mięso mielone - 23354 przepisów (strona:823/1557)

Polędwiczki wieprzowe smażone z cebulą 144

Polędwiczki wieprzowe są jednym z najdelikatniejszych mięs, dlatego przygotowanie potrawy nie zabiera dużo czasu. Mięso jest delikatne i pyszne w smaku Co potrzeba: 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 1 kg), 6 średnich cebul, sól, pieprz świeżo zmielony, czosnek granulowany, ostra mielona papryka, olej do smażenia(...)pełna łyżka masła Wykonanie: Polędwiczki kroimy na plastry o grubości ok. 2,5 cm każdy, nieco rozpłaszczamy z dwóch stron dociskając ręką plastry mięsa do deski. Doprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i ostrą mieloną papryką. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju z 1 pełną łyżką masła, układamy pierwszą porcję

Bułka z Chlebem
Lasagne bożonarodzeniowa 657

parmezan do posypania wierzchu na sos pomidorowy: 400 g surowej kiełbasy, włoskiej lub innej ( ja używam surowej kiełbasy polskiej z Lidla ), najlepiej, żeby dało się wyjąć mięso z flaka 250 g chudej mielonej wołowiny 250 g pieczarek, posiekanych 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki(...)pieprzu pieprz cayenne, do smaku pęczek posiekanej natki pietruszki naczynie do zapiekania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię o wysokich ściankach na średnim ogniu. Wrzuć na nią mieloną wołowinę oraz kiełbasę wyjętą z flaka (jeżeli mięso nie da się wyjąć z flaka, po prostu je posiekaj) i smaż, cały czas mieszając, aż mięso zmieni kolor. Jeżeli nie będzie dość tłuste

Chilli Czosnek i Oliwa
Wędzona kiełbasa z piersi kurczaka 134

uplastycznionych tłuczkiem, jak i również można nadziać w szersze osłonki, na przykład jak do kiełbasy żywieckiej czy szynkowej. Polecam serdecznie :) Składniki: mięso z piersi kurczaka 18 g peklosoli/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 2 g pieprzu białego mielonego 3 g czosnku świeżego przeciśniętego przez praskę 10 % zimnej wody Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu(...)Przygotowanie: Obrobione i oczyszczone mięso pokroić na kawałki 3 x 3 cm, przełożyć do pojemnika, zasypać peklosolą, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięso zmielić - u mnie na sitku 6 mm. Można również rozdrobnić na innych sitkach wg uznania. Zapeklowane i zmielone mięso przełożyć do misy. Do mięsa dodać przyprawy i wyrobić aż mięso będzie

Kocham..lubię..gotuję..
Schab gotowany w sosie własnym 78

Składniki: 5 plastrów schabu (1,5 cm grubości) 1 cebula duża szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki śmietany 12% 1 łyżeczka mąki pszennej liść laurowy sól pieprz olej rzepakowy Schab doprawiamy z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, odstawiamy na parę minut. Plastry mięsa wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i obsmażamy z obu stron na brązowy kolor

Kardamonovy
gulasz warzywny z mięsem indyka z rosołu... 132

sztuki średnie, fasolka szparagowa 50 dag, ząbki czosnku 5 sztuk,por 1 sztuka duża ,cebula 1 sztuka, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, mięso z indyka z rosołu (skrzydło,szyja), olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 2 szklanki, natka pietruszki 1 pęczek Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę(...)wodę. Po zagotowaniu gotować do miękkości marchewki, fasolki. Na koniec dodać obrane mięsko z indyka, doprawić pieprzem mielonym i pieprzem ziołowym, wsypać posiekaną natkę pietruszki, gotować jeszcze z 2 minuty. Podawać z ryżem, kaszą, makaronem ziemniakami - takie danie warzywne z wykorzystaniem mięsa z rosołu jest bardzo sycące, rozgrzewające, po prostu smaczne........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Stripsy drobiowe. Kurczak a`la KFC 161

wersji pikantnej, ale doprawić można według własnego smaku. Ja gotuję głównie dla dzieci, więc zrezygnowałam całkowicie z przyprawy chili i zmniejszyłam ilość pieprzu . 40dkg mięsa z piersi kurczaka 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Na ciasto: 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko lub dwa małe(...)papryki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Ponadto należy przygotować: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej  do smażenia  (tyle, żeby kotleciki podczas smażenia swobodnie pływały w tłuszczu). Najlepiej użyć frytkownicy lub wysokiego naczynia o małej średnicy. Ja zużyłam ok 800ml. Wykonanie:          Mięso z  kurczaka umyć, osuszyć

Maślane ciasteczko
ŻOŁĄDKI GĘSIE DUSZONE W SOSIE WŁASNYM 379

Danie idealne na tę porę roku, w tym czasie bowiem najłatwiej o świeżą gęsinę. Moja rodzinka uwielbia ten gatunek mięsa. Zwykle bywa u nas gęś smażona, rosół z gęsi (pychotka) lub czernina. Bywają też, choć znacznie rzadziej żołądki gęsie, są bowiem trudniej dostępne... W tym roku udało mi się upolować świeżutkie gęsie żołądki, część pomroziłam jako dodatek do czerniny(...)bezwonnym olejem kokosowym - tłuszcz, świeżo mielony pieprz - czosnek mielony - kilka ząbków świeżego czosnku (u mnie 6-8szt) Umyte, poporcjowane na mniejsze kawałki, osuszone ręcznikiem papierowym żołądki obsmażamy z każdej strony na gorącym tłuszczu. Następnie posypujemy solą, świeżo mielonym pieprzem i mielonym czosnkiem i garnek przykrywamy.  Dusimy nasze mięso na mniejszym palniku, do miękkości

Smaczne Zdrowe
Gulasz z kurczaka pora i pieczarek 86

pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz czarny mielony * sól ziołowa albo zwykła sól * 1-2 łyżki masła Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso. Podsmażyłam na średnim ogniu

Pieprzyć z Fantazją
Sos z kurczaka (trzyskładnikowy) 107

pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz czarny mielony * sól ziołowa albo zwykła sól * 1-2 łyżki masła Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso. Podsmażyłam na średnim ogniu

Pieprzyć z Fantazją
Łopatka z grzybami leśnymi 100

listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, jałowiec vegeta natura   Mięso kroję w dosyć dużą kostkę. Posypuję vegetą i zostawiam na 15 minut. Rozgrzewam na patelni smalec i obsmażam mięso z czosnkiem i cebulą pokrojoną w piórka. Podlewam niewelką iloscią wody, dodaję przyprawy (oprócz soli i mielonego pieprzu). Duszę ok 30 minut i wkładam oczyszczone, umyte i pokrojone

Co w garnkach piszczy
Kiełbasa szynkowa wg Kostka 84

Dokonałam tylko jednej małej profanacji - mięso klasy I przepuściłam przez szarpak testując nową zabawkę - maszynkę do mięsa, wilka 12. Polecam serdecznie :) Składniki: szynka wieprzowa, kl I - 80% (np. 4 kg) golonka wieprzowa, kl III - 20% (np. 1 kg) peklosól 18g/kg Przyprawy na kg mięsa: 2 g pieprzu białego 2 g cukru 1 g kolendry mielonej 0,5 g gałki(...)muszkatołowej 5% wody Dodatkowo: osłonki białkowe (fi 75-80, około 70 cm/kg mięsa) sznurek wędzarniczy do zawiązania lub klipsy do zaciśnięcia osłonek Przygotowanie: Szynkę wieprzową klasy I pokroić w kostkę 4x4 cm. Mięso z golonki oczyścić z błon i ścięgien, pokroić w kostkę. Każde mięso osobno zasypać solą peklową - dawką 18g/kg mięsa, dobrze wymieszać, przełożyć do pojemników z pokrywą

Kocham..lubię..gotuję..
Pieczeń z mięsa rosołowego 320

mięsa wołowego - ugotowanego ok.30 dag mięsa z z indyka - ugotowanego 2 duże jajka mała sucha bułka, szklanka mleka sól, pieprz, papryka ostra mielona, gałka muszkatołowa szczypiorek, koperek 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Ugotowane mięsa pozbawić ewentualnie kości, zmielić Suchą bułkę namoczyć w mleku Do mięsa dodać żółtka, przyprawy, odciśniętą bułkę i masło- wyrobić Białka ubić na pianę i dodać

Proste Potrawy
Grillowana pikantna jagnięcina 181

razem potrawa dla dorosłych - najlepiej smakuje z kieliszkiem czerwonego wina lub szklanką zimnego piwa. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować. Składniki: 4 kawałki mięsa czerwonego (tu żeberka jagnięce) 6 łyżeczek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki chilli sok z połowy cytryny Wskazówki: Najważniejszym elementem jest zamarynowanie mięsa

MamaOskarka
Kurczak po cygańsku 627

ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szkl. powideł śliwkowych 3 łyżeczki cukru słodka papryka mielona sól Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy solą oraz mieloną słodką papryką; przyprawy równomiernie wcieramy w mięso. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju. Dodajemy udka i smażymy na średnim ogniu do czasu, aż skórka się przyrumieni. Cebulę drobno siekamy. Suszone śliwki kroimy

Smaki Na Talerzu
Krokiety z farszem mięsnym 140

chyba nie muszę przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej ) 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki mielonego kminku szczypta gałki muszkatołowej mielonej 1 łyżeczka sosu worcester(...)lubi i nie przeciwwskazań , ale waży prawie 70 kg więc to dla niego jak dla nas chipsy ) , a mięso wrzucamy na patelnię i podsmażamy z dodatkiem cebuli , wyciśniętego czosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy

Ogrodnik w podróży