mięso mielone - 23354 przepisów (strona:828/1557)

Koltety mielone z indyka z suszonymi śliwkami 183

Pyszne kotleciki mielone ze słodkim dodatkiem w postaci suszonej śliwki. Mięso z indyka bardzo dobrze komponuje się z tym słodkim dodatkiem. Kotleciki pyszne na ciepło jak i na zimno. składniki: 1 nieduży udziec z indyka, mój po oddzieleniu kości miał ok 1 kg 1 bułka kajzera namocznona w mleku 1 jajko sól,pieprz 1 łyżka majeranku suszone śliwki

Monia miesza i gotuje
Truskawkowa sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, polędwiczką, szparagami i dressingiem truskawkowym 165

łyżka sosu sojowego pieprz czarny Instructions Polędwiczkę oczyszczamy z wszystkich błon i ewentualnych przerostów tłuszczu. Kroimy w plastry o grubości 1 cm. Dłonią lekko rozklepujemy mięso. Nacieramy olejem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem czarnym oraz solą. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy polędwiczki z każdej strony przez około 2 minuty. Pamiętajmy, aby polędwiczek nie smażyć zbyt długo, gdyż

Wędrówki po kuchni
Indyk na sposób azjatycki 139

mleczka kokosowego 2 łodygi selera naciowego 1/2 dużej marchewki ok. 100 g ananasa (może być, ale nie musi), u mnie świeży przyprawy: pasta curry, kolendra mielona, sól, koncentrat pomidorowy lub przecier Ryż gotujemy. Mięso kroimy w paski, smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Pastę curry rozpuszczamy w mleku kokosowym (można użyć suchej przyprawy, zwykłego curry), dodajemy do mięsa. Selera

Kucharzyca
OBIADOWA SURÓWKA Z BURACZKÓW 154

Obiadowa surówka z pieczonych lub gotowanych buraczków. Smaczna, zdrowa i lekka . Pasuje do różnego rodzaju duszonych, smażonych lub grillowanych mięs. Najlepsza oczywiście z tłuczonymi ziemniaczkami i kotletem mielonym. Warto zwrócić uwagę, że gotując buraki, wiele cennego smaku i witamin pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego

cool and minty
Kolorowa mięsna rolada 189

ziarnach 5cm imbiru sól pieprz masło do wysmarowania formy 1 słoik mieszanki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka) Wykonanie: 1.  Masa mięsna: Filet z kurczaka, boczek, mięso gulaszowe, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, lubczyk, bułkę tartą, kolendrę utartą w moździerzu, starty imbir, całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę mięsną. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Surówka - pekinka, por, seler 179

zjedzeniem tej zdrowej surówki. Do tego śmietana i przyprawy do smaku i mamy super smaczną surówkę obiadową. Najlepiej smakuje w daniu mięsnym typu sztuka mięsa w sosie czy klopsikami lub z kotletami mielonymi czy schabowymi. Jednym słowem pasuje do wielu propozycji. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Makaron z kurczakiem w sosie serowym 201

może być też  30 % 1 szklanka startego żółtego  sera np. cheddar 50 g miękkiego  sera pleśniowego Sól morska do smaku Mielony biały pieprz do smaku Sposób przygotowania dania: Mięso myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem.  W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso, dodajemy , pokrojoną dosyć drobno cebulę dymkę, por oraz czosnek, dusimy pod przykryciem

Wanilia i Kardamon
Polędwiczka wieprzowa w sosie kurkowym 194

ugotowaniem ryżu. Lubicie takie szybkie przepisy? Składniki : * około 500g polędwiczki wieprzowej  * 2 łyżki oleju kokosowego  * 1 cebula * 300g kurek * sól, pieprz świeżo mielony * 200ml śmietanki kremówki  * łyżeczka mąki pszennej  Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry, przyprawić i na łyżce oleju kokosowego przesmażyć polędwiczki. Odstawić, na patelnie dodać łyżkę oleju kokosowego,  pokrojoną w kostkę cebulę

Magiczne Życie Marty
Leczo z cukinią i wołowiną 181

drobno papryczkę chili, cebulę pokrojoną w dużą kostkę i posiekany czosnek. Mieszamy i smażymy wszystko razem do momentu, aż cebula się lekko zeszkli. Następnie dodajemy mieloną wołowinę, mieszamy i smażymy do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy obrane ze skórki, pokrojone w kostkę pomidory i passatę pomidorową. Całość gotujemy przez 15 minut. Dodajemy pokrojoną w większe kawałki paprykę

Wędrówki po kuchni
PIERGI Z MIĘSEM W SOSIE ŚMIETANOWO-GRZYBOWYM 175

szpinak. Podsmażamy, aż listki szpinaku zwiędną i znacząco zmniejszą objętość. Często mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Po ostudzeniu wykładamy na deskę i siekamy. Mięso drobiowe (bez skóry) i wołowe (jeśli używamy) mielimy w maszynce, wykładamy do miski i dokładnie mieszamy z pokrojonym szpinakiem oraz sosem sojowym, solą i pieprzem. SOS : Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką zimnej

cool and minty
domowy pasztet 164

które  się skurczy, tłuszcze się wytopią, trochę odparuje i będzie akurat :) Pięć minut przed końcem gotowania dodajemy wątrobę żeby się ładnie sparzyła... Tak przygotowane mięso zostawiamy do wystygnięcia :) Potem zabieramy się za mielenie, wszystko mielimy razem z liśćmi i zielem,  2-3 suche bułki moczymy w rosole, który został z gotowania i też przepuszczamy przez maszynkę. Drugi

chleba naszego
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 179

się zrumieni, odstawiamy, kiedy wystygnie przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól, pieprz, mieloną kolendrę,  roztarte w moździerzu chilli,  mieszamy dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei mięso  4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,  wrzucamy mięsne kulki

Słodki Kompromis
Pasztet sojowy z grzybami 177

naciągnięcia i uzyskania pełnej miękkości (około 20 min.) Grzyby można przed zalaniem pokruszyć lub pokroić. 4. Masa pasztetowa: Wstępnie wystudzoną soję zmielić w maszynce do mięsa na oczku 3 mm, a na końcu mielenia dodać odrobinę smażonych warzyw w celu wyczyszczenia maszynki i usunięcia resztek soi. Dodać resztę warzyw, jajko, sparzone grzyby i wymieszać łyżką. Jeżeli masa jest za sucha

Pij soki wyciskane
rosół z gęsi z kołdunami 189

Rosół gotuję ok 2,5 godziny na bardzo wolnym ogniu. Następnie odcedzam. Na sam koniec dodaję posiekaną natkę pietruszki, pieprz, w razie potrzeby dosalam. Mięso z porcji rosołowej oddzielam od kości, i mielę razem z marchewką i cebulą pozostałą po gotowaniu rosołu. Do zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu  klik

Cook&Love
Zupa pomidorowa z pulpecikami z dorsza 167

posypania przed podaniem mąka ziemniaczana do obtoczenia pulpetów 2-3 łyżki oliwy 1 mała cebula 5-8 ziaren ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe Mięso z dorsza zmielić. Przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem (najlepiej białym). Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Odcisnąć dokładnie, dodać do ryby. Wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.  Marchew, pietruszkę i selera

Codzienna kuchnia niecodzienna