żółta papryka (lub czerwona) łyżeczka słodkiej mielonej papryki (jeśli chcecie uzyskać głębszy smak dodajcie nieco wędzonej mielonej papryki) większa szczypta ostrej papryki i oregano sól, pieprz ½ szklanki bulionu 1 szklanka śmietanki 30% 3 łyżki oleju 200 g makaronu ryżowego tarty parmezan + świeże zioła, np. bazylia, posiekana natka lub kolendra PRZYGOTOWANIE: Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę(...)cebulę i czosnek siekam w drobną kosteczkę. Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę, przyprawiam ją papryką mieloną słodką i ostrą. Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną paprykę, smażę 2 minuty, mieszam. Po tym czasie dodaję mięso, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Gdy mięso zmięknie wlewam bulion i śmietankę, doprawiam do smaku, danie smażę na jednej patelni bez pokrywki
Zasmakuj Kuchnirosół odcedzony z warzyw i mięsa) 250 g serka mascarpone 4 czubate łyżeczki musztardy francuskiej ziarnistej 3 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej sól, świeżo mielony pieprz i papryka słodka do smaku mąka pszenna do obtoczenia mięsa olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety schabowe po francusku z musztardą i mascarpone: Mięso umyć, osuszyć, rozbić delikatnie tłuczkiem
Kulinarne Przebojedorodne wino słodkie do podlania mięsa ewentualnie woda do podlania Krok 1 Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso.Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso. Widelcem nakłuwamy karkówkę,zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy
Różowa kuchniamasła mak/sezam Farsz: 300 g pieczarek 1 cebula czerwona 2 małe piersi kurczaka 1 jajko 1/2 papryki czerwonej olej do smażenia bazylia suszona ketchup curry 1 łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka Do garnuszka wkruszamy drożdże, dodajemy do nich 1 łyżeczkę cukru oraz 2 łyżki mleka. Mieszamy, aż do połączenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do miski przesiewamy(...)rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę, a po chwili stopniowo dodajemy pieczarki. Pod koniec dodajemy paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Do ciepłych pieczarek z cebulą i papryką dodajemy mięso kurczaka oraz wbijamy jajko, mieszamy dokładnie. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Wałkujemy je na duży prostokąt. Wzdłuż dłuższego boku, na połowie ciasta, wykładamy farsz
Smaki Na Talerzufasolkę oraz obraną i pokrojoną wzdłuż (w ćwiartki) marchewkę ugotować w osolonej wodzie, aż zmiękną. Odsączyć na durszlaku. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Każdy plaster cieniutko rozbić oraz oprószyć z obu stron solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Na brzegu, w poprzek ułożyć 3-4 fasolki, kawałek marchewki i zwinąć w rulon. Warzywa mogą spokojnie wystawać(...)bokach roladki. Mięso obtoczyć w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, z każdej strony powoli tak aby mięso w środku nie było surowe (można też na chwilę przykryć patelnię pokrywką). Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami
Simply Foodtakich proporcjach, jak na zdjęciu): 2 garście suszonych moreli, solidna garść rodzynek, spora garść orzechów włoskich (łuskanych), pół laski cynamonu (albo 1 łyżeczka mielonego), łyżka miodu, łyżka masła, 1 jajko. Mięso rozbić, posolić i popieprzyć z obu stron, nasmarować marynatą i odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Morele, rodzynki, orzechy posiekać i oprószyć startym
Delicious TitbitsPracochłonnie, ale pysznie - gołąbki z mięsem i ryżem. Lekko podsmażone na patelni, takie lubię najbardziej :) Składniki: 1 średnia biała kapusta 500 g ryżu białego 700 g mielonej karkówki 4 średnie cebule olej sól pieprz mielony 2 czubate łyżeczki majeranku ----------------------------------- 8 ziaren ziela angielskiego 8 ziaren pieprzu czarnego 8 listków laurowych Wykonanie: Przygotowanie farszu: Ryż płuczemy, wsypujemy(...)trzymamy pod przykryciem, aż zmięknie i wchłonie wodę. Ryż studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki), majeranek (2 czubate łyżeczki). Całość dokładnie mieszamy. Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków: Kapustę obieramy ze zwiędniętych liści, wykrajamy z niej
Smak mojego domuKołduny to niewielkie pierożki zazwyczaj z mięsem podawane z gorącym rosołem. Te klasyczne są z mięsem baranim i wołowiną ja jednak postanowiłam wykorzystać mięso z rosołu i przygotowałam na mięsie drobiowym. Polecam wypróbować przepis bo tak podany rosół smakuje obłędnie. około 300 gramów ugotowanego mięsa np. z rosołu pół cebuli sól świeżo mielony pieprz mały ząbek czosnku 1 łyżeczka(...)łyżki oleju około 250 ml ciepłej wody Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle następnie dodać wraz z przyprawami do ugotowanego i drobno posiekanego lub zmielonego mięsa. Wlać około 100 ml rosołu i całość dokładnie wymieszać. Mąkę wsypać do miski dodać jajko olej szczyptę soli i wymieszać, następnie wlewać stopniowo bardzo ciepłą wodę za każdym razem mieszając. Zawartość
Andzia PichciSkładniki: ok. 70 dag chudego mięsa z dzika 3 marchewki 2 cebule średnia cukinia 5 ząbków czosnku sól, pieprz, papryka ostra mielona, wino czerwone, tymianek, cząber, kilka ziaren jałowca tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę, obrane warzywa ( marchew, cebula ) również pokroić, a cukinię jeśli młoda nie obieramy Czosnek obrać Mięso wyłożyć na gorący tłuszcz- smażyć, kiedy
Proste Potrawyangielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Klopsiki obtocz w mące. zupa
SMYKWKUCHNIsojowego (light) - sól morska - pieprz syczuański - papryka słodka - chilli płatki - oregano - gałka muszkatołowa - 4 łyżki zimnej wody (daję gazowaną mineralną) - olej z pestek winogron Mięso kupuję u znajomego rzeźnika i na poczekaniu mam mielone, wtedy wiem co jem. Na patelni topimy smalec, dodajemy pokrojony boczek - lekko rumienimy. Cebule kroimy w kostkę, dodajemy do boczku do zeszklenia. Czosnek kroimy(...)Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest
mojewypiekiinietylkodrobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony pasztet z gęsi z żurawiną Pasztet z dzika Przepis na pasztet z kurczaka z żurawiną: 1 ugotowany lub pieczony kurczak (nogi i mięso z korpusu) ok. 1,50 kg 400 g wątróbki drobiowej 2 gotowane marchewki kawałek gotowanego selera 1 gotowana pietruszka 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki(...)kości. Skórę zostawiamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem, dodajemy wątróbkę, posiekaną w kostkę cebulę i pokrojony czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy ok. 3 minuty. Studzimy, mielimy 2 krotnie ( lub rozdrabniamy blenderem) wraz z kajzerkami, mięsem kurczaka, przyprawami, dodajemy jajka, miękkie masło, doprawiamy pasztet majerankiem i gałką muszkatołową, ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżki mąki 4 łyżki oliwy ½ szklanki wina wytrawnego 1 puszka pomidorów (400 gram) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól do smaku papryka mielona do smaku cukier do smaku natka pietruszki Wykonanie: Mięso opłukać, natrzeć przyprawami i utłuc tłuczkiem, następnie mięso przełożyć na patelnię i obrumienić na oliwie razem z mąką. Mięso przełożyć do rondla, podlać winem
Tradycyjna Kuchniainnymi norweska "wielkaryba" w asyście szwabskiej kartoflanki i polskiego kiszonego. Grillowane kąski z wieloryba mięso z wieloryba ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) sól morska, pieprz mielony sok z cytryny oliwa Mięso pokroiłam na 2-3cm kawałki, opłukałam pod zimną wodą. Pozostałe składniki wymieszałam ze sobą i zamarynowałam w nich mięso (całą noc w lodówce). Następnie grillowaliśmy
bastalenałyżeczki mielonego , suszonego rozmarynu 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka płynnego miodu sól , biały pieprz do smaku odrobina oliwy do natarcia mięsa sos : 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , biały pieprz do smaku mleko 1,5 % 2 czubate , łyżki startego parmezanu pęczek świeżego szczypiorku Pierś z indyka kroimy(...)podczas karmelizacji na patelni grillowej, robi ładne paski na mięsie ) . Odstawiamy na 30 minut do przegryzienia . W między czasie można przygotować sos szczypiorkowy . Do rondelka wkładamy masło i mąkę , mieloną gałkę muszkatołową , podgrzewamy na małym ogniu , cały czas mieszając . W momencie ,kiedy składniki się połączą , powoli wlewamy mleko , małymi partiami , cały czas nie przestając mieszać , do momentu , aż konsystencja
Ogrodnik w podróży