fajny przepis, który nie wymaga zbyt wiele nakładu pracy, a jego finał jest efektowny i bardzo smaczny. Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć przyprawą do kurczaka i 2 łyżkami oleju. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie krótko obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Piekarnik nagrzać do 200ºC (z termoobiegiem

Świat Domowej Kuchni
Pizza pełnoziarnista z jajkiem sadzonym i szpinakiem 274

Lubicie jajka sadzone? Ja bardzo, dlatego postanowiłam, że będzie dodatkiem do pełnoziarnistej pizzy, którą też uwielbiam. :-) Całość bardzo ładnie się zapiekła a wszystkie smaki się uzupełniają. Dodatek mięsa nie jest konieczny, choć ja pokusiłam się o dodanie kilku kawałków kurczaka. Polecam, polecam i jeszcze raz polecam! :-) (składniki na 1 małą pizzę) 175g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 100ml ciepłej

Szefowa kuchni
Przyprawa do mięs drobiowych a'la Mechanik w kuchni 178

papryki ostrej 0,5 - 1 jm soli  Przygotowanie : Wszystkie składniki wymienione wyżej zsypuję do jednego pojemnika z pokrywką i dokładnie mieszam. Przyprawa idealnie sprawdza się przy mięsach drobiowych szczególnie smażonych. Ilości i rodzaje przypraw chronione prawem autorskim, jakiekolwiek publikowanie tylko i wyłącznie z podaniem bezpośredniego linku do bloga Mechanik w kuchni na stronę z przepisem

Mechanik w kuchni
Grillowana rolada z kurczaka ze szpinakiem i figami 219

szpinaku, dodajemy pokrojona roladę, figi, physalis, cebulki i całość polewamy sosem koperkowym. Ozdabiamy świeżym tymiankiem. Smacznego :)   Rada: Figi należy umyć i oczyścić z bardzo drobnych kolców.  Żeby mięso nam się przy rozbijaniu i skręcaniu nie rozpadło, najlepiej przygotować go na foli.  Nie należy zbyt mocno solić  fileta, ponieważ dodajemy oliwki, które są bardzo słone

Moniki Smakołyki