mięso - 63110 przepisów (strona:2484/4208)

Chińska zupa bogów 294

plasterki świeżego korzenia imbiru lub 3/4 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżeczka przyprawy typu jarzynka Proponowane przez nas dodatki do zupy bogów chiński makaron ryżowy, sojowy lub jajeczny mięso z rosołu lub gotowana wołowina pokrojona w cienkie paski marchewka, grzyby mun. Uwaga -  zarówno dobrej jakości olej sezamowy jak i całkiem spory wybór chińskich i japońskich makaronów znaleźć można

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kopytka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi 208

Obiad w sam raz na piątek. Posmakuje on nie tylko tym, którzy trzymają piątkowy post i nie jedzą mięsa Kopytka ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem i orzeszkami piniowymi Dla odmiany robiłam dzisiaj kopytka ze słodkich ziemniaków. Jeśli ktoś tych ziemniaków wcześniej nie używał to warto wspomnieć, iż faktycznie są one obrobinę w smaku słodsze od zwykłych ziemniaków. Ich konsystencja

mecooks
Pyszna zupa z zielonej soczewicy-szybka i sycąca 243

Bardzo prosta w przygotowaniu ,robi się ją błyskawicznie i chociaż bez mięsa -to jest bardzo sycąca i naprawdę pyszn a Składniki: 250 g zielonej soczewicy (suchej!) puszka krojonych pomidorów 4 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki obrane i pokrojone w kostkę 2 cebule pokrojone w kostkę 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku 1 listek laurowy 1 litr wody (można użyć

Swojskie jedzonko
Dorsz w sosie z suszonych pomidorów i boczku z aromatyczną kaszą bulgur 153

gotująca się w nim ryba jest przepyszna, delikatna i rozpływająca się w ustach.  Niektórych z Was może zdziwić dodatek boczku. Nie od dziś wiemy, że ryby i mięso to połączenie idealne. Krewetki w szynce parmeńskiej, kawałki łososia w szynce szwarcwaldzkiej czy właśnie sos na bazie chrupiącego boczku, w którym zanurzona jest ryba.. to tylko kilka połączeń, nie mniej

Mango Papaja
Kawałki miruny w plastrach cytryny 184

Przy piątku staram się zrezygnować z mięsa, o czym niejednokrotnie zresztą Wam wspominałam :) Co powiecie więc na taką mirunę, pełną aromatycznego rozmarynu, koperku i oczywiście cytryny? Ta ostatnia wydaje mi się wręcz niezastąpiona przy przygotowywaniu ryb. A wiecie... marzy mi się jeszcze solidna porcja łososia, ale jego cena mnie skutecznie odstrasza... Gdyby przyszło kupić go dla 4 osób, to pewnie

Kuchnia w czekoladzie
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I INDYJSKIM SOSEM MIĘTOWYM 219

postanowiłam dodać go do sałatki...i to był bardzo dobry pomysł bo dzięki temu sałatka stała się orzeźwiająca. Pomysł na sałatę był bardzo spontaniczny, a że bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, stąd podstawą był kurczak i winogrona 😉   Składniki: 1 filet z kurczaka 1 op. mieszanki sałat ok. 15 szt. winogron czerwonych 1/2 op. kiełków brokuła garść nasion słonecznika

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak z boczniakami po chińsku 180

się o ich właściwościach, więc szybko trafiły w sklepie do mojego koszyka. Robiąc to danie bez kurczaka, będziecie mieć danie wegetariańskie. Ja, z uwagi na smaki moich domowników wykorzystałam mięso kurczaka. pierś z kurczaka zagrodowego 2 sztuki boczniaki 250 gram imbir świeży 3 cm sos sojowy 3 łyżki przyprawa chińska 2 łyżeczki (kupuję w sklepie azjatyckim obłędnie pyszną przyprawę chińską

AZgotuj!
Majonez domowy w 2 minuty na oleju rzepakowym 271

lodówce. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest idealny do wielu potraw jak np. robienia domowego majonezu do wypieku babek do marynat do mięsa

talerz przyjemności
Indyk z mango, żurawiną i miodem 210

razem mięsko z owocami. My tak lubimy, odpowiada nam połączenie mięsa i owoców. Indyk tak jak i kurczak świetnie się do tego nadają. Z indykiem połączyłam mango i żurawinę, dodałam trochę miodu, kurkumy, natkę pietruszki i śmietankę 18%. Jako dodatek kuskus. Nam smakowało bardzo :-) Miłego dnia :-) Składniki: 1 większe dojrzałe mango 400 g filetu z indyka 3 garście żurawiny sól

kruche babeczki
KARKÓWKA ZAPIEKANA Z KISZONĄ KAPUSTĄ 238

jeszcze zdarzają się być z przymrozkami- tak jak dzisiaj, na obiad warto przygotować jeszcze coś konkretnego. Taka karkówka zapieczona  z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa.  Składniki: 6 plastrów karkówki przyprawa do karkówki pół kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 marchewki pieprz, listek laurowy, ziele ang łyżka cukru 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Karkówkę rozbijamy

Z Majeczką w kuchni
rogaliki z ciasta francuskiego z pstrągiem i burakami 244

czasie postu też zdarzają się nam takie dni, kiedy trzeba ugościć znajomych, a rybka to jedyne "mięso", które na stole powinno się pojawić. W związku z tym proste, lekko tymiankowe rogaliki z pstrąga, aromatyzowane bliskowschodnią czarnuszką bezwzględnie uraczą ich podniebienia. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 300g fileta z pstrąga łososiowego 300g ugotowanych

zobacz ich smak
DOMOWY CHRZAN 138

Uwielbiam chrzan - dodaję go zarówno do surówek jak również jadam z różnymi wędlinami,mięsem....zużywamy go bardzo dużo. Pamiętam jak moja babcia miała swój chrzan w ogródku,zawsze go wykopywała i robiła taki domowy....tak też zostało u Nas w rodzinnym domu.Nie wyobrażam sobie już mojej kuchni bez takiego chrzanu,smak rewelacyjny. Zbliżają się Święta Wielkanocne więc podaję Wam mój

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z pęczakiem, kurczakiem, suszonymi pomidorami i kolendrą 188

Składniki (na 1 porcję) - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 100 g), - suszony pomidor z zalewy (ok. 20 g), - świeży ogórek (ok. 36 g), - 2 łyżki kukurydzy (ok. 30 g), - 2 łyżki kaszy pęczak (ok. 30 g), - listki świeżej kolendry, - łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g), - przyprawy: curry, sól, pieprz. Sposób przygotowania 1. Kroimy pierś

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Żeberka w kapuście kiszonej, w miodzie i ketchupie 761

Uwielbiam dania jednogarnkowe, gdzie w jednym naczyniu mogę upiec lub ugotować cały obiad: mięso, ziemniaki, warzywa. Takim daniem są właśnie żeberka w kapuście kiszonej. Mój przepis to połączenie kilku innych przepisów, kilku prób i mojej kulinarnej intuicji. Ostatecznie powstało pyszne danie godne polecenia i koniecznie wypróbowania. Żeberka są słodkie od miodu a kapusta niezwykle aromatyczna, niczym najlepszy bigos

Jadło i czytadło
Wielkanocny gulasz z wołowiny 199

chilli. Mieszamy, zalewamy ciemnym piwem i gotujemy kilka minut, aż alkohol odparuje. Następnie wlewamy bulion wołowy, przykrywamy garnek pokrywką i dusimy na małym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zmięknie. Brokuła dzielimy na różyczki i razem z marchewką wrzucamy do garnka. Gotujemy, aż warzywa zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego i podajemy z ugotowaną według przepisu

ale Pysznie