sałatka - 51777 przepisów (strona:2598/3452)

Smoothie owocowe z brokułem i olejem lnianym 150

oraz omega 6. Olej ten stanowi podstawę diety dr Budwig i zazwyczaj kojarzony jest z pastą z białego sera. Jednak jego zastosowanie może być bardzo różnorodne od dodatku do sałatek po koktajle właśnie. Więcej o oleju lnianym LenVitol możecie przeczytać tutaj . Imbir natomiast doda orzeźwiającego smaku oraz rozgrzeje nas w te mrozy:) Gorąco polecam!  Składniki na 2-3 koktajle

Moja Galeria Smaku
Quinoa z porem i ziołami 164

Prosta, pyszna sałatka z komosą ryżową i duszonym porem. Quinoa należy do tzw. superfoods ze względu na swoje wartości odżywcze. Na tle innych warzyw wyróżnia się bardzo wysoką zawartością wartościowego białka. Nie zawiera przy tym glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik

Moja Galeria Smaku
Marynowany por z mozzarellą 151

Bardzo prosta i smaczna przekąska. Zamiast mozzarelli możemy użyć szynki parmeńskiej. Składniki: przepis zmodyfikowany z książki Sałatki 2 pory 1 kulka mozzarelli 6 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki czerwonego octu winnego 2 łyżeczki cukru sól, pieprz 1. Por oczyścić. Włożyć do gotującej i posolonej wody. Gotować 8 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą.   2. W rondelku wymieszać ocet

Moja Galeria Smaku
Koktajl truskawkowo-szpinakowy 118

Gotowi na nowe połączenia smaków? :) Co powiecie na szpinak z truskawkami? W sałatce takie połączenie się sprawdza, więc dlaczego by nie zrobić koktajlu ;) Eksperyment uważam za udany:) Składniki na 2-3 szklanki: 350 g truskawek 2 garście szpinaku 3/4 - 1 szklanka wody (można zastąpić kostkami lodu) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie) Truskawki odszypułkować, szpinak umyć, osuszyć.Truskawki i szpinak przełożyć

Moja Galeria Smaku
Bułeczki czosnkowo-ziołowe 157

Aromatyczne, ziołowe bułeczki. Idealne do mięs pieczonych w piekarniku jak i tych z grilla. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek. Składniki na 25-30 małych bułeczek: 225 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 450 g mąki pszennej 30 g roztopionego masła 1 jajko W letnim mleku wymieszać drożdże z cukrem oraz

Moja Galeria Smaku
Surówka z selera z orzechami włoskimi 159

tarce. Orzechy obrać i pokroić na kawałki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce. W  osobnym naczyniu wymieszać jogurt grecki, oliwę i musztardę. Doprawić solą. Dodać do sałatki. Wymieszać. Przepis pochodzi z książki  "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską

Moja Galeria Smaku
Sałatka z rzodkiewek i pomarańczy 126

Lekka i orzeźwiająca sałatka w sam raz na ciepłe dni Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 1 ogórek 1 duża pomarańcza 2 cebulki dymki 1 łyżka oliwy 1,5 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżki miodu sól, pieprz garść mięty Rzodkiewki i ogórka pokroić na kawałki. Pomarańczę obrać ze skórki, pokroić na plasterki. Dymkę posiekać. W miseczce wymieszać składniki na dressing: oliwę, ocet

Moja Galeria Smaku
Domowe przetwory. Ananas i kiwi. Dżem egzotyczny 221

chwilę zrobię ogórki na zimę - moje ulubione ogórki marynowane po warszawsku i oczywiście kiszone bo tych zabraknąć w mojej spiżarni nie może. Może zrobię też po kilka słoików jakiejś sałatki , która przyda nam się do zimowych obiadów, ale też bez wariowania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Weganie nad morzem 225

miejscach zamawialiśmy już tego typu pizzę i nie było problemów, przyjęła nasze zamówienie.  W niewegetariańskich knajpkach można spróbować też zamówić na przykład makaron z warzywami, grillowane warzywa czy sałatki. Przekonaliśmy się, że wakacje z pominięciem mięsa i produktów mlecznych to nic trudnego, a daje to szansę na spróbowanie zupełnie nowych smaków, my zaś czuliśmy się lekko i mieliśmy dużo

Roślinna - blog wegański
Ogórki po warszawsku w zalewie octowej 212

zimę skupiam się tylko na trzech najlepszych przepisach: kiszone, po meksykańsku (przepis tutaj)  i po warszawsku. Te ostatnie znakomicie nadają się jako zakąska i jako dodatek wielu sałatek. Z tego przepisu ogórki wychodzą dokładnie takie jak kupne.     Ogórki korniszony - ilości w stosunku do zalewy nie podaję, gdyż wszystko zależy od ich wielkości a nie wagi

Jadło i czytadło
Bobytka, czyli kopytka z bobu 142

licząc samego żmudnego procesu łuskania bobu. Żeby ten czas sobie umilić polecam włączyć jakiś serial, usiąść przed telewizorem i wyłuskać, najlepiej cały kilogram od razu - będzie do kopytek, do sałatki i do wyjadania na bieżąco. :) Składniki (na 2 porcje) : 500 g bobu 3 czubate łyżki mąki pszennej 1 jajko ½  łyżeczki soli masło do smażenia świeża bazylia do podania Bób

Food Square
Akcja "Danie inspirowane podróżą" - zaproszenie 165

nazwę miasta lub miejscowości i kraju, z którego pochodzi danie, zdjęcie miasta lub miejscowości, w których jedliście to danie, umieszczony banerek akcji. Rodzaj dania jest obojętny. Może to być sałatka, kanapka, napój, zupa, danie główne etc. Stwórzmy książkę kucharską inspirowaną podróżami po naszym globie :) Czas trwania akcji: 28 VII - 28 sierpnia 2015 Banerek: Banerek na Mikserze Kulinarnym

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety serowe z kurczakiem 385

Kotlety po usmażeniu mają chrupiącą skorupkę a w środku są soczyste i ciągnące. Taka propozycja obiadowa szczególnie spodoba się waszym pociechom. Świetnie łączy się z puree ziemniaczanym albo lekka sałatką. porcja na ok 12 kotletów Składniki: 2 średnie piersi kurczaka 200 g sera gouda startego 2 łyżki mąki 2 jajka 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku olej

Niezły Młynek
Sałatka śledziowa z kalafiorem i fasolką szparagową 209

Korzystając z dobrodziejstw lata proponuję pyszną sałatkę z fasolką i kalafiorem- a w roli głównej śledź! Pycha! Składniki: 1 duży kalafior, ½ kg fasoli szparagowej, 1 opakowanie koreczków śledziowych w oleju, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki jogurtu naturalnego, sól do smaku, pieprz do smaku, ocet do smaku, szczypiorek. Wykonanie: Kalafior namoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem soli na kilka minut. Następnie kalafior

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z rukolą i fetą 143

dodajemy według własnego uznania. rukola ser feta pomidory słonecznik łyżeczka oliwy z oliwek Pomidory kroimy. Do rukoli dodajemy pomidory i pokruszoną fetę. Słonecznik prażymy na oliwie i posypujemy nim sałatkę. Gotowe

Atlas Smaków