mięso - 63110 przepisów (strona:2605/4208)

Kaczka z sosem malinowym i flambirowaną pomarańczą 178

lodówki na min.3h a najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Maliny myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu do momentu

Coś z niczego
Kaczka z sosem z czarnej porzeczki i puree z zielonego groszku 223

lodówki na min.3h, najlepiej na całą noc. 2. Wyjąć z lodówki i podsmażyć z każdej strony po 2minuty. Piekarnik rozgrzać do 200stopniu z naczyniem żaroodpornym i następnie przełożyć mięso do piekarnika i piec przez 13 minut. 3. Porzeczkę myjemy i przekładamy do rondelka, wlewamy wytrawne wino, dodajemy miód i sok z pomarańczy. Gotujemy na małym ogniu do momentu

Coś z niczego
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 866

kosteczkę, posypujemy ostrą papryką i smażymy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, studzimy Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią pokrojone jajka, usmażony filet z kurczaka, na mięso dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone i osączone pieczarki, kukurydzę, resztę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki :) Z tych składników wychodzi spora miska sałatki

Proste Potrawy
Masło klarowane 200

uważając, bo na dole zostały białe zanieczyszczenia, których nie przelewamy. Gdy zupełnie ostygnie, zamykamy słoik i wstawiamy do lodówki. Idealnie nadaje się do smażenia wszelakich placków, naleśników, omletów, jajecznicy, mięsa, jak i do pieczenia. Ma taki orzechowy smak. Pamiętajmy, że mimo wielu korzyści zdrowotnych jest to nadal tłuszcz, który ma 883 kalorii w 100 gramach, więc zalecana porcja

Wołowina od rekina
“Menu italiano – recenzja 149

pomysłem. Miało się przy tym gwarancje, że w styczniu nie zasugerują nam przepisu wymagającego świeżych porzeczek i że danie będzie klasyczną propozycją dla prawdziwych mężczyzn (w sensie dużo mięsa), bez żadnych wymysłów typu chia czy amarantus. „Menu Italian” wydawnictwa Jedność to książkowa wersja takiego kalendarza, dla osób które lubią włoską kuchnie. Do tego to ulepszona wersja ze zdjęciami

Ugotowane pozamiatane
Bulionetka warzywna domowa 445

domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu jest nieco mętny, ma intensywny kolor (poniżej zdjęcie - 1 łyżeczka

Kolorowy Przepisownik
Grecka sałatka z cukinii 245

pokrojonych oliwek i pomidorkami. Wstawiamy sałatkę do schłodzenia na 2-3 godziny do lodówki. Smaki rozwiną się i połączą. Pyszna jest sama, na lunch czy kolację. Pasuje do białego mięsa i ryb. Przyjemnie ożywi i uzupełni dania z grilla – skrzydełka, tłustą karkówkę czy żeberka. SKŁADNIKI 500g cukinii 60g pokruszonego sera feta garść pomidorków koktajlowych 10-12 czarnych oliwek bez pestek

Karo in the Kitchen
KOKARDKI Z WARZYWAMI NA SPOSÓB GRECKI 197

paski, posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, odstawiamy na 30 min do lodówki.  Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę.  Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie zdejmujemy z patelni.  Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i cukinię, solimy, a następnie dusimy do miękkości.  Gdy składniki będą miękkie

słodki bratek
Śmietankowe penne z kurczakiem i warzywami 428

piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka.  Cebulę oraz paprykę również kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni podsmażamy warzywa. Gdy zmniejszą objętość dokładamy mięso.  Dolewamy bulion wymieszany z mąką i śmietaną, dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Całość doprawiamy przyprawami, solą, pieprzem, solą czosnkową, szczyptą chilli, suszonym koperkiem i lubczykiem. Mieszamy

VioletoweKucharzenie
Prawidłowe żywienie dzieci w pierwszych miesiącach życia 151

przygotować? Gdy dziecko kończy 5. miesiąc, warto na stałe do jego jadłospisu wprowadzić dania obiadowe, a przede wszystkim zupki. To dobry moment, by do diety malucha wprowadzić mięso, a także kolejne warzywa, na przykład cukinię, ziemniaki czy dynię. Można też dotychczasowe dania wzbogacić o nowe składniki. Pamiętajmy jednak, by podając coś nowego, najpierw obserwować malucha pod kątem alergii pokarmowej. Najlepiej

Codogara
maślano czosnkowy pstrąg z patelni i odrobina chilli 202

smażony pstrąg  Pstrąg jest, moim zdaniem gatunkiem ryby który na patelnię nadaje się wprost idealnie. Może dzieję się tak dlatego, że jego delikatne mięso poddane jedynie krótkotrwałej obróbce termicznej w całości zachowuję swój niepowtarzalny smak. Może też często smażę pstrągi, ponieważ przygotowanie w ten sposób posiłku zajmuje raptem kilka minut. To zresztą nie jest teraz najważniejsze. Najważniejszy jest wyborny

Miód i pieprz
Sałatka z Kozim Serem i Szpinakiem 169

pomiędzy śniadaniem a obiadem na przykład. - Aaaaaa. Tak czasami wyglądają dialogi z dzieckiem. Ta sałatka z kozim serem nie przypadła mu do gustu, bo nie ma w niej mięsa, no i ten szpinak. Ale ta sałatka to w stu procentach moje klimaty, bo zielone, bo ser i maliny. Zjadłam ją jako śniadanie, bo mój żołądek potrzebuje mniej by się najeść

Blondynka Gotuje
Moqueca de camarao - brazylijska potrawka z krewetkami 268

nożnej. Moqueca tęsknotę za krajem przywróciła ale ku naszemu zaskoczeniu Gość po sutym obiedzie wkrótce zapadł w godziną drzemkę:-). Jego organizm nie poradził sobie z taką ilością protein a mięso krewetek to przecież najlepszej jakości proteiny:-).  Składniki dla 4 osób: - kilo dużych krewetek  - 0,5 litra mleczka kokosowego - 1 papryka czerwona (można opcjonalnie dodać również zieloną i żółtą

Smaki Brazylii
Mizeria ogórkowa z chili. 180

drobno, wsyp do miski z ogórkami. Teraz dodaj śmietanę , dopraw do smaku solą i pieprzem ( najlepiej świeżo zmielonym ), wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. Możemy także zjeść ją z kromką chleba.  Mizerię możemy zrobić bez śmietany, też będzie pyszna

Przepisy i porady kulinarne
Czereśnie marynowane 174

zrobić. Receptur było mnóstwo i nie mogłam zdecydować się na jakąś konkretną, więc zrobiłam po swojemu... Wyszły pyszne i idealnie przesiąknięte aromatem dodatków! Świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, a na święta doskonale skomponują się domowym pasztetem! Spróbujcie sami, a nie pożałujecie! 1 kg czereśni (z ogonkami i pestkami) Zalewa: 1 litr wody 250 ml octu winnego 100g cukru

Di gotuje