Jajka mają w kuchni szerokie zastosowanie. Można z nich przyrządzać dania na słodko i wytrawnie. Można jeść je same albo łączyć np. z warzywami lub z mięsem. Najbardziej popularne dania z jajek to jajecznica, omlety i jajka sadzone. Ja postaram się Wam udowodnić, że jajka są bardziej uniwersalne niż się sądzi i że dzięki połączeniu z kilkoma składnikami
Kuchnia u Krysiwyszło, prawda ? Lasagne gotowa do pieca ! W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: Lasagne classica (klasyczna włoska lasagne) Lasagne vegetarian (wegetariańska lasagne) Pappardelle alla lepre (makaron pappardelle z sosem na bazie mięsa królika) Strascinati broccoli e salsiccia (włoski makaron w kształcie kluseczek z dodatkiem brokuła i włoskiej kiełbaski) Cristina, dziękuję pięknie za tak miło spędzony czas ! Było pracowicie, bardzo pysznie i sympatycznie. Warsztaty
Kulinarne przygody GatityDziś przedstawiam przepis troszkę inny niż wszystkie bo na kurczaka w stylu mole poblano, czyli w sosie z dodatkiem czekolady. Może brzmi to dziwnie, ale zapewniam
karmelowypekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny smak który może przy tym sosie zginąć), ryb (idealny do karpia!) ale i do warzyw. Szczypior drobno siekamy. Czosnek
Karo in the Kitchenmnie lewa ręka( kiedyś miałam kontuzję), inne bóle w miejscach chorobowych. Wszystko to cieszy i sprawia,że człowiek brnie do przodu dalej,mimo,że zachcianki pojawiają się,głównie na mięso. Ale dam radę,pociągnę jeszcze kolejny tydzień i później powolne wychodzenie. Tymczasem podrzucam Wam moje trzy inspiracje : 1. Sałatka z selera naciowego: 1-2 łodygi selera naciowego 1 pomidor
Niespełnione zdolności kulinarneutarte schematy postanowiłam pierś kurczaka zamarynować i ugotować przez kilka minut na parze a następnie dokończyć gotowanie piersi w całości w gotowym sosie curry, aby przeszła smakami. Dzięki temu mięso jest soczyste, nie rozgotowane i bardzo delikatne. Danie wprost idealne, polecam wypróbować. Składniki (na 2-3 duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki Hortex 1 szklanka
Mango Papajazimną wodą lub mlekiem i odstawić na całą noc, trzeba tylko o tym wcześniej pamiętać :) 4. Płatki migdałowe należy zmielić w młynku lub rozdrobnić za pomocą np. tłuczka do mięsa. 5. Do ugotowanej kaszy dodajemy wiórki kokosowe, zmielone płatki migdałowe oraz miód i całość dokładnie mieszamy. Wiórki kokosowe warto dodawać porcjami, aby dokładnie kontrolować konsystencję masy. 6. Gotową, lepką masą
Bez CebuliKawałek 1,5 kg wieprzowiny przyprawiamy porządnie... solą, czosnkiem, pieprzem, ostrą papryką... Potem wkładamy do lodówki na dwa, trzy dni :) dla dobrego zapeklowania :) Codziennie obracamy mięso i wycieramy naczynie z soków, które się wydzielą... Gdy zdecydujemy się już na pieczenie, to dla nadania kształtu przewiązujemy sznurkiem, dodajemy 5 łyżek tłuszczu i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy
chleba naszegopęczek natki pietruszki mleko do namoczenia sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kurczaka najlepiej przygotować dzień wcześniej – gdy pobędzie z farszem przez noc w lodówce, jest znacznie smaczniejszy. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem do sucha. Nacieramy je solą i pieprzem – także wewnątrz. Chałkę kroimy na dwa grube (ok. 3 cm) plastry (ze środka pieczywa). Zdejmujemy kruszonkę (jeśli
Poezja smakuzgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem z każdej strony. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka plastrów sera camembert. Zwijamy ciasno w rulon. Roladkę owijamy wędzonym boczkiem. Każdą roladkę układamy w naczyniu z sosem. Formę wstawiamy do nagrzanego
VioletoweKucharzeniepowstania nowego przepisu, bo otrzymane warzywa można np. zblendować z bulionem i podać w postaci gęstej, kremowej zupy z grzankami. Pieczone warzywa warto podać z ulubionym makaronem lub pieczonym mięsem. Pomysłów jest sporo, czas na przedstawienie przepisu. Pieczone warzywa śródziemnomorskie Składniki: 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 2 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego tymianku
Moja smaczna kuchniatarta odpoczywa w chłodzie, na patelni prażymy orzeszki ziemne. Kiedy zaczną intensywnie pachnieć i nabierać złocistego koloru, przekładamy do moździerza i nieco rozdrabniamy. Można to także zrobić tłuczkiem do mięsa, czy w każdy inny dowolny sposób. Orzeszkami posypujemy tartę. Ważne, aby nie była jeszcze lekko lepiąca się, dzięki temu orzechy nie odpadną. Smacznego
Kuchnia od dwojgarozpieszcza zachciało mi się na obiad gorącej, sycącej zupy . Jak zrobić pyszną sycącą zupę, ale żeby była w wersji fit ? Nie chciałam także, żeby zupa miała w sobie mięso, które nieco mi się przejadło. Kombinowałam, kombinowałam i wykombinowałam. Jako, że miałam w swoich zasobach kuchennych nadmiar ciecierzycy postanowiłam zrobić zupę właśnie z tym warzywem. Żeby nie tracić dużo czasu
Pobite gary Barbaryminuty. Brokuła ugotować na pół twardo w osolonej wodzie lub na parze. Umyte i osuszone piersi z kurczaka należy pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z odrobiną przyprawy uniwersalnej. Mięso umieścić na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju i smażyć przez kilka minut - do momentu nabrania lekko złotego koloru. Przygotować sos. Masło rozpuścić w rondelku i energicznie mieszając - wsypać
Di gotujepapierowym ręczniku. Przełożyłem do wysokiego garnka, dodałem pokrojony w plastry imbir, czosnek, gwiazdki anyżu, sambal oelek, sos sojowy, cukier i wodę. Dusiłem na małym ogniu około półtora godziny. Gdy mięso zaczęło odchodzić od kości, wlałem ocet, gotowałem kolejne 10 minut
R'n'G Kitchen