mięso mielone - 23354 przepisów (strona:817/1557)

Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 294

gębie.     1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego  2-4 łyżek miodu(...)litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym

Jadło i czytadło
Potrawka z indyka w pomidorach 226

cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 ostra papryczka 1 łyżka masła klarowanego 1 łyżka zielonej czubrycy 1 goździk 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokroić w grubą kostkę i posypać czubrycą. Cebulę grubo posiekać i zeszklić na maśle. Gdy będzie gotowa, dodać dwa posiekane ząbki czosnku i dusić przez

W SMAK
Chinkali z mięsem 270

mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze tzw. czubek. Całość musi być szczelna aby tworzący się w środku bulion nie wypłynął podczas gotowania chinkali. Polecam też mój przepis na kołduny wołowe . lub uszka z grzybami . Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina(...)szklanka bulionu lub wody 2 cebule 2 łyżki oleju Natka pietruszki świeża i suszona czosnek granulowany np. marki Galeo Sól, pieprz czarny mielony np. marki Galeo Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania mięsa. Najlepiej zmielić je samemu. Mieszamy wszystkie gatunki mięsa ze sobą, doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem. Podsmażamy na oleju pokrojoną w drobną kostkę cebulę, studzimy i dodajemy do mięsa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miodowa wędlina z piersi indyczej z szynkowaru 216

indyka 10 g soli peklowej 10 g soli zwykłej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 20 ziarenek pieprzu 3 łyżki płynnego miodu 4 łyżeczki żelatyny Mięso kroimy w dość dużą kostkę, tak mniej więcej 4 cm. Pieprz mielimy w moździerzu i mieszamy z obiema solami, żelatyną, czosnkiem i miodem. I taką papkę mieszamy z mięsem. Przykrywamy i chowamy do lodówki

Marder&Marder Manufacture
Ryż z kurczakiem a'la risotto 170

kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną(...)oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie wodę. 2. W tym czasie przygotowujemy mięso (oddzielamy od kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone

Na moim talerzu
Ryż z kurczakiem a'la risotto 334

kukurydzę, marchewkę czy pora. Składniki: 1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody duża cebula ząbek czosnku kilka pieczarek groszek zielony (mrożony lub z puszki) miseczka mięsa z kurczaka sól morska, pieprz czarny świeżo mielony papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka natka pietruszki 2 łyżki kwaśnej śmietany 1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną(...)oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie wodę. 2. W tym czasie przygotowujemy mięso (oddzielamy od kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone

NA MOIM TALERZU
Kotlety de volaille faszerowane serem i suszonymi pomidorami 200

duże de volaille) 1 podwójna pierś z kurczaka 4 suszone pomidory 4 plastry żółtego sera marynata + przyprawy , którymi jeszcze dodatkowo możecie przed smażeniem posypać mięso: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, vegeta natur, świeżo mielona kolendra 2 mniejsze ząbki czosnku, sok z połowy cytryny 1 – 2 jajka bułka tarta – „na oko” jako panierka masło klarowane(...)smażenia olej kilka kiełków do smacznej ozdoby kilka wykałaczek Jak przyrządzić? Mięso umyj, oczyść z błonek. Pokrój na cztery części, włóż do miseczki, zamarynuj w przyprawach, także w wyciśniętym przez praskę czosnku, polej olejem, wymieszaj, odstaw na kilka godzin lub – jeśli możesz – na noc do lodówki. Po tym czasie wyjmij piersi i lekko roztłucz na większe płaskie kotlety

Zasmakuj Kuchni
Kulinarne trendy 2019 i ich ucieleśnienie 215

więcej ludzi rezygnuje z mięsa. Z jednej strony dlatego, że taka postawa jest promowana, a promowana jest nie tyle z dobrego serca, co dlatego, że mięsa kiedyś może zabraknąć, a o ile nie będziemy mieli innych nawyków żywieniowych, to mogą być z tego powodu nawet wojny. Z drugie strony mamy trend długoterminowy, rozpoczęty przez humanizm, kiedy poszanowanie życia ludzkiego(...)roku na rok coraz większe,  który zaowocował tym, że pomimo pewnych incydentów, odsetek przedwczesnych zgonów podczas codziennego życia jest znacznie mniejszy niż wiele lat temu. Wszelkie zamienniki mięsa to jest to co będzie królować. jemy zdrowo - to czy nam to wychodzi czy nie, to jedna sprawa, ale generalnie bardziej interesujemy się tym co jemy i jak dostarczyć odpowiednich

Kryzysowa Książka Kucharska
Stek wołowy z rostbefu 182

steki z polędwicy wołowej, która jest delikatna i wymaga więcej uwagi. Z antrykotu steki są nieco przerośnięte w środku tłuszczem, ale za to bardziej soczyste, gdyż tłuszcz nawilża mięso. Z rostbefu steki są minimalnie twardsze, ale za to mają więcej smaku, a pasek tłuszczyku jest tylko z boku i wytapia się z niego wystarczająco tłuszczu, aby go nawilżyć i rozprowadzić(...)rostbefu wołowego o grubości 2,5 - 3 cm  2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku  pieprz świeżo mielony sól rozmaryn mielony lub świeży (opcjonalnie) Jak przygotować stek wołowy? Mięso wyjąć z lodówki na co najmniej 30 minut przed smażeniem i osuszyć. Czosnek obrać, przekroić ząbki na pół i podsmażyć na maśle do delikatnego przyrumienienia (nie przypalić

Gotuj w domu
Zupa gulaszowa 156

przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych, 2 l bulionu (najlepiej wołowy), tłuszcz do smażenia (smalec, olej), papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, papryka mielona wędzona, sól, pieprz, majeranek, cukier, sok z cytryny, Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 – 2 cm. Cebulę i paprykę pokroić w niedużą kostkę. Wołowinę podsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka, zalać

królestwo garów
Nadziany schab z kluseczkami śląskimi 187

śląskimi podany i np. z buraczkami czerwonymi zjadany.  Soli do mięsa nie dodajemy, bo w serze i szynce ją znajdujemy.  Składniki: faszerowany schab: ok. 1700 g schabu, 1   opakowanie serka śmietankowo kanapkowego półtłustego (270 g), ok. 6 duże garście świeżego szpinaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku  A ppetita , 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego(...)śląskie: 500 g ugotowanych, ugniecionych, zimnych ziemniaków mączystych, 1 małe jajko, ok. 100 g mąki ziemniaczanej, sól do smaku, ponadto: masło, pieprz czarny świeżo mielony do smaku Appetita , np. buraczki czerwone. Przygotowanie: schab: Mięso oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie cienkim długim nożem robimy otwór wzdłuż schabu. Otwór powinien być na wylot o szerokości

Moniki Smakołyki
Indyjski kurczak curry z chatney'em z mango w tortilli 337

papryczki chili, 1 limonki, niewielkiej ilości oliwy, szczypty suszonej trawy cytrynowej, 2 goździków, szczypty cynamonu, 3 łyżeczek curry, szczypta pieprzu cayene, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli. Przygotowanie dania tradycyjnie rozpocząłem od przyprawienia mięsa, które przed rozpoczęciem obróbki termicznej powinno co najmniej przez 20 minut poleżeć zamarynowane w lodówce. Piersi z kurczaka pokroiłem w dość drobną kostkę - o boku około(...)przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 3 czubate łyżeczki przyprawy curry, szczyptę pieprzu cayene, 2 goździki starte na proszek w moździerzu, szczyptę soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu oraz około 2 łyżek oliwy. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem do lodówki na około pół godziny. Jak już wspomniałem powinno się ono marynować co najmniej przez 20 minut, aby przejść

Wyprawy kulinarne
Polędwiczki wieprzowe w sosie kaparowym 242

wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc. ok. 50 g kaparów (użyłem tzw. jabłuszek) szczypta rozmarynu mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym i nie ma potrzeby jej rozbijania tłuczkiem - wystarczy użyć do tego dłoni. Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry(...)stron, na klarowanym maśle. Sos kaparowy: Kapary (pąki kwiatowe lub owoce, czyli tzw. jabłuszka) ucieramy blenderem z odrobiną śmietany. Powstałą masę przekładamy do rondla, dodajemy rozmaryn, nieco mielonego czarnego pieprzu i wlewamy resztę śmietany. Cały czas mieszając, sos redukujemy na małym ogniu do pożądanej gęstości. Kupowane w zalewie kapary są dość słone, więc do sosu nie trzeba już dodawać

W SMAK
Aromatyczne kuleczki wołowe 160

pieczarkami i makaronem 4 porcje: 400 g mięsa wołowego, zmielonego 300 g pieczarek kawałek pora, ok. 5 cm 1 łyżeczka masła 1/2 łyżeczki pieprzu białego 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka soli duży ząbek czosnku 300 g makaronu udon, soba lub spaghetti Czosnek przeciskamy przez praskę, wraz z przyprawami dodajemy do mięsa. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy

Kucharzyca
Pulled pork, czyli rwana wieprzowina 241

okazję zrobić, ta rwana wieprzowina jest rewelacyjna, delikatna, miękka, bardzo smaczna. Można używać jej do kanapek lub po prostu do obiadu. Super doprawiona, no idealna. Powiem Wam, że lepszego mięsa pieczonego nie jadłam. W przygotowaniu jest bardzo prosta, niestety trzeba ją długo marynować, a potem piec, ale smak nam wszystko wynagrodzi. Polecam, warto zrobić :-) Inspiracja: klik Składniki: 2 kg łopatki(...)musztardy 1 łyżka ketchupu 5 łyżek brązowego cukru 5 ząbków czosnku 2 łyżki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka papryki mielonej ostrej (ja nie dałam) 1 łyżka majeranku Mięso myjemy, osuszamy. Do miseczki przeciskamy czosnek przez prasę, dajemy resztę składników, mieszamy i tak przygotowaną marynatą nacieramy porządnie mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, w którym

kruche babeczki