najprostsza chyba metoda uduszenia mięsa kurzęcego z efektem nad wyraz smacznym i aromatycznym. Pomysł zaczerpnięty z sycylijskiej kuchni lokalnej ,doświadczonej na własnych kubkach smakowych. Składniki piersi z kurczaka lub indyka świeże pomidory malinowe lub puszka krojonych salsa pomidorowa (passata w butelce) świeży rozmaryn świeża bazylia świeża szałwia sól himalajska różowa i pieprz świeżo mileony oliwa z oliwek extra vergine czerwona(...)kurczaka pokrojone w kawałki. Duś wszystko na małym ogniu pod przykryciem. Nie żałuj sobie ziół. Jeśli nie lubisz rozmarynu, dodaj całą gałązkę, a potem ją po prostu wyciągnij. Jeśli lubisz- dodaj igiełki , gałązkę wyrzuć. Zmiękną na tyle, że zjesz je ze smakiem. Na Sycylii używa się bardzo dużo szałwii, rozmarynu i bazylii. Mięso przełóż do rondla, serwuj np z dodatkami
Z Kuchni Do Kuchniczosnku, - połówki pieczarek. Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia warzyw. Buraczki zasmażane: 1 kg buraków, najlepiej mniejszych , 2 łyżki masła , 1 mała cebula , 2 ząbki czosnku , 2-3 łyżki słodkiej śmietany , 2 łyżeczki mąki pszennej , sól(...)pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Masło stopić i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dodać mąkę, zrobić białą zasmażkę i dodać starte buraczki. Wszystko razem połączyć dokładnie i mieszając dusić przez 1-2 minuty na niewielkim ogniu. Doprawić solą, cukrem i octem winnym. Zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Sos koperkowy: 200 ml dobrej kwaśnej śmietany , pęczek koperku , sól
Codzienna kuchnia niecodziennaPulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery. Wieprzowina z wolnowaru, to jedno z moich ulubionych mięs duszonych. Nadaje się do zjedzenia na obiad z ziemniakami i warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem(...)ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 litra wody Przyprawy wymieszać z olejem w miseczce, dokładnie wysmarować tym mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 45 minut. Przełożyć mięso do wolnowaru / slowcookera, dodać wodę,pokrojoną cebulę i czosnek ustawić slowcooker na high i w ten sposób gotować mięso przez 8 godzin
Kuchnia na wzgórzuZostało Wam trochę mięsa z rosołu? No to świetnie się składa, bo mam świetny pomysł na jego wykorzystanie! Potrzebujecie jeszcze pół cukinii, jedno jajko i odrobinę przypraw, by stworzyć przepyszne kotleciki. Cukinia to uniwersalne i cudownie smaczne warzywo, które nadaje tej potrawie niezwykłej delikatności. Możecie użyć też wcześniej duszonej lub pieczonej piersi, jednak trzeba będzie ją dokładniej(...)kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz płatki / ziarna do obtoczenia kotletów Przygotowanie : Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać rozdrobione mięso z piersi kurczaka, jajko, kremowy serek i przyprawy. Dokładnie ze sobą połączyć wszystkie składniki. Z powstałej masy uformować kotleciki (mi wyszło ich łącznie 6), obtoczyć w płatkach i smażyć
Kuchnia Ellierazem z cebulą mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Do mięsa dodaję komosę ryżową, jajka oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z papryki odkrawam wierzch, usuwam gniazda nasienne. Wnętrze papryki wypełniam przygotowanym farszem. Paprykę przykrywam odciętym wierzchołkiem i układam w szerokim garnku. Zalewam bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Podaję z ulubionym(...)doskonały dodatek do sałatek, dań mięsnych i warzywnych, a także deserów. Może z powodzeniem zastąpić ziemniaki lub ryż. Komosa ryżowa nadała mojej potrawie ciekawego smaku. Doskonale współgrała z mięsem i przyprawami. Zdecydowanie będę po nią częściej sięgać, bo jest zarówno zdrowa, jak i bardzo smaczna. Zachęcam wszystkich do zakupu produktów firmy "MAKAR" . Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych
Tradycyjna kuchnia Kasijakąś nowością, bo rolada ze szpinakiem, jest powszechnie znana. Dla mnie to jednak nowość, bo po raz pierwszy świadomie jadłam indyka. Kiedyś, dawno temu, Mama, aby przemycić ten gatunek mięsa na moim talerzu, wmawiała mi, że to kurczak. To dawne czasy, ale pammiętam z tego okresu niechęć do całego drobiu, za wyjątkiem kurczaków właśnie. Dzisiaj przekonana z przyjemnościa powróce(...)pieprzem. Na patelkni roztopić maslo i wrzucić szpinak. Dusić ciagle mieszajac, aż się rozmrozi. Gdy szpinak będzie juz rozmrożony dodać parmezan, gałkę pieprz i trochę soli ( parmezan jest słony). Wymieszać i przestudzić. Do przestudzonego szpinaku wbić jajka, dzięki temu się nie zetną i ładnie scalą farsz z mięsm. Na rozbite mięso pośrodku ułożyć szynkę, a na nią szpinak i zwinąć
Gosia gotujecebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki klasycznej Ramy Smaż jak szef kuchni (to mix olejów roślinnych: oleju rzepakowego i słonecznikowego) + 1 łyżka Ramy Smaż jak szef kuchni do pieczenia mięsa 2 łyżki sera parmigiano reggiano sól, czarny pieprz i pieprz różowy do smaku jarmuż Sałatka: 1-2 upieczone buraki, 1 mała czerwona cebula, ½ szkl. (poj. 250 ml) kaszy bulgur(...)pokrojone grzyby, chwilkę podsmażamy, wlewamy płyn który został z namaczania grzybów, dusimy aż odparuje cały płyn. Dodajemy do grzybów porwany jarmuż. Farsz doprawiamy do smaku solą, różowym pieprzem, do lekko przestudzonego farszu dodajmy też 1-2 łyżki sera, mieszamy. Piersi kurczaka nacinamy, aby utworzyła się duża kieszeń. Doprawiamy mięso solą, czarnym i rozgniecionym różowym pieprzem (na zewnątrz i w środku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaprawdę bardzo smaczne. Ja swoje podsmażam przez duszeniem, ale można z tego zrezygnować i przygotować ich bardziej dietetyczną (i zdrowszą) wersję. Wtedy od razu po "ulepieniu" trzeba wrzucić je do sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut. Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty
Simply Foodmięsa: siekam drobno dwa ząbki czosnku, następnie mieszam z oliwą, rozmarynem i pieprzem. Polędwicę kroję pod ukosem na plastry około 1,5 cm. Lekko ugniatam dłonią. Każdy solą z obydwu stron, wkładam do marynaty, odkładam na minimum 2 godziny do lodówki. Siekam pozostały czosnek. Roztapiam łyżkę masła, wrzucam czosnek, smażę do lekkiego zarumienienia się. Do czosnku wkładam szpinak, duszę(...)szpinaku, mieszam. Pozostawiam na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu rozpuszczenia się sera. Na drugiej patelni roztapiam łyżkę masła, dolewam oliwę z marynaty, dobrze rozgrzewam. Układam kawałki mięsa. Smażę minutę, przewracam na drugą stronę, smażę kolejną minutę. Czynność jeszcze raz powtarzam. Zdejmuję mięso (wcześniej sprawdźcie, czy jest soczyste i różowe w środku - czas smażenia zależy od grubości), przykrywam
JejKuchniawyciskając z niej wodę. Możemy ją drobno pokroić lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, na grubych oczkach. My zdecydowanie wolimy lekko pokrojoną. 2. Pieczarki oczyszczamy. Na maśle smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy jest miękka i złocista dorzucamy pieczarki, starte na tarce na grubych oczkach. Dusimy. Gdy pieczarki są już odparowane z wody, wrzucamy kapustę i wszystko przesmażamy, aby odparować(...)szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB) 3. Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB) 4. Pierogi z mięsem (indyk & kaczka) /ciasto zwykłe i bezglutenowe
Wypisz WymalujPrzykrywamy patelnię i przestawiamy na mały ogień. Warzywa dusimy powoli do miękkości (20-25 minut), w międzyczasie dodając sól i cukier do smaku. Pod koniec zdejmujemy przykrycie, aby płyn odparował, a na sam koniec zagęszczamy sos łyżką masła. Kawałki karpia dokładnie płuczemy zimną wodą, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem. Od strony mięsa nacieramy solą oraz nasionami kopru włoskiego i pozostawiamy(...)oliwy. Gdy tłuszcz zacznie wrzeć, układamy na nim kawałki ryby, które bezpośrednio przed tym posypujemy mąką. Smażymy krótko, 2-3 minuty, ale intensywnie i ze wszystkich stron, aby „zamknąć” mięso i zarumienić skórę. Obsmażonego karpia wkładamy od razu do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy pod przykryciem, zwykle 8-12 minut zależnie od grubości i rozmiaru kawałków ryby. Karpia
Kulinarna Pokusadodajemy mięso. Przesmażamy do momentu, aż zmieni kolor. Pieczarki kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa. Całość dokładnie mieszamy, wlewamy wodę oraz krojone pomidory z puszki wraz z zalewą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i czosnkiem granulowanym. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 60 minut. Znaczna część wody powinna nam odparować. Na końcu dodajemy
VioletoweKucharzeniewybrałam takie malutkie, jak orzechy włoskie 2-3 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: 1. Mięso wymieszałam, wbiłam jajko, dodałam pół pęczka drobno posiekanego koperku oraz przyprawy i wyrobiłam na jednolitą masę. 2. Z masy zrobiłam małe kuleczki, które następnie lekko obsmażyłam, podlałam wodą i dusiłam ok. pół godziny. 3. W międzyczasie obrałam i ugotowałam w niewielkiej ilości lekko osolonej wody włoszczyznę
Kate's Kitchen