Tortille uwielbiamy nie tylko za smak, ale też za to, że można ją zapakować i zjeść w podróży. Zrobiliśmy milion placków i zawinęliśmy warzywa oraz mięso z indyka. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś domowej tortilli, albo chcesz przemycić dzieciom kilka warzyw (papryka, pomidor, sałata, pietrucha, duuuużo pietruchy) to zachęcam! Tortilla to był nasz obiad i kolacja zarazem. Oprócz
lady-och-mistrzyni.blogspot.comgotujemy ok. 120 min. ( w razie potrzeby dolewamy wody-tak by utrzymywać poziom 500 ml ). W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Po ugotowaniu mięsa, wyławiamy, sos przecedzamy przez gazę. Żołądki kroimy na mniejsze kawałki. Sos przelewamy do garnka, lekko zagęszczamy mąką rozrobioną w zimnej wodzie. Następnie dodajemy podroby, zagotowujemy. Wrzucamy makaron, posiekaną natkę pietruszki
R'n'G Kitchenziemniaki. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe. Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem. To było pycha
Kuchnia Pokoleńcóż, to kwestia gustu, ale trzeba przyznać, że steki z dziczyzny mają swoje miejsce na moim stole. Najczęściej preferuje steki, które nie są marynowane, żeby lepiej czuć smak mięsa, ale odpowiednia marynata potrafi ten smak wzmocnić i uzupełnić. W tym przypadku białe wino, rozmaryn i czerwona porzeczka doskonale spełniają to zadanie ;) Uwaga: stek powinien się marynować dobę, ale jeśli
Milion Smakówdrobiu. Wątroba wołowa idealnie sprawdzi się do pieczenia. Dobrze jest ją wymoczyć w mleku, aby nabrała jasnej barwy. Natomiast solenie powinno odbywać się dopiero po usmażeniu, ponieważ inaczej mięso stwardnieje. Wątróbka długo smażona i wcześniej solona stanie się sucha, szara i ogólnie - niesmaczna. (Źródło: "Encyklopedia Polskiej Sztuki Kulinarnej
Di gotujeskórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do makaronu. Sosy mieszamy z 6 łyżkami wody, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy do makaronu i ogórków. Na koniec dodajemy wystudzone mięso, majonez, mieszamy i odstawiamy na godzinkę, aby składniki się zintegrowały
Kulinarne przemysleniadrożdże podrosną połączyć z resztą składników i odstawić ponownie do wyrośnięcia. W między czasie filet pokroić w kostkę, wymieszać przyprawą do pizzy i usmażyć na oleju złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać. Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi
Tradycyjna Kuchniawody przekładam pokrojoną fasolkę szparagową i od momentu ponownego zagotowania gotuję 3 minuty. Następnie fasolkę odcedzam. W tym czasie na patelnię przekładam pierś z kurczaka i smażę do miękkości mięsa około 20 minut. Gdy smaży się pierś w garnku rozgrzewam olej i duszę pod przykryciem na niewielkim ogniu paprykę, cebulę, papryczkę chili i podgotowaną fasolkę szparagową około 15 minut. Następnie
Uwaga Babcia Gotujepozwoliłam sobie przetestować i mogę z czystym sumieniem polecić:-) Zamówienia dokonałam szybko i bezproblemowo- jedyny ból, to to że mieszkając daleko od Warszawy, miałam ograniczony dostęp do produktów (ok, mięso wysłane kurierem mnie nie kusiło, ale już warzywa i owoce jak najbardziej, bo wybór dla warszawiaków jest konkretny). Zdecydowałam się na opcję zapłaty przy odbiorze, ponieważ nasz osiedlowy kurier
les mirabellesDodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem), sałata, czerwona kapusta, papryka czerwona możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka lub kawałek ulubionego sera PRZYGOTOWANIE 1. W dużej misce wymieszaj ze sobą mąki i siemię, zalej wodą, dodaj sól i wymieszaj trzepaczką. Powinno powstać ciasto trochę
Powiedz dietom niepieprzem. Schab opłukać i pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić ręką i porozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy i ketchup i wylać na mięso. Na sam wierzch poukładać resztę ziemniaków. Posypać przyprawą do ziemniaków. Wierzch naczynia przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika, piec około 1 godz. w temp. 180C. Chwilę przed wyjęciem zdjąć
Radość kipiąca uśmiechem.Jeśli nie przepadacie za mięsem,tak jak ja te kotleciki bardzo wam zasmakują. Dodałam do nich trochę liści botwinki , aby trochę ożywić kolor i smak . Składniki: na około 6 kotletów 1/ 3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 4 jajka sólo ,pieprz 1 łyżka bułki tartej garść liści botwinki,małe liście bułka tarta do obtoczenia gotowych kotletów Kaszę płuczemy
Ladylaura.wszystkich i dla dzieci i dla dorosłych. Sałatka jest bardzo aromatyczna, delikatnie chrupiąca i ma bardzo ciekawy smak, poprzez dodatek świeżych ziół. Sprawdzi się idealnie do typowych dań z mięsem. Zerknijcie na listę składników, co będzie Wam potrzebne do przygotowania sałatki do obiadu z ogórków! SKŁADNIKI: - 4 duże ogórki gruntowe - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki koperku - 15 listków
SMYKWKUCHNIobiad to wynik tego co akurat było w lodówce, czyli mięsa wołowego, z którego sobie przygotowałam indyjskie kofty oraz warzyw, z których postanowiłam zrobić słodko-kwaśny sos. Podstawą sosu była cukinia. To był szybki obiad, idealnie nam pasujący, bo lubimy dania o wyrazistym smaku, a ten sos właśnie taki jest. Warto sobie zrobić go w większej ilości do słoiczków
Bernika - moj kulinarny pamietnik