mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1078/1557)

Pieczony boczek Boryny, świetny na kanapki 181

świeżego, boczku wieprzowego bez kości ze skórą marynata : 2 łyżki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonych, nasion kminku 1 łyżeczka mielonych nasion gorczycy czarnej 2 łyżki brązowego cukru sól do smaku 2 łyżki oleju dodatkowo : folia aluminiowa do pieczenia Boczek przecinamy na dwie połowy, kawałki, dowolnie jak lubisz i jak jest(...)misce mieszamy wytrwale wszystkie składniki z listy „marynata”, do czasu aż powstanie gęsta pasta. Tą pastą natrzyj boczek z każdej strony, grubą warstwą mocno wmasowując marynatę w mięso. Owiń ciasno folią aluminiową i wstaw do lodówki na dwa dni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 160 C ( góra i dół ) i włóż boczek odwinięty

Ogrodnik w podróży
Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie serowym 91

sera topionego w plastrach „Cheddar” 100 ml słodkiej śmietanki, najlepiej 30% ale może być chudsza 100 ml mleka 50 g masła 1/2 płaskiej łyżeczki granulowanego czosnku szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz do smaku dodatkowo: szczypiorek do dekoracji i prażona cebulka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W rondelku podgrzej masło, śmietankę, mleko. Dodaj czosnek, gałkę, wszystkie plastry sera(...)się połączą. Na blaszce do pieczenia wylej, połowę, gorącego sosu serowego. Ułóż na nim polędwiczki, dopraw solą i pieprzem białym do smaku. Zalej resztą sosu tak żeby pokrył kawałki mięsa. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. 200 C. Zapiekaj 10-15 minut. Serwuj na gorąco z dowolnymi dodatkami, najlepiej posypane szczypiorkiem i prażoną cebulką. Polędwiczki drobiowe w kremowym sosie serowym

Ogrodnik w podróży
Gołąbki z kiszonej kapusty kiszeniaki 111

GOŁĄBKI Z KISZONEJ KAPUSTY SKŁADNIKI 1 duża główka kiszonej kapusty; 500 gramów łopatki wieprzowej; 300 gramów kaszy jęczmiennej; 500 ml bulionu drobiowego; 60 gramów suszonych podgrzybków

Kuchnia Tomka
Kasza gryczana z kotletami mielonymi i ogórkami kiszonymi 131

Miałam Wam w sumie tego nie publikować. Zrobiłam obiad z resztek obiadowych i wyszło coś tak pysznego, że nie mogę o tym nie napisać. Właściwie każdy

Kardamonovy
szybkowar-boczek na kapuście kiszonej do pieczywa... 225

Składniki: boczek surowy 1,5 kg, wędzona papryka w proszku Royal Brand 1 łyżka, curry Royal Brand 1 łyżka, tymianek 1 łyżka, kucharek 1 łyżka, papryka

W Mojej Kuchni Lubię
Pulpety w sosie myśliwskim 247

Zupełnie nie mam pojęcia czemu taki sos nazywa się myśliwskim . Chyba , że chodzi o to , że jest w nim to co się upoluje . Jak go zwał

Buniabaje w kuchni
Gyros z karkowki i przepis na orginalne tzatziki z Krety 271

Gyros to popularna potrawa kuchni greckiej typu fast food.To opiekane mieso na wielkim obrotowym roznie,po upieczeniu odcinane na kilkucentymetrowe "wiorki".Podawane najczesciej z tzatzikami,frytkami lub zawiniete w pite. Moj domowy gyros laczy z typowo greckim fast foodem jedynie smak i niezastapiony dodatek w postaci jogurtowego sosu.Smak uzyskalam dzieki dodatkowi ziol: oregano suszonego i swiezego  oraz rozmarynu(...)oliwy 1,5 lyzeczka soli 1 plaska lyzeczka cukru 1/2 lyzeczki ostrej papryki 2 czubate lyzeczki slodkiej paparyki 1 lyzeczka suszonego oregano 1 lyzeczka suszonego tymianku 1/2 lyzeczki mielonej kolendry 1/4 lyzeczki chili 1/2 lyzeczki pieprzu 2 cebule swieze ziola oregano i rozmarynu Skladniki na tzatziki: 500 g jogutru greckiego 10% 1 maly dlugi ogorek 2 zabki czosnku ocet

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka faszerowana grzybami 291

Kaczka faszerowana grzybami Dzisiaj propozycja na świąteczny obiad - kaczka z farszem grzybowym. Kaczka ma chrupiącą skórkę i miękkie mięso, które łatwo odchodzi od kości. Bez wielu składników i udziwnień. Prosto pieczona, podlewana wywarem z pieczenia. U mnie podana klasycznie z kaszą gryczaną i buraczkami. Mimo to, z kaczki nie zrobił się zając ;) Dla początkujących z kaczkami dopisałam kilka uwag, które(...)Składniki dla 4 osób: 1 kaczka ok. 2kg 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 3-4 ziarna jałowca , rozgniecione 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie czubata łyżeczka) 2 łyżki klarowanego masła Farsz 400 g małych pieczarek 200 g mieszanych grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku

Pełny talerz
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 140

Pieczenie ryby w soli jest skutecznym sposobem na uzyskanie delikatnego, bardzo soczystego mięsa, które samo będzie odchodzić od ości. Ryba absolutnie nie jest słona. Łuski na skórze idealnie chronią mięso ryby przed zasoleniem 🙂 Podczas pieczenia sól twardnieje, tworząc grubą skorupę (którą wbrew pozorom bardzo łatwo rozłupać). Solna skorupa zatrzymuje wszystkie aromaty, którymi nadzialiśmy rybę. Metodę pieczenia ryby pod solną skorupą(...)dorady w całości (każda po 400-500 g), wypatroszone i oczyszczone, z łuskami 1 cytryna 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1.5-2 kg soli sól morska i świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzej do 180°C (grzałka góra-dół). Wnętrze ryby posól i popieprz. Obsyp nasionami kopru włoskiego. Cytrynę pokrój w plastry. Włóż do wnętrza każdej ryby. Delikatnie ściśnij

Moja Delicja
Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą / Spicy pork pumpkin and cabbage goulash 236

sycący i rozgrzewający obiad w te zimowe dni. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Pikantny gulasz z wieprzowiną dynią i kapustą (4-5 porcji) Składniki: 1 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki (mniej lub więcej jeśli lubisz pikantne dania) 10 pomidorów, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę 3-4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki oleju roślinnego(...)łyżeczka suszonego rozmarynu Przygotowanie: Umieść połowę pomidorów w pojemniku blendera, dodaj czosnek i zmiksuj na gładki sos. Dodaj ostrą paprykę i ponownie wymieszaj. W dużej patelni rozgrzej olej, włóż mięso i obsmaż z każdej strony do zarumienienia. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dodaj sos z blendera, włóż resztę pomidorów i zalej bulionem. Następnie wmieszaj kapustę, dopraw solą, pieprzem

karmelowy
Schab wieprzowy, puree z batatów i chutney jabłkowy 235

jabłko Champion 1 jabłko Rubinola 50 g śliwek wędzonych 1/2 szklanki octu spirytusowego 1/2 szklanki cukru 1 szklanka wody 1 gwiazdka anyżu 2 goździki 1 strączek kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu Puree z batatów: 500 g batatów 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)czosnek przeciśnięty przez praskę i odrobinę oleju. Mieszanką dokładnie nacieramy schab, a następnie szczelnie i mocno owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum dwie godziny. Po tym czasie mięso obsmażamy na patelni na złoty kolor i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 90 stopni na 45-60 minut (lub dłużej), aż mięso osiągnie temperaturę w środku 72 stopnie

My Culinary Art
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 160

hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Boczniaki – samo zdrowie Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda z Drużyny Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu na hamburgery z boczniaków kaszy gryczanej i fasoli wyprawa(...)niepozorną polską nazwą kryją się kształtne grzybki przypominające muszle, o zwartym miąższu, który łatwo można rwać rękami na mniejsze kawałki. W kuchni wegetariańskiej boczniaki często wykorzystywane są jako zastępnik mięsa, zarówno przez wzgląd na duża zawartość białka jak i konsystencję. Boczniaki świetnie sprawdzają się w roli składnika hamburgerów. W naszym przepisie z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą smakują wprost genialnie

Niedzielny kucharz
Wtorek: Hamburgery z boczniaków, kaszy i fasoli 165

hamburgera. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 burgery Boczniaki – samo zdrowie Na punkcie tych grzybów Pipin Took i Meriadoc Brandybuck, towarzysze Froda z Drużyny Pierścienia mieli kompletnego bzika. Kiedy tylko zobaczyli rosnące na pniu boczniaki natychmiast rzucali się do zbierania. Wiedzieli co dobre. Gdyby spróbowali przepisu na hamburgery z boczniaków kaszy gryczanej i fasoli wyprawa(...)niepozorną polską nazwą kryją się kształtne grzybki przypominające muszle, o zwartym miąższu, który łatwo można rwać rękami na mniejsze kawałki. W kuchni wegetariańskiej boczniaki często wykorzystywane są jako zastępnik mięsa, zarówno przez wzgląd na duża zawartość białka jak i konsystencję. Boczniaki świetnie sprawdzają się w roli składnika hamburgerów. W naszym przepisie z kaszą gryczaną i czerwoną fasolą smakują wprost genialnie

Niedzielny kucharz
Pieczony królik 122

Składniki: 1,3 kg królika 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 łodyga selera naciowego 1 duża cebula 3 łyżki musztardy francuskiej 4 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz W naczyniu żaroodpornym mieszamy musztardę z oliwą, rozdrobnionym czosnkiem i papryką. Królika porcjujemy, solimy, pieprzymy i obtaczamy w marynacie, wkładamy do lodówki na 24 godziny(...)pokrojone w mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, cebulę, dodajemy także seler. Wszystko mieszamy, z powrotem zamykamy i pieczemy kolejne 45 minut (ostatnie 15 minut można piec bez przykrycia). Jeżeli mięso odchodzi od kości, królik jest gotowy. Artykuł Pieczony królik pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Grillowana rolada z kurczaka, z batatami i warzywami 195

kurczaka 🍗 na rożnie grillujemy, a do nich warzywa 🍅🌿 serwujemy.  Filety z kurczaka 🐔 zielonym 💚 farszem zostały nadziane, z którym kuleczki ০੦০, zostały zmieszane. To groszek mrożony, mój ulubiony 😊. Mięso z batatami idealnie smakowo się komponowało, ale żeby warzyw nie było za mało, to papryki kolorowe i pomidorki koktajlowe z groszkiem grillowałam i jako całość na obiad 🍴 "po gołym(...)łyżki sosu-marynata teriyaki, 100 g świeżej rukoli, pęczek szczypiorku, ok. 100 g mrożonego groszku zielonego BONDUELLE „Przygotowane na parze”, pieprz czarny świeżo mielony, suszona chili świeżo mielona, 100 g sera miękkiego solankowego o masie ok. 45% tłuszczu, 1/2 dojrzałego awokado, ponadto: 2 bataty, ok. 6 mini papryk kolorowych, ok. 200 g kolorowych pomidorków koktajlowych, olej rzepakowy, liście

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania