mięso - 63110 przepisów (strona:2610/4208)

Kotlety z jajek 228

Kotlety z jajka to alternatywa zamiast mięsa. Jest przy nich troszkę roboty ale smakują super. Zakupy: - 5-6 jajek ugotowanych na twardo - 2 surowe jajka - natka pietruszki - bułka namoczona w mleku - bułka tarta - sól, pieprz Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo i siekam na drobne kawałki. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, 2 surowe jajka, bułkę namoczona w mleku ( wyciskam) i doprawiam sola

Tanio smacznie i prosto
Orientalny kalafior smażony z salsą warzywną 296

Chociaż lubimy kalafiora to z tego obiadu Żarłoczek nie był za bardzo zadowolony. Gdyby na talerzu wylądował jeszcze słuszny kawałek mięsa wszystko byłoby w porządku, ale same warzywa?! Nie martwcie się jednak, przeżył i ma się doskonale. Stwierdził nawet, że taki smażony kalafior jest bardzo smaczny i mogę robić go częściej. Łaskawca! Nie trzeba bawić się w krojenie dużych plastrów

Smaczna Pyza
NUGGETSY MARYNOWANE W SOSIE MIĘTOWYM 218

mniejsze 3-4 cm kawałki. Przeciśnięty przez praskę czosnek połącz z sosem miętowym, solą i pierzem i zamarynuj kawałki indyka. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Kawałki mięsa posyp sezamem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40-45 minut. Smacznego

Kukuleczki
Ziołowe grillowane warzywa 165

Grillować będziemy więc każdy myśli, kaszankę, mięso, kiełbaski kupujemy i z ketchupem, sosami sobie zjemy! Ja jednak wolę warzywa grillować na różne sposoby je smakować. Kolorowe warzywa ziołami tajskimi i toskańskimi doprawiłam, delikatnie posoliłam, pieprzem smak wyostrzyłam, olejem delikatnie skropiłam i na grill wszystko razem położyłam. Warzywa z mieszanką przypraw fajnie się połączyły i ciekawy bukiet smaków utworzyły.  Danie

Moniki Smakołyki
Gulasz pełen warzyw 192

obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę dokładnie umyć i pokroić w  plasterki. Do garnka wlać wodę i zagotować. Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Podsmażyć na patelni aby mięso zmieniło kolor. Następnie przełożyć do garnka z gotujacą wodą. Zagotować i gotować ok 5 minut. Nastepnie dodać pokrojoną kalarepkę i marchewkę. Dalej gotować aż kalarepka będzie prawie miękka. W międzyczasie

Monia miesza i gotuje
Zdrowe gotowanie – od kuchni! 210

utratą wagi, ale czy dla zdrowej diety na odchudzanie jest to sprawa kluczowa? Prawidłowo zbilansowany posiłek składa się zarówno z produktu węglowodanowego (makaron, pieczywo, kasza, płatki owsiane), białkowego (chude mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe) i warzyw . Nie zapominajmy również o dodatku tłuszczu, w postaci masła, oliwy czy oleju, który oprócz wartości energetycznej posiłku, przesądza o możliwości przyswojenia wielu cennych witamin

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ośmiornica po grecku w winie 225

Ośmiornicę podawałam już nie raz nie dwa, w każdej postaci jest pyszna i delikatna. Dziś przedstawiam ośmiornicę po grecku w winie, klasyczny przepis greckiej kuchni. Tak podane mięso ośmiornicy jest delikatne i kremowe, do tego ulubiony makaron i obiad gotowy, polecam. Ośmiornica po grecku w winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa kalafiorowa z koperkiem 121

niezwykle aromatyczna.   Swój smak zawdzięcza dodatkowi koperku!   W moim domu sprawdza się o każdej porze roku, bo zawsze mam jego zapasy.   Cóż, uwielbiam taką zieleninkę... mięso na wywar 1 kalafior 4 średnie ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera   2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 pęczek koperku (w zależności od wielkości i upodobań

Di gotuje
Tradycyjna zupa ogórkowa 183

ogórków kiszonych 4-5 sztuk ziemniaków 1 kostka rosołowa liść laurowy ziele angielskie 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz Sposób wykonania: Gotujemy wywar na żeberkach/mięsie gulaszowym. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojononą w kostkę włoszczyznę. Do garnka dokładamy również kostkę rosołową, ziele oraz liść laurowy. Gotujemy do momentu aż wszystko będzie prawie miękkie

Smaki Natalii
Tradycyjna zupa pomidorowa 168

żeberek Pęczek włoszczyzny 4 pomidory Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Ziele angielskie Liść laurowy Sól, pieprz 2-3 łyżki gęstej śmietany Sposób wykonania: Gotujemy wywar na żeberkach. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy obraną włoszczyznę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Pomidory obieramy ze skórki i miksujemy na gładką masę. Po około 20 min dodajemy pomidory do zupy wraz z koncentratem pomidorowym

Smaki Natalii
Zupa grzybowa 165

żeberek 10dag suszonych grzybów pęczek włoszczyzny 2 łyżki mąki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz Sposób wykonania: Ugotować wywar na żeberkach. Kiedy mięso będzie już na w pół miękkie dodać suszone grzyby oraz włoszczyznę pokrojoną w kostkę. Gotować do momentu wszystko będzie miękkie. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. W pół szklance wody rozrobić mąkę, następnie

Smaki Natalii
Pierś z kurczaka w cieście francuskim 220

niepocięty środek nakładamy pierś, na to rozsmarowujemy łyżeczkę ketchupu, następnie układamy pieczarki i plasterek żółtego sera. Zaplatamy paseczki od ciasta, od lewej do prawej. (pozostawiając malutkie przestrzenie aby mięso podczas pieczenia mogło swobodnie oddychać. Tak przygotowane cztery porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około

Smaki Natalii
Sałatka Gyros 227

Podsmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, pod koniec posypać przyprawą „Gyros” Kapustę pekińską drobno posiekać, ogórki konserwowe, cebule i paprykę pokroić w kostkę. Sałatkę układamy warstwowo - kolejno:   mięso z kurczaka,   keczup, ogórki konserwowe, cebula, papryka, majonez kukurydza kapusta pekińska na samym wierzchu ketchup wymieszany z majonezem

Smaki Natalii
Kotlety z kaszy gryczanej 214

LINK DO KONKURSU TUTAJ:  http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html Kotlety z kaszy gryczanej są świetnym pomysłem na obiad, gdy nie mamy ochoty na mięso. Można podawać je same lub ze śmietaną czy ulubionym sosem, np. pomidorowym. Przepis ten zgłaszam na Konkurs kulinarny- przepis z kaszą w roli głównej Składniki: 1 szklanka kaszy gryczanej 1 cebula 1 jajko 250 - 300 g twarożku

Mama Gotuje
Babka ziemniaczana z sosem koperkowym 321

Choć średnio przepadam za ziemniakami, babka ziemniaczana jest naprawdę pyszna! W smaku przypomina placki ziemniaczane. Jest bardzo treściwa. Jeśli pominiemy boczek, taka babka jest świetna jako dodatek do obiadowego mięsa. Ja polałam ją sosem koperkowo-czosnkowym. Nie jest szybka w przygotowaniu, ale raz na jakiś czas naprawdę warto. :-) Babka: 2 kg dużych, mączystych ziemniaków (unikamy młodych) 3 średniej wielkości cebule

Szefowa kuchni