mięso mielone - 23354 przepisów (strona:814/1557)

Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 232

potrawy. Mini burgery ze świeżą kolendrą i chili jalapeno. Mięsożercom się kłaniam. Mini burgery ze świeżą kolend rą i jalapeno chili Składniki (na ok. 10-12 burgerów) : 1/4 kg mielonej wołowiny (najlepsza na burgery z 30% zawartością tłuszczu) 3 łyżeczki samych łodyg kolendry, pokrojonych na odcinki ok. 0.3-0.5 cm 1 chili jalapeno 1 jajko 3 łyżki zmielonej, suchej(...)posiekać na drobne, nie większe niż 0.3 cm kawałeczki; posiekane jalapeno i łodygi kolendry podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu aż zaczną wydzielać aromat. Dodać do surowego mięsa bułkę, jajko, przyprawy i smażone składniki z patelni; wyrobić na jednolitą masę, uważając żeby zbytnio nie „zbić” mięsa; doprawić do pożądanego smaku solą i pieprzem. Delikatnie uformować z mięsa

Jem więc Jestem
Islandzka sałatka z czerwonej kapusty – Rauðkálssalat 63

Połącz dressing z sałatką, delikatnie mieszając. 4. Pozostaw sałatkę na 30 minut, aby smaki się przegryzły. 5. Przed podaniem możesz posypać dodatkowymi orzechami i świeżo mielonym pieprzem. 6. Idealna do ryb i mięs. 7. Ja pożarłem ją ze smażonym dorszem. 8. Smacznego! Ta wersja Rauðkálssalat to prawdziwa uczta dla zmysłów, łącząca tradycyjne składniki z nowoczesnymi akcentami. To danie

RafalCook
Krokiety z kiszoną kapustą, leśnymi grzybami i barszczem czerwonym 132

łyżki oliwy 1 łyżeczka soli   Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 kg mrożonych grzybów leśnych-prawdziwki , maślaki 3 cebule 2 łyżeczki majeranku Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku 1 łyżka masła do podsmażenia   Panierka: 4 jajka Bułka tarta Olej do smażenia     Sposób przygotowania: Naleśniki: Jajka wbijamy do miski miksujemy ze szczyptą soli(...)patelni pod przykryciem, gdy się zeszkli, dodać mrożone grzyby-bez rozmrażania i smażyć do momentu aż grzyby będą miękkie i cała woda z grzybów odparuje. Całość mielimy razem z kapustą przez maszynkę do mięsa o grubych oczkach. Doprawiamy do smaku solą , pieprzem oraz majerankiem. Na desce lub talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zawijamy go ciasno w rulon. Postępujemy

Wanilia i Kardamon
Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej 108

zjeść coś bezmięsnego. W czasach mojego dzieciństwa, które przypadło na okres PRL-u kotletami z jajek i makaronem z jajkiem zajadali się wszyscy. W tamtym okresie mięso było trudno dostępne, były one zamiennikiem mielonego kotleta wieprzowego. Przypominam ten przepis bo te kotlety są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Kotlety z jajek Można te kotlety urozmaicić o warzywa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab duszony w sosie śmietanowym 181

Przyprawy: 2 łyżki przyprawy do kebabu Skworcu 1 łyżeczka soli himalajskiej Skworcu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki Skworcu 1płaska  łyżeczka pieprzu mielonego Skworcu 1 łyżeczka czoanku mielonego Skworcu Olej do smażenia Przygotowanie: 1. Mięso kroimy w paski. 2. Cebulę obieram i kroimy w piórka. 3.Paprykę myjemy i kroimy w słupki. 4.Natkę oraz koper drobno siekamy

Gotowanie Patki
Kurczak z warzywami w mleczku kokosowym 191

piersi z kurczaka 450 g - (opakowanie) mrożonki groszek z marchewką 100 ml mleczka kokosowego 1/2 kostki bulionowej warzywnej + 1/2 szkl. wrzątku przyprawa do kurczaka świeżo mielony pieprz kolorowy  1 łyżka masła Przygotowanie: Mięso myjemy i oczyszczamy z błonek - kroimy na mniejsze kawałki. Rozgrzewamy patelnię do grillowania, mięso posypujemy przyprawą i smażymy z obu stron (bez tłuszczu) W garnku

Alutka-Gotuje
PIECZONY BOCZEK KANAPKOWY + FILMIK 167

łyżka majeranku 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego  1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 4 liście laurowe                                                               PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy i osuszamy, następnie nacieramy solą i resztą przypraw

Kulinarne Fantazje Marioli
Pasta z pstrąga 138

Składniki: 1 pstrąg wędzony 2 jajka 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy curry Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Cebulę obieramy, kroimy na kawałki. Mięso pstrąga oddzielamy od ości. Wszystkie składniki mielimy w maszynce, mieszamy z majonezem i musztardą

R'n'G Kitchen
PIERSI KURCZAKA PIECZONE Z WARZYWAMI I SURÓWKA Z MŁODEJ CUKINII #TALERZDIABETYKA 162

umyć, osuszyć i naciąć od góry 7 razy (nie przecinając do końca). Cukinię, mozarellę i pomidora pokroić w 28 półplasterków (tyle plasterków ile nacięć) w mięsie. Piersi kurczaka doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Każde nacięcie wypełnić plasterkami cukinii, pomidora i mozarelli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25-30 minut. Cukinię

Dietolog
Najlepszy sos meksykański do ryżu 139

czerwona papryka, 1 puszka czerwonej fasoli, 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka pomidorów, ½ szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka cukru olej do podsmażenia mięsa sól morska do smaku   pieprz świeżo mielony do smaku słodka i ostra papryka do smaku kilka kropel tabasco Przygotowanie: Uda z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć i   pokroić w kostkę, następnie

Wanilia i Kardamon
Pieczone skrzydełka z kurczaka 135

soli Przygotowanie Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oregano, rozmaryn, tymianek, majeranek, bazylię, cząber, czosnek, mieloną gorczycę, mielony imbir, pieprz, kozieradkę, mielony kminek, mieloną paprykę i sól mieszamy ze śmietaną. Mięso obtaczamy w marynacie. Pieczemy 40 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Empanadas , chrupiące pierożki 170

olej rzepakowy do smażenia Mąkę , olej , sól umieszczamy w maszynie do wyrabiania . Zaczynamy wyrabiać ciasto , dolewając tyle wrzątku , żeby powstało gładkie , sprężyste ciasto . Odstawiamy do przestygnięcia . Mięso z kurczaka przepuszczamy przez maszynkę do mielenia . Na patelni podsmażamy siekaną drobniutko cebulę i wyciśnięty praską czosnek . Jak nabiorą złocistego koloru , dodajemy zmielonego kurczaka i nadal smażymy . Jak już farsz będzie pachniał smakowicie

Ogrodnik w podróży
Menu na pierwszy tydzień września – 105 zł dla dwóch osób 165

gotowanie to my lubimy! Menu na pierwszy tydzień września w naszym wykonaniu wygląda tak: Poniedziałek: Wegetariańska sheperd’s pie w słoiku Wtorek: Pikantna sałatka z mielonej wieprzowiny larb moo Środa: Enchiladas z mięsem z indyka Czwartek: Kurczak generała Tso Piątek: Ravioli w kremie pomidorowym Przepisy na kolejne dni będziemy publikować codziennie rano. Jak gotowaliśmy Pierwsze wrześniowe menu

Niedzielny kucharz
KRUCHA TRTA Z KURCZAKIEM I CUKINIĄ 136

ketchupu Sól i pieprz do smaku 1 jajko 10 dag sera żółtego tartego Dosatki ok.370 g ciasta kruchego 1 filet z kurczaka Przyprawy: łyżka papryki mielonej,pieprz i sól Olej do smażenia mięsa 1/2 cukini 1/2 papryki 1 pęczek dymki 1/2 czerwonej cebuli 1 kulka mozzarelli PRZYGOTOWANIE:  Filety z kurczaka myję i kroję w kostkę. Doprawiam

Gotowanie Patki
DOMOWA ZAPIEKANKA Z DOMOWYM SOSEM 172

czerwona 15 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE:  Filety z kurczaka myję, osuszam i kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną i papryką mieloną ostrą.   Na patelni rozgrzewamy olej dodajemy mięso, smażymy na rumiano. Mięso przekładamy do osobnej miski. Międzyczasie myjemy paprykę i dymkę, kroimy drobno.  Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy

Gotowanie Patki
Pieczone pierożki z farszem z kaczki 234

jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu gałązka rozmarynu pieprz czarny Dodatkowo: 1 jajko 50 ml mleka Przygotowanie: FARSZ Do farszu użyłam 3 pieczonych kaczych udek. Mięso wraz ze skórą oddzielamy od kości, mielimy, dodajemy przyprawy i bulion. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, szklimy na łyżce masła, łączymy z farszem. CIASTO Masło siekamy z mąka, zagniatamy z resztą składników. Odkładamy

Kierunekuchnia
Pieczeń drobiowa z kapustą... 432

Nietypowa, smaczna pieczeń z mielonego indyka z kapustą i ziemniakami. -- Skład: mięso 1 kg, kapusta 0,8-1,0 kg, ziemniaki gotowane 3 duże,  jajka 2 szt.,  czosnek 5 ząbków,bułka tarta 1 szklanka,przyprawy: papryka, pieprz, sól. Do mięsa dorzucamy jajka, bułkę, utarte ziemniaki i kapustę, wyciśnięty lub posiekany czosnek. Potem dodajemy  przyprawy: 1 łyżkę

chleba naszego
Sajgonki z kurczakiem 155

makaronu Shirataki lub makaronu ryżowego/sojowego ze sklepu  Kuchnie Świata 1 opakowanie papieru ryżowego ze sklepu  Kuchnie Świata olej roślinny do smażenia Kurczaka nie mielę, a siekam. Uważam, że jest to mięso bardzo delikatne i zmielenie go nie dałoby takiego rezultatu, jakiego chciałam uzyskać. Do posiekanej piersi z kurczaka dodaję starty czosnek i imbir, posiekaną drobniutko cebulę, przepłukany

MamaOskarka
Placki gryczane z gulaszem czyli placki po węgiersku inaczej 165

Mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy wedle uznania. Cebulę i pieczarki drobno siekamy. Najpierw podsmażamy pieczarki, potem cebulę i na koniec dorzucamy mięso. 3. Pomidory kroimy w kostkę i mielimy za pomocą tłuczka do ziemniaków lub dajemy gotowe z puszki. Wrzucamy to na patelnię do reszty składników, dodajemy skrobię i przyprawy. Przykrywamy i dusimy ok 10 min do zgęstnienia

Zdrowie i pysznie na talerzu
Kotleciki z niespodzianką w sezamie i słoneczniku 160

łyżki majeranku szczypta mieszanki chilli Wykonanie: 1.  Panierka Wymieszać ze sobą wszystkie składniki panierki. 2.  Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mięso, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia, przełożyć do dużej miski. Następnie dodać pokruszoną fetę, jajko, starte buraki, natkę, bułkę tartą, kaszę mannę. Dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem i ewentualnie solą (ser feta jest dość

Szalona Kuchnia Eweliny
Seromakowiec z jabłkami 369

cieście. Kule makowe: Mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z biszkoptami. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy

Kuchnia w czekoladzie
z jesiennych warzyw gulasz z indykiem... 192

szklanki, cukinia 1 sztuka, bakłażan 1 sztuka, papryka kolorowa 2 sztuki, por 1 sztuka większa, ząbki czosnku 5 sztuk, kucharek 2 łyżki, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, pomidory dojrzałe 1 kg, mięso gulaszowe z indyka 50 dag, olej rzepakowy Wielkopolski czosnek 2 łyżki dynię, papryki obrane pokroić w kostkę, cukinię, bakłażan ze skórką pokroić w kostkę, por, cebulę, czosnek

W Mojej Kuchni Lubię
Wege mielone z kaszy jaglanej i kalafiora 173

często wspomagam się rewelacyjnymi pomysłami Marty Dymek z Jadłonomii. Tym razem chodził mi po głowie klasyczny, polski, niedzielny obiad ale jakoś nie miałam ochoty na mięso. W Jadłonomii znalazłam przepis na wege mielone i postanowiłam dać im szansę. Kotlety przygotowuję na bazie kaszy jaglanej i startego kalafiora z dodatkiem sosu sojowego (musi być umami :) ), faszeruję pieczarkami, zapiekam

Milion Smaków
Krem z pomidorów i cebuli 178

skrzydełka - kawałek polędwicy/szynki - włoszczyzna - 2 x puszka pomidorów - 3 pomidory - 4 duże cebule - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy - sól morska - świeży pieprz mielony - oregano Sposób przygotowania: - włoszczyznę wraz z mięsem gotuj ok.2 godziny na wolnym ogniu, dodaj ziele angielskie i liść laurowy; - wyjmij z wywaru ugotowane warzywa i mięso, zostawiając w nim 2 ugotowane marchewki; - dodaj

MintTaste
Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą. 190

Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 50 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 8 łyżek ketchupu pikantnego 4 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną

Izabelawkuchni
Zupa kalafiorowa 588

selera 1 korzeń pietruszki kawałek zielonej części pora 3 średniej wielkości ziemniaki 1 pęczek koperku 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowe Sól, pieprz czarny, mielony do smaku śmietanka 30% Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa ( u mnie marchewka w plasterki

W garach u Gosi
Sernik na zimno z owocami 441

czego kil k a bi szkoptów zostało ) Wykonanie: Spód tortownicy o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć biszkoptami. Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa ( twarogu z wiaderka nie trzeba już mielić ).  Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia. Jajka sparzyć, na kilka sekund zanurzając je w gorącej wodzie.   Wszystkie składniki

Opowieści z piekarnika
DIETETYCZNA PASTA Z MAKRELI + FILMIK 156

PRZYGOTOWANIE :  Makrelę obieramy ze skóry, wyciągamy szkielet i mielimy ją z twarogiem w maszynce do mięsa.  Ogórki, szczypiorek, paprykę drobno kroimy i dodajemy do pasty, łącznie z przecierem, ketchupem i przyprawami. Pastę dokładnie mieszamy, w razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem.  Pastę nakładamy na liście sałaty lub podajemy do pieczywa, resztę chłodzimy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Kapuśniak z młodej kapusty, z podsmażanymi warzywami 264

skrzydełka.  Do bulionu dodajemy kapustę i gotujemy do jej miękkości (około 10 minut). Po kilku minutach bulion z kapustą doprawiamy przyprawą warzywną, pieprzem mielonym, maggi i solą. Ze skrzydełek obieramy mięso i ponownie dorzucamy do zupy. Gdy kapusta jest miękka, dodajemy podsmażone warzywa i gotujemy do ich miękkości. Jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Zupę wyłączamy. Dodajemy siekany koperek

Smak mojego domu
Makaron chow mein z kurczakiem i warzywami 256

wykorzystać świeże warzywa, równie cienko pokrojone jak te mrożone. Smaż aż warzywa się zmiękną ale wciąż będą al dente. Dodaj soję i ocet. Następnie dodaj mięso i makaron. Dopraw czarnym pieprzem, grubo mielonym, zamieszaj i smaż przez 2 minuty. Na koniec dodaj pokrojoną kolendrę i zamieszaj. Wyłóż gorący chow mein do miseczek. Smacznego!   The post Makaron chow mein

codojedzenia
Seromakowiec z piernikami na kruchym spodzie 256

lekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami! Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po. Składniki na masę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego 2 łyżki grysiku (kaszy manny

Z Kuchni Do Kuchni
pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet 175

kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny talerzyk pozostawiając tłuszcz wytopiony. Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny. Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia . Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny

w mojej kuchni
Rolada z mięsa mielonego. 240

Jeżeli znudziły się wam zwykłe mielone kotlety, to możecie zrobić roladę :)  Składniki: mięso 0,5 kg, jajko, trochę włoszczyzny, trochę zielonego-pietruszka-koperek-szpinak, czosnek,  sól, pieprz, papryka, bułka tarta, smalec, folia spożywcza. Jak zrobić: warzywa przesmażamy, mięso-jajko-bułkę i przyprawy wkładamy do miski i wyrabiamy na jedną masę,  po wyrobieniu wykładamy na folię

chleba naszego
Pasztet pod pierzynką 232

białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania: Mięso rosołowe wraz z marchewkami i cebulą mielimy przez maszynkę. Dodajemy żółtko, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Mieszamy. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty

Kuchnia w czekoladzie
Barszcz z uszkami (wigilijny) 246

kolejne odmierzone 50g namaczamy całą noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia gotujemy wraz z pokrojonymi pieczarkami w tej samej wodzie do miękkości, a następnie odcedzone mielimy wraz z cebulą przez maszynkę do mięsa. Dodajmy stopioną łyżkę masła i mieszamy do połączenia składników. 4. Przygotowanie uszek: Farsz nakładamy na każdy kwadracik ciasta i zlepiamy tworząc trójkąt. Następnie zlepiamy dwa końce

Kuchnia w czekoladzie
Seromakowiec tortowy 1093

Sposób przygotowania: 1. Ciasto makowe: Mak zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie- po mojemu :) 171

masie. Biały mak zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na godzinę (co jakiś czas można przemieszać), a następnie odcedzamy na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy 2-3 razy przez maszynkę do mięsa razem z marcepanem. Orzechy i migdały drobno siekamy (miksujemy w rozdrabniaczu), dodajemy do maku razem ze skórką pomarańczową, cukrem pudrem, śmietanką i szczyptą soli. Mieszamy. Z białek

Kuchnia w czekoladzie
Marokański gulasz z ciecierzycą 238

cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek przyprawy ras el hanout, 6 łyżek oliwy, 2 łyżeczek cukru, 300 gram kaszy kuskus, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przesmażenia mięsa. Jagnięcinę pokroiłem w dwucentymetrową kostkę i przez 4 minuty smażyłem na trzech łyżkach oliwy. Następnie przełożyłem mięso do garnka. Zalałem je 500 ml bulionu warzywnego. Dodałem dwie

Wyprawy kulinarne
Masa makowa do rogalików i strucli z makiem 229

gotowania na małym gazie na 15 minut. Po wystudzeniu przełożyłam na sito i odcedziłam.     Następnie zmieliłam mak w maszynce do mięsa przez  bardzo drobne sitko (specjalne do mielenia maku). Zmieliłam 2 razy.   Do drugiego mielenia wsypałam cukier. Orzechy i migdały rozdrobniłam w blenderze. Rodzynki namoczyłam w gorącej wodzie. Masło roztopiłam, wlałam

Kuchnia u Krysi
Krokieciki 227

Składniki ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mleka mąka 1 jajko 1 łyżka oleju przyprawy: sól, zioła prowansalskie, czosnek, mielony kminek farsz: 30-40 dkg ugotowanego mięsa (wieprzowe, drobiowe, co kto woli) 30 … Czytaj dalej Krokieciki

czarrna od kuchni
Flaczki po zamojsku 148

Składniki: 1 kg flaczków wołowych krojonych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy

magiczna kuchnia Kasi
Makowiec z kremem wg. siostry Anastazji 264

miodu, 2 jajka, olejek migdałowy garść rodzynek i orzechów włoskich (można pominąć)  Mak zalewamy wodą i gotujemy przez chwilę, a następnie odcedzamy na sitku i mielimy co najmniej dwukrotnie w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z cukrem i miodem do białości, a następnie mieszamy z makiem. Białka ubijamy na sztywną pianę i również mieszamy z makiem. Na koniec dodajemy

Cynamonowe szczęście
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 245

pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple).  2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
PIERSI NA RYŻU 164

pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką . Śliwki i orzechy posiekałam , wymieszałam z serem feta i śmietaną , tak przygotowanym farszem napełniłam

Darcia w kuchni
Rosół tradycyjny 651

pietruszki 0,5 średniego selera 1 mały por  kilka ziarenek czarnego pieprzu 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1 niewielka cebula sól, świeżo mielony pieprz pęczek świeżej natka pietruszki Wykonanie: Mięso myjemy dokładnie, zalewamy 2 litrami zimnej wody. Wstawiamy do gotowania, podczas gotowania wytworzy nam się szumowina, którą zdejmujemy. Warzywa myjemy obieramy dokładamy do wywaru. Cebulę razem

kgwjanczewo