mięso - 63110 przepisów (strona:2493/4208)

Kuchnia dla całej rodziny i ... zupa na odporność. 228

zupy gdzie przewagę stanowią  zupy krem. Są to lekkie zupy ponieważ bazą są tylko i wyłącznie buliony warzywne - w książce nie znajdziecie żadnej wzmianki na temat mięsa i wędlin. Drugi dział to sałatki i surówki. A na końcu znajdziemy propozycje na smaczne i zdrowe  koktajle, soki a także lemoniady. Wszystkie przepisy są zdrowe a co najważniejsze bardzo

Radość kipiąca uśmiechem.
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 250

mleko, wszystko zmiksować blenderem na gładką jednolitą masę. Dodać lemon curd i ponownie zmiksować do połączenia.  Gdy nie posiadamy  blendera, twaróg należy tradycyjnie zmielić w maszynce do mięsa i z resztą składników zmiksować mikserem. Masę wylać na kruchy spód, wygładzić, wierzch przykryć folią aluminiową , wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika, piec 50 minut, wierzch ma pozostać biały

Wanilia i Kardamon
Akademia Kulinarna GoCook  i przepis na najlepszą zupę minestrone 240

zacząć przyjęcia od późnego śniadania na który podamy frittatę a potem przejść płynie do obiadu. Co było pysznego? Frittata z warzywami i serem Warzywna zupa Minestrone Tradycyjne cannelloni z mięsem, warzywami, beszamelem z winem i sosem pomidorowym Affogato czyli waniliowe lody „utopione” w espresso z sosem karmelowym Tym co wyróżnia kurs na którym byłam, to że prowadzący daje bardzo wiele

Ugotowane pozamiatane
Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu 198

nimi śledzika.   Teraz jedynym znakiem postu jest obżeranie się pączkami w Tłusty Czwartek, ale kiedyś do tej sprawy podchodzono bardziej poważnie. Aż do Wielkanocy zabronione było spożywanie mięsa, smalcu, miodu czy nabiału. Za złamanie postu groziły kary. Czy ktoś chciał czy nie chciał, na przednówku każdy doświadczał kurczenia się zapasów. Na nowe warzywa trzeba było jeszcze czekać, stare zapasy

Ugotowane pozamiatane
Surówka z kiszonej kapusty z marchewką 312

Klasyk, czyli surówka z kiszonej kapusty, najczęściej podawana jest u mnie jako dodatek do pierogów z mięsem. Soczysta, pełna witamin, przepyszna i taka prosta! Lubię ją zajadać także solo, na śniadanie, dodaje mi energii na cały dzień. Nadchodzi wiosna, coraz częściej na blogu będą pojawiać się surowe warzywa i nowalijki, na które czekam z utęsknieniem! Surówka z kiszonej kapusty

Moja smaczna kuchnia
Kolorowe naleśniki 263

piechotę. I choć w spalinach (niestety) to na miejsce docieram szybciej od miejskiego autobusu.  Miejsce w kuchni zajmują kolory. Mam ochotę na więcej warzyw i owoców niż mięsa. Dzisiaj zapraszam na naleśniki z dodatkiem szpinaku, buraczka, kurkumy i kakao. Hania pomagała mi przewracać, a że jest leworęczna, to wyglądało to przekomicznie. Też próbowałam lewą ręką, ale kompletnie

bistro mama
Pieczone kalerosse (chipsy) 156

surowo, gotowane lub pieczone. Pieczone kalerosse TM   do postaci chipsów, jest bardzo smaczne, gdyż wyparowuje z niego woda, a pozostaje cudowny smak. Warzywo lekko podpieczone, można podawać do mięsa, ryb lub jako samodzielna przekąska, dłużej zaś trzymane w piekarniku jest idealne dla dzieci i dorosłych zamiast tradycyjnych chipsów. Warzywo będzie w formie chrupiących chipsów, jeśli przed pieczeniem obetniemy twarde

Kuchcik gotuje
Sałatka z ananasem i kurczakiem w curry 200

kostkę Składniki połączyć, wymieszać, dodać pokrojoną natkę, ewentualnie do smaku sól i pieprz Na koniec dodać majonez i dobrze wymieszać składniki. Uważam, że sałatka równie dobrze może smakować jeśli mięso usmażymy w przyprawie gyros

Proste Potrawy
Warzywa z kaszą jaglaną i jajkiem 203

Jagły, czyli kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Kasza ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako pożywny dodatek do mięs, dań wegetariańskich, sałatek a nawet deserów. Co sprawia, że została ona okrzyknięta królową kasz ? Dlaczego powinniśmy częściej stosować ją w naszej kuchni? Kasza jaglana składem jest nieco podobna do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, jednak w porównaniu z nimi(...)bardzo prosta droga do rozwoju wielu nowotworów. Musimy mieć to na uwadze, gdyż codzienna dieta wielu Polaków zawiera w swoim składzie liczne składniki kwasotwórcze choćby pieczywo, cukier, nabiał, mięso czy kawa. Skutecznie zwalcza również zgagę i objawy refluksu. Ciekawostką jest także to, że kasza jaglana może okazać się pomocna w leczeniu pacjentów z rozwiniętą kandydozą, ponieważ alkalizuje organizm zakwaszony przez

Moja Mama Gotuje
Barszcz polsko-ukraiński 177

warownią, ale także jednym z lepiej strzeżonych i różnorodnych spichlerzy w Europie. Magazynowanie, przygotowywanie i dbanie o produkty spożywcze poddane były tu największym restrykcjom i opiece. Buraki, sałaty, rozmaite mięsa, marchew, a także wspomniane ogony bobrów były najczęściej spożywanymi posiłkami. Dzisiaj specjalny przepis na potrawę, która od razu skojarzyła mi się z połączenia replik składników zauważonych w malborskich spiżarniach

Moja Mama Gotuje
Hinduski kurczak tikka masala 166

serka mascarpone sól, pieprz Dodatki: ryż brązowy ryż biały liście świeżego tymianku lub kolendry Przygotowanie: Kurczaka pokroić na drobne kawałki, doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki marynaty wymieszać z mięsem i odłożyć na przynajmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie, usunąć papierowym ręcznikiem nadmiar marynaty i podsmażyć kurczaka z obu stron przez około 1 minutę. W osobnym garnku

Moja Mama Gotuje
Chow Mein z tofu i warzywami 217

jedzenia (tzw. "chińskiego żarcia") jako jedzenia niezdrowego. Często również tego rodzaju kuchnia "żartobliwie" wiązana jest z jedzeniem wszystkiego, co jest łatwe w pozyskaniu i dostępne pod nosem. W przypadku mięsa chodzi tutaj przede wszystkim o naszych domowych pupili. Jedzenie kota, czy psa stało się już kultowym żartem np. w filmach, w których występują wątki kuchni chińskiej. Z jednej strony - jakże

Moja Mama Gotuje
Kalafior z czerwoną soczewicą w sosie curry 172

chłodniejszy klimat, królują ciężkostrawne gęste sosy i bardziej mięsne potrawy. Na szczęście, bogactwo kolorowych przypraw, skutecznie pomaga w ich trawieniu. Jedna trzecia społeczeństwa Indii ze względów religijnych nie je mięsa, niezbędne białko pozyskuje więc z roślin strączkowych. To tutaj spożywa się najwięcej soczewicy, ciecierzycy i grochu. Zdrowo, bo mniej kalorycznie przygotowywane są również fantastyczne sosy. Zamiast śmietany używa się mleczka

Moja Mama Gotuje
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 175

człowiekowi za naturalne farmaceutyki. Warzucha (ludowa nazwa chrzanu) występuje w Europie, umiarkowanej części Azji, na Nowej Zelandii oraz w Ameryce Północnej. W kuchni, korzeni chrzanu używa się do przyprawiania mięs, ryb, buraków ćwikłowych, ogórków kiszonych i białego sera. Używany go także, do wytwarzania niektórych rodzajów musztardy, kremów i majonezów. Korzeń chrzanu pospolitego zawiera substancje działające  bakterio-, wiruso-, grzybo(...)uwagi na dużą zawartość witaminy C (0,3%) przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem zwiększają odporność organizmu. Liście chrzanu również zabezpieczają żywność przed szybkim zepsuciem. Mięso, wędliny, ser, jaja szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu  zachowują długo świeżość, nie jełczeją i nie psują się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjanowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby.    Świeży chrzan

Moja Mama Gotuje
Sałatka z quinoa, bobem i pomidorkami koktajlowymi 201

życia). Jest kompletnym źródłem białka. Nie zakwasza organizmu, dostarcza duże ilości błonnika (½ szklanki gotowanej quinoi to 21% dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy). Jest podobnie odżywcza jak np. mięso, lecz dużo bardziej od niego zdrowsza. Poza tym quinoa zawiera dużo przeciwutleniaczy oraz jest doskonałym źródłem najważniejszych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, żelazo, mangan, miedź, selen, a większość witamin

Moja Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania