KAPUŚNIAK Z POMIDORAMI I CHORIZO 216Pożywna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne jesienne dni. Bez dodatku mięsa, bogata w witaminy i łatwa w przygotowaniu. Najlepiej smakuje ugotowana na domowym esencjonalnym bulionie i dobrej jakości kapuście kiszonej. Kapustę kiszoną podsmażyłam oddzielnie i dodałam do zupy dopiero, gdy warzywa były miękkie. Jeśli chcecie, by kapuśniak był mniej kwaśny, przed gotowaniem opłuczcie kapustę zimną wodą lub zmniejszcie
cool and minty
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 227każdej strony, zamarynowane kawałki kurczaka ( lekko oczyszczone z nadmiaru marynaty). Przekładamy do sosu, gotujemy pod przykryciem, na małej mocy palnika przez 10-15 minut lub do czasu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy bulionem, wodą lub mleczkiem kokosowym. Odstawimy z ognia, posypujemy posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Podajemy z ryżem
cool and minty
STIR-FRY Z PIECZONYM ŁOSOSIEM, JAJKIEM i BRUKSELKĄ 219zamarynowania (najlepiej na całą noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Wstawiamy formę łososiem i pieczemy przez około 20. Widelcem rozdzielamy mięso na kilka części i obtaczamy w pozostałej marynacie. MAKARON RYŻOWY moczymy w wodzie, przez około 10 minut. Odsączamy, wrzucamy na wrzątek. Gotujemy 1 minutę. Ponownie odsączamy na sicie, przelewamy zimną wodą
cool and minty
KOPYTKA 195ziemniaków, które pozostały z obiadu. Możecie też ugotować ziemniaki ze skórką, po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Dobrze zrobione kopytka to podstawa. Później można poeksperymentować z dodatkami np. podać z ulubionym sosem, pesto lub podsmażoną cebulką i boczkiem. SKŁADNIKI / 3-4 porcje 0,5 kg ziemniaków
cool and minty
KLOPSIKI Z ŁOSOSIA W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM 219namoczenia. Odsączamy. ŁOSOSIA oczyszczamy z ewentualnych ości i skóry. Opłukujemy, osuszamy na papierowych ręcznikach, kroimy w grubą kostkę. Razem z namoczoną i odsączoną bułką mielimy przez maszynkę do mięsa ( z sitkiem o grubych oczkach). Możemy także rozdrobnić łososia w malakserze lub bardzo drobno posiekać nożem i dopiero połączyć z namoczoną bułką. Przekładamy do miski. Pomidorki bardzo drobno siekamy. Również przekładamy
cool and minty
ROLADKI WIEPRZOWE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI 207każdy plaster wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cieniutkie filety. Każdy filet, z jednej strony, nacieramy startym czosnkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. W poprzek plasterka mięsa, tuż przy jego końcu układamy kawałek sera camembert lub gorgonzola. Zwijamy w roladkę. Owijamy w plaster szynki parmeńskiej (lub pół plastra, jeśli roladki są małe). Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy
cool and minty
KURCZAK TIKKA MASALA 306orientalnych przyprawach, a następnie krótko obsmażone na dużym ogniu i ugotowane w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem mleczka kokosowego. Przygotowanie dania możecie rozłożyć w czasie i zamarynować mięso dzień wcześniej. W kolejnym dniu obsmażyć je i ugotować w gęstym sosie pomidorowo-kokosowym. Najlepiej smakuje z ugotowanym białym ryżem i mięciutkim chlebkiem naan. Koniecznie podajcie je z cząstkami cytryny
cool and minty
Zawijasy a'la pizza 195Kolejny przepis z serii pochodnych pizzy. Mój ulubiony temat kulinarny :) Szczerze mówiąc jeszcze nigdy tego nie robiłam, wpadł mi do głowy ten pomysł jak zobaczyłam zawijasy z mięsem mielonym w mojej teczce z przepisami. I pomyślałam sobie a może by spróbować zrobić zawijasy a'la pizza?? To był dobry pomysł, efekt był zachwycający! Mam nadzieję, że będę miała więcej takich
Kuchnia Viki
lekki gulasz warzywny z kurczakiem... 726łyżka, woda 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, mąka pszenna 1 łyżka, woda 1/2 szklanki, koperek 1/2 pęczka na gorącym oleju rzepakowym podsmażyć pierś kurczaka pokrojoną w kostkę, mięso z uda kurczaka obrane z kościu i pokrojone w kostkę, dodać pokrojoną cebulę i podsmażać z 2 minuty dodać pokrojone papryki z pomidorami bez skórki, ząbki czosnku, pieczarki pokrojone, cukinię
W Mojej Kuchni Lubię
Wątróbka na sposób libański z sumakiem 262soku z granatów i cytryną. Tak przygotowana wątróbka jest bardzo smaczna i ma ciekawy, kwaskowy posmak, który bardzo dobrze do niej pasuje. Polecam, szczegolnie na przelamanie niecheci do tego miesa. Składniki : 400g wątróbki drobiowej 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,25 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (ucieram w moździerzu) oliwa z oliwek 1 średnia cebula 1 łyżka sumaku
Codzienne Gotowanie
Szaszłyki z kurczakiem słodko-pikantnym 278cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego Przygotować marynatę. Do miski wlać olej, sok z cytryny i słodko-pikantny sos chili. Dokładnie wymieszać. Pierś kurczaka pokroić w duża kostkę. Pokrojone mięso przełożyć do marynaty i dokładnie wymieszać. Odstawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w dużą kostkę. Cebule obrać i pokroić
Monia miesza i gotuje
FALAFEL , KOTLETY Z CIECIERZYCY 177PRZYGOTOWANIE : Ciecierzycę zalewamy woda i odkładamy na kilka godzin do napęcznienia. Następnie gotujemy do miękkości. Odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce do mięsa łącznie z cebulą i czosnkiem ( lepiej jest ja zmielić blenderem, masa będzie bardziej gładsza i lepiej się będzie formować ). Do zmielonej ciecierzycy dodajemy zioła, przyprawy, jajko, sok z cytryny, szczyptę sodki oraz bułkę tartą i mąkę
Kulinarne Fantazje Marioli
KOTLETY PO HAWAJSKU ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 182PRZYGOTOWANIE : Mięso tniemy na kawałki, rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy do smaku. Następnie panierujemy w jajku i mące, smażymy na złoto z każdej strony. Na patelni podpiekamy warzywka aż zmiękną a płyny odparują. Doprawiamy dowolnie do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami pieczone warzywka, kawałki pieczonych ziemniaczków, na to układamy kotlety na które kładziemy plastry ananasa i posypujemy serem
Kulinarne Fantazje Marioli
BARSZCZ UKRAIŃSKI 170Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut. Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą. Zupę doprawiamy do smaku, dodajemy przecier pomidorowy i w razie konieczności dolewamy wody. Na koniec dodajemy śmietanę
Kulinarne Fantazje Marioli
KOPYTKA 206ukośnie na kopytka. Gotujemy je w osolonym wrzątku, około 2-3 minuty, mieszając aż wypłyną na wierzch wody. Odcedzamy i rozkładamy na talerze. Podajemy cieple polane sosem lub pieczonym mięsem z cebulą. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioli