Dzisiaj zaprezentuję Wam moją ulubioną i sprawdzającą się naprawdę na wszystkich imprezach i również na co dzień sałatkę z makaronu z zupek chińskich ! Jest bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, a po zrobieniu znika w mig! Niebo w gębie :-) Składniki: 2 zupki chińskie kurczak curry Vifon 6 ogórków konserwowych (plus odrobina wody od ogórków) 1 mała czerwona papryka 4 jajka
Anielska Kuchnia AniOstatnimi czasy mam coraz większą ochotę na zupy i sałatki ( a do tej pory jak wiecie na śniadanie , obiad i kolację mogłam jeść słodkości ;) ). Dziś ma dla Was przepis na rewelacyjną … świeżą …. , chrupiącą sałatkę w grecko – francuskim stylu z pomidorami , oliwkami , czarnym ryżem i chrupiącymi grzankami o smaku tzatziki. Niezwykłego aromatu dodaje jej lekki sos , który świetnie(...)komponuje się z warzywami. Sałatka ta jest nie tylko fajną propozycją na kolację , ale również na imprezę w gronie przyjaciół! SKŁADNIKI: * sałata masłowa – 1 główka * pomidory – 2 szt * ogórek świeży – 1 szt * czarny ryż – 50 g * grzanki tzatziki – 50 g * papryka czerwona – 1 szt * oliwki czarne – 50 g * Sos sałatkowy francuski
Ostra na Słodkojest to, co na pewno będzie pyszne. A że przy okazji świetnie wpasowuje się w klimat świąt, to nie można było zapisanej karteczki zgubić. Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować! Składniki: 1 czerwona słodka papryka , 2 większe cebule , 5 płatów śledziowych , 1 łyżka cukru , 2 średnie(...)odpowiednio wymoczyć w zimnej wodzie), pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do papryki i cebuli, zalać olejem - wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed jedzeniem sałatkę najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście minut, żeby lekko się ogrzała. Lubicie sałatki ze śledziem
Codzienna kuchnia niecodziennaosób na rygorystycznych dietach - ja nie mam tak silnej woli. Wędzona makrela to ryba tłusta, a więc i kaloryczna. Jest jednak smaczna i idealna na wszelkiego rodzaju pasty czy sałatki. Na jedną z takich sałatek zapraszam Was dzisiaj. Potrzebujemy: średnią wędzoną makrelę, średnią cebulę, pół papryki, 2 jajka, sól, pieprz, majonez. Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i lekko przesiekać(...)Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w kostkę. Paprykę i cebulę również pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć, dodać majonez. Doprawić solą i pieprzem. Ja podałam sałatkę z bagietką z masłem :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawinegret czosnkowy: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka cukru lub miodu ząbek czosnku, przetarty sól, pieprz Przygotowanie: Przygotowanie sałatki jest banalnie proste. Zaczynamy od przygotowania sosu. Kroimy i układamy składniki na półmisku warstwami (dowolnymi) kończąc układanie na filecikach anchois na wierzchu sałatki. Całość obficie i dokładnie polewamy sosem(...)winegret. Sałatkę podajemy po 15 minutowym schłodzeniu w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnyzwiązku jest zaskakiwanie siebie nawzajem niespodziankami. I chociaż wielu rzeczy spodziewałabym się po moim mężczyźnie, ta niespodzianka była całkowicie nieoczekiwana. Mianowicie, wróciwszy z pracy, usłyszałam iż mój ukochany zrobił sałatkę. Szok totalny. Ale jeszcze większym szokiem niż sam wyczyn, był dla mnie smak sałatki. Wszystko do siebie pasowało! I było pyszne. Od tamtej pory robimy tą sałatkę razem, czasami zamieniając
W poszukiwaniu inspiracjiBlanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 4 Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta(...)suszone pomidory, kapary, oliwki, natkę pietruszki i bazylię, dodać kaszą jaglaną, szpinak, olej, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać. Cząstki kopru napełnić sałatką, przybrać pomidorkami i natką kopru. Podawać na ciepło lub zimno
SzczyptaSmaQWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka, która zachwyciła nasze podniebienia. Sałata lodowa podana z dodatkiem warzyw, kulek sera mozzarella, łososia z puszki i prażonych ziaren. Smakuje wyśmienicie, a dodatek ziarenek piekło – niebo dopełnia cały jej smak. Użyłam mieszanki prażonych ziaren z dodatkiem chilli, które pasują nie tylko do sałatek, ale też jako dodatek(...)sosów, kanapek oraz mięs. Ziarenka bardzo mi posmakowały i szczerze mogę je wam polecić :-), znajdziecie je pod tym linkiem Post Sałatka z łososiem i ziarnami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeSałatka szybka i smaczna. Doskonała jako dodatek do wędlin SKŁADNIKI: NA małą salaterkę 3 łyżki groszku z puszki 3 łyżki kukurydzy z puszki 1 cebulka jedno jabłko 4 jajka pół szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu Wykonanie Jabłko, jajko i cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach. Jogurt i majonez mieszamy(...)razem. Sałatka ma kilka warstw . Zaczynamy od wsypania na dno salaterki groszku. Na to dajemy cebulę i smarujemy połową sosu majonezowego. Kolejna warstwa, to kukurydza, na którą rozkładamy jabłka. Smarujemy ketchupem, który przygotowaliśmy do sałatki. Na keczup kładziemy jajka i smarujemy resztą sosu majonezowego. Całość posypujemy serem. Wierzch dekorujemy. Smacznego
W kuchennym oknie EwySałatka doskonale sprawdza się na drugie śniadanie lub kolację. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, dlatego sprawdza się także w przypadku wizyty niezapowiedzianych gości. Składniki: * 150 g kaszy kus-kus * 1 średniej wielkości cukinia * 1 cebula * 1/2 bakłażana * 2 pomidory * 150 g sera sałatkowego * kilka oliwek * garść orzechów nerkowca * łyżka siekanej natki pietruszki * 3 łyżki oliwy z oliwek(...)pokroić w kostkę, oliwki w plastry. Kus-kus wymieszać z warzywami i serem sałatkowym. Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z octem jabłkowym, solą i pieprzem. Sos dodać do sałatki - dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Na wierzch sałatki posypać posiekaną natkę pietruszki. Smacznego
kolorowotorcikowoŻeby każdy obiad nie był monotonny, warto poeksperymentować z surówkami i innymi dodatkami . Dziś u mnie gościła do obiadu sałatka z roszponki, pomidorków i cebuli . Nawet teraz o niej myśląc cieknie mi ślinka :-) Składniki: 1 opakowanie (125 g) roszponki 2 duże pomidory 1 średnia cebula 1 łyżka majonezu (opcjonalnie jogurt grecki) pieprz i sól świeża bazylia opcjonalnie zioła prowansalskie Wykonanie(...)rozdzielając je rękoma dołożyć do pozostałych składników. Dodać majonez, kilka rozdrobnionych listków bazylii, ewentualnie posypać ziołami prowansalskimi. Całość przyprawić opcjonalnie solą i pieprzem i wymieszać. Warto, by sałatka przegryzła się choć przez 20-30 minut. Ale jeśli nie masz czasu na wcześniejsze jej przygotowanie, to podana prosto po zrobieniu też jest przepyszna. Życzę smacznego
Anielska Kuchnia AniTroszkę inna ta sałatka,ale naprawdę bardzo pyszna. Przepis na nią dostałam latem od znajomej od tamtej pory często gości na Naszym stole Składniki: 1 brokuł-500g puszka groszku zielonego puszka kukurydzy sól,pieprz do smaku- ja używam Kamis 2 łyżki majonezu lub smietany,jogurtu greckiego(jak kto lubi)-ja użyłam pół na pół-łyzka smietany łyżka majonezu Wykonanie : Brokuła(...)minut w osolonej wodzie.Studzimy.Rozciskamy widelcem na papkę lub blenderujemy. Do miseczki przekładamy kukurydzę i groszek,dodajemy przetarte brokuły,smietanę,majonez,doprawiamy solą i pieprzem,dokładnie mieszamy.Dobrze chlodzimyw lodówce.Sałatka ma konsystencję sałatki jarzynowej
Z Majeczką w kuchniłyżki octu winnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz- opcjonalnie Wykonanie: Na talerzu układamy rukolę, na niej pokrojone w plastry truskawki. Kruszymy ser feta, rozdrabniamy orzechy, posypujemy sałatkę. Na suchej patelni podprażamy migdały, również posypujemy sałatkę. Ocet winny łaczymy z sokiem z cytryny, polewamy po sałatce. Jesli chcemy możemy jeszcze oprószyć solą i pieprzem
Z Majeczką w kuchniSzybka do zrobienia a bardzo efektowna i smaczna sałatka.Wiórki selera otrzymałam od firmy Jamar w ramach blogerskiego testowania Składniki: 30 dag piersi z kurczaka słoiczek 280 g wiórek selera Jamar puszka kukurydzy konserwowej 1 papryka żółta 1 papryka czerwona 3 łyżki jogurtu greckiego Mlekovita sól,pieprz curry słodka papryka w proszku Wykonanie: Piersi kurczaka kroję w paseczki, oprószam(...)rozgrzanym oleju.Odcedzam, studzę. Papryki kroję w kostkę, osączam kukurydzę i wiórki selera. Wszystko dodaję do kurczaka.Dodaję jogurt grecki, doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Dokładnie mieszam. Taką sałatkę robiłam również bez dodatku selera, ten jednak zdecydowanie poprawił jej smak. Polecam wszystkim jako dodatek do sałatek
Z Majeczką w kuchnimalin - 100ml wina półsłodkiego czerwonego - 50ml octu balsamicznego - 100 ml oliwy z oliwek - sól -pieprz Mięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy Sałatka: - 200g mixu świeżych sałat - 3 łyżki sosu sojowy - 2 łyżki ocet balsamiczny - garść sezamu białego Sos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy cukier - taką ilość, by przykryła całe(...)czasu mieszając, póki nie uzyskamy gęstego płynu. 3. Następnie sos przecieramy przez sitko, by pozbyć się pestek. Następnie łączymy go z octem balsamicznym i powoli wtłaczamy oliwę. Sałatka: 1. Sałatę płuczemy, po czym dokładnie osuszamy. Wlewamy sos sojowy, ocet balsamiczny i mieszamy. Na koniec posypujemy sezamem i podajemy. Mięso: 1. Mięso wyjmujemy godzinę wcześniej z lodówki
Sajkofanka smaku