mięso - 63110 przepisów (strona:2489/4208)

Schab po cygańsku 170

pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem (inne zioła też wskazane). Do gorącego sosu, dodajemy nasze kotlety. Dusimy. Mięso musi być miękkie. Gotujemy makaron, ryż lub kaszę. Na koniec danie posypujemy pokrojonymi ogórkami konserwowymi lub podajemy w ich towarzystwie. WSKAZÓWKI: do podania makaron farfalle, ryż, kasza kuskus, kasza jaglana

Kopystką po garach
Dip z pomidorowy 153

Smaczny dip, który fantastycznie komponuje  się z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub mięsem. SKŁADNIKI: 20 dkg sera feta 5 łyżek jogurtu 2 pomidory 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej bazylii sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki , pozbyć się soku oraz gniazd nasiennych. Jogurt zmiksować z serem, dodać pokrojone w kostkę pomidory, drobno pokrojony czosnek i bazylię. Całość

Kopystką po garach
Dip ziołowy 159

Przedstawiam przepis na kolejny dip.który może stanowić urozmaicenie dla ziemniaków, frytek, mięsa SKŁADNIKI: 10 dkg mielonego twarogu 10 dkg sera pleśniowego ( u mnie gorgonzola) 10 dkg jogurtu naturalnego sok z 1/2 cytryny 2 łyżki posiekanych ziół (szczypiorek, koperek, natka pietruszki) 1 ząbek czosnku sól  pieprz PRZYGOTOWANIE: Twaróg plus ser, plus jogurt, plus czosnek(posiekany)-miksujemy. Doprawiamy cytryną

Kopystką po garach
Ziemniaki po szwedzku 177

ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości-czyli ok. 1,2 minut,co jakiś czas smarując przygotowanym wcześniej masłem. WSKAZÓWKI: Do podania ze smażonymi mięsami, oraz w towarzystwie dipów ( u mnie) Trzech wspaniałych-przepisy znajdziecie tutaj :  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-z-pomidoramiserem-feta-i-bazylia.html  ,  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-rzodkiwekowy.html  ,  http://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/dip-zioowy.html

Kopystką po garach
Makaronowe muszle faszerowane szpinakiem 200

Muszle można faszerować na wiele sposobów, na zimno i na ciepło, z mięsem lub bez. Miłośnicy makaronów zawsze będą zachwyceni. Pisałam już,że od jakiegoś czasu mam szał na szpinak-dlatego dziś, znowu w roli głównej. SKŁADNIKI: 28-30 makaronowych muszli Opakowanie mrożonego szpinaku 2 łyżeczki sera mascarpone 1/2 małej cebulki 2-3 ząbki czosnku Sól Pieprz Gałka muszkatołowa Oliwa

Kopystką po garach
Sakiewki z serem feta, suszonymi pomidorami i lekkim sosem ogórkowym 171

Sezon grillowy już rozpoczęty. Od lat grillujemy kiełbasy, mięsa, warzywa, dziś przedstawiam Wam przepis na coś zupełnie odmiennego a na dodatek szybkiego i łatwego. Przyznam się-zrobiłam z połowy -taką małą porcję "na próbę" i to był błąd :) Mój Nass stwierdził,że pyszne ale pachnie "malizną".  SKŁADNIKI: (na 4 porcje) ok. 400 g. fety 2 małe cebule 2 ząbki

Kopystką po garach
Sałatka z bobem 214

Bób-doskonałe źródło białka-niczym soja, czy soczewica. Nie jesz mięsa-jedz bób :) Składniki: 0,5 kg bobu 0,5 szklanki komosy ryżowej 1 dymka ze szczypiorkiem Mała, czerwona cebulka Ogórek zielony Kilka pomidorków koktajlowych Posiekana natka pietruszki, mięta ,bazylia Oliwa ev. Sok z cytryny Syrop klonowy Kosteczki sera feta Przygotowanie: Bób ugotować, ostudzić.Komosę ugotować wg. wskazań na opakowaniu

Kopystką po garach
Ryż z warzywami 214

Przepis od mojej kochanej Bożenki-czyli na pewno bez mięsa. Zdrowo i smacznie.  SKŁADNIKI:(2-3 porcje) 1/2 szklani ryżu 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 200 g fasolki zielonej 200 g fasolki żółtej 1 czerwona papryka Spora garść zielonego groszku Ok.350 ml bulionu warzywnego Pieprz Papryka słodka Papryka ostra Cząber Sól/ ewentualnie Oliwa PRZYGOTOWANIE

Kopystką po garach
Risotto z kurkami, dynią i kurczakiem 198

Tandoori Masala Ostra papryka Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w kostkę ok. 2 cm (marynujemy-u mnie przyprawa Kurczak Złocisty+ Tandoori Masala+ Ostra papryka-ale mogą być inne przyprawy).Mięso z przyprawami odstawiamy na godzinę. Musimy przygotować 2 patelnie, gdyż jednocześnie będziemy przesmażać grzyby i robić risotto-tak,żeby równocześnie połączyć jedno z drugim. Sos: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę

Kopystką po garach
Karkówka z patelni grillowej 198

łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kminku PRZYGOTOWANIE: Karkówkę myjemy, kroimy na 1,5 cm plastry, delikatnie rozbijamy je pięścią. Wkładamy w marynatę na noc. Patelnię grillową mocno nagrzewamy, mięso grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony.  DO PODANIA: Masło czosnkowo-ziołowe  Modra kapusta Ziemniak pieczony

Kopystką po garach
Gotowana, biała kapusta-na słodko-kwaśno 319

wyobrażam sobie Świątecznego obiadu, bez takiej kapusty. Pasuje do każdego rodzaju mięsa. Czasami podaję ją tylko w towarzystwie poznańskich szagówek (kopytek), okraszonych skwarkami z boczku. Sama nie wiem, z czym się lepiej komponuje :) SKŁADNIKI: Mała główka białej kapusty 1/6 kostki smalcu  Woda Sól Miód Ocet Pieprz (sporo pieprzu) PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy. Do garnka z grubym dnem- wlewamy

Kopystką po garach
Zrazy dla leniwych (bez zawijania) 368

posypujemy majerankiem. Na to kładziemy chleb i ogórka. Tak samo następną warstwę. Całość zalewamy bulionem , przykrywamy i do piekarnika nagrzanego na 200 stopni/na co najmniej 1,5 godziny. Mięso musi być miękkie ale nie suche

Kopystką po garach
Gratin-ziemniaki po francusku 230

sumienia sięgnęłam po drugą porcję. Następnie ten przepis przeleżał w szufladzie lata świetlne -ponownie odkryłam go niedawno. Dobrze smakuje,jako samodzielne danie ale osobiście polecam jako dodatek, np. do mięsa. SKŁADNIKI: 600-700 g. ziemniaków (waga po obraniu) 2 małe ząbki czosnku 250 ml. śmietany 18 % (jak ktoś lubi -to z 30% będzie jeszcze smaczniejsze) Odrobina masła do wysmarowania formy

Kopystką po garach
Żeberka rozkosznie cebulowe 203

prostu wymagają długotrwałego przygotowania. Czasem jest to związane ze złożonością przepisu, a innym razem z użyciem składnika, który wymaga dłuższej obróbki. Tak właśnie jest choćby z niektórymi rodzajami mięsa. Uczę się, cały czas, różnych tajników i zasad i pomyślałam, że dobrze byłoby spróbować stworzyć choćby najbardziej podstawową ściągawkę dla Pichceniomaniaków- mięsożerców. Trzymajcie kciuki i wypatrujcie takiego tematu już niebawem. Tymczasem

Pichceniomania
Kluski szpinakowe 192

Kluski szpinakowe to świetny pomysł na pyszny, a zarazem efektowny obiad. Małe, urokliwie zielone kluseczki, polane masełkiem, lub podane z ulubionym mięsem, sprawią, że zwykły rodzinny obiad, zamieni się w wyjątkowy, a kluseczki znikną w mgnieniu oka, dlatego warto zrobić ich na prawdę sporą ilość Jeśli z jakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie

NiePieprz.pl