mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1081/1557)

Risotto z dynią i polędwicą 186

winem i kruchym mięsem z polędwicy wieprzowej. Wyśmienite, pełnowartościowe danie obiadowe.   Składniki: (na 4 porcje) 1 duża polędwica wieprzowa 300g ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 biała cebula 250g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido) 500ml bulionu warzywnego kieliszek białego wytrawnego wina 250g zielonego groszku 100ml słodkiej śmietanki 18% świeżo mielony czarny pieprz, sól szafran

Pyry na Gaz
Pieczarki nadziewane 215

naszych gości nie je mięsa, zaskoczymy ich tym ciekawym daniem. Faszerowane pieczarki są soczyste w smaku i bardzo sycące. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na przystawki . Składniki: 10 dużych pieczarek 2 cebule 1 pomidor 2 ząbki czosnku 50 g boczku w plastrach 1 ser typu mozzarella Sól, świeżo mielony pieprz Natka pietruszki Skórka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
KOTLETY Z CIECIERZYCY + FILMIK 136

jako zamiennik mięsa do kebaba. Są wyjątkowo smaczne, dobrze doprawione i chrupiące, idealne jako danie obiadowe i nie tylko. Kotlety przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.  SKŁADNIKI :  2 słoiki ciecierzycy po 340 g  1 cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 pęczek natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu  kmin rzymski mielony do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Łopatka duszona. Przepis krok po kroku. 220

mielonego cynamonu 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 2 łyżki miodu 1/2 szklanki ketchupu łagodnego (ja użyłem ketchupu Roleski ) 200 ml wody sól, pieprz czarny   Przygotowanie:   Łopatkę oczyść z błon, pokrój w dużą kostkę (3×3 cm). Polej olejem roślinnym, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni, aż mięso

kuron.com.pl
Aromatyczny ryż 145

indyjskiej Chicken Masala. Mięso jest bogate w smaku i wymagało dobrego dodatku. Pomyślałam,że podobnie aromatyczny ryż dobrze się sprawi w tej roli. SKŁADNIKI: 2 paczki ugotowanego na sypko ryżu lub kaszy 1 srednia marchewka około 10 cm pora  garść suszonych moreli,żurawiny i rodzynek 1 szalotka łyżka masła i oleju sól, grubo mielony pieprz lub roztarty

Kuchnia Beaty
Kotlety makaronowe z paluszkami krabowymi 157

łyżki mąki, - mielony czarny pieprz, sól, - olej do smażenia. Wykonanie : Makaron można trochę przesiekać nożem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić. Masę włożyć na 30 minut do lodówki. Uformować kotlety i smażyć na patelni, na oleju. Myślę, że jeśli nie lubi się surimi można ten składnik zamienić np. na dowolną rybę, szynkę, mięso gotowane z kurczaka lub dodać inne

Przepisy Mikołaja
Potrawka z królika z pieczarkami i brokułem 248

miękkości Gdy mięso prawie miękkie oddzielić je od kości, rozdrobnić, dołożyć pokrojoną marchew, pietruszkę, śliwki,  czosnek, jeśli trzeba dodać tłuszcz, włożyć liść laurowy, kilka ziaren pieprzu, podlać winem i gotować dalej  W następnej kolejności dodać pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę, gotować Na koniec dodać różyczki brokuła, doprawić do smaku solą, grubo mielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi

Proste Potrawy
KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu) 407

kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Dodatki: spaghetti z cukinii makaron konjac bez węgli Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane/ghee lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!). Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę. Posiekany czosnek podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu. Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii

Ola la LCHF
Burgery curry 308

smak i nadaje mięsu charakteru. Nie ma ona zupełnie gładkiej struktury, są w niej widoczne cząstki ziaren czarnej gorczycy, więc idealnie nadaje się do przyprawiania. No i ważna sprawa: domowe bułki maślane. Są bajecznie proste do zrobienia! Zagniecie je nam mikser – my musimy jedynie tylko poczekać aż urosną. Burgery (4 szt.) : 600 g mielonej wołowiny 2 łyżki sosu

Poezja smaku
Wegańska harira 187

bazie mięsa. Doprawiłam ją tak, aby spełniała swoje zadanie – rozgrzewa, pachnie, syci. 2-4 porcje: 70 g zielonej soczewicy 1 puszka (400 g z zalewą) ciecierzycy 1/2 kalafiora 1 łodyga selera 1 duża marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego przyprawy: sól, imbir (najlepiej świeży, starty na tarce, ok. 1 cm korzenia), kolendra mielona, papryka ostra 50-100 g drobnego

Kucharzyca
Pałki kurczaka z jabłkami i "Podarunek" 220

się na dobrze doprawione mięso, które mogę piec razem z chlebem na następny tydzień. Danie "robi się" jakby samo i przy okazji jednego włączenia piekarnika mam obiad i pieczywo. Składniki (na 2-3 porcje): 4 pałki kurczaka łyżka oliwy 2 spore szczypty soli 5 kardamonów 3 źdźbła trawy żubrowej łyżka czosnku niedźwiedziego pół łyżeczki mielonej kozieradki ćwierć łyżeczki zmielonych

Weekendy w domu i ogrodzie
Filet faszerowany ruculą, suszonymi pomidorami i suszoną gruszką 201

oliwek, dodać mieloną ostrą i słodką paprykę, wymieszać. Silikonowym pędzelkiem dokładnie posmarować nafaszerowane filety.  Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć filety i grillować z jednej i drugiej strony do uzyskania złocistego koloru. Przełożyć do brytfanki i zapiekać w nagrzanym na 180 stop. C (termoobieg) ok. 20-25 minut.  Naprawdę soczysty, aromatyczny kawałek mięsa

gutfut
Filet z kurczaka nadziewany jabłkiem 196

każdym razem, kosztując mięso drobiowe na słodko, dochodzimy do wniosku że to nasza bajka. Kurczak jest bardzo soczysty, wspaniale współgra z jabłkiem i selerem. Do tego przepyszny ryż na słodko i...sprawa zamknięta.  Składniki 2 filety z kurczaka 1/2 małego jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju

R'n'G Kitchen
Złocisty kurczak faszerowany 333

mielonej wieprzowiny sól pieprz 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka papryka słodkiej w proszku 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1. Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki. 2. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem... 184

sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieczarki 1/2 kg, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki 2 łyżki, makaron muszelki - ile potrzeba na robot kuchenny nałożyć maszynkę do mięsa z sitkiem o drobnych oczkach

W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet drobiowy z bobem 179

oleju rzepakowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 ząbki czosnku 2 jaja łyżeczka soli i pieprzu po pół pęczka świeżego kopru i natki pietruszki 2 łyżki nasion słonecznika Na patelni rozgrzewam olej i smażę na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek. Po usmażeniu miksuję podsmażoną cebulę, ugotowane warzywa łączenie z bobem na gładko blenderem. Mięso mieszam ze zmiksowanymi warzywami

Mango Papaja
Chili con carne 187

ryżem Składniki: 500g mielonej wołowiny 400g czerwonej fasoli w puszce 400g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżki kukurydzy konserwowej 3 ząbki czosnku 2 cebule po łyżeczce: cukru, świeżo zmielonej papryki chili, oregano, kminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie: Na patelni, na łyżce oliwy, szklimy pokrojoną w kostkę cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy mięso i przyprawy, przesmażamy całość

NiePieprz.pl
Pieczeń do chleba 251

karkówki 500 g mielonej łopatki 1/2 szklanki bułki tartej (125 ml) szklanka wody (250 ml) 1 duża cebula 8 ząbków czosnku 2 jajka 2 czubate łyżeczki majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy. Cebulę ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba rodzaje mięsa wkładamy do dużej miski

Smak mojego domu
Makaron z sosem kalafiorowym 237

mimo małej ilości mięsa – jeśli lubicie kalafior, to danie w sam raz dla Was. Makaron z sosem kalafiorowym: 500 g różyczek z kalafiora (pół dużej sztuki) ok. 4-5 ząbków czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki parmezanu, pecorino, bursztynu lub innego dojrzewającego sera 1/2 szklanki mleka duża szczypta gałki muszkatołowej sól morska, świeżo mielony pieprz

Poezja smaku
Kapuśniaczki, ale bez kapusty 226

wolę zdecydowanie z mięsem;) Dla fanów małych przekąsek, no i dla Rafka - miłośnika wszelkich przekąsek... Kapuśniaczki, ale bez kapusty ;) Składniki: Ciasto: 50 dag mąki 1 margaryna 1 szklanka śmietany 1 żółtko Farsz: ugotowane mięsko z kurczaka (może być wersja z rosołu;) co kto ma;) 20 dag podsmażonych z cebulką pieczarek jajko sól  świeżo mielony pieprz papryka słodka Przygotowanie

Lawendowe Niebo
Kotlety mielone z cheddarem 183

gram m. mielonego z łopatki 2 jajka 50 gram sera cheddar ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia Mleko Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna ( dzięki temu kotlety nie będą suche ), ale nie lejąca. Ser ścieramy na tarce warzywnej.  Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę tartą

Smaki Ewy
Zupa koperkowa z indykiem 160

Składniki 500 g mielonego indyka 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka  1,2 l gorącej wody 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 łyżki ryżu duży pęczek koperku sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z mięsem podsmażamy na oliwie (mięso

R'n'G Kitchen
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i świeżym imbirem 377

wielkości kciuka) 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1,5 łyżeczki cukru 1 garść świeżych liści bazylii Wykonanie: Kurczaka umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Imbir pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju, dodaj pastę curry i smaż przez chwilę. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż

Moja pasja smaku
Kotlety owsiane faszerowane mięsem 171

Polecam także : Kotlety mielone z otrębami owsianymi- LIGHT bez tłuszczu Składniki: 35 dag płatków owsianych 250 ml wody curry do smaku 30 dag wołowiny 2 łyżki smalcu 2 cebule sól do smaku pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Płatki owsiane zmielić, zaparzyć gorącą osoloną wodą, dodać curry i zagnieść ciasto. Mięso zmielić podsmażyć na smalcu

Tradycyjna Kuchnia
Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem 378

talerz wykładamy pięknie zarumienione mięso z fantastycznym farszem. Przepis zainspirowany wpisem z gazety GoodFod Polska nr 1. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten* Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 łyżki puszystego/kremowego białego serka 200g szpinaku 50g bułki tartej 2 łyżki oliwy Starta skórka z cytryny Sok z cytryny Odrobina mielonej gałki muszkatołowej Świeżo mielony

Kolizje Smaków
Ćwiartki kurczaka pieczone na słodko. Obiad idealny dla Juniora i Seniorki 308

majeranek  słodka papryka mielona zioła prowansalskie Przygotowanie: Umyte ćwiartki solimy i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na kilka godzin lub całą noc w chłodne miejsce. Marchew kroimy w ćwiartki, a ananasa w kostkę i układamy w folii do pieczenia. Obsypujemy lekko pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na to układamy nasze ćwiartki. Nie podlewamy wodą - ananas i mięso puszczą wystarczająco dużo sosu

Kuchnia po mojemu
Marynowane udka kurczaka z grilla z fasolką szparagową 195

ostra mielona papryka szczypta tymianku 3 ząbki czosnku 1/2 kg fasolki szparagowej świeżej lub 1 opakowanie mrożonej 2 łyżki masła Wykonanie: Udka myję, suszę nacieram solą i pieprzem, posypuję przyprawami i zalewam olejem wymieszanym z octem lub sokiem z cytryny. czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do marynaty. Mieszam, aż mięso będzie

Bea(u)ty kitchen
Co to jest: SUMAK? 222

sumaka zbiera się na chwilę przed ich dojrzeniem, a następnie suszy się je na słońcu i mieli na proszek lub troszkę grubiej (pierwsze zdjęcie).  W różnych regionach sumak wykorzystuje się do innych potraw: w Iranie posypuje się nim ryż i grillowane mięso, Arabowie dekoruje nim dania wchodzące w skład mezze, w państwach Lewantu dodaje się

Przepisy Aleksandry
Mięso z Indyka ze Szpinakiem Zawinięte w Boczek 260

Młody klasycznie, ziołowe ziemniaczki. Składniki: ok. 6 długich plastrów wędzonego boczku, ale super będzie jeśli użyjesz 12 plastrów, wtedy uda Ci się szczelnie pozawijać mięso 6 niewielkich kawałków mięsa z indyka (u mnie w sklepie sprzedają je pod nazwą "gulaszowe z indyka") 1 opakowanie świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku kawałek masła kawałek o grubości ok 2 cm sera feta świeżo(...)niewielkie ziemniaki czosnek niedźwiedzi suszony estragon świeżo zmielona sól himalajska oliwa z oliwek Frytki z marchewki: 2 niewielkie marchewki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka syropu klonowego mielony imbir estragon - bo był pod ręką, ale możesz użyć innych ulubionych ziół Sałatka: rukola ogórek olej konopny zioła Sposób przygotowania: Zwykle zaczynam od przygotowania warzyw do pieczenia. Ziemniaki lubię piec

Blondynka Gotuje
Mielone z winnym sosem pieczarkowym 242

Składniki: 500 g łopatki żółta i czerwona cebula duży ząbek czosnku kromka chleba jajko sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyku kilka kropel maggi sos: 20 dag

Gaździnka warzy
Pieczone żeberka 244

oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ząbki czosnku  100ml piwa  1 łyżka słodkiej wędzonej papryki szczypta chili   pieprz świeżo mielony  kilka gałązek świeżego tymianku Żeberka pokroić na kawałki, żeby w każdym była kostka.   Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty wymieszać, zalać żeberka, odstawić(...)żaroodpornym i przykryć,  piec ok godziny w temp. 160stC, następnie zdjąć przykrywkę lub rozciąć rękaw od góry i podpiekać jeszcze ok 20 minut. Żeberka powinny być miękkie, a mięso odchodzić od kości. Smacznego

Obiad gotowy
Bigos świąteczny 224

bigosu możecie dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos, treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków i mięsa wszelakiego lub jako osobną porcję do pieczywa. Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej opcja: 250 g suchego grochu łuskanego, połówki 3 duże cebule 200 g suszonych śliwek(...)łopatki wieprzowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów 4 szklanki wody 3 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz opcja: większa szczypta mielonego kminku jeśli potrzeba to do smaku dodajcie łyżkę cukru pudru i sól wg uznania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jeśli wybieram bigos z dodatkiem grochu to dzień wcześniej namaczam

Zasmakuj Kuchni
Skrzydełka w marynacie pomarańczowej. 200

mnie w tej wersji są idealne, polecam ;) Składniki na skrzydełka w marynacie pomarańczowej: 20 skrzydełek 125 ml sosu sojowego 100 ml soku pomarańczowego 1 łyżka miodu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 zgniecione ząbki czosnku      Skrzydełka myjemy, wycieramy i odcinamy najcieńszą część (lotki). W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty, na końcu wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Miskę(...)podgrzewamy marynatę i gotujemy, aż zrobi się gęściejsza i bardziej kleista. Po 40 minutach otwieramy piekarnik i ostrożnie za pomocą pędzelka smarujemy skrzydełka zredukowaną marynatą. Zamykamy piekarnik i dopiekamy mięso około 10 minut, aż się apetycznie zarumieni. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Karkówka po rumuńsku , pyszny obiad 187

kawałków naszej polskiej ulubienicy , świnki , już nie napiszę blondynki bo widziałam też łaciate i brunetki czyli czarne , tak więc nie będę rasistką , czy też kolorystką … Jest to soczyste mięso , które samo w sobie jest dość smaczne , a dobrze przyprawione nie ma sobie równych . Nie jest to danie fit , ale czasami trzeba sobie odpuścić , bo co to za życie kiedy(...)zmiksować ) 1 duża cebula 1 łyżeczka wędzonej , słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 4 plastry dobrego sera o wyrazistym smaku 4 łyżki majonezu , gęstego dodatkowo majonez do wysmarowania blachy ( zamiast tłuszczu ) sól do smaku Blaszkę na której będziemy piec karkówkę , smarujemy majonezem

Ogrodnik w podróży
Kurczak pieczony z majerankiem i papryką 309

jest już niestety wspomnieniem, królował na naszym świątecznym stole obok pieczonego kurczaka z miodem i rozmarynem, ale pokazuję go z myślą o kolejnych świątecznym obiadach, na których będzie podawane mięso. Pieczony kurczak to niektórych trywialne, proste i mało atrakcyjne danie, aby podawać na świątecznym stole. Według niektórych na świątecznym stole powinny królować tylko wykwintne dania. Kurczak pieczony z majerankiem(...)ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżka suszonego majeranku sól morska prowansalska Kamis czarny pieprz Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, dokładnie nacieramy solą morską prowansalską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Miód mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, olejem , majerankiem i papryką, tak przygotowaną mieszanką nacieramy dokładnie mięso. Kurczaka układamy w płaskim naczyniu żaroodpornym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Udka kurczaka w marynacie z miodem 411

sojowego płaska łyżeczka pieprzu prawdziwego mielonego 2 łyżki musztardy Dijon 4 ząbki czosnku płaska łyżka soli i tyle samo słodkiej papryki olej, woda Przygotowanie: W około 3/4 szklance letniej wody rozpuścić miód Do garnuszka wlać wodę z miodem, dodać około 1/4 szklanki oleju- rozmieszać Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać W misce ułożyć mięso  i zalać przygotowaną marynatą

Proste Potrawy
Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) 709

Znacie przepis na kotlety mielone z gotowanych jajek? Kotlety z jajek to szybki i bardzo łatwy sposób na proste, ale smaczne danie. Do tego jest typowo wegetariańskie danie. Bo kto powiedział, że smaczne kotlety muszą być tylko z mięsa? Te kotlety jajeczne to nasza kolejna propozycja na danie tego typu, podałam już przepis na kotlety ziemniaczane . Niedawno przygotowałam(...)posiłki jadłam w Konsumach. Natomiast w weekendy obiad był domowy. Mama tych kotletów nigdy nie przyrządzała, gdyż u nas w domu królowały dania mięsne, przeważnie kotlety schabowe lub mielone. A te jajeczne kotlety na stołówce były smaczną odmianą domowego menu . Kotlety z jajek robimy z Piotrem na zmianę od czasu do czasu, smak mają taki jak je zapamiętałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gęsie udka pieczone na kiszonej kapuście 173

grzybów 15 suszonych śliwek 1 / 2 łyżeczki majeranku 1 / 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 / 2 łyżeczki tymianku 1 / 2 łyżeczki cząbru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Grzyby opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na 2 godziny do namoczenia. Po tym czasie grzyby postawić na ogień i gotować przez 30 minut. Grzyby(...)sól oraz świeżo mielony pieprz. Gęsie udka umyć, osuszyć. Następnie przekroić je dwie części, oddzielając pałkę od reszty udka. Kawałki gęsiny natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Na rozgrzaną patelnię położyć pałki oraz kawałki udka skórą do dołu, smażyć kilka minut, aż skórka się zrumieni. Odwrócić na drugą stronę, smażyć kolejne kilka minut, po czym zdjąć mięso z patelni

