Oprócz ryb nie jem żadnego innego mięsa. Tym samym też zaczęłam więcej eksperymentować z kuchnią wegetariańską. Ostatnimi czasy rozkochałam się w tajskich specjałach, w ich prostocie, smaku, sposobie przyrządzania dań a przede wszystkim w wyraźnym wpływie dwóch moich ulubionych sztuk kulinarnych: indyjskiej oraz chińskiej, które to stanowią bazową tajskich potraw. Tajskie czerwone curry z warzywami to moja propozycja na szybki
upichconaśmietany 1 ząbek czosnku 4 plastry sera edamskiego papryka słodka w proszku pieprz kolorowy szczypiorek rzeżucha 1. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. 2. Wsypujemy ryż i równomiernie rozkładamy. 3. Mięso, pieczarki i pomidory (możemy je wcześniej namoczyć) kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na ryżu. 4. Jajka mieszamy ze śmietaną i parmezanem. Doprawiamy przeciśniętym czosnkiem, pieprzem i papryką w proszku. Wylewamy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatydodatek guacamole - mojego ulubionego sosu nadaje im jedyny i niepowtarzalny smak. Zachęcam nie tylko wegan i wegetarian do próbowania ale i mięsożerców, zobaczycie jaki można super obiad zrobić bez mięsa. Polecam gorąco. Kotlety z cukinii z miętowym guacamole. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieŚwięta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy myśleć nad świętaecznym Menu. Zaczniemy piec babki,mazurki, mięsa, szykować sałatki, jajka. Dziś chciałabym Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na jajka. Farsz zrobiłam z tuńczyka , kukurydzy i szalotki. Zapraszam i smacznego. SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w wodzie lub w oleju 1 szalotka Sól
Gotowanie Patkicytrynowej suszonej sól, pieprz Pierś pokroić w paseczki, przełożyć do garnka z wodą [ ja miałam troszkę bulionu] .Dodać pokrojoną marchewkę ,selera.Dodać także imbir i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa i warzyw.Dodać makaron i posiekaną kapustę.Gotować do miękkości makaronu.Doprawić w razie potrzeby
Moje domowe kucharzeniedanie potraktować jako mało kaloryczne, jeśli na koniec dodacie jogurt zamiast śmietany. Bardzo dobry sos i klopsy, polecam. Przygotowanie klopsów – piersi kurze, cebulkę zmielić w maszynce do mięsa z tarczą z dużymi oczkami. Do masy mięsnej dodać jajka, paprykę w proszku, oregano, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać i zostawić
Kuchnia Pokoleńdziś do zaproponowania szybką w przygotowaniu surówkę, doskonale się nadaje do obiadów , czy na kolację jako dodatek do mięsa , ale to już według państwa upodobań do czego ją dodamy . Składniki 1 kapusta lodowa 1 ogórek zielony 100 dag pancetta 15 sztuk małych pomidorków 2 łyżki balsamico szczypta soli pieprz do smaku
Mój Smakłyżka oliwy lub oleju rzepakowego * 100g sera ricotta salata * 2 rzymskie pomidory * czerwona papryka * 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z połowy cytryny, sól, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić w kostkę, przyprawić i usmażyć. Przestudzić. Do miski wsypać sałatę, dodać pokrojony ser, pomidory i paprykę. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny oraz z przyprawami. Polać sałatkę. Podawać
Magiczne Życie Martyłyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać, zmielić razem z twarogiem półtłustym w maszynce do mięsa, na gęsim smalcu dobrze podsmażyć cebule pokrojone, do ziemniaków z twarogiem wsypać przyprawy i wystudzoną cebulę, wszystko połączyć do misy robota wsypać mąkę, sól, wlać olej, hakiem robota mieszać składniki
W Mojej Kuchni LubięDzień św. Patryka przypada zawsze w Wielkim Poście. Przez te 40 dni je się mniej mięsa, pije mniej alkoholu. Jednak w Dniu św. Patryka ta zasada nie obowiązuje – Irlandię ogarnia zielone szaleństwo – zielone piwo, zielone warzywa, wszechobecne koniczynki (symbol Trójcy Świętej zawsze kojarzony z Dniem św. Patryka). Choć święty Patryk hulaką nie był, wręcz przeciwnie – wiódł życie głęboko religijne
mojewypiekiinietylkopierś, posolić, popieprzyć i dusić ok 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Dusić dalsze 10 minut. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć ryż, na to warzywa z mięsem, posypać kukurydzą i startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Takie w sumie nic, a zapiekanka wyszła naprawdę pyszna
Pani domowakuchni izraelskiej to drobno posiekana wątróbka, którą wcześniej smażyliśmy z cebulką, podawana z posiekanym jajkiem i buraczkami. Jest coś atawistycznego w krwawych czerwonych buraczkach podawanych jako dodatek do mięsa, ale ja wolę dodawać wiśnie i miksować wątróbkę. Wtedy ma lepszą konsystencję i nie trzeba tak dokładnie czyścić surowych wątróbek, co nie jest moją ulubioną rozrywką. Dlaczego kanapkę z wątróbką
Ugotowane pozamiataneprzygotować coś zachwycającego, prostego, szybkiego i kolorowego, bo wymyślanie i gotowanie to moja pasja 2 w 1. Zatem zrobiłam rollo. Rollo to zawinięty placek tortilli z warzywami i mięsem. Jest to danie syte i w miarę szybkie do przygotowania. Przepis jest od podstaw na placki tortilli, a więc na pewno zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Jednak rollo
Kuchnia Pauletteszielonego groszku, mrożonego 1łyżka posiekanej świeżej szałwii 2 łyżki masła 3 łyżki prażonej cebuli sól i czarny pieprz do smaku Ostudzone ziemniaki zmiel za pomocą maszynki do mięsa. Ja zazwyczaj miksuję. Wyłóż na stolnicę oprósz mąką i wbij w środek jajko. Zagnieć gładkie ciasto, podziel na 4 kawałki i uformuj rulony. Każdy rulon pokrój nożem na małe kawałeczki i lekko
codojedzeniarazem trochę wiosny, Rewelacyjne jako lekka kolacja, przystawka, zakąska. Co prawda nie dla każdego- mój MONSZ oczywiście stwierdził: Za mało mięsa ! :) No, ale kto co lubi Czytaj więcej
Pasja tworzenia