Kiszka ziemniaczana 223prawda jest trochę czasochłonna, ale efekt - powinien wszystko wynagrodzić. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić
Di gotuje
Schab faszerowany suszem 248schabu bez kości 200 gramów suszonych śliwek 200 gramów moreli suszonych sól Pomada miodowa: 3 łyżki oleju 3 łyżki miodu 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego odrobina pieprzu WYKONANIE Mięso dobrze myjemy i nożem nacinamy go wzdłuż na głębokość około 1,5 cm w pięciu rzędach. dokładnie solimy. Wycięcia napełniamy suszonymi owocami. W każdym rzędzie inne owoce. Następnie schab owijamy
W kuchennym oknie Ewy
Grochówka z ogniskowego kociołka 198cebuli). Warto jeszcze w domu do warzyw dodać trochę soli i majeranku. Do kociołka wlewamy wodę, dodajemy groch, kurczaka i kawałki boczku wędzonego. Trochę solimy. Gotujemy na ogniu aż mięso zostanie ugotowane ( pamiętajmy aby w czasie uzupełniać wodę, bo stosunkowo szybko ubywa i aby od czasu do czasu mieszać ). Kurczaka wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia. Do kociołka dodajemy pokrojone warzywa. Cebulę
Smaki Ewy
PIERŚ Z KURCZAKA GRILLOWANA NA ŁAGODNIE 220pół łyżeczki: papryki słodkiej mielonej, pieprzu, czosnku granulowanego łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry. Miód łączymy razem z keczupem , dodajemy przyprawy. Gotową marynatą smarujemy mięso, odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień grillujemy na rumiano z obu stron. http://www.alma24.pl
Z Majeczką w kuchni
Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 212około 30 minut. Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Z ryby usunąć ości, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na oleju. Mięso rozdrobnić, dodać cebulę i czosnek, chwilę smażyć a następnie dodać warzywa, liście laurowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, ryż i przyprawy a następnie wszystko
Mama Gotuje
Grillowane szparagi 232wiadomo jak długo – trzeba go wykorzystać! Szparagi zgrillowane na patelni z kilkoma dodatkami, które podbijają i podkręcają smak. Na lunch lub przystawkę, jako dodatek do ryby czy delikatnego białego mięsa. Tak podane grillowane szparagi dla mnie samej są pełnowartościowym obiadem. Szparagi myjemy, odcinamy im zdrewniałe końce. Skrapiamy szparagi oliwą z oliwek lub olejem ryżowym, który świetnie nadaje się do smażenia
Karo in the Kitchen
kuskus z warzywami 362niestety, od czasu przychodzi chwila, w której stawiam mojego MENSZA przed faktem dokonanym, czyli obiadem bez mięsa ;-) Czytaj więcej
Pasja tworzenia
Szparagi z kurczakiem w sosie kokosowo- ananasowym! 152miękkie ale nadal jędrne! Z całości warzyw również wydzieli się sporo sosu i aromatu. Pamiętajcie też, że pomidorki koktajlowe dodajemy przecięte, chcemy aby ich kwaskowatość nadała daniu aromatu. Mięso z kurczaka musi być mięciutkie. Całość wykładamy póki gorące! Smacznego
SMYKWKUCHNI
Zupa pieczarkowa 212staje się ona bardziej syta ;) Polecam wszystkim ten przepis. Składniki: ćwiartka z kurczaka 300g pieczarek cebula marchewka liść laurowy ziele angielskie sól 3 łyżki śmietany 18% dowolny makaron Mięso gotujemy z cebulą, liściem laurowym i zielem ok godzinę. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy je (najlepiej na masełku wydobywają z siebie w tedy niezwykły aromat), marchewkę kroimy
Idę coś wszamać
Pomidorowy gulasz z pieczarkami 216pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Jak się lekko zarumieni dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę, po tym czasie dolewamy trochę wody, tak żeby pokryły mięso do 3/4 wysokości, dodajemy sos pomidorowy i dusimy tak 5-10 min. Pomidorki kroimy na mniejsze części dodajemy z bazylią do gulaszu, doprawiamy i podduzamy chwilkę, zagęszczamy sos mąką
Idę coś wszamać
Rybne pulpeciki 216garnku na maśle, dodajemy pokrojoną w półtalarki cukinię i podsmażamy jeszcze ok 3 minutki. Dolewamy niecały litr wody, wrzucamy pulpeciki i gotujemy ok 15 min. Po tym czasie mięso wyciągamy, dodajemy serek topiony, blendujemy, doprawiamy, wrzucamy pulpeciki i jeszcze chwilę pogdotowywujemy. Najlepiej podawać z kaszą
Idę coś wszamać
Najprostsze spaghetti bolognese z ciecierzycą 215ochoty na długie siedzenie w kuchni przygotowuje makaron spaghetti z sosem. Wystarczy 20-30 minut i posiłek jest gotowy. Zazwyczaj jako zamiennika mięsa w sosie używałam tofu. Spaghetti w takiej postaci jadłam przez bardzo długi okres czasu i nawet nie myślałam o jakiejś zamianie. Pomysł na spaghetti z ciecierzycą powstał przypadkowo
wegujemy
Wegański pad thai z tofu 168weganizm ciągle chciałam zrobić pad thai'a. Wreszcie mi się udało :) Oryginalnie do pad thai'a dodaje się sos rybny, pastę z tamaryndowca, jajko i najczęściej krewetki lub inne mięso, ale bez tych składników również można przygotować to danie. Zajęło mi trochę czasu, zanim obmyśliłam wegańską wersje, ale myślę że się udało. Zamiast sosu rybnego dodałam sojowy, pastę z tamaryndowca
wegujemy
Zupa szczawiowa 183grubsze słupki, seler na dwie części oraz pietruszkę. Warzywa dodałem do wywaru, podgotowałem do miękkości. Wywar przecedziłem przez gazę. Wyjąłem ziemniaki i marchewkę. Kości można obrać z kawałków mięsa, które można dodać do zupy. Przebrany szczaw opłukałem, posiekałem i dusiłem na maśle 8 min. Zalałem bulionem dodałem ziemniaki i marchew i gotowałem 25 min. Mąkę dokładnie wymieszałem z 4 łyżkami
R'n'G Kitchen
Chiński makaron z marynowanym tofu 198koagulacji mleka sojowego. Według legendy wynaleziony w Chinach. Tofu nie ma smaku i dlatego przyjmuje smak jaki mu nadamy. Wystarczy go dobrze zamarynować. Jest idealny do makaronu czy udawania mięsa dla wegan. Polecam jeśli ktoś nie jadł bo jest wart spróbowania. Chiński makaron z marynowanym tofu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie