dżemu truskawkowego Łowicz, 60 g masła, aromat waniliowy (lub inny), 2 łyżki kremu czekoladowego (orzechowego lub nutelli). Dekoracja: wiórki kokosowe kolorowa posypka * Wcześniej namoczone! Przygotowanie: Biszkopt drobno kruszę (można za pomocą blendera). Mleko zagotowuję z cukrem, masłem i kakao. Lekko studzę. Ciasto łączę z mlekiem, dżemem, kremem i olejkiem, dodaję pokrojone bakalie, dokładnie mieszam. Masa ma być jednolita. Formuję niewielkie
JejKuchniaTanie i proste w przygotowaniu ciasto. Składniki: 2 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 400 ml jogurtu greckiego 2 i 1/2 szkl mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia gotowa polewa czekoladowa cukrowe kuleczki do dekoracji Przygotowanie: Przygotowujemy 2 miski.Do jednej wlewamy jajka, olej i jogurt, mieszamy razem. Do drugiej miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia
słodkie i nie tylko historie kulinarnealergików i wszystkich. którzy lubią zdrowe wypieki ale zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki wybór możecie znaleźć tutaj. Dziś bardzo proste czekoladowe babeczki bez cukru i mleka, idealne dla alergików i wszystkich, którzy lubią zdrowe wypieki Dekorowanie świątecznych wypieków Zanim do babeczek przejdę chciałam polecić Wam dekoracje do świątecznych wypieków, których szeroki(...)całej starannie wysprzątanej kuchni, a nie tylko na cieście, ale przecież w tym wszystkim chodzi o to, by było wesoło i miło. Moja córa jeszcze jest niestety za mała, ale za rok już na pewno będziemy wspólnie dekorować pierniczki i inne świąteczne słodkości. Ciekawa jestem, czy Wy dekorujecie świąteczne wypieki? Czekoladowe babeczki: Składniki: 400 ml mleka kokosowego
Cynamonowe szczęściecukrem, następnie dodać przestudzoną margarynę, wymieszać. Dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę i ponownie wymieszać robotem. Następnie dodać jogurt naturalny i aromat czekoladowy z kawą brazylijską, wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, utrzeć robotem na jednolite masę. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 24x24 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec około
Ciastka - domowe słodkościKubuś to popularne ciasto z budyniem ugotowanym na owocowych sokach przecierowych. Można spotkać wiele jego wersji, z bitą śmietaną, kremem, a nawet z delicjami zatopionymi w galaretce - wtedy zielona wersja nazywa się Shrek, a różowa Fiona:) U mnie dziś Kubuś z galaretką i czekoladą - moim zdaniem w smaku przypomina właśnie delicje. Zamiast biszkoptu upiekłam o wiele łatwiejszy, a przede wszystkim(...)opakowania budyniu (każdy po 40 g), 200 g masła, opcjonalnie cukier puder, do smaku 2 galaretki na polewę czekoladową: 160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką, 100 g śmietanki kremówki opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania ciasta Przygotować spód: W misce wymieszać mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem
Lekcje w kuchniSzybszego ciasta niż to brownie to ja nie widziałam i nie robiłam. Radzę spróbować i delektować się pysznym czekoladowym zakalcem wszak brownie to nic innego niż zakalec. Szybciutko robimy. Brownie z gruszek z czekoladą - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRozlej ją do butelek i wstaw do barku. Pamiętaj, aby nie wyrzucać suszonych owoców z nalewki – będą doskonałym dodatkiem do ciast i deserów. Zobacz też inne przepisy na nalewki Likier piernikowy Likier bożonarodzeniowy Nalewka z jarzębiny Likier czekoladowy Nalewka kawowa Świąteczna nalewka z pomarańczy Zobacz też nowe przepisy Nalewka bożonarodzeniowa Kapuśniaczki Rodzaje ekspresów do kawy – co warto
okolicepalnika.plciasta na piernik staropolski. Jeśli znacie ten przepis, przyłączcie się do tegorocznego “pierniczenia”. Jeśli jeszcze nie robiliście piernika staropolskiego, GORĄCO polecam, żebyście przygotowali go razem ze mną. Efekt jest niepowtarzalny. A poniżej instrukcja krok po kroku: przygotowanie ciasta podstawowego- etap I piernik staropolski- etap II piernik staropolski- etap III masa orzechowa masa śliwkowo-czekoladowa
W mojej kuchniPolewa na bazie masła orzechowego z owocami letnio-jesiennymi. Dlatego to sernik jesienny z masłem orzechowym. Raj dla podniebienia. A jak upiec taki sernik jesienny z masłem orzechowym? Składniki spód czekoladowy 80g gorzkiej czekolady 60g masła (dodałam masła solonego – jest super!) 1 płaska łyżka cukru pudru 1 jajko masa serowa 1kg twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 250g serka mascarpone 200g śmietanki(...)cytryny, na samym końcu śmietankę. Masę przełóż delikatnie na czekoladowy spód. Masy nie wlewam bezpośrednio na spód, tylko nad tortownicą trzymam dużą łyżkę i masę leję po łyżce, która sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu
Raj dla Podniebieniamożna dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy i wykładamy na schłodzony czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik
Raj dla Podniebieniaciasta na piernik staropolski. Jeśli znacie ten przepis, przyłączcie się do tegorocznego “pierniczenia”. Jeśli jeszcze nie robiliście piernika staropolskiego, GORĄCO polecam, żebyście przygotowali go razem ze mną. Efekt jest niepowtarzalny. A poniżej instrukcja krok po kroku: przygotowanie ciasta podstawowego- etap I piernik staropolski- etap II piernik staropolski- etap III masa orzechowa masa śliwkowo-czekoladowa
W mojej kuchnimożna dodać ewentualnie pół łyżeczki wody, zestawiamy z ognia i dodajemy do nich konfiturę różaną. Mieszamy i wykładamy na schłodzony czekoladowy spód. Na mus owocowy wykładamy masę serową. Tortownicę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180C i pieczemy ciasto w opcji góra-dół przez 60min. Aby wierzch się nie przypiekł, możemy na ostatnie 10 minut pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Sernik
Raj dla Podniebieniaszklanka cukru pół szklanki oleju roślinnego 1,5 szklanki mleka w proszku 1,5 szklanki mleka szczypta soli paczka herbatników – około 25 sztuk Sposób wykonania puszystego sernika. Przygotowanie ciasta zaczynam od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia, a następnie na dno wykładam herbatniki , ciasno koło siebie, jeden przy drugim. Następnie nastawiam piekarnik na 180 stopni C, bez termoobiegu. Białka oddzielam(...)poruszyć herbatników. Gotowe ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę równą godzinę (1h). Jeśli się zdarzy, że góra ciasta zrumieni się zbyt szybko, ciasto możemy przykryć folią aluminiową. Po upływie 1 godziny kiedy ciasto jest gotowe piekarnik wyłączam i uchylam drzwiczki piekarnika, ciasto zostawiam na około 30 minut do powolnego stygnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmuję i studzę w temperaturze
Ania gotujeciasto miodowe. Wyrabiamy ciasto . Ciasto wychodzi dość klejące. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przełożyć na blaszkę i za pomocą łyżki namoczonej w wodzie rozprowadzamy po całej blaszce. Wychodzi cieka warstwa ciasta. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni . Pieczemy ok. 20 - 25 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Ciasto(...)dodać kostkę masła i cały czas mieszamy w garnku. Gdy składniki nam się połączyć zdjąć z ognia i od razu przekładać ciasto. Od dołu palek miodowy, połowę gorącego budyniu, biszkopt, budyń i placek miodowy. Na wierz przygotować polewę czekoladową. U mnie rozpuszczona tabliczka mlecznej czekolady z jedna łyżką oleju. Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie
Kulinarne przygodydodawałam do niego w cale cukru. Są za to orzechy laskowe – miękkie, te ze środka, i rozkosznie chrupiące, lekko czekoladowe na wierzchu (to wynik działania temperatury szalejącej w piekarniku). Jeżeli czujecie już jesień, koniecznie przygotujcie to ciasto, można je nawet zjadać z masłem i popijać gorącym mlekiem lub kawą! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 1 banana – 1 łyżkę
Szybko Tanio SmacznieCiasto wyrabiamy i dostawiamy do lodówki na minimum 12 godzin, Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i dzielimy je na mniejsze części, Ciasta rozwałkowujemy na około 0,5 cm, na jednej polówce ciasta kładziemy nadzienie (około 1 łyżeczka), przykrywamy drugą połową ciasta, Wycinamy kształty pierników, Pierniki pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia około 10 minut, Dekorujemy polewą czekoladową
tyfranboxZdrowsza wersja czekoladowego kremu w wersji lekko wytrawnej. Pikanterii dodaje mu pieprz cayenne, imbir zaś rozgrzewa. Wspaniały dodatek do ciast, deserów a także pieczywa. Składniki 1 kg dyni bez skórki 500 g gruszek ok. 150 g gorzkiej czekolady 70 % ok. 1/2 szkl brązowego cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 łyżeczki cynamonu 4 plastry świeżego imbiru lub 1/3 łyżeczki mielonego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjajka 1 żółtko 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki Wszystkie składniki wymieszać, jak masa będzie za gęsta dodać jajko i jeszcze ,ałkujemy ciasto i wykrawamy szklanką krążki oraz dziurki w środku wrzucamy na olej. Dekoracja dowolna, u mnie polewa czekoladowa i kokos
Moje Wyrobyoleju i wcale nie chciało mi się specjalnie po niego iść;) Więc wyszła drożdżówka pachnąca rumem, z rodzynkami, no i z czekoladowym sosem - polewą. Moja jest wegańska, na roślinnym napoju z orkiszu ale podałam składniki też na zwykłe ciasto. I słyszę opinię domowników: ciasto ma jedną wadę: za szybko się kończy! Jestem szczęśliwa ze smakuje. 500 g mąki orkiszowej jasnej
AZgotuj!pieczenia. I mogę was zapewnić, że jeszcze kilka takich będzie. Zastanawiam się nawet nad nową kategorią na blogu. Proste i szybkie ciasta już są, ale może stworzyć coś podobnego odnośnie deserów? A wracając do dzisiejszego przepisu. Na wierzchu czekoladowego kremu jest frużelina. Jeżeli nie chcecie tracić czasu na jej przygotowanie, możecie spokojnie wykorzystać dżem lub po prostu świeże owoce. Jest
RelaxtimePolsce za 20 dni. Z tej okazji mam dla Was propozycję na prezent. Zamiast bukietu kwiatów upieczcie sernik czekoladowy z truskawkami. Jest pyszny, lekki w smaku i niejedna mama z takiego prezentu się ucieszy. SKŁADNIKI: ciasto: - 50 gr. oleju kokosowego - 500 gr. twarogu półtłustego - 3 jajka - 100 gr. cukru - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - 3 łyżki ciemnego kakao
Rita creative1.Churros- CHURROS Pączusie serowe Oponki serowe Rurki z kremem kawowym Szybkie rurki z ciasta francuskiego Blok z ciasteczkami Tiramisu Herbatnikowiec Stefanka bez pieczenia przekładana gotowanym serem Kretowisko Chatka Piwoszki Wafelki czekoladowe Sernik straciatella Serniki
Sama słodycz i szczypta chiliczekolada i masło orzechowe są już dokładnie połączone, mieszamy je z płatkami owsianymi. Płatki owsiane muszą być porządnie otoczone rozpuszczoną masą czekoladową, aby się nie rozpadały, tylko dobrze do siebie kleiły. Z tak przygotowanej masy nabieramy po łyżce "ciasta" i w dłoniach formujemy okrągłe spłaszczone ciasteczka jeżyki. Talerzyk ciasteczek owsianych Owsiane ciasteczka bez pieczenia układamy na blaszce, albo czymkolwiek innym
MamaOskarkanajlepsza i najprostsza do zrobienia polewa czekoladowa ! Tylko trzy składniki i pięć minut szykowania. Zawsze wychodzi i super smakuje. Polewa idealna na torty, ciasta, babeczki czy też jako masa do tart. - 3 składniki w tych samych proporcjach - proste i szybkie wykonanie - super uniwersalna, gęsta polewa
AniaGotuje.plwlewam bezpośrednio na spód, tylko nad tortownicą trzymam dużą łyżkę i masę leję po łyżce, która sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu. Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wierzch: w małym garnuszku rozpuść
Raj dla Podniebienianiebo w gębie! Składniki: 2 jaja 5 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 100ml wody lub mleka szczypta proszku do pieczenia budyń czekoladowy Sposób przygotowania: Składniki na naleśniki umieszczamy w misce. Dokładnie miksujemy. Odstawiamy na 10-15 minut, aby ciasto "odpoczęło''. Smażymy na rozgrzanej patelni z "kroplą" oleju. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Naleśniki nadziewamy budyniem. Smacznego
Truskawkowa Fiestapieczemy drożdżówkę na dolnej półce przez około 1 godzinę. Jeśli wierzch ciasta szybko ciemnieje, przykrywamy go lekko folią aluminiową. Wystudzone ciasto polewamy lukrem przygotowanym z 1/2 szklanki cukru pudru i odrobiny wrzątku. Możemy też polać je polewą czekoladową i posypać mielonymi orzechami. Drożdżówka z makiem i orzechami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po przepisy na inne tradycyjne drożdżówki
Trzeci talerzdodać olej, przesianą mąkę z sodą oraz kakao, wymieszać. Foremki na babeczki wysmarować olejem i posypać kakao. Przelać do nich ciasto i piec w temperaturze 180ºC przez 50-60 minut. Odstawić babeczki do wystygnięcia i polać polewą czekoladową. Przygotowanie polewy: Mleko z masłem podgrzać, dodać pokrojoną czekoladę, odczekać i wymieszać. Smacznego
Słodka Strefaświąt wielkanocnych, czyli przepis na kruche, bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe jajka – nadziane twarogiem i musem brzoskwiniowym 20. Tęczowe jajka – deser na zimno z galaretkami
Ugotować