mięso - 63110 przepisów (strona:2463/4208)

Pomidory na zimę - passata 203

Przepis ten przetestowałam w zeszłym roku. Zrobiłam ok 10 słoiczków, które zjedliśmy piorunem.  Passata własnej roboty stanowi idealną bazę do różnego rodzaju sosów, do makaronu, do mięsa, do pomidorówki... A jej zrobienie zajmuje mniej czasu niż smażenie dżemów:-) Składniki: 3 kg pomidorów przemysłowych - duże, podłużne, mięsiste - niestety nie pamiętam jaki to gatunek, zdaje się, że lima 1 łyżka soli

Ze smakiem bez glutenu
Ogórkowy sos do grilla 180

wariacja na temat sosu tzatziki – wersja szybsza i bez koperku, którego czasami brakuje w kuchni. Sos ten robi się piorunem i równie szybko znika. Świetnie smakuje ze wszystkimi rodzajami mięsa grillowanego. Ma świeży ogórkowo-czosnkowy smak. Składniki: 2 średniej wielkości ogórki gruntowe – lub 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku 1 – 1,5 opakowania gęstego jogurtu – ja zużyłam mały kubeczek jogurtu

Ze smakiem bez glutenu
Jogurtowy dip czosnkowo-chrzanowy 149

Jest to szybki w przygotowaniu i stosunkowo mało kaloryczny dip, który nadaje się zarówno do surowych i pieczonych warzyw, mięs, faszerowanych warzyw pieczonych czy do jajek. Robi się go ekspresowo i znakomicie się przechowuje. Smakował doskonale nawet po kilku dniach przechowywania w lodówce w zamkniętym opakowaniu. Składniki: 1 mały kubeczek jogurtu greckiego 1-2 łyżki śmietany 18% - można ją sobie

Ze smakiem bez glutenu
Dynia marynowana na słodko 203

Można zajadać już kilka dni po przygotowaniu. Ale oczywiście jak postoi - smaki lepiej się przegryzą. Nie trzeba robić większej pasteryzacji bo dynia może się rozpaść zupełnie. Doskonale smakuje z mięsem czy kanapkami. Ma lekko kwaśny i lekko słodki smak. Jest orzeźwiająca ale nie przytłaczająca. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Kapusta zasmażana - dodatek obiadowy 174

Danie bardzo proste i szybkie - właściwie szybsze niż zasmażane buraczki czy marchewka. A smak naprawdę fajny.  No i trochę inny dodatek do mięsa... Składniki: kapusta biała - ok. 1/4 główki łyżka smalcu - moim zdaniem do kapusty smalec pasuje lepiej niż olej 2 szczypty kminku mielonego sól, pieprz Kapustę poszatkować na grube kawałki - ok 1-2 cm wielkości. Wrzucić na patelnię

Ze smakiem bez glutenu
Kapuśniak ze słodkiej kapusty 185

jego smak, zarówno w wersji z kapusty kiszonej jak i słodkiej. Z kapusty słodkiej robi się bardzo szybko, ok. 30 minut - jeśli ma się wcześniej przygotowany wywar z mięsa. Składniki: (na ok. 3 litry zupy) 1 - 2 litry rosołu ok. 400 g kapusty włoskiej nie kiszonej 3-4 ziemniaki średniej wielkości 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego mała cebulka

Ze smakiem bez glutenu
Żurawina do mięsa na zimę 177

Uwielbiam żurawinę w konfiguracji z mięsem. Doskonale smakuje jako dodatek do wszelkich pieczeni i wędlin oraz jako baza do sosów. Jej zrobienie zajmuje bardzo niewiele czasu i składników, ponieważ owoce doskonale i bardzo szybko żelują się. Składniki: (na 6 słoiczków 200 ml) 1 kg żurawiny 1 duże jabłko - najlepiej kwaskowate 500 g cukru 300 ml wody Żurawinę opłukać i przebrać

Ze smakiem bez glutenu
Orzeźwiająca surówka z czerwonej kapusty 158

Surówkę z czerwonej kapusty można robić w kilku wersjach. Ja lubię tę, gdzie kapusta jest prawie miękka a całość jest lekko kwaśna i orzeźwiająca. Świetnie pasuje do wszelkich mięs z sosami. Składniki: ok. 1/4 średniej główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko - najlepiej lekko winne 1 mała cebulka sól, cukier, pieprz ocet jabłkowy olej W sporym garnku zagotować wodę z łyżką

Ze smakiem bez glutenu
Szybkie buraczki do obiadu 190

Takie buraczki to bardzo szybki sposób na warzywny dodatek do obiadu. Idealny szczególnie do mięsa z sosem, o słodko-kwaśnym smaku.  Składniki na 2 osoby: 2 średniej wielkości czerwone buraki sól, cukier, ocet jabłkowy, olej/ oliwa Buraki kupuję ugotowane - można je dostać w większości marketów a na pewno można je kupić na targu. Idealne rozwiązanie na zabiegane dni. Kupione

Ze smakiem bez glutenu
Pstrąg smażony w całości 215

dużą patelnię wlać 2 łyżki oleju rzepakowego i rozgrzać. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pstrąga i smażyć z każdej strony kilka minut. Nie należy przewracać ryby zbyt często bo mięso się rozpadnie. W trakcie smażenia dobrze jest przykryć patelnię sitkiem lub pokrywką ale nie do końca.  Ryba na pewno będzie pryskała.  Jeśli będzie przykryte zupełnie ryba się uparuje

Ze smakiem bez glutenu
Ćwikła domowa 193

uzyskać dodajemy jedną lub dwie łyżki chrzanu. Lepiej najpierw dodać jedną łyżkę, spróbować i ewentualnie dodać więcej. Przy jednej łyżce otrzymamy smak raczej delikatny ale później, w połączeniu z mięsem, może być za bardzo delikatny. Tak samo stopniowo należny dodawać cukier i sól. W myśl zasady, że lepiej patyczek pocienkować niż go później pogrubaciś.  Gotową ćwikłę przełożyć do słoika

Ze smakiem bez glutenu
Sałatka ziemniaczana z jajkiem i szczypiorkiem 211

wykonaniu, tak jak i w jedzeniu - szybka 😊  Można ją zabrać do pracy, ale trzeba wziąć pod uwagę intensywny zapach szczypiorku. Można też uczynić z niej dodatek do mięsa. Składniki: 4 duże ziemniaki 3 duże jajka pęczek szczypiorku - można więcej, można mniej, ile kto lubi sól pieprz Sos: 100 ml jogurtu gęstego 1 czubata łyżka dobrego majonezu 1 płaska łyżka

Ze smakiem bez glutenu
Ryż jaśminowy z wołowiną 198

smażymy do zeszklenia (jeśli danie ma być ostre dodajemy też 1/2 łyżeczki pasty curry).  Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą.  Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy.  Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając.  Kiedy warzywa

Bon appetit mon amie
Mule z mango w mleku kokosowym 274

sosu dodaj mango, chili i mleko kokosowe, doprowadź do wrzenia, gotuj 3 minuty, dopraw do smaku sokiem z cytryny i pieprzem.  Wyrzuć nieotwarte muszle z pozostałych wyjmij mięso i dodaj d o gorącego sosu, posyp natkę pietruszki, podaj z pieczywem. Uwagi: *Jeśli chcesz podać małże razem z muszlami w pkt. 1 do podsmażonych składników dodaj mango, chili, mleko kokosowe

SzczyptaSmaQ
Paella z ośmiornicą i kurczakiem 200

wiele sposobów jej przygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą, otoczone jest

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania