Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 257bardzo wszechstronne w wykorzystaniu – nie tylko na kanapki. Oprócz nich, można stosować je praktycznie wszędzie, do śniadań (omlet, frittata) jak i do dań głównych w postaci nadzień do mięs, czy nawet zup! Wszyscy wiemy, że nowalijki są zdrowe i co więcej, teraz w najlepszej cenie. A warto zadbać o siebie na wiosnę i przestawić się na zdrowy styl odżywiania
karmelowy
Karmelizowana cebula 226zrobić karmelizowaną cebulkę? Bardzo prosto, ale nie szybko. Troszkę wymaga poświęconego czasu, aby była doskonałym dodatkiem do mięs, wędlin, serów. Dzisiaj potrzebna mi była do polędwiczki, więc zrobiłam ją na obiad, ale można ją też przyrządzić wcześniej i przechować w lodówce. Warunek jeden - wkładamy do słoiczka i trzymamy około tygodnia w lodówce. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM I KURCZAKIEM 368kurczaka,indyka cebula ( u mnie czerwona) 5 łodyg selera naciowego pół puszki ananasa pół puszki kukurydzy bądź jedna mała kawałek pora 2 łyżki majonezu sól,pieprz przyprawa gyros Mięso umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,pokroić w drobną kostkę i posypać przyprawą gyros,polać olejem,odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia posiekać drobno cebulę i podsmażyć na patelni razem
Niespełnione zdolności kulinarne
Sól ziołowa z rozmarynem 202sobą tworząc klasyczne mieszanki. Próbuję też kombinować z nowymi połączeniami i aromatami. Dziś chciałam się podzielić z Wami przepisem na sól ziołową z rozmarynem. Będzie doskonałym dodatkiem do grillowanych mięs, ryb, a także różnego rodzaju warzyw, czyli wszędzie tam gdzie będzie pasował rozmaryn. Sól ziołowa z rozmarynem Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 4 łyżki gruboziarnistej soli 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
Kulinarne przygody Gatity
Sos serowy do warzyw i mięsa (z delikatną nutą czosnku) 260czasie kiedy sos się robił, ja mogłam wypić kawę. I to dosłownie, bo i chłopaki pozwolili ;) Taki sos serowy to nie tylko świetny dodatek do warzyw, ale też mięs, ryb czy zapiekanek, bo fajnie łączy ze sobą każdą warstwę. Możecie również modyfikować jego smak począwszy od rodzaju sera (choć tu skłaniam się raczej do twardych typu cheddar, gouda
Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z burakiem i soczewicą 152razem podpowiedział mi, żeby sięgnąć nie po słodycze, których zresztą nie mam w domu, a po buraka i soczewicę. Znacie to połączenie? Śmiało przyznam, że soczewica zastępuje mi mięso. Bogata w białko i błonnik, z burakiem stworzyła duet doskonały. Sprawdźcie sami! Sałatka z burakiem i soczewicą Składniki: 1 średniej wielkości ugotowany lub upieczony burak 1/3 szklanki soczewicy z puszki sól
Moja smaczna kuchnia
Parówki w cieście 288piknik, idealna na przyjęcie. Dzieci są zawsze zachwycone, gdy jedzą te parówki w cieście kukurydzianym. Zaraz odezwą się głosy, że parówki to samo zło, bo większość zawiera MOM – mięso oddzielane mechanicznie. Ja parówki kupuję od lat u tego samego rzeźnika, który robi je od kilkudziesięciu lat, cały czas smakują mi tak samo. Nie popadajmy w paranoję, niech się uderzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos béarnaise 388się często nazywa w Polsce sos bearneński, to sos który powstaje na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu. Jest klasycznym, kremowym sosem, który doskonale pasuje do dobrych mięs - zwłaszcza steków, oraz warzyw, np szparagów. W zasadzie pasuje wszędzie tam, gdzie podalibyśmy sos holenderski a smak estragonu wzbogaci danie
Milion Smaków
Kurczak pieczony na ryżu z warzywami 418Kurczak pieczony na ryżu z warzywami Dania jednogarnkowe , to moja specjalność , powoli dochodzę do perfekcji , a wszystko za sprawą braku czasu " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróży
,,Serowa rolada z kurczakiem i pieczarkami’’ 7268łyżki gotowego farszu pieczarkowego oraz kukurydzy, mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Na upieczonym placku serowym układamy piersi tak, by przykrywały całą powierzchnię zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku. Na mięso wykładamy farsz pieczarkowy. Całość zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku. Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Roladę pieczemy około 40 minut w 180 stopniach
Podróż w kulinaria
Surówka z jabłka i marchewki do obiadu 165wyobrażam sobie obiadu bez solidnej porcji pysznej surówki. Ziemniaki w małej ilości i kawałek jakiegoś mięsa przy takim dodatku smakują wybornie. Ponadto to zawsze porcja potrzebnych witamin podana na talerzu. Składniki na 3 osoby: 2 duże marchewki 2 duże soczyste jabłka 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz do smaku
Gosia gotuje
Baba ziemniaczana radrużanka – kuchnia podkarpacka 249kuchnia podkarpacka Składniki na keksówkę (u mnie 12 x 24 cm ): 1 kg surowych ziemniaków 300 g ugotowanych ziemniaków 300 g pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku (lub dowolnego mięsa z pieczeni pokrojonego w kostkę) 1/2 szklanki kaszy manny 1 cebula 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki bułki tartej sól pieprz Cebulę kroimy w drobniutką kostkę. Surowe ziemniaki ścieramy
Trzeci talerz
Sałatka ze szparagów, z truskawkami i kurczakiem 192łyżkę oleju, dodałam posiekane 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam. Włożyłam kawałki fileta i dokładnie obtoczyłam w tej mieszance. Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju, wrzuciłam mięso i dokładnie, ale krótko obsmażyłam wszystkie kawałki z każdej strony. Wystudziłam. Na dużym półmisku rozłożyłam cząstki sałaty i układałam kolejno pozostałe składniki. Na koniec oprószyłam delikatnie pieprzem Wspaniała sałatka
Kuchnia u Krysi
Sosy do mięs grillowanych: 228ketchupu -1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki -1 ząbek czosnku -2 łyżeczki curry Wszystkie składniki dokładnie, ręcznie miksujemy. Odstawiamy sos na godzinkę aby smaki się zintegrowały. Sosy podajemy do mięs grillowanych, ale z warzywami również dobrze się komponują
Kulinarne przemyslenia