mięso duszone - 8529 przepisów (strona:280/569)

Gulasz z ciecierzycą w roli głównej na indyjską nutę 194

Ciecierzycę i groszek odsączyć z zalewy i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mięso i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dalej smażyć około 10 minut. Po tym czasie dodać ciecierzycę i groszek, zalać bulionem, dodać przecier pomidorowy, przyprawy i dusić na małym ogniu ok 30-40 minut

Jadło i czytadło
Makaron z sosem szpinakowo-serowym 154

szklanka bulionu warzywnego - 2 duże ząbki czosnku - 1/4 szklanki śmietany 30% - sól, biały pieprz - makaron Wykonanie: Mięso podsmażyć na oleju, dodać szpinak i smażyć do miękkości, dodać przeciśnięty czosnek i podsmażać do odparowania wody. Gdy woda odparuje zalać bulionem, dodać mleko i dusić wszystko około 10 minut. Dodać śmietanę i pokruszony ser, gotować do rozpuszczenia sera. Doprawić solą (ja soli

dom-agi.pl
w owocach goi , z jabłkiem i cebulką 134

smaku owoce goi Wykonanie: Kotlety karkówki rozbijamy-ugniatamy  palcami po obu stronach. Z każdej strony mięso przyprawiam solą, pieprzem i świeżym czosnkiem. Odstawiam na co najmniej 2 – 3 godziny. Następnie smażymy na średnio rozgrzanym oleju przez 10-12 minut. Pokrojoną cebulkę dusimy  na małym ogniu,z dodatkiem łyżeczki cukru i soli.Gdy się zeszkli dodajemy  pokrojone w plasterki

w mojej kuchni
Kurczak w sosie brokułowo-kokosowym 323

Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wrzucić  kawałki kurczaka i usmażyć po kilka minut z każdej strony. Mięso przełożyć, a na patelnię wlać mleko, wodę, różyczki i korzeń brokuła oraz śmietankowy serek. Zagotować, dosolić do smaku, doprawić czosnkiem w proszku i szczyptą chilli. Dusić na średnim ogniu przez 5-7 minut. Gotowe danie doskonale komponuje się zarówno z ryżem

Kuchnia Ellie
Cukinia z mięsem mielonym 200

miąższ z cukinii - 5 minut posiekaną cebulę - aż zmięknie pokrojoną w kostkę paprykę - 5 minut mielone mięso wołowe - do czasu aż zmieni kolor na brązowy.  Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior i zioła, koncentrat pomidorowy i dusić przez 5 - 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Wszystko

Cukier&Puder
Żeberka w sosie własnym 177

wkładamy do lodówki (minimum 2 godziny do 24 godzin). 2. Na patelni rozgrzewamy olej i margarynę. Mięso rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. 3. Do rondla dodajemy posiekaną cebulę, żeberka i razem smażymy, aż cebula się zarumieni. Wlewamy 1,5 szklanki wody i całość dusimy do miękkości. W międzyczasie u zupełniamy wodę. Doprawiamy do smaku. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Pasztet świąteczny 294

miękkości kolejne ok. 45 minut. 3. Wątróbkę pokroić na mniejsze części, wrzucić do garnka i dusić jeszcze 10 minut. 4. Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki.  5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki

Kto ugości moich gości?
Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem. Lasagne bolognese. 261

gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy i wkładamy następne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie

Aga w kuchni
Schab w ziołach z brukselką 240

paski. Solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem      i bazylią.  Obtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem.  Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Podajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti alla bolognese 155

bazylia, oregano Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Mięso mielone smażyć na rozgrzanej oliwie około 10 minut, pod koniec doprawić przyprawami. Dorzucić cebulę i czosnek, podsmażyć jeszcze kilka minut. Następnie wlać passatę, wymieszać i dusić całość około 20 minut. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku. Makaron odcedzić, przełożyć na talerz, polać sosem

