Frankfurcki zielony sos 172pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno ( szparagi, brokuły, kalafior ), filetów śledziowych.Do "F"szystkiego :P Składniki 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki oleju 150 ml jogurtu 150 ml gęstej śmietany 1 mała cebula sok z jednej cytryny 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier 1 ogórek konserwowy
R'n'G Kitchen
Schab po sztygarsku 222listki laurowe Białą kiełbasę do nadziania schabu wcześniej zamrozić lub sparzyć aby była po prostu sztywna dzięki temu będzie wygodniej nadziać nią schab. Ja użyłam kiełbaski parzonej. Mięso oczyścić z błonek. Długim nożem zrobić nacięcie przez środek schabu. W nacięcie upchnąć przygotowaną wcześniej kiełbasę. Nadziany schab dokładnie natrzeć mieszanką przypraw, soli dałam tylko odrobinę. Przyprawiony nadziany schab zawinąć w folię
Monia miesza i gotuje
Idealny sos chrzanowy 525ostrość wypcha wam oczka, to załagodzić możecie dodając do sosu śmietanę. Nie majonez, który ma ocet, tylko śmietanę. Sos będzie równie smaczny, tylko bardziej kremowy. Sos chrzanowy pasuje do mięs, jajek, wędlin, pasztetów. U mnie wyjadają go za pomocą kabanosów. Spróbujcie i dajcie znać jak smakowało. Smacznego! Post Idealny sos chrzanowy pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen
SAŁATKA Z KURCZAKIEM BALSAMICO, BROKUŁAMI i JAJKIEM 262każdej strony. W połowie smażenia na patelni obok kurczaka układamy połówki pomidorków (przekrojoną stroną do góry), lekko solimy. Kurczaka wykładamy na mały półmisek, zostawiamy na 2 minuty, aby mięso odpoczęło. Pomidorki wyjmujemy na talerz. Na patelnię po kurczaku wlewamy pozostałą marynatę i 2 łyżeczki miodu. Zagotowujemy, wylewamy na kurczaka. Przed podaniem kroimy w plastry. Na talerzach układamy umytą sałatę
cool and minty
Wielkanocne menu – 10 najciekawszych przepisów 7501pasztet z jajek Pasztet z jajek Żurek wielkanocny – niby wsędzie taki sam a jednak każdy robi inaczej więc może i takiego spróbuję. Żurek wielkanocny W kwestii pieczonego mięsa raczej nie będę eksperymentować i zrobię moją świąteczną karkówkę. Pieczona karkówka Jajka faszerowane – w tym roku mam zamiar spróbować innego nadzienia. Jajka faszerowane – smażone No i coś bez czego
Mama z miasta
Pasztet jajeczny z pieczarkami 207mąż nie lubi żadnego rodzaju zup, dlatego przygotuję mu taki właśnie pasztet. Wegetariański pasztet jajeczny sprawdzi się zresztą nie tylko na Wielkanoc. Jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, a mają ochotę na coś pysznego. Można go podać z pieczywem, zarówno ciemnym jak i jasnym, a także z różnego rodzaju sosami: czosnkowym, tatarskim, chrzanowym i surówką ze świeżych warzyw
e-PrzepisyKulinarne
Surówka z kiszonej kapusty - super zdrowa klasyka 203kiszonej kapusty, którą charakteryzuje się kuchnia polska. Surówka świetnie pasuje do gorących dań z ryby, więc przy okazji Wielkiego Piątku i Wielkiej Soboty, gdy katolicy powstrzymują się od jedzenia mięsa, wydaje się być idealnym dodatkiem obiadowym. Składniki (na 2 porcje): ok. 250 g kapusty kiszonej mała marchew lub pół dużej mała cebula lub dwie szalotki jabłko 2-3 łyżki oliwy
Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik z ciasteczkami Oreo wg Aleex 223Wielkanoc. W tym roku wszystko jest u mnie na ostatnią chwilę. W ostatniej chwili robię zakupy, w ostatniej chwili sprzątam, w ostatnim momencie piekę mięsa i ciasta. Nigdy aż tak nie narzekałam na brak czasu. Na szczęście przyjechała Gwiazdeczka, więc we dwie ze wszystkim uporamy się o wiele szybciej i będzie można świętować. A w tym roku naprawdę mamy
W mojej kuchni
Babka last minute wg Aleex 190wszystko do świąt już gotowe? Mieszkanie lśni, mięsa się pieką, baby pięknie się puszą w oczekiwaniu na świąteczną niedzielę? U mnie jeszcze to tak nie wygląda, ale wszystko zmierza ku dobremu. Dzisiaj mam wolne, więc zdążę zrobić to, co sobie zaplanowałam. Czasami jednak bywa, że z niczym nie możemy się wyrobić. Pracujemy coraz dłużej i kiedy w piątkowe popołudnie wpadamy
W mojej kuchni
Łódeczki z jajek pomidorowych 217Przekąska z jajek nie tylko na święta. Wykorzystałam do niej pomidory suszone z zalewy. Wyszło smaczne połączenie. Miłośnicy mięsa też znajdą coś dla siebie pod w postaci szynki i kiełbasy. 5 jajek 1 słoiczek pomidorów suszonych sól, pieprz 2 rzodkiewki 3 plastry szynki natka, szczypior 1 kawałek papryki czerwonej 1 kawałek papryki żółtej 1/3 ogórka zielonego 1 kiełbasa wędzona Jajka
wesoła kuchnia
Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą / Vegetable and smoked mackerel salad 306pokrojone w kostkę 2 jabłka, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kosteczkę 4 jajka ugotowane na twardo, obrane i pokrojone w kostkę, plus 2 do podania 1 wędzona makrela, mięso bez ości majonez musztarda, sól, pieprz Przygotowanie: Wymieszaj wszystkie składnik sałatki w większej misce. Dodaj kilka łyżek majonezu, w zależności od upodobania i dopraw całość musztardą, solą i pieprzem
karmelowy
Kąski z indyka w sezamie 168smażenia Sos tysiąca wysp Fanex Sposób przygotowania: Pierś z indyka kroimy w cienkie paski, posypujemy przyprawą do indyka oraz słodką i ostrą papryką, wstawiamy na godzinę do lodówki, żeby mięso naszło przyprawami. Kawałki indyka panierujemy w rozkłóconym jajku i sezamie, smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor. Kąski podajemy z sosem
Bajeczna Kuchnia
Kuleczki z kurczaka panierowane w paluszkach 178Kilka paluszków w sezamie Fanex Sposób przygotowania: Paluszki solone mielimy w młynku. Pierś z kurczaka mielimy, doprawimy do smaku przyprawą do kurczaka, solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe kuleczki, panierujemy w rozkłóconym jajku i zmielonych paluszkach. Na patelni rozgrzewamy olej, układamy kurczaka, obsmażamy na złoty kolor z obydwu stron na złoty kolor. Paluszki z sezamem łamiemy
Bajeczna Kuchnia
Żurek na schabie 293ząbek czosnku majeranek 1/2-1 szkl zakwasu na żurek sól pieprz 6 jajek ugotowanych na twardo 1. Plastry schabu posypujemy solą i pieprzem z obu stron. Delikatnie wklepujemy przyprawy. 2. Mięso wkładamy do garnka w wodą. Dodajemy ziela, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Po 20 minutach wsypujemy majeranek. 3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty