mięso - 63110 przepisów (strona:2618/4208)

Gołąbki 350

Gołąbki ...mniam..ja uwielbiam.. zwłaszcza z młodej kapusty.Można je gotować lub piec..te pieczone są jednak smaczniejsze.. 1 młoda kapusta 0,5 kg mięsa mielonego kilka łyżek płatków ryżowych Cenos 1 cebula marchewka koperek majeranek mąka przecier  pomidorowy Podravka śmietana  Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście

Moje domowe kucharzenie
Sztuka fermentacji 200

Kiszone ogórki i kiszona kapusta, choć są świetne, to jednak małe piwo przy tym, co można zrobić w temacie z warzywami, mlekiem, nasionami, ziarnami, owocami, a nawet jajkami i mięsem! Część tej ogromnej wiedzy przekazała nam Agata Bielska na warsztatach w bielańskim CookUp Studio , które zostały zorganizowane z okazji pojawienia się na polskim rynku książki „Sztuka fermentacji” Sandora

GRUBY WAŁEK
Wegańska musaka 200

niepodważalny dowód na to, że zapiekanka bez mięsa i bez typowego beszamelu może być i smaczna, i zdrowa, i kolorowa – przepiękne, zachwycające danie przygotowane i zainspirowane tradycyjną grecką potrawą – nie będę tu nalegać, że takie samo, bo prawda jest taka, że to nowa rewolucyjna wegańska wersja przygotowana na podstawie przepisu z książki „Vegan for fit”– słodkie podpieczone warzywa świetnie komponują

Roślinna - blog wegański
Pstrąg z grilla z masłem musztardowym i młodą kapustą 211

wiem jak Wy, ale ja uwielbiam ryby z grilla, dużo bardziej niż mięsa, są lekkostrawne, szybkie w przygotowaniu a po za tym ryba nie wiele wymaga, tylko sól, delikatne przyprawy i cytryna.  Radzę Wam włączyć ryby do codziennego menu, mamy przecież teraz taki wybór. Pomysł na grillowaną kapustkę zaczerpnęłam z programu Karola Okrasy, parę moich zmian i wyszła przepyszna

Wanilia i Kardamon
Sałatka z jarmużem, kukurydzą i granatem 217

kurczaka pokroić, posypać carry, solą, ewentualnie pieprzem - usmażyć na głębokim tłuszczu (olej ze smażenia przyda się na sos ) Składniki połączyć, polać sosem. Jako sosu użyłam pozostałą oliwę ze smażenia mięsa, dodałam jedynie kilka kropel soku z cytryny - wymieszałam i tym polałam składniki sałatki.                                 Sałatka

Proste Potrawy
Ciecierzyca duszona z pomidorami z wolnowaru 233

się najwygodniejszy. Danie idealne na ciepłe dni. Lekkie i robi się właściwie samo :) Drugiego dnia dodałam polędwiczkę wieprzową pokrojoną w cienki plastry i podsmażoną na oliwie. Ale i bez mięsa było smacznie. Roszponkę można zastąpić szpinakiem - użyłam tego co akurat miałam w lodówce.   składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, posiekane 1 czerwona papryka

Stare Gary
Udana sałatka z selera naciowego 156

Pomidory suszone także pokroiłam w raczej cienkie małe paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam.  Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie składniki i wymieszałam z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem

I tu będę miała takie te
O wyższości dnia powszedniego nad dniem świątecznym 183

ilość zacierki.    Zagotowuję do uzyskania miękkiego makaronu, wg wskazań na opakowaniu, najczęściej jakieś 10 minut. Dosmaczam solą i pieprzem, posypuję zielonym koperkiem, Można wyjąć skrzydełka i odjęte mięso ponownie dodać do zupy. Podając posypuję orzechami włoskimi. Całkiem prosta jedna z wielu zupa nasza codzienna. Tak samo dobrze smakuje też na drugi dzień po odgrzaniu. Porządna, sycąca porcja

