Wiosenna surówka z koperkiem 371Lekka, prosta surówka z mnóstwem świeżych warzyw. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ryby czy mięsa. Często podaję ją do dań z grilla. Kapustę drobno posiekać. Paprykę i obranego ogórka
Bullio
Popularne sosy do potraw z grilla 255Wszyscy kochamy grillowanie. Jest to świetny sposób na spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu wraz z rodziną czy znajomymi. Kiełbaski, karkówka, szaszłyki, grzanki i wiele innych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Masło orzechowe 281sobie sporo minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor i miedź. Dobrze komponują się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także w deserach, przy wypieku ciast… i nie tylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej
mojewypiekiinietylko
Karmelizowany rabarbar 299przygotowujemy głównie słodkie potrawy: różnego rodzaju ciasta: drożdżowe, kruche, serniki; desery, lody no i oczywiście kompoty i lemoniady. Nie wszyscy natomiast wiedzą, że rabarbar będzie też doskonałym dodatkiem do mięsa ( klik ). Na blogu jest sporo przepisów na wykorzystanie tego warzywa: Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Tarta z rabarbarem Ciasto rabarbarowe z bezą Jogurtowe ciasto na razowej mące Truskawkowo-rabarbarowe ciasto
Kulinarne przygody Gatity
szybkowar-rosół z kury wiejskiej z młodą włoszczyzną,czosnkiem,kurkumą... 221ogniu z 40 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Domowa przyprawa do Taco 224samo, co stosowany w kuchni polskiej kminek. Przyprawę do Taco należy przechowywać w szczelnie zamkniętym/zakręconym pojemniku/słoiku. Przyprawa idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs tj. do drobiu, wołowiny, wieprzowiny. Można ją dodawać do zup, sałatek, dipów, kebabów oraz wszystkich potraw kuchni meksykańskiej. 1 łyżeczka = 5 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 szklanka = 1 cup = 240 ml. Źródło
Gospodyni Miejska
Kacze piersi w musie jabłkowo-brzoskwiniowym z żurawiną 152moje drugie podejście do kaczki. Tym razem zakończone pełnym sukcesem. Aż nie spodziewałam się takiego obiadowego efektu. Poprzednia styczność z kaczką skończyła się kręceniem nosem i długim przeżuwaniem suchego mięsa… Ta wersja została przeze mnie starannie dopieszczona i wyszła przepysznie! Zachęcam do wypróbowania przepisu! Składniki: 4 kacze piersi 3 duże jabłka 1 szklanka soku z pomarańczy 5 brzoskwiń
Raj dla Podniebienia
Pieczona papryka nadziewana kaszą jaglaną, soczewicą i mozzarellą 135mozzarelli dało pyszny efekt. Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku
Raj dla Podniebienia
Pieczarkowe risotto z parmezanem i natką pietruszki 157Pycha obiad! Nikt nie będzie wybrzydzał, kaprysił przy takim daniu. Smakuje wszystkim, bo jest bardzo uniwersalne. Może służyć jako dodatek do mięs lub po prostu jako samodzielny posiłek. Smak zawdzięcza podsmażonym pieczarkom z czosnkiem i cebulą, a parmezan z kremówką łagodzą i wzbogacają aromatyczne odczucia smakowe. Próbujcie! Bo bajecznie proste i dobre! Składniki: na 4-5 porcji 1,5 szklanki
Raj dla Podniebienia
Zupa curry z kurczakiem, cukinią i pomidorami 169użyłam ementalera Hochland) 1 łyżka śmietanki 30% 2 płaskie łyżki mąki Wykonanie: bulion: umyte jarzyny i skrzydełka umieścić w garnku, zlać litrem wody, ugotować bulion. marynata: umyte i osuszone mięso pokroić na małe kawałki, przełożyć do naczynia, dodać oliwę, przyprawy, sok z limonki, sól, pieprz oraz 1 pomidora pokrojonego w kosteczkę, całość dokładnie wymieszać, naczynie szczelnie przykryć i włożyć
Raj dla Podniebienia
Zupa jarzynowa wiosenna 151zupę 2 duże marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalarepka 2-3 ziemniaki 1/2 małego kalafiora posiekany koper i natka pietruszki sól, pieprz śmietana Wykonanie: w garnku umieścić mięso / kości na bulion, dodać ok. 1,5l wody, gotować ok.15min. Następnie dodać całą połówkę selera, pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę (korzeń). Gotować ok. 15min, dodać pokrojoną w grubszą kostkę
Raj dla Podniebienia
Gnocchi z ricottą, parmezanem i szpinakiem 125inne dodane przeze mnie składniki sprawiają, że przepięknie pachnie, a w smaku jest naprawdę ciekawe. Moje niedawne problemy zdrowotne zmusiły mnie do eliminacji pewnych składników z diety. Ograniczenie spożycia mięsa wpłynęło niezwykle twórczo na kompozycje posiłków, które nie tylko pomagają mi w mojej zdrowotnej kuracji, ale również pysznie smakują. Okazuje się, że jarskie dania wcale nie są gorsze
Raj dla Podniebienia
Dorsz w sosie kurkowym z brokułami 158jeść je kilka razy w tygodniu. Jestem świadoma tego, że bardzo trudno dostać świeży okaz z dobrego, sprawdzonego miejsca. Mimo to ryby powinny gościć na naszych talerzach częściej niż mięso, a tak niestety, nie jest. Od pewnego czasu kupuję polędwicę z dorsza, która bardzo nam smakuje. Dziś jednak w daniu w głównej roli zwykły dorsz w sosie kurkowym z brokułami
Raj dla Podniebienia
Koktajl z dyni, jabłek i mango 161moim ciele! To chyba wystarczający dowód na to, że warto czasem przereorganizować swoją codzienną dietę. Unikam przetworzonego jedzenia. Staram się czerpać z tego, co sezonowe, świeże i naturalne. Mięso jem bardzo sporadycznie, pracuję nad zmniejszeniem ilości nabiału w swoich posiłkach, stawiając na większe spożycie kasz, warzyw i owoców. Jem mniej, a częściej. Weekendowe śniadania sa wyjątkowe, bo nie tylko celebrujemy
Raj dla Podniebienia
Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną 207tyle duży, żebyście mogli w nim zawinąć szparagi razem z kurczakiem. Kurczaka doprawić solą, obficie pieprzem, ułożyć na szparagach. Doprawić oregano i sokiem z 1 cytryny. Na doprawionym mięsie ułożyć plasterki cytryny. Zawinąć tak, żeby soki nie wypływały z sakiewki. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec przez około 25-3o minut (w zależności od wielkości piersi
Pociąg Do Kuchni