razu poprawi humor! :) Porcja dla 4 osób. Jedna porcja to około 305 kcal przy łososiu smażonym, natomiast jeśli zdecydujemy się go upiec, porcja będzie miała 283 kcal. Składniki: Sałatka: 180-gramowe opakowanie mixu sałat 300g filetu z łososia 500g pomidorków koktailowych 200g czerwonej papryki cebula czerwona (ok. 100g) sok z połówki cytryny sól, pieprz czarny, tymianek Sos: 3 łyżki oliwy
Czerwona Porzeczkaniezwykle delikatny smak, a po ugotowaniu nie rozpada się jak czerwona. Będąc zamiennikiem mięsa idealnie nadaje się jako farsz do pierogów oraz krokietów, a także dobrze komponuje się z sałatkami. Oprócz witamin z grupy B zawiera potas, magnez, wapń oraz żelazo. Bardzo lubię soczewicę, dlatego często gości w mojej kuchni, mam nadzieję, że nie znudzi się również Wam :-) Naleśniki
Życie na widelcuczekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, kiedy będzie płynna zestawiamy z ognia dolewamy soku z arbuza i rumu. mieszamy do uzyskania gładkiej błyszczącej konsystencji. Studzimy i polewamy owoce:) Smacznego:) P.S. Sałatkę można serwować w wydrążonym arbuzie jeśli chcemy zrobić wrażenie:) Można także dosypać do niej jagód i/lub poziomek. Idealna letnia bomba kaloryczna
Luźna Kuchniakaszę Szczypiorek razem z dymką siekamy, parmezan ścieramy, dodajemy do masy Smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor. Smacznego! P.S Aby podkreślić wiosenny charakter placuszków podajemy je z sałatka z rukoli lub dipem z awokado, posypane tartym parmezanem
Luźna Kuchniapodsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek Tortille otulamy folią aluminiową, wkładamy do piekarnika podgrzewamy koło 10-26 minut, po czym wyjmujemy i faszerujemy- smarujemy serkiem z ziołami, posypujemy serem, sałatką, układamy ogórka, awokado, kawałki kurczaka i pomidora. Zawijamy, w trzech miejscach spinamy wykałaczkami, kroimy na trzy podobnej wielkości kąski, lub mniejsze Układam na gorącej, suchej patelni, zapiekamy na złoty kolor
Luźna Kuchniaminutach zalewamy marynatą, dodajemy miód i musztardę, dolewamy słodką śmietanę całość dusimy jeszcze przez około 20 minut Podajemy gorące z sosem, świeżą kolendrą, ryżem lub zapiekanymi ziemniaczkami i sałatką z pora, która będzie świetnym kontrastem do słodkiego sosu i delikatnego mięsa SMACZNEGO
Luźna Kuchniajemy kaszy gryczanej i jaglanej i zdarza mi się czasami, że ugotuję jej za dużo i trochę zostaje… Czasami świadomie gotuję duuużo za dużo, żeby wykorzystać ją na sałatkę na sastępny dzień. Jeśli jednak zostaje trochę to tak naprawdę nie wiadomo, co z tym zrobić. Dlatego jak zobaczyłam przepis na chleb z kaszą gryczaną, to od razu wiedziałam
UgotujmyTo.plzamiast ryby? Śledzia? Sałatka z awokado, pomidorami, mozzarellą i grzankami z czosnkiem. Na jedną porcję: - kulka z mozzarelli 125g - 1 dojrzałe awokado - mała cebula - 1 pomidor - sok z jednej cytryny - 5 zielonych oliwek - sól i pieprz grubo zmielony czarny lub kolorowy - 2 ząbki czosnku, łyżka dowolnej oliwy - 2-3 kromki pszennego chleba ciabatta - garść lodowej sałaty Sałatę porwij, umyj
Pasje JolkiMężem bardzo polubiliśmy jarmuż. Jest to nasze odkrycie jesienno-zimowego sezonu i dopiero zaprzyjaźniamy się z tym warzywem. Jego lekko kapuściany smak odpowiada nam zarówno na surowo (np. w sałatce do libańskiego flatbreada z hummusem ), jak i w daniach na ciepło. I jeszcze te jego mocno karbowane ciemnozielone liście - czy nie są przepiękne? W weekend, jak na święto zakochanych przystało
Chilli Czosnek i OliwaGACA SPA. Pomidory faszerowane fetą na co dzień i od święta. Składniki: pomidory koktajlowe, 1op. sera feta, 1 łyżeczka jogurtu greckiego świeży szczypiorek, bazylia, oregano (do wyboru) zioła do sałatek (papryka, czosnek, różowy i czarny pieprz, por, bazylia, natka) Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy i odcinamy z nich wierzch. Ze środka usuwamy pestki i miąższ. Wydrążone pomidorki delikatnie solimy i układamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwymoczyć w mleku około 2 godziny, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórek,paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować ma twardo, a następnie pokroić w kostkę. Ułożyć warstwy sałatki: śledź cebula ogórek jajka jogurt, który posypać delikatnie solą i pieprzem papryka Posypać szczypiorkiem drobno posiekanym
O kuchni z uczuciemostatki, znany w niektórych regionach jako śledzik (w Wielkopolsce podkoziołek ). Żegna się wtedy karnawałowe przysmaki, witając postnego śledzia. Aby uniknąć niepotrzebnej dyskusji, czy dzisiejsza potrawa to tatar, czy sałatka – moja nazwa to po prostu śledzik. Tym razem bardziej niż sposobem przygotowania postaram się Was zachęcić sposobem… podania. Składniki: - 2 płaty śledzia - 2 małe ogórki konserwowe - ½ małej czerwonej cebuli
mojewypiekiinietylkododać do tej samej miski, dodać mięso usmażone i sos czosnkowy oraz tzatziki. 6. Wymieszać wszystko łyżka i... 7. Placki podgrzać na patelni, potem na talerzu poukładać sałatkę z sosem i zwinąć
pichcisztodomu? Kiełki w słoiku to jedno z moich najnowszych i najlepszych odkryć. ;-) Wystarczą: nasiona, słoik, gaza, gumka recepturka i woda. Możemy cieszyć się ich smakiem na kanapkach, w sałatkach, surówkach. To prawdziwa bomba witaminowa, mają w sobie duże ilości składników odżywczych (dużo większa niż w pełni wykształconych roślinach), powinniśmy więc spożywać je zwłaszcza zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw
Szefowa kuchnizimowe wieczory proponuję wspomnienie ciepłego lata SAŁATKĘ Z GRZYBÓW SKŁADNIKI durszlak ugotowanych grzybów - najlepiej podgrzybków(jeśli duże, przed ugotowaniem należy je pokroić w paski) 50 dkg cebuli 2 duże marchewki 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 7 łyżek octu słoiczek koncentratu pomidorowego 4 liście laurowe po 7 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, ostra papryka w proszku WYKONANIE: Cebulę pokroić
Kuchnia Beaty