niecodziennikpary
KOTLETY JAJECZNE Z PAPRYKĄ 173

Łatwe, szybkie w przygotowaniu kotlety bez mięsa? Łap przepis! Bo dziś publikuje przepis na takie właśnie kotlety. Kotlety jajeczne z papryką, cebulą i dymką są pyszną alternatywą dla tradycyjnego pulpeta. Kotlety jajeczne są smaczne, zdrowe i idealne dla niejedzących mięsa. Przepis na te genialne kotlety jest prosty, z ogólnie dostępnych składników i każdy z pewnością sobie z nim poradzi. Kotlety(...)Zdrowe – Perfekcyjne dla niejedzących mięsa – Łatwe i szybkie w przygotowaniu ILOŚĆ PORCJI: 10 SZTUK CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka / najlepiej wiejskie / 5 sztuk – Dymka – w zależności od wielkości 2-3 pojedyncze sztuki, u mnie 3 – Papryka żółta – Cebula biała – średniej wielkości – Mąka – 2-3 łyżki / u mnie 2 / + mąka do obtaczania – Pieprz czarny świeżo mielony do smaku – Sól

globuskulinarny
Mięsne babeczki z jajkiem 133

przy tradycyjnych mielonych, a efekt i smak dużo lepszy. 450- 500 g karczku 1 cebula 1 mała kajzerka 13 jajek 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz 1 łyżka bułki tartej 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka masła sól pieprz Karczek podzielić na mniejsze kawałki i zmielić. Kajzerkę namoczyć. Do zmielonego mięsa dodać odciśniętą bułkę, koperek, jedno

Krylowa Kuchnia
Gruzja - Boczniaki z nasionami granatu (Kuczmaczi) 166

uznałem, że każde mięso da się zastąpić boczniakam, więc i gruzińskie kuczmaczi, czyli podroby z nasionami granatu da się z nimi zrobić! Oryginalnie przepis pochodzi właśnie z książki Kaukasis , ale został przez nas zweganizowany. Składniki (4 porcje): - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju - 300 g boczniaków - 50 g orzechów włoskich - 1/4 łyżeczki mielonych nasion kolendry - 1/4 łyżeczki

Roślinożerni urlopowicze
Sos paprykowo-pomidorowy (Lutenica) 164

pasuje do pieczonych mięs, jak również kanapek. Podobno każda gospodyni na Bałkanach robi go na swój sposób. Polecam również przepis na ajvar . Zerknij również do działu PRZETWORY . Składniki: 3 kg pomidorów lima 1,5 kg bakłażanów 3 kg papryki 2 duże cebule 2 papryczki chilli 4 dużych ząbków czosnku 1/2 łyżki soli 1 łyżeczka mielonej papryki wędzonej 2 łyżeczki

Pasja Smaku
Surówka z pomidorów i papryki 145

oliwek świeżo mielony pieprz sól Na początku dokładnie myjemy pomidorki i papryki. Następnie kroimy je na połówki i wrzucamy do miski. Papryki kroimy w małą kostkę i dorzucamy do pomidorków. Bazylię drobno siekamy i posypujemy nią warzywa. Na koniec całość skrapiamy oliwą z oliwek, pieprzymy i lekko solimy. Idealnie komponuje się z grillowanym mięsem, czy rybą. Smacznego Artykuł Surówka

PatiGotuje
Sałatka z dressingiem z kefiru. Przepis krok po kroku 177

mięsa z pieczonego kurczaka (może być z obiadu z poprzedniego dnia) 1/2 pęczka zielonych szparagów 12 pomidorków koktajlowych, najlepiej kolorowych 1 mały ogórek 100 g liści świeżego szpinaku   Dressing:   250 g kefiru (ja najbardziej lubię Robico ) garść ulubionych świeżych ziół (ja użyłem kolendry, bazylii i mięty) sok z 1/2 cytryny szczypta mielonej

kuron.com.pl
Zupa gulaszowa z wołowiną 667

papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 szkl. czerwonego, wytrawnego wina 4 szkl. bulionu wołowego bądź drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 3 ziemniaki obrane, pokrojone w kostkę Sposób Masło rozgrzać w garnku, wrzucić pokrojone w kostkę mięso, smażyć z każdej strony

Kuchenne aromaty
Kotlety z jajek 257

Kotlety z jajek to świetna opcja na bezmięsny obiad. Są bardzo delikatne i pożywne. Ich przygotowanie nie sprawia więcej trudności, niż zrobienie kotletów mielonych. 6

Dieta bez mleka
Kiełbasa czosnkowa 404

g/kg kolendra mielona -0,5-1 g/kg chili nitki -1 g/kg majeranek -10-15 g/kg czosnek dobrej jakości 50% krojony drobno 50% przepuszczony przez praskę . 15 g polecam dla tych kto bardzo lubi czosnek, ja lubię dałem 15 g i mi pasuje jak najbardziej. -woda 0,5 l podczas dodawania przypraw WYKONANIE  Kupione mięso każdy rodzaj w osobnym

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Gołąbki z kuskusem i cukinią 204

Szybkie, smaczne, zdrowe, takie trochę gołąbki nietypowe.  Dla tych co mięsa nie zjadają i tych co za smakiem kuskusu i cukinii się oglądają.  Gołąbki inne, nieskomplikowane, ale to naprawdę fajne danie. Składniki: ·                   mała kapusta włoska(...)płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, ·                   chili świeżo mielona, ·                   olej rzepakowy do smażenia

Moniki Smakołyki
Pieczone pałki z kurczaka 192

łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, 1-2 łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki białego pieprzu, kilka łyżek oleju, kilka ziemniaków (4-5 mniejszych lub 1-2 duże), 1 marchewkę, 2 średnie cebule. Ćwiartki oczyść, umyj, osusz i podziel na podudzie i udko (tę „płaską” część). Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszaj. Taką mieszanką natrzyj ze wszystkich stron mięso. Kurczaka przełóż do miski i polej

blog.moje-pasje.info
Tatar z kiszonym czosnkiem i czerwoną quinoą 192

pierwszego tłoczenia świeżo mielony pieprz pół łyżeczki śliwowicy 1 łyżka wody sól Wykonanie: Maślaki oczyszczamy, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle, delikatnie solimy. Kiszony czosnek siekamy. Wołowinę również siekamy - ręcznie lub w rozdrabniaczu, dodajemy łyżkę wody, odrobinę śliwowicy, doprawiamy solą i pieprzem, formujemy w pierścieniu i układamy na talerzu. Na wierzchu uformowanego mięsa robimy dłońmi niewielkie wgłębienie

Quinoa Raz!
Ciastka ze skwarkami 222

Skwarek tym razem nie mieliłam, zmiksowałam je z jajkami i śmietaną w szatkownicy, bo prawdę mówić nie chciało mi się wyciągać maszynki, składać a potem ją myć! To się nazywa wakacyjne lenistwo 😛 . Ciastka są tanie i mało pracochłonne. I jak na złość nie mogłam znaleźć maszynki do ciastek, więc robiąc wzorek pomogłam sobie tłuczkiem do mięsa 😛 Ciastka z skwarkami mają

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Quinoa i bitki z polędwicy z dzika 181

będziecie mieli okazję kupić to polecam gorąco ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej trzykolorowej quinoy 1 polędwica z dzika 3 - 4 duże pieczarki 5 suszonych pomidorów 1 szalotka świeże oregano świeży tymianek klarowane masło pieprz  sól Wykonanie: Suszone pomidory namaczamy parę godzin wcześniej. Polędwicę kroimy w poprzek na plastry i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Obsmażamy z obu stron na klarowanym

Quinoa Raz!
Burgery bolognese- jak wykorzystać resztki obiadowe 243

bolognese 500 g mielonego 2 ząbki czosnku 2 łodygi naciowego selera 1 cebula 200 ml czerwonego wina 2 łyżki pomidorowego przecieru 1 puszka pokrojonych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 2 łyżki świeżego oregano, pokrojonego Obierz czosnek, cebulę i pokrój w kostkę. Zeszklij na oliwie, dodaj pokrojony seler naciowy, a następnie mięso. Smaż aż mięso przestanie

codojedzenia
Pieczeń rzymska ze szparagami 288

kładniki 500 g mielonej łopatki wieprzowe 1 czerstwa bułka 2 jajka 1 cebula 1 łyżka oleju 4 zielone ugotowane szparagi przyprawa Kuchta Tradismak sól pieprz 1 łyżka płatków owsianych 1 aluminiowa foremka Tradismak 1. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie, dobrze odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 2. Składniki dodajemy do mięsa, razem z jajkami. Wyrabiamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Leczo z mielonym mięsem i cukinią 186

Skworcu ) 500 g mielonej łopatki sól i pieprz 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 500 g pomidorów lub puszka pomidorów 2 czubate łyżki keczupu 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka maggi 2 niewielkie cukinie Wykonanie: Cebulę siekamy, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej cebulki dodajemy mięso, mieszamy i podsmażamy

Smak mojego domu
Shakshuka 144

ziemniakami, mięsem czy bakłażanami, tak z resztą opisuje ją również Yotam Ottolenghi w "Jerozolimie", ja tę wersję preferuję jesienią, jednak latem wybieram tylko tę w czystej pomidorowej postaci.  Składniki na 3 porcje Czas przygotowania: 35 min 2 łyżki oliwy 2 łyżki harissy ( przepis)   2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka wędzonej

Słodki Kompromis
potrawka z kurczaka z warzywami... 192

łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, koperek 1/2 pęczka podudzia kurczaka filety pokroić na kawałki, obsypać mąką kukurydzianą i na gorącym oleju zrumienić marchew, papryki, cebulę, czosnek w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw pieczarki w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw wszystko dodać do mięsa, wsypać kucharka i podsmażać

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak- Tikka Tandoori Masala 189

zalewamy mieso dodajav trochę soli do smaku okolo 1/2 lyzki Pozostawiamy na 20 min 85g naturalnego jogurtu najlepuej grecki 3 lyzki smietany kremowej 1 lyzka "Gram" mąki (mąka z cieciorki) 1lyzka pasty czosnkowej 1 lyzka pasty imbrowej 1/2 -1 lyzki chilli puder 2 lyzki slodkiej papryki 2 lyzki przprawy tandoori 1 lyzka mielonej kolendry 1 lyzka mielonego kminu

Viola cooks with passion
Kasza bulgur 208

mięsa podaję ryż, ewentualnie kaszę. Jaglaną, gryczaną, perłową. Bo są zdrowe, bo zawierają mnóstwo cennych minerałów i witam. Dzisiaj mam dla Was przepis   na kaszę bulgur. Jest bardzo popularna w kuchni orientalnej. Jest to kasza gruboziarnista, którą pozyskuje się z ziaren pszenicy durum. Najpierw jest parzona a następnie suszona i delikatnie mielona w celu wyodrębnienia

Kuchnia u Krysi
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 238

bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g  kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Bób ugotować  w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości, przelać  zimną wodą, obrać  z łupin(...)Podudzia z kurczaka umyć , pokroić  w kostkę , tak samo cebulę, na głębszej patelni rozgrzać  masło z olejem, dodać  cebulę, przesmażyć  chwilę , następnie dodać  pokrojone mięso, posolić  do smaku, smażyć około 6 minut,   po czym wsypać  kaszę, podlać  winem i dusić  aż wino odparuje-kilka minut. Zalać gorącym  bulionem, dodać

Wanilia i Kardamon
Fit obiad #3 - Kotlety z pieczarek 206

sobie obiadu bez mięsa, młody człowiek też dopomina się o "mięśko". Ja natomiast staram się robić coraz częściej jarskie posiłki, po których czuję się lekko. Główną pomysłodawczynią różnego rodzaju i kotletów bezmięsnych zawsze była moja Babcia. Najlepsze były jej kotleciki z płatków owsianych, które mam zamiar kiedyś też tu zaprezentować. Dziś jednak pieczarki. Alternatywa mielonych, które zasmakują nie tylko

Cakes By Kejt
Zawijance z pieczarkami. 149

Schab to wdzięczne mięso i szybko można przygotować wszelkie jego wariacje. Dzisiejsze zawijance przygotowałam z pieczarkami i ogórkiem kiszonym. SKŁADNIKI: 6 plastrów schabu 30 dag. pieczarek 2 ogórki kiszone 1 cebula przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki masła klarowanego WYKONANIE: schab rozbijamy, posypujemy przyprawą, pieczarki smażymy z cebulą pokrojoną w kostkę, usmażone pieczarki i ogórki mielimy na grubych oczkach, jeśli trzeba

Kuchnia Beaty
Kurczak faszerowany ryżem i warzywami 274

Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,70 kg) 1/3 szklanki ryżu 1/4 główki kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 małego selera 1 cebula 4 ząbki czosnku

magiczna kuchnia Kasi
Pałki z kurczaka pieczone w białym winie z bakaliami 228

łyżeczki papryki ostrej mielonej, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1/2 łyżki pieprzu, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki płatków migdałowych MAKAR , 2 łyżki mieszanki ziaren MAKAR , 1 łyżka masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Olej mieszam z winem i przyprawami. Dodaję płatki migdałowe oraz ziarenka. Mieszam. Do marynaty wkładam podudzia. Nacieram i odstawiam na godzinę w chłodne miejsce. 2. Mięso razem z marynatą przekładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Curry z mleczkiem kokosowym, szpinakiem i zielonym groszkiem 214

puszek, gdyż bardzo lubię wykorzystywać je w potrawach. Smak dania staje się wówczas aksamitny i delikatny. Dzisiejsza propozycja powali was na nogi, jest na prawdę pysznie. Danie można zaserwować bez mięsa. Zapraszam... Potrawa bierze udział w akcji Coco Dreams. Składniki, 2 porcje:   500 g małych ziemniaków (najlepiej młodych)   2 szklanki zielonego groszku (świeży lub mrożony)   1 łyżka oleju(...)klarowanego)   2 cm  imbiru   2 duże ząbki czosnku   1 cebula   1 łyżeczka kminu rzymskiego    1 łyżeczka liści pietruszki    1 łyżeczka mielonej kurkumy   1 łyżeczka mielonego curry     odrobina chilli    3 łyżki sosu rybnego    1 łyżeczka brązowego cukru   1 puszka mleka kokosowego

Kubki smaku
Ciastka kruche - przez maszynkę 154

musimy mieć maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką , która nam pozwoli na kręcenie różnych ciastek. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą zaczynając od maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodanie masła / margaryny, jajek, cukru pudru, cukru waniliowego. Następnie ciasto owijamy w folię i wkładamy na godzinę do zamrażalki. Nie jest to konieczne ale lepiej się ciasto mieli kiedy nie przywiera

W Moim Magicznym Domu
Galareta wołowo-wieprzowa 184

agar sól pieprz mielony jałowiec pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy Przygotowanie   Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić

R'n'G Kitchen
Domowa wędlina drobiowa (prasowanka) 234

łyżeczki mielonej słodkiej czerwonej papryki - 2 łyżeczki soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10 łyżeczek żelatyny spożywczej   Urządzenie:  szynkowar Singiel Przygotowanie: Z ud kurczaka usuwam kości i chrząstki. Filety tnę na mniejsze kilkucentymetrowe kawałki. Część skórek kroję na drobne cząstki. Przekładam wszystko do miski, dodaję sól, przyprawy i żelatynę spożywczą. Dokładnie mieszam. Mięso układam w prasowance

Kuchnia co dnia
Pieczeń z dzika 227

czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)  1/4 litra wody Sos: 3 cebule 2 łyżki masła 0,5 kostki rosołowej odrobinę śmietanki kremówki Dobrze przygotowana dziczyzna - to prawdziwe wyzwanie. Dlatego bardzo polecam ten przepis. Jeżeli będziemy przestrzegać wszystkich jego zaleceń - to możemy być pewni, że na rodzinnym spotkaniu "zabłyśniemy" wyśmienitą pieczenią z dzika. Mięso jest delikatne, soczyste

Świat Domowej Kuchni
Miniburgery 255

mielonego antrykotu na osobę 1 pasterek sera mimolette na osobę sałata lodowa keczup (z  TEGO  przepisu) majonez (z  TEGO  przepisu) sól, świeżo zmielony pieprz Bułki przygotowaliśmy z linku podanego powyżej, z tym, że z 1/3 ilości składników. I z tego ciasta uformowaliśmy 6 małych bułek. Były nieco mniejsze od klasycznych kajzerek Mięso w misce mieszamy

Marder&Marder Manufacture
Polędwiczki w sosie grzybowym 374

duet. Podałam mięso z niepaloną kaszą gryczaną (ugotowaną z liściem laurowym), a następnym razem, gdy czas pozwoli – podam je z kluskami śląskimi. Sos grzybowy jest pyszny – warto go zrobić nie tylko do polędwiczek. Polędwiczki: 2 małe polędwiczki wieprzowe (lub 1 bardzo duża) olej lub klarowane masło 1-2 ząbki czosnku sól morska, świeżo mielony pieprz Sos grzybowy

Poezja smaku
Baranina ze śliwkami i migdałami 144

rzymskiego, 1 łyżeczka mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki kurkumy, 2 cebule, 2 ząbki czosnku 200 g suszonych śliwek, 100 g migdałów, laska cynamonu, skórka z ½ cytryny, 1 łyżka miodu wielokwiatowego oliwa Migdały sparzyć obrać ze skórki i uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. Śliwki przekroić na pół. Cebule posiekać w kostkę, czosnek posiekać. Mięso pokroić na spore kawałki

królestwo garów
Pieczona biała kiełbasa z ziołami 213

Po Świętach została mi niewykorzystana biała kiełbasa. Przydała się w sam raz na leniwy obiad. Składniki: 6-8 parzonych białych kiełbasek Marynata: 1 łyżka soku z

Kuchnia domowa Ani
Schab w sosie śmietanowo - grzybowym. 281

papryka czerwona słodka mielona Sposób wykonania :  Grzyby myjemy, kroimy na cienkie plasterki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Ugotowane odcedzamy i odstawiamy do odcieknięcia. Cebulę kroimy na plastry. Schab porcjujemy na plasterki, lekko tylko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem do smaku i smażymy na złoty kolor z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni

Przepisy i porady kulinarne
PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA 256

śmiało może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Również dobra dla alergików, gdyż nie zawiera ani krzty glutenu. PIECZARKI NADZIEWANE KASZĄ QUINOA /własny;/ 15 sporych pieczarek 2/3 szklanki kaszy quinoa (u mnie mieszanej) 1/2 białej części pora 1/2 niewielkiej czerwonej cebuli 2 szklanki wywaru z warzyw 2-3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki ostrej papryki

W kuchni Karmel-itki
Kotlety rybne z miruny 305

sprawnej maszynki do mielenia. To nic! Rybkę można posiekać tasakiem jak na tatar albo zmielić blenderem. Takie kotleciki lepiej mi smakują niż tradycja smażona ryba, ponieważ nie czuć aż tak aromat ryby. Kilka kotletów zostało mi z obiadu, więc na kolację zrobię fishburgery :) Już nie mogę się ich doczekać :DSkładniki dla 4 osób:mięso z 3 całych

Bon Appetit Małgorzaty
zupa buraczkowa z fasolką szparagową i jajkiem na wołowinie... 208

Składniki: mięso wołowe 70 dag, woda 4 litry, włoszczyzna 1 pęczek, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, buraki czerwone 1 kg, fasolka szparagowa 30 dag, ziemniaki 4 sztuki, kucharek 3 łyżeczki, koncentrat z buraków 1/2 szklanki, majeranek 1 łyżka, jajka ugotowane na twardo - ile potrzeba, koperek 1/2 pęczka, pieprz czarny mielony - do smaku ładny kawałek szpondra wołowego

W Mojej Kuchni Lubię
18 dań na Światowy Dzień Makaronu 341

szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania