mięso duszone - 8529 przepisów (strona:286/569)

1530.Żeberka duszone w sosie pomidorowym 194

Pyszne żeberka.. 1 kg żeberek mąka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana sól, pieprz  listki

Moje domowe kucharzenie
Burrito 189

proszku ¼ łyżeczki cayenne ½ - ¾ łyżeczki papryki ostrej w proszku ½ - ¾ łyżeczki oregano Olej do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie: Mięso, posiekany czosnek i pokrojoną w paski papryczkę chili podsmażyć na odrobinie oleju do zrumienienia. Posolić i popieprzyć do smaku. Następnie dodać pomidory z puszki. Dusić kilka minut do rozpadnięcia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku. Następnie dorzucić odsączoną fasolkę i kukurydzę

Fabryka pomysłów
Kaczka pieczona z czerwoną kapustą 288

Pieczona kaczka z nadzieniem z modrej kapusty, którą wcześniej poddusiłam w czerwonym winie. Mięso jest miękkie, soczyste, z przypieczoną skórką, a co za tym idzie baardzo smaczne :) Kapusta nie tylko wypełnia kaczuchę, ale jest dodatkiem do pełnego obiadu. Wystarczy ugotować ziemniaki albo upiec je w folii aluminiowej obok kaczki. W ten sposób zaoszczędzimy trochę energii. 1 kaczka (niecałe(...)garnku rozpuścić masło i wrzucić drobno poszatkowaną kapustę. Wlać sok z cytryny i wino. Dusić, aż kapusta nieco zmięknie, ale nadal powinna być półtwarda. Przestudzić. Kapustą napełnić wnętrze kaczki i zszyć lub zabezpieczyć wykałaczkami. Przełożyć do naczynia do zapiekania i obłożyć cząstkami jabłka. Mięso przed włożeniem do piekarnika powinno ogrzać się do temperatury pokojowej. Piec przez ok 2,5 godziny

https:KKuchniaMniam
Kaczka duszona z jabłkami! 188

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną i mięciutką kaczkę duszoną w jabłkach, z sokiem z pomarańczy i listkami rozmarynu. Kiedyś nie lubiłam przygotowywać kaczki, bo nie zawsze mi wychodziła tak jakbym sobie tego życzyła, ale nauka nie idzie w las, i metodą prób i błędów, jak i dużej dawki lektury, nauczyłam się przygotowywać kaczkę tak aby była mięciutka i chrupiąca(...)oliwą z oliwek. Skórę kaczki natnij wzdłuż, ale tak aby nie uszkodzić mięsa. Kaczkę smażymy na gorącej patelni skórą do dna. Na złoty kolor, obracamy na drugą stronę.  Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i rozmaryn. Dodajemy sok z cytryny, pomarańczy i wino, redukujemy sos (czyli dusimy na małym ogniu aby wino odparowało). Kaczkę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym

SMYKWKUCHNI
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej z pieczarkami. 2766

mielonym i papryką. Dodaję łyżkę przecieru pomidorowego, podlewam około pół szklanki wody i chwilkę jeszcze duszę do połączenia składników. Naczynie do zapiekania smaruję delikatnie olejem, na dno wykładam warstwę kapusty, na kapustę układam karkówkę. Pozostałą część kapusty wkładam między nacięcia i na wierzch mięsa, tak aby cała karkówka była przykryta kapustą. Naczynie przykrywam i wkładam do lekko nagrzanego piekarnika. Piekę

Kuchnia z widokiem na ogród
Kalarepa z marchwią z mlekiem kokosowym i czarnym sezamem 210

Danie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając

Czerwień i błękit
Schab duszony w sosie pieczarkowo-jabłkowym 126

duszony schab z pieczarkami i jabłkami podpatrzyłam u Ewy Wachowicz w jej programie telewizyjnym. Wyszedł naprawdę smaczny i godny powtórzenia oraz polecenia. Intensywny aromat przypraw i lekka słodycz jabłek doskonale współgrają z kruchym mięsem. Do tego kopytka i surówka z marchwi i buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso(...)jabłko i przyprawy. • Podlać sokiem jabłkowym. • Śmietanę zahartować gorącym sosem i wymieszać z resztą. • Do sosu włożyć plastry schabu, tak aby było przykryte, i dusić na słabym ogniu 20 minut

To co kocham
Soczysty schab duszony w leśnych grzybach, w dwóch wariantach czasowych:) 160

kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni rozgrzać pozostałą porcję oliwy i masła. Schab delikatnie natrzeć solą, pieprzem i suszonymi ziołami, posmarować z dwóch stron musztardą i włożyć na rozgrzaną patelnię smażąc do zrumienienia z obydwu stron, przełożyć do rondla, podlać wodą (bulionem) i dusić do miękkości. Wariant dopieszczony(...)łyżki oliwy z oliwek Z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią mięso i zostawić na noc. Następnego dnia: cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę z masłem (połowę porcji tłuszczu), zeszklić, dołożyć umyte, oczyszczone i pokrojone w kawałki grzyby (ogonki w drobna kostkę, kapelusze w plastry), dusić pod przykryciem około 5 minut, przełożyć do rondla. Na tej samej patelni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pulpety w sosie warzywnym 166

Pyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)oleju lub masła. Po czym dodajemy przecier pomidorowy i warzywa dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem do smaku. Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy

IMPRESJA SMAKU
Duszone szparagi z cukinią w sosie "3 sery" - na przekąskę lub obiad 200

sezonowe warzywa, którymi warto się cieszyć póki mamy okazję (a zwłaszcza szparagami!). Duszone w oliwie smakują nieziemsko! Nie rozgotowane, nie spalone... lekko chrupiące ale miękkie... takie po prostu idealne na obiad :) Do tego proponuję sos, który idealnie nadaje się zarówno do warzyw jak i do mięsa, czyli sos "3 sery". Powstał on z resztek gorgonzoli, kawałka serka topionego, kilku(...)jako samodzielny posiłek. ... dla mnie bomba! Polecam spróbować ! :) Składniki (jako dodatek do obiadu na 3-4 osoby; jako samodzielne danie na 1-2 osoby):           DUSZONE WARZYWA: 0,5 kg. szparagów zielonych  1 średnia cukinia oliwa z oliwek + odrobina margaryny sól, świeżo zmielony pieprz mix ulubionych ziół (świeżych lub suszonych. Ja użyłam tylko

Jedzeniomania
Niebanalne mielone vol. 5 + młoda kapustka z koperkiem 244

zrobienia kotletów należy przygotować: 450 g mielonego mięsa z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku (jeśli będziecie używać świeżego, to ważne jest, by było go tyle samo co mięsa) 1 jako 3-4 łyżki bułki tartej + trochę do obtoczenia kotletów 125 g mozarelli 1-2 ząbki czosnku przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa olej do smażenia 1 łyżka(...)łyżkę), mieszamy i dodajemy do podduszonej kapusty. Całość jeszcze chwilę dusimy, dodajemy posiekany koperek i, jeśli jest to potrzebne, jeszcze raz doprawiamy. Rozmrożony szpinak podsmażamy z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Mozarellę ścieramy na dużych oczkach tarki. Mięso mielone, szpinak, mozarellę, bułkę tartą i jajko łączymy i dokładnie mieszamy

Ratunku obiad
Policzki wieprzowe z puree pietruszkowym z nutą rozmarynu 203

znaleźć można na każdym opakowaniu.) Podczas pieczenia mięsa przygotowujemy puree. Pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. W niewielkim garnuszku rozgrzać olej i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pietruszkę i gałązki rozmarynu. Całość udusić razem do miękkości, podlewając niewielką ilością wody podczas duszenia. Wyjąć gałązki rozmarynu (pojedyncze "igiełki" mogą zostać(...)niewielkim ogniu i mieszając wlewać śmietankę z mąką. Gotować przez chwilę, do lekkiego zagęszczenia sosu. Jak Wam się podoba to danie?  Nie jest ani czasochłonne, ani trudne.  Mięso wymaga tylko podpieczenia, nie trzeba go przyprawiać już, chyba że ulubionymi ziołami.  Jest bardzo soczyste, aromatyczne i delikatne.  Warto podkreślić, że mięsa przygotowywane metoda sous vide nie zawierają

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz z dzika 271

Przygotowanie: Mięso dobrze oczyścić i osuszyć, pokroić w kosteczkę i obsmażyć na gęsim smalcu z każdej strony, przerzucić do dużego garnka. Na tłuszczu z patelni podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, następnie przerzucamy do garnka. Na patelni podsmażamy 2 szklanki wina z wyciśniętym czosnkiem, następnie przelewamy do garnka i na wolnym ogniu dusimy(...)miód z musztardą. Doprawiamy  niewielką ilością przypraw i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem ok 2 h co jakiś czas mieszając. Po tym czasie jak mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku. Prawda, że samo się robi :) Smacznego

Niezły Młynek