drobno kroimy cebulę, paprykę i szczypior. Drobno kroimy też fileta z piersi kurczaka. Przyprawiamy przyprawą do mięs. Na patelni z niewielką ilością oleju i 1/4 masła podsmażamy cebulę, mięso i paprykę. Dodajemy do ziemniaków, mieszamy i dzielimy na 4 części. Jedną odkładamy a w to miejsce wsypujemy mąkę i dodajemy odłożoną część ziemniaków. Dodajemy jajko, dokładnie mieszamy i przyprawiamy
Maminek kulinarnypotrawę narodową. To klasyczne danie ma bardzo wiele lokalnych odmian, ale w gruncie rzeczy jest to grecki odpowiednik naszej fasolki po bretońsku, tylko w nieco zdrowszej wersji, bo bez mięsa. Gigantes znaczy "olbrzym", a plaki - "pieczony". Macie ochotę poczuć klimat greckiej tawerny? Przygotujcie fasolę, zaopatrzcie się w butelkę dobrego wina lub ouzo i oby pogoda dopisała. Składniki: 400 g białej
Smakowity Blog Kulinarnypotrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą
W Mojej Kuchni Lubięrównież łatwość utrzymania jej w czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. Na grillowej patelni linii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne rowki, umożliwiające ściekanie wytopionego tłuszczu. Nadają one przygotowywanej potrawie wygląd dania z grilla. Patelnia grillowa zaopatrzona jest
karmelowySkąd wziąć piersi, nogi z przepiórki, w sprzedaży są tylko całe ptaki?” Ja kupuję całe przepiórki i dzielę je, przy okazji wycinając kręgosłup, który dodaję, na przykład do bulionu. Mięso oprószyć solą, mąką, obtoczyć w roztrzepanych jajkach a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
królestwo garówtego w 10-15 minut jesteś w stanie przygotować smaczny, ale i zdrowy posiłek. Wystarczy, że otworzysz lodówkę i wyjmiesz ulubione warzywa sezonowe, dodasz kawałek sera i/lub rybki czy mięsa i twój zdrowy szybki obiad tworzy się prawie sam! Składniki: batat brokuł zielone szparagi cebulka szalotka ser kozi typu feta sól Sposób przygotowania: Warzywa umyj, pokrój na kawałki
Wielki apetytPrawdziwi mięsożercy muszą czasem zjeść coś bardziej "egzotycznego" :) Na taką okoliczność proponuję roladki schabowe z pyszną sałatka własnego przepisu z serii "wymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka
upichconaliście rukoli. Do szklanki wlewamy oliwę z oliwek (ok. 1/4 wysokości szklanki) dodajemy wyciśnięty czosnek oraz przyprawy: oregano, tymianek, zioła prowansalskie, bazylia. Gotowy sos sałatkowy dodajemy do miski z mięsem, rukolą i pomidorem. Skrapiamy sosem sojowym
upichconaZupa warzywna na mięsie gulaszowym ;) Ta warzywna zupa powstała w wyniku podgotowania mięsa gulaszowego, które docelowo było składnikiem zapiekanki. Wyszło i w pakiecie i całkiem smacznie. Do tego naturalnego bulionu dodałam tylko włoszczyznę, puszkę białej fasoli, 4 ziemniaki, por, pęczek koperku oraz estragon. Do smaku można dodać sos sojowy lub kostkę rosołową. W kuchni nic się nie marnuje i jeszcze
upichconadziś na obiad placek ziemniaczany z ziołami na wiejskiej słonince i klasycznym czerwonym pesto z pomidorów. Sposób na szybkie tarcie ziemniaków - idealnie sprawdza się maszynka do mielenia mięsa
upichconaukrywam, że chwycił mnie za serce sezonowy program biedronkowy pt "Smaki Portugalii". Dlatego postanowiłam wyczarować coś nowego, z czym nigdy wcześniej nie miałam do czynienia. Wybór padł na mięso żarłacza błękitnego w zestawieniu z łososiem, owocami morza i warzywami. Wpierw miała być zupa ale zależało mi na czymś bardziej treściwym aby w Dniu Kobiet nie spędzić całego dnia w kuchni
upichconaziarnami słonecznika oraz dyni Wybieramy którąś z klasycznych metod i dodajemy ziarna od razu po wbiciu jajka do patelni. - z kiełbasą, słoniną, szynką lub boczkiem W zestawieniu z mięsem sadzić można na różne sposoby, pokrojone w kawałki lub w plastrach. Zasadniczo po rozgrzaniu patelni z tłuszczem dorzucam mięsko i wbijam jajko. Smażę na średnim ogniu, nigdy na dużym
upichconaTydzień Wege trwa. W wielu nowych głowach pojawi się myśl: "Ok, może spróbuję". Zaraz potem przyjdzie nowa: "Ale czym zastąpię mięso??". I jeszcze jedna - oczywista odpowiedź na drugą: "No tak, kotletami sojowymi". Następnie wege świeżynka kupi kotlety sojowe, przyrządzi je wg przepisu na opakowaniu, stwierdzi oczywistą oczywistość, że "to" smakuje jak podeszwa i już na dzień
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEposiłki były zbilansowane. W każdym powinno być porządne źródło białka, węglowodanów i tłuszczów (choć w niektórych posiłkach brakuje mi tego składnika). Źródła danych wartości spożywanych przeze mnie: Białko: Mięso: kurczak, indyk, prosciutto, szynka drobiowa (najczęściej domowa) Ryby i owoce morza: dorsz, tuńczyk z puszki, łosoś (bardzo rzadko), krewetki, mieszanka owoców morza Jajka (na miękko, twardo, jajecznica, jajko sadzone
Czarnawisienkamiski na tarce o małych oczkach. Na dnie żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem układamy pokrojone pory a na nich warstwę ugotowanego ryżu. Na warstwie ryżu kładziemy kawałki pokrojonego kurczaka. Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka oraz startym żółtym serem, wierzch zapiekanki smarujemy majonezem kieleckim z czosnkiem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C około 40 minut
Smakowite Dania