Szaszłyki wegetariańskie z papryki, cukinii i pieczarek 281Dzisiaj propozycja na szaszłyki wegetariańskie. Zrobiłam je z papryki, cukinii i pieczarek. Szaszłyki są tak dobre, że na dalszy plan schodzi mięso z grilla. Można je traktować jako danie samodzielne lub przerywnik w trakcie grillowej mięsnej biesiady. No i kto powiedział, że grill nie może być zdrowy? Z całego serca zachęcam do spróbowania :) Składniki (6 szaszłyków): 2 małe
Smak mojego domu
Wiosenny kapuśniak 242zagotowujemy. Warzywa obieramy. Kapustę cienko szatkujemy, marchewkę kroimy w plasterki, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej, ziemniaki kroimy w kostkę, cebulkę ze szczypiorem i koperek drobno siekamy. Gdy mięso zacznie wrzeć przykręcamy palnik, a do garnka dodajemy ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i kapustę, mieszamy i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy vegetę i cebulkę ze szczypiorem, gotujemy jeszcze
Czary - gary w kuchni
Naleśniki z bananami i bitą śmietaną 229sycącym obiadem. Po trzecie: jest uniwersalny. Naleśniory można jeść praktycznie ze wszystkim – bananami, truskawkami, dżemem, bitą śmietaną, lodami, nutellą, salami, serem żółtym, serem białym, farszem pieczarkowym, sosem pomidorowym, mięsem mielonym, warzywami… Z ciekawych wersji: ostatnio jadłem z serem, kurczakiem grillowanym, rukolą, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem. Pycha! Po czwarte: może być składnikiem innych dań. Możemy z nich zrobić krokiety, naleśnikowe
Proste-przepisy.pl
Gulasz cukiniowo-pomidorowy 314Tani i wydajny obiad Składniki 70 dkg mięsa gulaszowego 1/2 cukinii 5 dojrzałych pomidorów 1 cebula sól, pieprz słodka i ostra papryka zioła prowansalskie listek laurowy 2-3 ziela angielskie … Czytaj dalej Gulasz cukiniowo-pomidorowy
czarrna od kuchni
Pikantny gulasz z indyka dla prawdziwych twardzieli 233szklanki kaszy 2-3 szklanki rosołu lub wody sól, świeżo mielony pieprz Pierś, dużą paprykę, cebule i selera pokroić, następnie podsmażyć na maśle, na niezbyt dużym ogniu. Gdy mięso się zetnie dodać pomidory z puszki i ostre papryczki, sól i pieprz wedle uznania. Wymieszać dokładnie i chwilę poddusić. Na sam koniec dodać rosół lub wodę, i pół szklanki wcześniej
Pora na pora
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 237www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Prosta i delikatna zupa, którą robi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę? Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek
Di gotuje
Calzone 234kolejnym przepisem z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Geniusz tkwi w prostocie! Po trzecie: dodatki nie mają znaczenia. Podobnie jak w przypadku pizzy – powyższy przepis ma nieskończoną ilość możliwości konfiguracji. Mięso, owoce, warzywa, różne sosy – kombinowanie pozostawiam już
Proste-przepisy.pl
Sałatka ryżowa z parówkami 345świetnie się nada na sałatkę do pracy ale również jako element zimnej płyty czy jako dodatek do obiadu ... Składniki : woreczek (100gr) ryżu typu parboiled 4 parówki z dużą zawartością mięsa 4-5 kawałków papryki marynowanej niecała puszka kukurydzy pół pęczka koperku 2 łyżki ulubionego majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i studzimy. Parówki kroimy
Mechanik w kuchni
Sałatka z kaszą pęczak, zielonym ogórkiem i rzodkiewką 185Kasze to nie tylko dodatek do drugiego dania z mięsem. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, przez cały rok. Są bardzo syte i zdrowe, a wybór jest naprawdę duży. Staram się jeść kasze tak często jak tylko to możliwe, a w sałatkach smakują mi najbardziej. Poza ulubioną gryczaną często przygotowuje sałatki z kaszą pęczak. Kasza jaglana już czeka w kolejce
Moja smaczna kuchnia
Ośmiorniczki w sosie śmietanowym z makaronem ryżowym i sałatką hiszpańską 230curado (Szynki dojrzewające są gastronomiczną dumą Hiszpanii. Ich produkcja począwszy od hodowania świń jest ściśle określona, nadzorowana i przeprowadzona z dbałością o największe szczegóły. Dojrzewanie szynki polega na zasoleniu mięsa oraz jego wysuszeniu. Szynki różnią się od siebie w zależności od rodzaju świń z jakich zostały wytworzone, użytej nogi (przednia lub tylna) oraz okresu dojrzewania. Istnieje nawet specjalny przyrząd
ClauditteMissCooking
MAKARON SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM Z MIĘSEM MIELONYM 224Dziś przedstawiam Wam mój sposób na szybki obiad :) Przygotowuję go zawsze wtedy, kiedy mam mało czasu na zrobienie obiadu. Makaron z sosem pomidorowym z mięsem mielonym. U nas doskonale sprawdza się też ze stopionym serem żółtym. Składniki: * makaron typu spaghetti * starty na tarce o grubych oczkach żółty ser (u mnie cheddar) * sos pomidorowy
Zrób to smacznie
Pierś kurczaka z pomidorami i mozarellą 338roku na rok spożycie białego mięsa w Polsce rośnie. Obecnie szacuje się, że w ciągu jednego roku zjadamy ponad 28kg kurczaka. Nic w tym dziwnego, skoro cały czas niezwykle popularne są budki z pieczonymi kurczakami, sieciowe fast foody sprzedają nam skrzydełka lub nuggetsy, a na wszelkiego typu imprezach rodzinnych króluje de vollaile. Swoją popularność kurczak zawdzięcza również cenie. Średnia cena
Jacob Tastes
Gołąbki z młodej kapusty 155wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część. Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy. Cebulę siekamy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach, mieszamy z ryżem i cebulą. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki. Brytfankę wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki
R'n'G Kitchen
Nuggetsy z kurczaka w płatkach owsianych 239płatki owsiane mieszamy łyżką do powstania gła dkiej gęstej masy. Pozostawiamy ją na 5 minut, aby płatki owsiane zmiękły. W tym czasie kurczaka kroimy w dość grube kawałki. Mieszamy mięso z masą i pozostawiamy na kolejne 10 minut. Rozgrzewamy olej tak, aby przykrywały większość kawałka kurczaka. Po zarumienieniu z je dnej strony przewracamy je na drugą (smażymy kęski po około
ChilliJemy
Zupa jarzynowa z kaszą pęczak. 211dodajemy do zupy, kaszę przelewamy wodą na sitku i również dodajemy do zupy, dolewamy również resztę wody. Gotujemy dalej pod przykryciem tak długo aż ziemniaki i kasza będą miękkie. Mięso wyjmujemy z zupy, kroimy w paseczki i z powrotem przekładamy do wywaru. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili