mięso - 63110 przepisów (strona:2838/4208)

Kalarepki w gęstym sosie 271

Kalarepki robimy dość często .I jako jarzynkę i jako danie jarskie i faszerowaną mięsem w sosach (koperkowym , pomidorowym lub innym ) Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Szaszłyki grillowe 376

chrząstek. Tak przygotowane składniki nadziewamy na patyczki i pieczemy na średnio rozpalonym grillu najlepiej przy użyciu amelinowych tacek. Można łatwo modyfikować przez dodanie lub odjęcie warzyw lub użycie innego mięsa. Podajemy najlepiej z sosem czosnkowym lub keczupem, pieczywem i piwem. Na zdjęciu szaszłyki przed usmażeniem, z podanej ilości składników wyszło ich 16. Koszt: wiem ale nie powiem, tanie to niestety

Tanie przepisy studenckie
LIDL - kolejny przystanek w podróży po świecie francuskich win 170

kieliszku dominują nuty czarnych owoców. W smaku wyczuwamy nuty czekolady, kawy, wanilii. Taniny są bardzo dobrze wtopione, nie męczą. Potężne wino do zadań specjalnych. Poradzi sobie z najcięższymi mięsami. Bardzo smaczne. Przechodząc do półki z winami słodkimi znajdziemy tam dwa bardzo przyjemne dobre wina. Pierwsze to wzmacniany Muscat de Rivesaltes Trésors du Roussilon 2012 (19,99 zł), atakują

królestwo garów
Estragonowy kurczak w serowym sosie 326

łyżki masła, przyprawić go solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny (wedle smaku) na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć ziemniaki ze szpinakiem - zblendować na gładką masę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i estragonem. Polać łyżką oliwy i wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. Po ok 30 min grillować (ja dziś na patelni grillowej).  Śmietankę podgrzać, dodać do niej

Gaździnka warzy
Stek z antrykotu 128

ręku smażyłam steki po 2,5 minuty z każdej strony. Następnie odłożyłam na talerz, nałożyłam kawałek masła na każdy stek odstawiłam na 7-8 minut, by mięso odpoczęło. Podałam z dodatkami jak powyżej. Stek był różowy, lekko krwisty. Przed podaniem doprawiłam jeszcze delikatnie steki. Przeczytałam również, że nie ma większego znaczenia to czy doprawimy steka przed

Mango Papaja
Kotlety jajeczne z marchewką 199

zdrowsza alternatywa dla mięsnych kotletów lub po prostu dodatek do obiadu. Kotlety jajeczne z marchewką wyszły naprawdę pyszne i pomimo mojej sympatii do mięsa i mięsnych dań, muszę je pochwalić. :-) A czym posypane są kotlety? To czipsy z pietruszki, które upiekły się obok nich. Ich smak to duże, pozytywne zaskoczenie, bo pietruszkę w zupie omijam szerokim łukiem. ;-) 2 duże marchewki

Szefowa kuchni
966. Gofry z ciecierzycy & Krowarzywa. 169

kiedy musimy się do niej zrywać z samego rana (no dobra D jak na razie nie musi xd). Noo, ale wracając do tematu, kiedyś gdy zarzuciłam hasło "burgery bez mięsa" D stwierdził, że chce tego spróbować, tym tropem trafiliśmy więc wczoraj do Krowarzywy . Na początku zaskoczyła nas z lekka jej wielkość, bo stety-niestety, nią nie grzeszy. Choć doczytałam się

More food, love and dreams
Sałata grillowa Duet 164

Prosta, świeża sałata z niewielką ilością składników, ale bogatym smakiem. Idealnie pasuje do mięsa z grilla. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 1 niewielka czerwona cebula 200 g sera feta pokrojonego w kostkę Dressing: 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól Składniki dressingu wymieszać. Sałatę pokroić lub porwać na niewielkie kawałki. Cebulę

Trzeci talerz
Żeberka z sosem jasnym 211

woda- 1 litr ziele angielskie- 3 ziarenka liść laurowy- 2 listki vegeta- 1 łyżka mąka- 50 gram czosnek- 1 ząbek cebula- 1/2( pół) sztuki olej- 2 łyżka przyprawa do mięsa lub żeberek Sposób przygotowania; 1. W garnku rozgrzewamy jedną łyżkę oleju i dodajemy pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek. 2. Dodajemy żeberka i smażymy około 2 minut, po czym zalewamy

pichciszto
Wegetariańska potrawka z kaszy, soczewicy i warzyw :) 177

było przepyszne! Coraz bardziej smakują mi dania bez dodatku mięsa! I co istotne, nie tylko mi! Rodzina też bardzo zachwalała to zwykłe, proste danie z kaszy, soczewicy i warzyw! Potrawkę miałam mieć na kilka dni a zniknęła w jeden! Na prawdę bardzo bardzo smaczna! Nie spodziewałam się aż takiego efektu smakowego. Niby nic, a jednak takie pyszne! :) Polecam! Składniki

Zdrowie na języku :P
Potrawka z batatów i szpinaku 171

rozpoczęłam niedawno w formie zapiekanki ( klik ), teraz postanowiłam wykorzystać je trochę inaczej. Połączenie pomidorów, batatów, szpinaku i ciecierzycy to świetny pomysł na bezmięsny obiad lub jako dodatek do pieczonego mięsa. Wprowadziłam małe zmiany, a mianowicie doprawiłam ją jeszcze ostrą papryką w proszku dla przełamania słodyczy. Składniki na 2 porcje: 400 g batatów 150 g mrożonego szpinaku 1 cebula 1/2 puszki

Fabryka pomysłów
KASZA KUSKUS Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM  257

kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Do miseczki wlewamy 2 lyzki oliwy/oleju, dodajemy przyprawe do kurczaka, mieszamy, Pokrojona piers wrzucamy do miseczki z przyprawa i mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, smażymy mieso . Kasze Kuskus przygotowujemy  zgodnie z instrukcja na opakowaniu (może być zalana bulionem, ja zalalam osolonym wrzatkiem). Na talerz wykladamy kasze ,  na nia warzywa i kurczaka. Smacznego

PychaDania
Białe szparagi z grilla 242

najpierw obsmażyłam je na patelni. Sądzę ze cienkie egzemplarze można bez obawy od razu położyć na grill. Nie przejmujcie się spieczoną skórką  - jest pyszna! Podawać jako dodatek do mięsa, lub jako samodzielne danie.  składniki (2 porcje) 2 pęczki białych szparagów oliwa z oliwek sól pieprz przygotowanie Szparagi opłukać i osuszyć. Odciąć zdrewniałe końcówki (ok 2 cm , czasem więcej

Stare Gary
Cebulowe skrzydełka z grilla. 231

łyżeczki soli, 3 łyżki oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do cebuli dodaję olej oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Do marynaty wkładam skrzydełka. Mięso nacieram marynatą i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce.  2. Na tacce aluminiowej układam skrzydełka. Tackę układam na rozgrzanym grillu. Skrzydełka grilluję po około 12-15 minut w każdej

Tradycyjna kuchnia Kasi
KROKIETY Z GOTOWANEJ RYBY 307

tylko zdrowym i wartościowym, ale także i bardzo smacznym posiłkiem. To także dobry sposób na "przemycenie" ryby jeśli nasze dzieci za nią nie przepadają ... Składniki: ugotowana ryba (u mnie mięso z karpia, ale tutaj dobrze sprawdza się każda inna gotowana ryba) 1 jajko sól pieprz cytrynowy majeranek szczypta słodkiej papryki 1 cebula bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Ugotowaną wcześniej

Walijskie Pichcenie