mięso duszone - 8529 przepisów (strona:291/569)

Rolady schabowe w sosie warzywnym 215

posmarować musztardą, położyć kilka ćwiartek ogórka kiszonego  i kilka plastrów kiełbasy.Zawinąć mięso w roladki i związać nicią do rolad. 3. Na patelni rozpuścić smalec podsmażyć roladki na brązowo  Dodać cebulę chwilkę podsmażyć i zalać wszystko wodą  Dodać czosnek i gałkę muszkatołową dusić 10 minut dodać marchewkę pokrojoną w kostkę  i dusić kolejne 10 minut dodać

W królestwie smaków Beaty
Udka kurczaka pieczone na kapuście kiszonej 386

Pomysł na kurczaka (albo pomysł na kapustę kiszoną :)), a mianowicie u dka z kurczaka ułożone na warstwie kapusty kiszonej, duszone w piekarniku, a na koniec

Kraina Miodem Płynąca
Królik duszony z warzywami 198

godziny do lodówki. Na patelnię wlałam resztę oliwy z oliwek , podgrzałam, obsmażyłam mięso królicze z dwóch stron na złotobrązowy kolor, dodałam resztę masła i wino, zagotowałam. Królika z zawartością przełożyłam do żaroodpornego naczynia, posypałam zielonym groszkiem i boczkiem podsmażonym na suchej patelni. Dusiłam w piekarniku włączonym na termoobieg przez 1,5 h nastawionym na 170 stopni. KRÓLIK PRZYGOTOWANY DO PIECZENIA

Darcia w kuchni
Test patelni WOLL Saphir Lite Induction 223

jest to patelnia, swoje testy rozpoczęłam od smażenia :) Na początek na suchej patelni podsmażyłam mięso, a następnie cebulkę z odrobiną oleju. Tak jak podaje producent, do patelni nie przywiera absolutnie nic, a na jej powierzchni nie pozostają nieestetyczne brązowe ślady i kawałki smażonych potraw.  DUSZENIE Patelnia posiada bardzo wysoką krawędź, a także szklaną pokrywę, co czyni ją idealną

My Culinary Art
Królik w sosie winno- musztardowym 180

Pokroić królika na części. Odstawić na kilkanaście minut w osolonej wodzie. Następnie osuszyć kawałki mięsa ręcznikiem papierowym. Obsmażyć na masełku do zarumienienia. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażać jeszcze chwilę.  Z białego wina, musztardy,bulionu warzywnego i przypraw wykonać sosik i zalać nim królika. Dusić pod przykryciem 40-50 minut. Na sam koniec dodać śmietanę i jeszcze chwilę niech

MarciochaKucharzy
Kurczak ze śliwką 207

plastrów boczku wędzonego czosnek papryka sól pieprz Z filetów przygotowujemy 8 porcji (przekrajamy mięso wzdłuż) i delikatnie je rozbijamy. Na każdą porcję kładziemy po dwie śliwki i zwijamy roladki. Każdą z nich owijamy dwoma plastrami boczku. Filety przekładamy na patelnię i obsmażamy. Następnie dusimy w garnku ok. 30 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Smacznego

Salonik smaków
Spaghetti z domowym sosem cukiniowym i klopsikami 207

mielone doprawić solą i pieprzem. Dodać dwie łyżki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Z mięsa uformować małe kulki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Obsmażyć mięsne kulki ze wszystkich stron a następnie dodać sos ze słoików. Gdyby sos był za gęsty podlać odrobiną wody. Wszystko dusić ok 10-15 minut, do smaku doprawić oregano oraz solą i pieprzem. Makaron ugotować

Monia miesza i gotuje
Spaghetti z sosem mięsno-cukiniowym 230

przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i szklimy całość. Dodajemy mięso oraz pietruszkę i marchewkę i podsmażamy doprawiając czubricą. Następnie dodajemy cukinię, mieszamy całość, podduszamy 5 minut.  Zalewamy zbelndowanymi pomidorami, mieszamy, zmniejszamy grzanie doprawiamy do smaku sola i pieprzem i dusimy 5 minut.  Makaron nakładamy na talerze, następnie nakładamy sos mięsno warzywny i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Gulasz na białym winie 157

pozostałym z podsmażania mięsa, przełożyć do garnka. Marchew pokroić na pół okręgi, dodać do mięsa i cebuli. W między czasie zagotować bulion, gotowy dodać do garnka z resztą składników. Następnie dodać białe wino. Przyprawić solą, pieprzem, wegetą, ziołami prowansalskimi, tymiankiem i liśćmi laurowymi. Całość dusić pod przykryciem przez około 1.5 godziny, co jakiś czas należy przemieszać.  Podawać z kaszą

Krakowskie smaki Ani
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 191

smaku * pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy. Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz

Ostra na Słodko
Stary człowiek, a może... 212

najprościej jak się dało.  Na patelni podsmażyłam pokrojoną w piórka cebulę. Kawałki mięsa posypałam pieprzem, obtoczyłam w mące i dołożyłam do cebuli. Smażyłam, aż zmiękło.   Ryż wrzuciłam na rozgrzaną patelnię. Gdy lekko zbrązowiał zalałam go szklanką rosołu. Po chwili dorzuciłam warzywa i dusiłam na małym ogniu, aż ryż wchłonął rosół, a warzywa zmiękły. Doprawiłam kminkiem (ostatnio

bastalena
Turkey Chili Crunch (Czekoladowe Chili) 184

rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, papryczkę, czosnek oraz marchew przez około 2 minuty. Dodajemy mięso. Przyprawiamy pieprzem cayenne, sosem sojowym, oregano i pieprzem cytrynowym, kardamonem, cynamonem i smażymy mieszając przez kolejne 6 minut. Całość zalewamy pomidorami z puszki i wodą, dodajemy kakao. Przykrywamy i dusimy   około 5   minut na małym ogniu, następnie odkrywamy pokrywkę aby sos się zredukował

Mania Gotowania
Królik po myśliwsku 192

Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. W ostatnich latach zdecydowanie wróciło w naszym kraju do łask i jest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo(...)razem z kośćmi. W internecie można też znaleźć sporo instruktarzy (filmów) jak to zrobić w taki właśnie sposób. Niekoniecznie jest to jednak wygodne z punktu widzenia konsumpcji ugotowanego już mięsa, gdyż zawiera ono wówczas dużo kości. Jeśli więc dzielę królika samodzielnie, wówczas po odcięciu nóg oddzielam pozostałe mięso od kręgosłupa czy żeber. W ten sposób z 6 otrzymanych

Kulinarna Pokusa
Makaron z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie 304

pory się na niej nie zawiodłam ( przynajmniej w kuchni ;) ) Tak było i wczoraj , kiedy to na obiad przygotowałam ” Tagliatelle z kurczakiem w śmietanowo – orzechowym sosie „. Soczyste mięso , kremowy sos … Efekt nieziemski! Zdecydowanie do powtórzenia! SKŁADNIKI: ( na 2 porcje ) - makaron tagiatelle – 150 g – filet z kurczaka – 200 g – orzechy ( włoskie i laskowe(...)stron. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. Ubijamy 125 ml śmietanki 30%. Dodajemy 2 żółtka. Mieszamy. Orzechy ( mogą byc dowolne ) drobno kroimy. Zalewamy winem. Gotujemy. Dodajemy śmietankę 18%. Chwilkę grzejemy. Doprawiamy solą , pieprzem i gałką. Dorzucamy drobniutko posiekany koperek. Dodajemy śmietanę ubitą z żółtkami. Mieszamy. Odstawiamy z ognia. Gotowe mięso układamy na makaronie. Polewamy sosem. Możemy jeszcze posypac kolorowym

Ostra na Słodko
Żeberka w sosie kurkowym z knedlem czeskim 143

podsmażyć na tłuszczu i dodać do żeberek. Dusić pod przykryciem do miękkości z dodatkiem pieprzu. Kurki przepłukać zimną wodą, pokroić jeśli są duże. Na patelni rozgrzać łyżkę masła włożyć kurki i mieszając przysmażyć i odparować, dodać śmietanę, sól i pieprz ziołowy oraz szczyptę kurkumy, zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało

Gotowanie jest łatwe