Przed świętami bombardujemy Was różnymi przepisami na serniki 😉 Chyba zgodnie stwierdzimy, że na serniczka zawsze znajdzie się miejsce, nawet po 12 daniowej kolacji 😃 Jeszcze nigdy nie robiłyśmy czekoladowo-orzechowej wersji, dlatego dziś to nadrabiamy. Smakuje obłędnie jak zawsze a TUTAJ znajdziecie film z wykonania. Składniki (śr: 20cm): Spód -80g mąki kukurydzianej -15g kakao -30g oleju(...)kakao -80g ksylitolu -ok 200g kremu @nutwist_eu lub innego dowolnego kremu czekoladowo-orzechowego -1/3 łyżeczki soli Polewa - krem Nutwist lub tabliczka czekolady + 1 łyżka oleju SPÓD 1. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść razem. 2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem. SERNIK 3. Wszystkie składniki na sernik zmiksować razem za pomocą miksera
Candy PandasPrzepis na te babeczki jest już na blogu. Tym razem z pysznym kremem na bazie mascarpone i sławnego kremu czekoladowego. Moje urodzinowe babeczki ozdobiłam ćwiartkami truskawek. Mam nadzieje, że smakowały! Składniki : * 16 łyżek mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 4 płaski łyżki kakao * 12 łyżek cukru trzcinowego * 150ml wody mineralnej gazowanej * 100ml oleju rzepakowego * 2 jajka * łyżka ekstraktu(...)najlepsze będą owoce np truskawki Przygotowanie : Mokre składniki rozmieszać, suche składniki dokładnie wymieszać. Mokre przelać do suchych. Ciasto przelać do papilotek na 3/4 wysokości. Piec 25 minut w 200 stopniach do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Mascarpone dokładnie wymieszać z kremem czekoladowym, przełożyć do rękawa i ozdabiać babeczki. Na każdej ułożyć truskawkę
Magiczne Życie Martyodgrodzić ciasto od zwyczajowej mieszaniny lodówkowych zapachów. Na tydzień przed planowaną degustacją piernikowych delicji trzeba upiec placki i/lub pierniczki. Ja dzielę bardzo stabilne, gęste już teraz ciasto na 4 części. Z trzech piekę jednakowe prostokątne placki, ciasto na nie lekko podsypuję i wałkuję na stolnicy, kładę na blaszce z papierem do pieczenia i piekę około 20-25minut. Ciasto jest(...)jednolitego czekoladowego sosu. polewa musi lekko ostygnąć nim użyjemy jej na pierniczkach. Natomiast piernik przed polaniem kroję na 3 równe bloki i otrzymuję tym samym 3 odrębne porcje, które już tylko polewam czekoladową polewą i dodaję dla ozdoby dowolne orzechy, całe lub posiekane. Czyli pieczenie tego staropolskiego smakołyku to kilka rozłożonych w czasie etapów. 1. Nastawienie ciasta około
I tu będę miała takie tePyszne owsiane ciasteczka, które możecie przygotować bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać
Pink EnvelopeSkładniki: Biszkopt kokosowy: 12 jajek 12 łyżek cukru 12 łyżek mąki pszennej 12 łyżek wiórków kokosowych 2 łyżki proszku do pieczenia Masa kakaowa z nutą pomarańczy: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 2 łyżki ciemnego kakao 1 olejek spirytusowy pomarańczowy Dodatkowo : różowa posypka waflowa 8 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt kokosowy(...)wiórkami kokosowymi. Za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kakaowa z nutą pomarańczy - 2 opakowania budyni czekoladowych rozpuścić w szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony
Ciastka - domowe słodkościłyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym), łyżeczka kakao, krem czekoladowy np. Nutella. Przygotowanie Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stale miksując, dodawać po jednym całym jajku, wlać esencję waniliową. Następnie dodać zmieszane i przesiane sypkie produkty (prócz kakao). 1/3 ciasta odłożyć, dodać do niej kakao. Do silikonowych foremek w kształcie gwiazdek i choinek nakładać
Z miłości do słodkościanielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym. Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania. Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane czekoladowym frostingiem i ozdobione cukierkowymi dekoracjami, swym zapachem i smakiem pozwoliły mi marzyć(...)stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej, jeśli chcesz, by były bardziej chrupiące i brązowe. CZEKOLADOWY FROSTING Składniki: 1 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
Gotowanie to kochaniewyjątkowy, świąteczny charakter. Każdy ma taki swój rodzinny przepis, taki „must have” na święta. Dla mnie jest to właśnie ciasto z chałwą. Biszkopt z masą chałwową Biszkopt cappuccino: 5 jajek 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cappuccino o smaku czekoladowym 5 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest konieczny, ale dzięki niemu będziemy pewni, że biszkopt nam wyrośnie(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i cappuccino, mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy (33×22 cm) i pieczemy
PatiGotujeświęta. Wykorzystałam świetny przepis Jadłonomii, a od siebie dodałam 2 garście płatków migdałowych (posypujemy nimi ciasto przed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta). Przepis podstawowy S kładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao(...)połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej gorącą wodę i intensywnie mieszaj (aż składniki się rozpuszczą). Do czekoladowej masy dodaj cukier, namoczone siemię, olej oraz orzechy i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę i znów wymieszaj łyżką. Ciasto będzie bardzo gęste (prawie niemożliwe do wymieszania), ale tak ma być. Don’t panic , wymieszaj rękami jeśli trzeba
Qlinarnie i Qlinarniemnie zdecydowanie piernika i sernika, tym razem postanowiłam połączyć oba te ciasta razem. Okazało się, że to połączenie kremowego, delikatnego sernika i aromatycznego ciasta piernikowego to duet idealny. Ciasto piernikowe: 180 g masła (lub margaryny) 100 g czekolady(użyłam mlecznej) 100 g miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jaja 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego(...)puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlewamy do blaszki (23 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160°C ok 20 minut. Upieczone ciasto studzimy. Masa serowa: 1 kg twarogu (użyłam gotowego z wiaderka) 10 dag masła 1 szklanka cukru 6 jajek
Cynamonowe szczęściechce coś tam zrzucić, coś ujędrnić poprzez ćwiczenia, liczymy kalorie, więcej się ruszamy i zdrowo jemy. To ciasto jest idealne na ten czas. Jest dość wilgotne, ale nie zbyt mokre, jest słodkie, ale bez cukru, jest w smaku czekoladowe, ale bez czekolady! No i jeszcze te banany! PRZEPIS NA FIT BROWNIE: - 3 jajka ekologiczne - 2 łyżki mąki kokosowej - łyżka mąki(...)mleko i połowę rozgniecionego banana wymieszaj trzepaczką. Maki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i erytrolem. Wymieszaj z mokrymi składnikami. Białka ubij na sztywno z solą. Delikatnie wprowadź do masy. Ciasto wylej do małej ceramicznej formy rozmiar standardowego zeszytu do szkoły. Ciasto pieczemy 45 minut w temp. 170 stopni C z termoobiegiem. Po 30 minutach pieczenia na ciasto wyłóż bardzo, bardzo
SMYKWKUCHNIczubata łyżeczka proszek do pieczenia DODATKI: 5 średnie gruszki, 1 opakowanie polewa czekoladowa gotowa, 1 opakowanie migdały, - ile potrzeba kardamon jajka, cukier, miękki tłuszcz zmiksować mikserem - masa będzie zważona , ale to ma tak być do masy wsypać mąkę z proszkiem i zmiksować na gęste ciasto tortownica 24cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować tłuszczem i tartą bułką ciasto
W Mojej Kuchni Lubiędodać od siebie, inaczej czuję się niespełniona. I przyznam, że od tamtej pory, gdy pierwszy raz napisałam tutaj, ani jedno danie nie powtórzyło się w moim domu, ani jedno ciasto nie smakowało tak samo, chociaż posługiwałam się tym samym przepisem. Tak samo jest i tym razem. Posługując się starym przepisem na SERNIK , pozmieniałam nieco. Zamiast kruchego spodu, dałam petitki(...)cukrem kryształem. Dodaję pokruszony ser (można zmielić, jeśli ktoś nie lubi drobinek sera w cieście), mleko, cukier puder i miksuję bardzo dokładnie. Do masy delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszałam białka. Masę podzieliłam na dwie równe części. Do jednej z nich dodałam proszek budyniu czekoladowego, a do drugiej waniliowego. Budynie bardzo delikatnie połączyłam z każdą masą. Następnie na herbatniki
W kuchni Karmel-itkijajka 3/4 szklanki kefiru/maślanki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju szczypta soli kilka kropli aromatu pomarańczowego skórka orata z 1 małej sparzonej pomarańczy dodatkowo: polewa czekoladowa dżem pomarańczowy Wykonanie: W jednej misce łączymy ze solą suche składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, cukier waniliowy i otartą skórkę pomarańczową, a w drugiej mokre: kefir(...)składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Na spód każdej wykładamy łyżeczką trochę ciasta, na to małą łyżeczkę pomarańczowego dżemu, który przykrywamy znowu ciemnym ciastem. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 20-25 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu górę muffinek zdobimy polewa czekoladową, cukrem pudrem lub zostawiamy bez dekoracji
Walijskie Pichcenieżółtka 1/2 łyżeczki soku z cytryny NADZIENIE CZEKOLADOWE: 80 g czekolady gorzkiej 120 ml śmietanki 30% 2 jajka 5 łyżek cukru 2 łyżki mąki pszennej 3-4 gruszki Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę, obie mąki wymieszać razem z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka i zagniatać szybko ciasto, dodając w razie potrzeby sok z cytryny. Ciasto najlepiej zarabiać
kolorowotorcikowo