mięso - 63110 przepisów (strona:2832/4208)

Kotlety rybne z bekonem. 182

olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek i odciśnięte pieczywo mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie mieszamy z resztą składników i formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy z obydwu stron. Skomentuj

MamaOskarka
Pieczona karkówka z nutą bazylii, cytryny, papryki i musztardy z dodatkiem warzyw 211

odstawiamy na kilka minut do lodówki.  Marchewkę oraz cukinię obieramy i kroimy w kółeczka.  Papryki kroimy w cienkie paseczki, pieczarki w ćwiartki. Wszystkie warzywa mieszamy.  Dokładamy mięso i układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 60 minut

VioletoweKucharzenie
Golonka z indyka pieczona z warzywami 212

kurczaka. Golonka z indyka to nic innego jak podudzie – bardzo niedoceniane w polskiej kuchni. Jest to tania część indora, za to znacznie smaczniejsza od piersi, które łatwo przesuszyć. Mięso z udek indyka jest ciemniejsze i znacznie wilgotniejsze. Ma tylko jedną wadę – jest dość problematyczne w krojeniu na talerzu. Najłatwiej sobie pomagać rękami podczas jedzenia – dlatego serwujmy podudzia

Poezja smaku
973. Z kremem budyniowym i gruszką. 164

oczywiście też zaliczony. Nie mogło zabraknąć i jedzenia, częścią poszliśmy (po raz kolejny ja) do Krowy i ta reakcja mojej koleżanki "Ej, generalnie to ja jestem człowiekiem, który potrzebuje mięsa..codziennie, ale to.. to jest pyszne

More food, love and dreams
Ślepe ryby 204

Zupa ta z założenia miała królować na "uboższych" stołach społeczeństwa poznańskiego, przygotowywana była jedynie z gotowanych a następnie duszonych ziemniaków i marchwi. Właśnie z powodu braku w niej jakiegokolwiek mięsa była nazywana ślepą. Przygotowywana przeze mnie zupa jest nie do końca ślepa, ponieważ dokładam do niej dobrze wysmażoną kiełbasę. Składniki 1 kg ziemniaków 0,5- 0,7 kg marchwi

Kuchenne aromaty
Zupa ogórkowa 223

litr rosołu 4 ziemniaki 4 marchewki 4 ogórki kiszone (ja zazwyczaj daje więcej) ok 0,5 szkl. soku z kiszonych ogórków vegeta sól, pieprz śmietanka Sposób Ugotować rosół, wyjąc mięso, do wywaru wrzucić obraną marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu do czasu, aż warzywa zmiękną. W tym czasie ogórki kiszone bez obrania ze skórki potrzeć

Kuchenne aromaty
Kapuśniak z przewagą świeżej kapusty 189

ziarenek pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego majeranek sól 2- 3 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób  Gotujemy rosół. Żeberka zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, odrobinę soli. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu, oddzielamy od kości i ponownie wrzucamy do wywaru, dodajemy ziemniaki i seler pokrojone w kosteczkę, marchewkę i pietruszkę potarte na tarce o dużych oczkach

Kuchenne aromaty
Karp z piekarnika 237

kwestię pozostawić sprzedającemu, który zabija i patroszy naszą rybkę. Jeśli jednak kupujecie karpia żywego musicie uważać aby nie uszkodzić mu podczas patroszenia woreczka żółciowego, jeśli tak się stanie mięso będzie gorzkie. Mamy już gotową rybkę i co dalej? Podam Wam nasz domowy sposób na przygotowanie karpia, tak aby porządnie przeszedł przyprawami.  Mianowicie u mnie karpia kupuje się na tydzień

Kuchenne aromaty
Quiche ze szpinakiem 219

się na czym polega różnica między tartą i quiche? Tarta- to danie słodkie, którego podstawą jest ciasto kruche francuskie lub  drożdżowe.Do wypełnienia tarty używamy słodkich owoców, czasami mięsa, ryb, owoców morza. Quiche - podstawa to ciasto kruche, czasami francuskie. Zawsze wypełnione wytrawnym nadzieniem, którego składnikiem wiążącym jest zawsze masa jajeczno-śmietanowa. Popularne Quiche Lorraine wypełnione jest boczkiem i serem

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak z ryżem i warzywami 358

marchewkę w plasterki. Wszystkie warzywa dokładamy do kurczaka, podlewamy bulionem, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich, solą , pieprzem i dusimy do miękkości. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, podajemy z mięsem

VioletoweKucharzenie
Sernik na zimno z owsianym spodem 186

Mieszamy składniki delikatnie, wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożoną papierem pergaminowym. Pieczemy 20 minut w temperaturze 160 stopni C. Ciasto studzimy. Ser mielimy trzykrotnie w maszynce do mięsa. Do zmielonego sera dodajemy śmietankę oraz orzechy z migdałami mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy dodajemy do masy serowej.  Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, zostawiamy

kgwjanczewo
Okoń nilowy z koperkiem 316

Delikatne białe mięso + wiosenny koper cóż może być smaczniejszego ?. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Na tropie belony - Jastarnia 207

wyglądu podobna do węgorza, z wydłużoną szczęką przypominającą ptasi dziób z licznymi, ostrymi zębami, zielono-seledynowym połyskiem skóry i zielonym kręgosłupem.  Belona ma tłuste, bardzo smaczne i delikatne mięso. Znakomicie smakuje pieczona z ziołami, gotowana na parze lub wędzona. Bez wątpienia, jedna ze smaczniejszych ryb jakie do tej pory jadłam, a zjadłam już ich dość sporo w różnych częściach

SzczyptaSmaQ
Pasta z makreli na kanapki 201

wędzone makrele o łącznej wadze ok. 500g - pęczek szczypiorku - 3-4 czubate łyżki majonezu - sól - pieprz Przygotowanie: Z ryby zdejmujemy skórę i usuwamy kręgosłup razem z ośćmi. Mięso rozdrabniamy w dłoniach i usuwamy wszystkie ości. Do rozdrobnionej ryby dodajemy poszatkowany drobno szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły

W poszukiwaniu inspiracji
Bulion z marchewką i białą fasolą 176

lubicie, tak jak ja, szybkie i jednocześnie zdrowe posiłki? W około 30 minut przygotujecie tą przepyszną zupę ponadto możecie puścic wodze fantazji: dodać wg mięso, kaszę jaglaną czy przyprawić Waszymi ulubionymi ziołami. Jesteście zainteresowani? Do przygotowania 6 porcji bulionu potrzebujecie: - 6 średnich marchewek - puszkę białej fasoli - 500 ml wody - 2 liście laurowe - ziele angielske - przyprawę "Eko Smacznek" (do kupienia

Szybko Tanio Smacznie