mięso - 63110 przepisów (strona:2472/4208)

Łatwa i pyszna Paella z kurczakiem i krewetkami 198

drobno chilli, paprykę wędzoną. Jeśli nie będzie mocno ostre to później dodać pieprz cayenne do smaku. Tu są suszone papryczki chilli, ale nie każde są równo ostre. Jak już mięso lekko się przesmaży zdjąć wszystko z patelni. Na patelnię wrzucić ryż i chwilkę smażyć, cały czas mieszając. Smażyć tak około 30 sekund, następnie wlać na patelnię wywar lub wodę wymieszaną

Kuchnia Pokoleń
Pizza hawajska 165

Pamiętam, jak dawno temu wzdrygałam się na myśl połączenia mięsa i owoców, a przy pizzy szczególnie. Potem stopniowo moje podejście stawało się bardziej liberalne, aż w końcu dołączyłam do miłośników pizzy hawajskiej. Jak to zwykle bywa - ta domowa wersja odpowiada mi bardziej niż zamawiana na mieście. Rzadko robię pizzę na klasycznym cieście, preferuję te razowe, jednak do pizzy hawajskiej zdecydowanie

Milion Smaków
Pascha kakaowa z bakaliami 298

szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 50 g gorzkiej czekolady kilka migdałów 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1/3 szkl orzechów 1. Ser mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa. Miękkie masło ucieramy z pudrem. Stopniowo dodajemy ser i śmietanę. Na koniec wsypujemy kakao. 2. Masę ucieramy dość długo aż podwoi swoją objętość. Powinna być puszysta i lekka. Na koniec

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Pierś ze skórą pieczona z czosnkiem niedźwiedzim 309

kurczaka. Oprószyć solą i skropić delikatnie oliwą. Piec w 180*C przez około 45 min. Jeżeli kurczak będzie się zbytnio przypiekał, można przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu odłożyć mięso na 10 min, a później można pokroić na plastry. Podawać z pomidorkami koktajlowymi, które można wyjąć po 20 minutach pieczenia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO

https:KKuchniaMniam
Puree z bobu z natką pietruszki 148

bób gotujemy, obieramy, miksujemy z pozostałymi składnikami. dekorujemy kilkoma kroplami oliwy i posiekaną natką. konsumujemy jako dodatek do ryby, mięsa lub jako pasta kanapkowa

Gocha gotuje!
Sos tatarski 233

tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Mi sos tatarski bardzo smakuje podczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla. Składniki na sos: szklanka

NiePieprz.pl
smalec ze słoniny i podgardla... 137

Składniki podgardle surowe 50 dag, słonina 70 dag, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki słoninę i podgardle surowe zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach sitka teflonowy garnek rozgrzać i wsypać zmielony tłuszcz, co jakiś czas zamieszać, gdy zacznie się wytapiać to na mniejszym ogniu topić, skwarki się za mocno nie spieką a tłuszcz się dobrze wytopi

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik tradycyjny 192

Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy (duża tortownica lub blaszka o wym ok 22x33 cm) Ser przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Ucieramy masło w makutrze przy pomocy wałka z cukrem i cukrem waniliowym dodając po jednym żółtku, następnie mąkę ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny

Gotowanie jest łatwe
Zakochana w rzodkiewce, zadurzona w czarnuszce 176

zastawionego stołu i niestety...przejedzenia. Wiele tradycyjnych polskich dań jest tego gwarantem. Dlatego dobrze czasem sięgnąć po coś lżejszego. Moja sałatka jest zapewne gdzieś pośrodku. Pyszna odskocznia od tłustych mięs i bigosów, lecz jednocześnie zgrabne nawiązanie do Wielkanocnego menu. Ostrość, ale i świeżość rzodkiewki, słodycz jajek i groszku przełamana słonym, octowym smakiem kaparów i przyjemną ostrością czarnuszki. Smacznego! Składniki

Pichceniomania
Pascha czekoladowa 169

jestem jakimś wielkim fanem dań wielkanocnych. Na Wigilię mogłabym jeść wszystko i to codziennie przez cały rok, a na Wielkanoc jest za dużo mięsa, jajek i kruchego ciasta. Nie muszę dodawać, że mazurki to też nie jest to, co króliki lubią najbardziej. Jest jednak danie, które uwielbiam pasjami – pascha. Zwłaszcza jeśli nie wpakuje się do nie za dużo bakalii

Ugotowane pozamiatane
Sos do makaron z soczewicy 176

Soczewica jest bardzo fajną alternatywą dla mięsa. Czasami gdy mam ochotę na dania bezmięsne przyrządzam dania z soczewicy. Tym razem zrobiłam sos do makarony a'la bolognese. Wyszedł bardzo pyszny, warto spróbować, na pewno pozytywnie się zdziwicie ;) Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również: Gulasz z soczewicy Składniki  1/2 szklanki soczewicy 1/2 pora 5 pieczarek

Delusional Trine
Polędwica dojrzewająca w próżni 365

Surowiec -schab 1,5 kg Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 20 g/kg -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupiony schab myjemy pozbawiamy go mizdry (biała błona ) i warkocza (część mięsa przylegająca z boku schabu przypominająca wyglądem warkocz) Schab peklujemy na sucho 10-14 dni ja robiłem to w próżni, codziennie obracany. Po tym czasie została ładnie związana i odwieszona w chłodne przewiewne pomieszczenie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Frankfurcki zielony sos 161

pasuje do jajek na twardo, gotowanego mięsa i drobiu na zimno, wędlin, zimnych pieczeni, gotowanych warzyw podawanych na zimno ( szparagi, brokuły, kalafior ), filetów śledziowych.Do "F"szystkiego :P Składniki 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki oleju 150 ml jogurtu 150 ml gęstej śmietany 1 mała cebula sok z jednej cytryny 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier 1 ogórek konserwowy

R'n'G Kitchen