mięso - 63110 przepisów (strona:2476/4208)

Pieczone udźce kurczaka w miodowo-musztardowym sosie 199

Składniki: 1 kg udźców kurczaka 3 łyżki przyprawy do kurczaka  5 łyżek miodu 5 łyżek ostrej musztardy sól, pieprz Sposób wykonania: Umyte mięso obtaczamy przyprawą do kurczaka i pozostawiamy na godzinę. Po tym czasie wykładamy je na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 50 minut. Na patelni rozgrzewamy miód, dodajemy musztardę, sól i pieprz. Mieszamy

Qchnia po prostu
Babka piaskowa bezglutenowa 152

Święta za pasem... dla nas będą one zdecydowanie zdrowsze niż zazwyczaj, bo po pierwsze z bezglutenowymi wypiekami, lekkimi mięsami czyli głownie indykiem, ograniczonym majonezem. Dlatego na początek przedstawiam szybką, prostą babkę, bezglutenową. Źródło . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wytrawne placki ryżowe i "Długie lato w Magnolii" 185

Filip Spalski przekazał Czesi Gawlińskiej darowiznę w postaci pensjonatu i jadłodajni pod nazwą "Magnolia". Kobieta przygotowuje w niej przeróżne pyszne posiłki, wykorzystując m. in. przetwory, warzywa, owoce, sery i mięsa od mieszkańców okolicznej wsi. Gośćmi pozostającymi na noc zajmuje się Doris, która co 2 dni biega na cmentarz, by wymienić kwiaty na grobie Filipa i wciąż do niego mówi. Snuje

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegetariański żurek z jajkiem i opiekanymi ziemniakami. 192

podsmażonej kiełbasy, kawałki białej  kiełbasy, wędzony twaróg, - okrasa do zupy, to smażona cebulka lub skwarki z wędzonego boczku. Wegetariańska wersja żurku jest równie smaczna jak ta z dodatkiem mięsa. Opiekane ziemniaki i cebulka z wędzoną papryką nadają zupie smakowitości. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego (ugotowanego z: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/3 selera, 1 duża cebula, sól) 2-3 szkl

Codziennik Kuchenny
Czosnek niedźwiedzi duszony z oliwą 170

sporo niedźwiedziego czosnku. Postanowiłam go przygotować podobnie jak szpinak. Tak przygotowany,  to moje odkrycie! Jest świetny! Znakomity jako dodatek do mięsa, ale również bardzo smaczny, podany w temperaturze pokojowej. Można go podać na grzance z pieczywa tostowego a na nim położyć sadzone jajko. Będzie pysznie. Bardzo polecam, a jutro robię powtórkę. składniki ok 250 g liści czosnku oliwa

Stare Gary
Pomarańczowiec 411

przygotowania: Ciasto- Pomarańcze obieramy, usuwamy albedo (białą skórkę) i gotujemy przez 10 minut. Następnie hartujemy w zimnej wodzie przez całą noc. Na drugi dzień owoce mielimy w maszynce do mięsa. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier kryształ, cały czas ubijając wrzucamy po jednym żółtku aż do ich wykorzystania. Składniki suche: kakao, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
Grzybowe risotto ze szpinakiem i kurczakiem 229

kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażymy na dość mocno rozgrzanej patelni, aby jedynie zamknąć mięso, ugotuje się już w ryżu. Zostawiamy je w powstałym płynie, przykrywamy, aby nie wystygło.  Szpinak wrzucamy na odrobinę oliwy, aby się rozmroził. Dodajemy do niego odrobinę soli, co przyspieszy

Kuchnia od dwojga
Wielkanocne menu- 35 przepisów na święta 6544

zorganizujcie dłuższy spacer Zapisz ŻUR I BIAŁY BARSZCZ Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą Zakwas na żur i zakwas na barszcz biały DOMOWE WĘDLINY I MIĘSA Pasztet klasyczny pieczony, nie tylko na święta – kruchy i soczysty Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Kiełbasa

Karo in the Kitchen
Fit sałatka z kurczakiem w sezamie 469

Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paseczki, a następnie mieszamy z przyprawami i odstawiamy żeby trochę nimi nasiąknął (ja nie miałam na to czasu, ale lepiej jest przygotować mięso wcześniej) Jajko mieszamy z jogurtem i sezamem i w tej mieszaninie obtaczamy kurczaka. Paski układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Cynamonowe szczęście
Sałatka serowa z kukurydzą i winogronem 217

zapiskach mojego brata, a dodam, że on notuje jedynie same pyszności. Sałatka jest naprawdę smaczna i ekspresowa w przygotowaniu. Może  stanowić samoistną przekąskę lub być znakomitym dodatkiem do mięsa. Polecam! 300g żółtego sera 200g zielonego winogrona 1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu (u mnie kremowy Folwark ) sól, pieprz   Ser pokroić w kostkę, winogrona (bez pestek

Di gotuje
Meksykańskie tortille 193

ostudzenia. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w cienkie paski, ukolę myjemy i osuszamy z nadmiaru wody. Placki tortilli smarujemy pasta paprykową, na brzegu tortilli układamy rukolę, kawałki mięsa, papryki oraz kukurydzę i fasolę, polewamy sosem meksykańskim. Tortille zwijamy składając boki do środka, opiekamy z obydwu stron na grillu elektrycznym lub na suchej patelni grillowej

Bajeczna Kuchnia
kopytka po litewsku 204

około 30 minut, lub do zarumienienia,albo podsmażyć na patelni,na 1łyzce oliwy z oliwek. Ugotować ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak przygotowanej masy ziemniaczanej dodać mąkę ,kminek ,sól i wszystko dokładnie połączyć .Zagnieść ciasto tworząc podłużny wałek o średnicy 5 cm .Wałek pociąć

w mojej kuchni
Pierogi z płuckami 168

olej rzepakowy), sól, pieprz, ciasto: 400 g mąki, gorąca woda, sól. Farsz : bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Płucka i bułkę dwukrotnie zemleć. Cebulę posiekać, poddusić na tłuszczu. Dodać do mięsa, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde

królestwo garów
Indyk gotowany w sosie sojowo - pieczarkowym z brokułam 216

pokrojone w plastry pieczarki. Całość oprószamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki zmiękną wlewamy do garnka sos sojowy i 1,2 litra gorącej wody. Do gotującego się sosu wkładamy mięso. Gotujemy na średnim ogniu przez 35 minut (pod przykryciem). Po tym czasie do sosy wrzucamy różyczki brokuła i gotujemy całość jeszcze przez około 5 minut. W tym czasie mieszamy śmietankę

Qchnia po prostu
Galaretka z wędzonym kurczakiem 188

dzielimy na mniejsze części. Kurczaka kroimy w kostkę. W ugotowanym wywarze warzywnym rozpuszczamy żelatynę. Do filiżanek nalewamy po 2 łyżki wywaru. Czekamy aż stężeje. Następnie układamy jajka, brokuł i mięso. Zalewamy resztą wywaru. Studzimy i czekamy aż galaretka stężeje. Wyjmujemy zastygnięte galaretki. Podajemy z plasterkami cytryny. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: ok. 1 h +tężenie galaretki Koszt

Pobite gary Barbary