wyzwania kuchenne
Wieprzowina w sosie pieczarkowym 185

często.  Składniki: 600 g mięsa wieprzowego w miarę chudego 500 g pieczarek 1 cebula 2 listki laurowe 2 kostki rosołowe pieprz sól 2 świeże listki bazylii 3 kulki ziela angielskiego 3 – 4 łyżki mąki 3 - 4 łyżki śmietany olej do smażenia Sposób wykonania Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i dusić na patelni pod przykryciem do czasu(...)dalej gotowała, dodać liść laurowy, kostki rosołowe, pieprz, ziele angielskie, drobno pokrojoną bazylię, pieczarki wraz z cebulą i gotować pod przykryciem ok. 80 minut na małym ogniu. Gdy   mięso będzie miękkie, mąkę zarumienić na patelni i po wystudzeniu rozprowadzić dokładnie ze śmietaną i odrobiną wody żeby nie było grudek. Całość dodać do ugotowanego mięsa i pogotować jeszcze 5 minut

Na słodko lub wytrawnie
Rolada z indyka z pieczarkami i sosem serowym 167

Krucha rolada z indyka z gęstym sosem serowym idealnie sprawdzi się na niedzielny obiad oraz inne spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Mięso drobiowe jest dość suche, dlatego warto podawać do niego sosy lub surówki. W tym przypadku sos serowy jest najlepszym pomysłem, ponieważ idealnie współgra z pieczarkowo – serowym farszem. Czas(...)maśle, dodać pieczarki starte na grubych oczkach i dusić przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę i smażyć do czasu, aż cała woda odparuje (około 10 minut). Gdy farsz wystygnie dodać starty ser żółty i wszystko wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Mięso: Pierś naciąć (patrz krok 3.) i rozbić

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto francuskie nadziane pikantnym mięsnym farszem z warzywami 185

przeskoczenia. Jak to cholerstwo ładnie i zwięźle nazwać?! (pisząc to- nadal nie wiem, liczę na jakieś objawienie). Owszem, mogę napisać: łódeczki z ciasta francuskiego zapiekane z farszem z mielonego mięsa, bakłażana, papryki, pieczarek i pomidorów zapiekane z serem i sadzonym jajkiem . Ale nie zamierzam zdobyć pierwszego miejsca w kategorii 'żenada roku na blogu kulinarnym'. (zabieram się więc za pisanie przepisu(...)plastry pieczarki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Przykrywamy i dusimy 5 minut.  Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana, solimy i smażymy (często mieszając) aż cała woda odparuje, a bakłażan będzie miękki. W tym czasie na osobnej patelni mocno rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy mięso na lekko złoty kolor. Solimy, dodajemy do smażących się obok warzyw

Cook&Love
Sałatka meksykańska 1584

Bardzo ją polecam, naszym gościom bardzo smakowała :) Ciekawe smaki, feeria smaków i kolorów i chrupiące wykończenie :) Przepis na tę pyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego(...)przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką i dusimy po przykryciem aż zmiękną. Następnie smażymy jeszcze przez parę minut bez przykrycia aby płyn nieco odparował i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy aż mięso będzie miękkie i również odstawiamy do przestygnięcia. W misce

My simple kitchen
Gęsie pipki czyli szyjki gęsie faszerowane 198

Gęsie pipki to trochę dziwna nazwa a odnosi się do dwóch zupełnie różnych potraw. W zależności od regionu Polski mówi się tak zarówno na żołądki duszone jak i na nadziewane gęsie szyje. Pierwsze danie jest bardziej znane na południu, w Galicji, a drugie to raczej Kongresówka i Kresy Wschodnie. Oba mają swoje korzenie w kuchni żydowskiej. Taki gęsi pipek(...)już robiłam więc przyszła pora na szyjki, które wcale nie jest łatwo u mnie zdobyć. Ale udało się z czego jestem bardzo zadowolona. Gęsina to bardzo smaczne i zdrowe mięso więc warto się z nią zaprzyjaźnić. Szyje gęsie można nadziewać bardzo rozmaitymi farszami. Mogą to być starte ziemniaki, mięso z gęsi albo kasza. Ja wykorzystałam tę ostatnią oraz mięso

Smaczna Pyza