I tu będę miała takie te
Pasta party dla biegaczy- jednogarnkowe danie z makaronem. 163

ofiary - jeden pęknięty nóż. Potrawa będzie dość ostra, ale nie bardzo, skoro my ją lubimy, a raczej nie jesteśmy amatorami bardzo pikantnych dań. Trzeba dobrze wymieszać wszystkie składniki klopsików: mięso, cebulkę, czosnek, przyprawy, jajko i bułkę tartą. Po uzyskaniu jednolitej masy mięsnej moczonymi w zimnej wodzie dłońmi toczę kulki klopsików, nadaję im wielkość około 5 cm. Kiedy są gotowe wszystkie

I tu będę miała takie te
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 188

Maciejem E. Halbańskim) Chwilę smażę mieszając, dodaję pomidory i po chwili fasolę. Całość często mieszając, ponieważ wciąż ogień jest mocny, łączę z jogurtem i po minucie układam kawałki ryby (mięsa). Zmniejszam trochę ogień i przykrywam naczynie. Duszę 15 minut. Po tym czasie potrawa jest prawie gotowa. Można ewentualnie dodać sól i pieprz tak  jak lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną

I tu będę miała takie te
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 214

łyżka kwaśnej śmietany - liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziaren czarnego pieprzu - pół łyżeczki kminku - sól, pieprz Na kostkę kroję cebulkę i obie kiełbasy Najpierw w rozgrzanym naczyniu umieszczam mięso, po chwili, kiedy lekko zacznie się wytapiać z niego tłuszcz dodaję cebulkę. Mieszając od czasu do czasu zostawiam na niewielkim ogniu. W tym czasie kroję oczyszczoną, pozbawioną głębia kapustę

I tu będę miała takie te
Kiełbasa grillowa surowa z serem 170

czosnek świeży dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 60 g -ziele angielskie mielone 7 g -gałka muszkatołowa 7 g -pieprz czarny mielony 14 g -woda 150-200 mil. Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą osuszamy i mielimy.Następnie łączymy ze sobą karkówkę i chudy boczek.Do karkówki i chudego boczku dodajemy wszystkie przyprawy i 100 mil wody i dokładnie wyrabiamy.Dalej dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
7 kulinarnych mitów, które potrzebują obalenia 722

smak. 5. Alkohol spala się podczas gotowania Wbrew temu, co zapewne słyszeliście, że wino użyte do gotowania na wolnym ogniu do np. gulaszu lub piwo użyte do polewania mięsa spala się podczas gotowania prawda okazuje się inna! W zależności od sposobu gotowania, temperatury, czasu, a nawet rodzaju i rozmiaru patelni od 5 do 85 procent zawartego alkoholu może tkwić nadal

Tradycyjna Kuchnia
Słodko-pikantne paluszki z kurczaka z sosem miodowo-musztardowym. 333

musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Kurczaka pokroić w paski o grubości około 1 cm. W misce połączyć składniki od pozycji 2 do 7 i obtoczyć w masie mięso. Zostawić na 15 minut. W drugiej misce wymieszać rozdrobnione krakersy i płatki (można również użyć bułki tartej) i obtoczyć w nich dokładnie kawałki kurczaka. Paluszki ułożyć na natłuszczonej blasze

zadanie-gotowanie
Macaroni & cheese 233

patelnię wrzucamy olej, następnie smażymy kiełbasę aż będzie chrupiąca. Jeśli Wasza kiełbasa ma wystarczająco dużo tłuszczu jego dodatek jest zbędny. My wybieramy zawsze taki produkt, który ma przynajmniej 70% mięsa w swoim składzie, dlatego dodajemy olej do smażenia. Wszystko przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kiełbasę przekładamy do naczynia z kukurydzą i makaronem, wszystko mieszamy.  Aromatyzowane

Cooking Monster