rabarbarze. Choć dzisiaj, przyznam Wam się w tajemnicy, kupiłam - pierwszy raz w życiu! - białe szparagi. Podam je razem z młodymi ziemniaczkami i zamarynowanym w tajemnych składnikach wczoraj przez C. mięsem. Będzie cudowny, wiosenny obiad! I nic mi w tym nie przeszkodzi, nawet ten paskudny deszcz i zimny wiatr, który powrócił z zimową niemal siłą. Tymczasem już teraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzevegeta Sos: 2 Łyżki jogurtu naturalnego 1 Łyżka Musztardy pikantnej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filet gtotuję w całości z dodatkiem 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczki vegety. Ugotowane mięso wyciągam i czekam aż przestygnie. Bulionu nie wylewam. Pozostawiam ok 1 szklanki bulionu. Bulion zagotowuję i wsypuję ryż. Gotuję mieszając ok 3 min. Następnie odstawiam na bok. Zostawiam
Gotowanie PatkiCzyli: Ż: Monsz co na obiad? M: Kasiu, jakieś mięso ;-) Czyli standardzik, nie przepadam za mięsnymi obiadami, ale czego się nie robi dla miłości <3 Czytaj więcej
Pasja tworzeniaOstatnio bardzo często robię ten ryż jako dodatek do mięsa albo jako samodzielne danie obiadowe. Do takiego ryżu wystarczy dodać chociaż garść groszku, ale ja daje go sporo. Taki ryż jest naprawdę rewelacyjny. Składniki: 1 szklanka ryżu 1 łyżka masła mały jogurt naturalny ok. 200 g mrożonego zielonego groszku sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko z dodatkiem soli. Groszek
Mama Gotujezielonych i białych) pęczek młodej cebuli pęczek botwinki 30 g masła 1 3/4 l jarzynowego bulionu 150 g zielonego groszku sok cytrynowy Przygotowanie Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie
R'n'G Kitchenktórą na pewno znacie i często robicie, coleslaw. Uwielbiam surówki z kapusty, a do tego coleslaw wykorzystałam dwa jej rodzaje, czerwoną i młodą kapustę. Surówka do obiadu. Pasuje do mięsa i do ryby. Kolrowa i smaczna! Coleslaw Składniki: 4 porcje 200 g czerwonej kapusty 200 g młodej kapusty lub białej 2 marchewki 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki oleju
codojedzeniaobiadowych Kwestia Smaku była moim ratunkiem. Jednym z przykładów rolady, do której wracam jest właśnie ta. Należy pamiętać, aby roladę piec pod przykryciem z dodatkiem odrobiny wody, aby mięso było soczyste. Indyka obkładam ulubioną szynką szwardzwaldzką i dodaje suszone pomidory koniecznie w ziołach. Poszukując swojego smaku warto zmieniać proporcje, czy improwizować z dodatkami. Polecam :) Składniki: 800g piersi
ChilliJemytarce...w sumie to chyba podobne są na blogu.. schab, polędwica sól, zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka mąka, jajka i bułka tarta , ser żółty do panierki Mięso pokroić w plastry i rozbić.Posypać solą i pieprzem.Bułkę tartą wymieszać z serem startym na tarce o drobnych oczkach.Jajka rozbić , dodać przyprawy i roztrzepać.Kotlety panierować w mące, jajkach
Moje domowe kucharzenienią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w przygotowaniu i inna niż znane mi przepisy? Dlatego postanowiłam sięgnąć do kuchni azjatyckiej i zamiast mięsa użyć jej do przygotowania smażonego ryżu z warzywami. I powiem wam że wyszło pyszne danie. Ośmiornica była idealna, miękka, podsmażona, pachnąca olejem sezamowych. Obie z córką stwierdziłyśmy, że to danie trzeba
Bernika - moj kulinarny pamietnikzostał biały – szklijcie go krótko. Jeśli natomiast chcecie wydobyć z niego bardziej orzechowy smak – poczekajcie aż ryż lekko zbrązowieje. Ta druga opcja jest fajna do risotto z boczkiem albo mięsem wołowym, do ryb i warzyw ja osobiście preferuję wersję bianco. Do ryżu wlewamy najpierw wino lub cydr – chwilę razem gotujemy żeby odparować alkohol, a następnie partiami wlewamy gorący bulion
Karo in the Kitchenowocami. Najlepszą funkcją jest dla mnie rozdrabnianie. Wreszcie mam tak duży rozdrabniacz, że za jednym razem mogę przygotować cały sos boloński. Lubię, gdy sos jest prawie gładki, a kawałki mięsa malutkie – nie potrafię osiągnąć takiego efektu bez rozdrabniacza. Urządzenie nie zajmuje dużo miejsca, ładnie prezentuje się na blacie kuchennym i pewnie też dzięki wyglądowi nie mam ochoty schować
Gotowanie i blogowanieszkl oleju sol,pieprz Wykonanie: Karkówkę delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą oraz pieprzem. Cebulę oraz czosnek siekamy, dodajemy keczup, musztardę, wszystkie przyprawy oraz olej, mieszamy. W tak przygotowaną marynatę wkładamy mięso na min 12 godzin. Grillujemy. http://www.alma24.pl
Z Majeczką w kuchniskupić się właśnie na tych składnikach i pamiętając o nich będzie u nas jeszcze więcej świeżych warzyw i owoców. Postaram się by w naszym cyklu "fit" nie zabrakło również mięsa i ryb. A już dzisiaj kolorowa sałatka :) Kolejny raz częstuje Was selerem naciowym, który jest źródłem witaminy C, B, PP oraz kwasu foliowego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPyszna i lekka surówka z kapusty pekińskiej , ogórka i rzodkiewek, przygotowałam ją z sosem Cezar od firmy Fanex . Podałam ją do grillowanego mięsa, wszystkim bardzo smakowała. Składniki: Pół główki kapusty pekińskiej Pęczek rzodkiewek 1 ogórek zielony Pęczek szczypiorku 1 saszetka sosu Cezar Sól, pieprz Sok z cytryny Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno siekamy, umyte rzodkiewki kroimy w plastry, ogórka zielonego
Bajeczna Kuchnia