się w ścisłej czołówce. W samych krajach europejskich rocznie zjada się trzykrotnie więcej ryb niż w Polsce. Winna temu może być cena. Kilogram dobrej ryby jest droższy od kilograma mięsa. Dlatego największą popularnością sklepową cieszą się takie ryby jak panga czy tilapia. Może i smaczne, jednak wartości odżywczej mają niewiele. Wśród chętnie kupowanych królują również śledzie, dorsze i łososie
Jacob Tastessię prosi o to żeby jego szybką przemijalność zatrzymać chociaż trochę dłużej. Polecam zrobienie octu na bazie kwiatów bzu, który idealnie komponuje się z sałatkami oraz białym mięsem. Składniki: - ocet ryżowy lub inny o małej zawartości procentowej, idealnie 3-4 % - kwiaty bzu 1. Jeśli macie możliwość zerwania kwiatów z dala od ruchliwych dróg i zanieczyszczeń to już mamy pół sukcesu
Apetyczna babeczkanaturalna pora - także zaczynają być (cenowo) dostępne. Można doszukać się jeszcze całej gamy różowych owoców, a moja ulubiona marynowana czerwona cebulka też ma ten sympatyczny kolor :) No a mięsa? Czy nie mówi się o niektórych: "różowe"? Zdradzę Wam, że byłem świadkiem, jak moja droga koleżanka zgarniała ze sklepowej półki naręcz pięknych rabarbarowych łodyg - coś już więc wiemy
zadanie-gotowaniedodać cebulę pokrojoną i podsmażać co jakiś czas mieszając z 10 minut dodać fasolkę zieloną mrożoną, włoszczyznę rozdrobnioną zamrożoną/lub świeżą/, wlać wodę i pod przykryciem dusić do miękkości mięsa z 40 minut śmietanę wymieszać z mąką, wodą i wlać do sosu mieszając do zagęstnienia, do smaku doprawić przyprawą w płynie, podać z kaszą, ziemniakami lub z czym się lubi
W Mojej Kuchni LubięMięso drobiowe na słodko. W przepisie użyliśmy papryczki peperonchinio od Rafex Składniki 1,5 kg skrzydełek kurczaka (bez ostrych końcówek) skórka otarta z limonki starta skórka z cytryny 2 łyżki oliwy 3 pomarańcze 2 łyżeczki gruboziarnistej soli 70 g cukru 125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 3 łyżki miodu lipowego 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 papryczka peperonchino
R'n'G Kitchenkulinarnym przeglądając różnorakie książki kucharskie będące doskonałym źródłem wielu ciekawych przepisów i informacji. A trzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje się jeszcze parmezan, mascarpone czy ricottę, których brak może się jawić jako uboższe doznania smakowe. Prawda jest jednak taka, że kiedy
Roślinna - blog wegańskizdrowego żywienia. Na pytanie: "Co jest podstawą zdrowej diety"?: 46% - nie uznaje warzyw i owoców i ich przetworów za podstawę diety 17% - wybiera produkty zbożowe, 15% mięso i ryby "Ile ich zdaniem powinno się spożywać warzyw i owców"? 38% mam deklaruje, że powinno spożywać się mniej niż 400 gram. Kolejnym zadanym pytaniem było: "Ile porcji dziennie
AZgotuj!grillu sprawdza się nie tylko mięso Składniki do kupienia w Almie 250 g łososia lub pstrąga łososiowego 1 średnia cukinia 2 podłużne cebule 3-4 pieczarki sól, pieprz przyprawa do ryb … Czytaj dalej Szaszłyki z łososiem
czarrna od kuchniWczoraj jak na piątek przystało zrobiłam danie bez mięsa. Naleśniki z serem zapiekane pod bezową pierzynką. Bardzo lubię wszelkie naleśniki, a do tego jeszcze bezowa pianka. Pycha! Naleśniki możecie przygotować z serem, jabłkami, itp. Jeśli macie ochotę spróbować innych naleśników np maslanych, drożdżowych to zapraszam tutaj Ciasto na naleśniki 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka
O kuchni z uczuciemuwielbiam kalafiora, więc już sam sos był dla mnie genialny, ale z dodatkiem słonawego boczku i odświeżającego szczypiorku smakował jeszcze lepiej. Taki makaron jest bardzo sycący mimo małej ilości mięsa – jeśli lubicie kalafior, to danie w sam raz dla Was. Makaron z sosem kalafiorowym: 500 g różyczek z kalafiora (pół dużej sztuki) ok. 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki
Poezja smakuMówią, że sos Alfredo to wcale nie włoska specjalność. Mówią, że znane jest jego kilkanaście odmian. Bez wątpienia to prosty i wyborny dodatek do mięsa i makaronu. Składniki: 4 piersi z kurczaka olej roślinny sól, pieprz Sos Alfredo: 1/2 kostki masła 200 g serka śmietankowego 70 g sera tartego 2 szklanki mleka 4 ząbki czosnku sól, pieprz 400 g makaronu
Bon Ton ItaliaDawno temu dzięki koleżance japonce, Sawako, przeżyłam pierwszą fascynację szeroko pojętym weganizmem. Od tamtego czasu do mojego jadłospisu weszły koktajle owocowe, warzywne. Później jakoś tak naturalnie, ograniczyłam mięso, ale nie z pobudek ideologicznych. Po prostu
Szybko Tanio Smaczniepozostałym sosie, pół godziny w lodówce. Rozgrzałem patelnię grillowi. Kawałki kurczaka wyjąłem z sosu i smażyłem ok. 7 minut z każdej strony. Sos z pojemnika podgrzałem, polałem nim mięso. Podałem z bagietką
R'n'G Kitchengotować do zagęszczenia. Żółtka rozbełtać z mlekiem, wlać, ciągle mieszając do sosu. Zagotować. Dodać parmezan. Do sosu dodać przetarte pieczarki, zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać do mięsa: cielęciny, wieprzowiny, dziczyzny. Podałam z karkówką z grilla. zastawa
królestwo garówprawda jest trochę czasochłonna, ale efekt - powinien wszystko wynagrodzić. 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 15 dag wędzonego boczku (można dodać kiełbasy lub innego mięsa, wg gustu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki majeranek sól, pieprz olej Dodatkowo: jelita wieprzowe Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką) i posypać łyżką mąki. Boczek z cebulą pokroić
Di gotuje