mięso duszone - 8529 przepisów (strona:296/569)

Bigos 165

wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek, kminek Sposób przygotowania: Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy i dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 1 godzinę(...)cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy w spora kostkę i również podsmażamy na patelni. Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej pokrojone w kostkę grzyby

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryż z cukinią i fenkułem na ostro 194

uzyskania szarego koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie mięso przesuwamy na boki woka i dodajemy pokrojony w drobną kostkę fenkuł oraz drobniutko posiekaną papryczkę chili. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy ryż oraz posiekaną natkę i wszystkie składniki, (te ze ścianek także) ze sobą mieszamy. Wlewamy odrobinę wody i dusimy przez 5 minut. Gotowym farszem wypełniamy cukinie oraz papryki. Na wierz(...)stick Wyjątkowa trwałość i odporność na uszkodzenia mechaniczne Wydłużona gwarancja Bezpieczna dla zdrowia i środowiska Lekkość i funkcjonalność Unikalny, efektowny wygląd Powłoka patelni faktycznie jest świetna ponieważ nawet smażenie mięsa bez dodatkowego tłuszczu nie przywiera. Jeśli chodzi o trwałość i odporność na uszkodzenia to wok daje takie wrażenie, ale stwierdzę to po dłuższym używaniu. Chociaż przy

Bon Appetit Małgorzaty
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore 197

Przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie

karmelowy
Jajka z duszoną cebulą 225

 Danie najprostsze na świecie.Zwykłe danie w zwykły dzień. Wielu pamięta je z czasów dzieciństwa :) Zapraszam! Jajka z duszoną cebulą Składniki: 2-3 cebule

Tagebuch po polsku
Karkówka palce lizać! 170

Nigdy nie jadałam ciepłych śniadań, a zwłaszcza naleśników czy omletów (to były dla mnie dania obiadowe), nie jadałam zup, ani duszonych mięs. Wszystko się zmieniło

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pulpety w sosie paprykowo-śmietanowym 271

sztuk). Na talerz wysyp paprykę. Obtocz w niej mięso.  W wysokim garnku rozgrzej olej. Wrzuć pulpety i smaż 2-3 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aby mięso zamknęło się. Najlepiej go nie ruszaj zbytnio. Uważaj przy tym, by nie przypalić papryki, a to nietrudne. Jeśli zacznie się przypalać, wlej 1-2 chochle rosołu. Ja musiałam wlać(...)niżbym chciała, bo mój garnek uwielbia przypalać wszystko. Dolej połowę rosołu. Dodaj trochę pieprzu mielonego i ziołowego, ziół prowansalskich, troszkę soli oraz liście laurowe i ziele angielskie. Przemieszaj dobrze. Duś na mniejszym ogniu ok 20 minut. Dolewaj w międzyczasie partiami resztę rosołu.  Wyciągnij pulpety na talerz. W szklance wymieszaj nieco sosu z odrobiną ciepłej wody ze śmietaną i mąką

Anioszek w kuchni
Pulled chicken - pierś kurczaka szarpana 276

szarpaną pierś z kurczaka w wersji delikatnej i łagodnej. Mięso ma neutralny smak, który idealnie wpasuje się w wiele dań. - do każdej sałatki - na kanapki i do burgerów - z sosem i warzywami - do makaronów i kasz Czas przygotowywania:  do 20 minut Duszenie:  do 50 minut  Ilość porcji:  4 Składniki

AniaGotuje.pl
BURRITO „Z ODZYSKU” / RESOURCEFUL BURRITO 141

mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję – musi być dość gęsty, żeby

Martyna Cooks
Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią 162

sobą i dodajemy do mięsa (łącznie z solą oraz pieprzem), mieszamy. Gdy mięso się przesmaży dodajemy suchy ryż i soczewicę. Smażymy wszystko przez około 2 minuty po czym podlewamy całość bulionem. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Patelnię przykrywamy i dusimy aż do miękkości (w razie potrzeby podlewamy całość jeszcze 1-2 szklankami wody). U mnie

Smaki Na Talerzu
Mięsiwo w sosie z kluskami lanymi 151

Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy mięso, rozdrabniając drewnianą łyżką. Następnie dodajemy ketchup, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i smażymy przez chwilę, by aromaty i smaki nabrały mocy. Później, po jakimś kwadransie, zalewamy gorącym bulionem, wsypujemy ryż i dusimy na wolnym ogniu (od czasu do czasu mieszając, by ryż nam się nie przykleił

R'n'G Kitchen
Mięsne smakołyki 131

drobną kosteczkę. Żelatyne namoczyć w odrobinie zimnej wody. • Mięso wymieszać z bułką, jajkiem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem i startą na tarce cebulą. • Formować małe pulpeciki i smażyć na rozgrzanym oleju. Podlać wodą, dodać sól, pieprz, poddusić ok. 5 minut. • Sos z duszenia przecedzić – 1 szklanka, rozpuścić w nim żelatynę, wystudzić. • Każdy pulpecik

To co kocham
Boeuf strogonow przepis z 1963 roku 165

strogonow był przygotowany dokładnie tak jak podaje cytowany powyżej oryginalny przepis, jednak kiedy mięso i cebula zostały już przełożone z patelni do garnka, dodaliśmy do nich 2 szklanki bulionu wołowego, pokrojone w paseczki ogórki, pokrojone w cienkie plasterki i podsmażone na odrobinie oleju pieczarki i dusiliśmy jeszcze około 30-40 minut. Na sam koniec doprawiliśmy Vegamite i musztardą, a Paweł

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczka w sosie grzybowym 213

marynata równomiernie rozeszła się po mięsie. Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w temp 180*c. Sos: W rondelku rozgrzewam masło, dodaję mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę, przykrywam i duszę do miękkości – w razie odparowania soku podlewam niewielką ilością wody, doprawiam do smaku solą

Wanilia i Kardamon
Spaghetti po sycylijsku. 167

odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz zioła. Dusić około 15 min. Następnie dołożyć oliwki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Dusić kolejne

Radość kipiąca uśmiechem.
Smażony szczupak z warzywami i winnym sosem 192

bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu. W przypadku szczupaka musimy pamiętać, że jego mięso nie jest tak delikatne jak np. łososia, o dorszu nawet nie wspominając. Cokolwiek więc ze szczupakiem nie robimy, musimy dać mu trochę czasu, aby stał się miękki. W przypadku smażenia i duszenia 15 minut będzie rozsądnym minimum. Plusem jest natomiast to, że szczupak jest chudą rybą

Kulinarna Pokusa
BURRITO „Z ODZYSKU” / RESOURCEFUL BURRITO 163

mielone rosołowe mięso z warzywami i smaż dalej ciągle mieszając. W momencie, gdy mięso dokładnie wymiesza się z warzywami zalej wszystko sosem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki, wymieszaj. Dodaj wszystkie przyprawy do smaku, uważaj z cynamonem, bo łatwo przesadzić z tym tajnym składnikiem. Wszystko duś na średnim ogniu, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję – musi być dość gęsty, żeby

Martyna Cooks
Bigos świąteczny 290

dać resztę smalcu wyłożyć część  kiszonej kapusty drugą warstwę dać podsmażone mięso żurawiną  suszone pomidory grzyby przykryć resztą kapusty  Na górę kapusty wlać miód i rozsypać pokrojoną w grube plastry marchewkę  zalać wszystko przecierem pomidorowym i wodą w której moczyły się grzyby 3. • Dusić bigos na wolnym ogniu aż zmięknie marchew nie mieszać  Na koniec

W królestwie smaków Beaty
Szpinakowe spaghetti 178

sól, pieprz olej 1. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy do zarumienienia. 2. Szpinak rozmrażamy, dodajemy do smażenia wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiedy woda wyparuje dodajemy rozgnieciony ser feta i starty na tarce żółty ser. Wlewamy śmietankę. Dusimy aż całość zgęstnieje.  3. Podajemy z makaronem spaghetti, przed podaniem dekorujemy pokruszonym serem

Szefowa kuchni
roladki drobiowe z kaszanką 156

desce w kształt prostokąta. Na mięsie ułożyć kaszankę i zwijać razem z mięsem w roladę. Zawijańca najlepiej owinąć bawełnianą nitką, żeby podczas pieczenia się nie potargał. W rondlu rozgrzać olej i wrzucić roladę. Podsmażyć z każdej strony na złoto a następnie przykryć pokrywką i dusić jeszcze około kwadransa. Podawać z ziemniakami i surówką

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Naleśniki z meksykańskim sosem 161

głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek, następnie mięso i mieszając rozdrabniać je by nie zbiło się w duże kawałki. Następnie dodać pokrojoną paprykę, fasolę z puszki razem z zalewą, lekko rozdrobnione pomidory razem z przecierem i przyprawić do smaku. Dusić pod przykryciem ok godzinę na wolnym ogniu, od czasu do czasu podlać wodą

Gotowanie jest łatwe
ośmiornica w pomidorach 218

wolnym ogniu pomidory z przesmażoną wcześniej szalotką dodając pod koniec wino i jeszcze chwilę dusimy do wyparowania alkoholu , na koniec dodajemy wcześnie grillowana lub nie ośmiornicę oraz tymianek , chwilę podgrzewamy i podajemy najlepiej z wcześniej u-grillowanym pieczywem wysmarowanym czosnkiem . najsmaczniejsza ośmiornica jest uprzednio zamrożona , mięso wtedy jest delikatne i soczyste :) Smacznego

na gazie
Pulpety z indyka z marchewką 155

obieramy marchewkę, ścieramy na grubych oczkach na tarce. Cebulę kroimy w kosteczkę. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy marchewkę, cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy kaszę manną, przyprawiamy. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w mące. Tak przygotowane kuleczki wrzucamy do rondla i dusimy 20 minut na małym ogniu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ew. doprawić do smaku

magiczna kuchnia Kasi
Bigos z białej kapusty 187

angielskiego olej sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w większe kawałki, razem z posiekaną cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, sparzone, obrane i pokrojone w paski pomidory (usuwamy gniazda nasienne) i chwilę razem dusimy. Oprószamy solą i pieprzem. Papryki kroimy w paski, kapustę siekamy i dodajemy do całości

R'n'G Kitchen
Paella z kurczakiem i owocami morza 171

smażymy 5 min. Na drugiej patelni (dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy

R'n'G Kitchen
Kurczak w pomidorach 160

godzinę do lodówki. Po godzinie mięso smażymy na odrobinie oleju i usmażone mięso zdejmujemy z patelni do innego naczynia.  Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na odrobinie oliwy musimy zeszklić cebulę, następnie do cebuli dodajemy pomidory, pokrojoną w kostkę marchew i czosnek, które dusimy przez kolejne 5 min. Przyprawiamy zawartość patelni i dodajemy usmażonego kurczaka. Całość patelni dusimy

psgotujemy
Majówka w Budapeszcie #1 200

trafiliśmy na pierwszy obiad do Frici Papa . Najlepsze były ceny i klimat restauracji. Duszone mięsko wołowe całkiem dobre, a moje wegetariańskie danie szpinakowe zdecydowanie nie trafiło w mój gust. Przede wszystkim dlatego, że było zagęszczone dużą ilością mąki, co dużo gorzej wpływa na mnie, niż mięso, dlatego chwilowo porzuciłam w trakcie tego wyjazdu moje zdrowe odżywianie (jak widać

Corner With Recipes
Miszmasz w cieście francuskim 232

drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy i dusimy do miękkości. W między czasie przyprawiamy majerankiem odrobiną soli i pieprzu, papryką. . Miękkie warzywa odcedzamy

W kuchennym oknie Ewy
Rolada schabowa 219

przekładamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Na  każdy kawałek mięsa nakładamy farsz i dokładnie zwijamy formując roladę i obwiązujemy nitką (można spiąć wykałaczką). Następnie obsmażamy na tłuszczu, aż się zrumienią. Na koniec dolewamy wrzącą wodę, dorzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Gdy rolady będą miękkie zagęszczamy sos wodą

magiczna kuchnia Kasi
Pieczone pomidory z drobiowym pulpetem i serem feta. 261

masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy: puszka pomidorów 400 g 50 g koncentratu

Ladylaura.
Domowy pasztet wieprzowo-cielęcy w słoikach 173

duszenia było), wrzucamy ziele i listek, mieszamy, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy przez 1 godzinę (czyli mniej więcej do czasu aż prawie cały sos się zredukuje). Po tym czasie wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie i odcedzamy całość. W pozostałym sosie namaczamy bułkę. Mięso, cebulę i bułkę mielimy dwukrotnie na małych oczkach (ok. 3 mm). Dodajemy jajka, sól, pieprz

Marder&Marder Manufacture
Pulpety drobiowe ze słonecznikiem w sosie pomidorowym. 218

masa nie była za luźna i dało się z niej formować pulpety .Mięso wcześniej mielimy ,lub jeśli nie macie maszynki można je bardzo drobno pokroić nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy: puszka pomidorów 400 g 50 g koncentratu

Ladylaura.
FIT zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem 1187

duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na oliwie i maśle. Wrzucić szpinak i podlać 1/4 szklanki wody. Dusić na dużym ogniu do rozmrożenia. Trzymać jeszcze kilkanaście minut bez przykrycia do czasu

Kuchnia Ellie
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 319

chili pieprz i sól Dodatki: ryż bosmati 1 limonka 1 papryczka chili Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę. Drobno siekamy czosnek, cebulę, imbir i pozbawioną nasion papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy

Smakowity Blog Kulinarny
Potrawka meksykańska z mięsem mielonym 2192

rozgrzanym oleju smażymy mięso i przyprawiamy je majerankiem, solą i pieprzem. Kiedy mięso będzie już lekko podsmażone dodajemy paprykę i cebule pokrojoną w kostkę. Chwilkę smażymy aż cebula się zeszkli i zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki i wrzucamy ziela i liście laurowe. Dusimy pod przykrywką ok. 20 min. - w tym czasie możemy umyć, osuszyć  i pokroić pieczarki

Kolejny blog o gotowaniu
Kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips. Degustacja food is Great Britain 207

widziałam to na jakimś filmie. Przyszły mi na myśl także wytrawne zapiekanki z mięsem tzw. pie i torty w stylu angielskim, ale chyba nic więcej. Ale jak się okazało kuchnia brytyjska to nie tylko fish and chips ... Zobacz do jakich potraw wykorzystałam brytyjski cydr : Żeberka duszone z cydrem i jabłkami Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą Chleb

Smaczna Pyza
Recenzja patelni Positano Granitium firmy Ballarini 214

smażąc bez tłuszczu i na tłuszczu, dusząc warzywa, oraz mięso, smażąc w głębokim tłuszczu i przypiekając pyszne grzanki. Patelnia w każdej sytuacji spisała się na medal.       Byłam zaskoczona, że nic nie przywiera do dna smażąc omlet ( click ) i „chudy” indyczy hamburger.      Duszone warzywa przygotowałam w mgnieniu oka, przy czym pozostały odpowiednio chrupkie

Mia Cucina Sofieta
Pulpety w sosie koperkowym 204

ziele angielskie. Do gorące go bulionu przełożyć pulpeciki. Gotować przez kilka minut. Mięso wyjąć. 5. W miseczce rozrobić mąkę ze śmietaną i odrobiną zimnej wody, wlać do wywaru, zagotować. Dorzucić posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem. Ponownie włożyć pulpety do sosu i całość chwilkę dusić. Smacznego!!! Zapraszam Was także na pulpety z piekarnika zapiekane w sosie koperkowym: KLIK

Kuchnia domowa Ani
Sos Boloński - Bolognese 199

dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego  dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez

Słodka Strona
Makaron z Sosem Bolońskim - Bolognese 206

dalej smażymy na złoto. Połowę składników przekładamy do osobnego garnka. Do jednego wrzucamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia, natomiast do drugiego  dodajemy marchewkę, seler - chwilę smażymy a następnie dodajemy pomidory z puszki - gotujemy. Po kilku minutach wlewamy gorący bulion, sos pomidorowy, koncentrat i dalej dusimy. Łączymy składniki z obu naczyń, doprawiamy i gotujemy pod przykryciem przez

Słodka Strona
Spaghetti na piwie 264

taki jak lubisz) - papryczka piri piri  Krok 1: Na oliwie smażymy mięso, dodajemy posiekany czosnek (wyciśnięty), dodajemy pokrojoną w krostę cebulę (obsmażamy ok 5 min). Następnie dodajemy pomidory, piwo, cały pęczek bazylii, oregano ( pęczek albo 2 łyżeczki z opakowania), posiekaną papryczkę piri piri. Dusimy ok 1,5h na wolnym ogniu tak, żeby cała woda z pomidorów i piwo

Niezły Młynek
Zrazy w sosie pomidorowo-pieczarkowym 188

pieprzem.  Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą.Na każdy plaster mięsa nakładać podsmażone pieczarki i zwijać roladki. Spiąć wykałaczką, obtoczyć w mące i  obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do gotującego się bulionu , dodać pomidory z puszki, pokrojone pieczarki i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Przepis bierze   udział w zabawie

Moje domowe kucharzenie
Lasagne pomidorowa z mięsem mielonym 317

oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę chili oraz startą na średnich oczkach marchewkę (nada ona delikatnie słodkawy posmak). Całość mieszamy i odstawiamy na chwilę by się spokojnie dusiło. W tym czasie należy przyprawić sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. Po około

Mango Papaja