mięso duszone - 8529 przepisów (strona:276/569)

Rolady tradycyjne z szynki 167

musztardą Cebulę boczek pokroić w kostkę  wyłożyć na mięso i dodać ćwiartki ogórka zwinąć nadziane mięso w rolady  związać nicią albo szpilkami do rolad 2. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę smalcu podsmażyć rolady na rumiano  na większym ogniu podlać wodą dusić pod przykryciem aż zmiękną

W królestwie smaków Beaty
Kurczak po meksykańsku 173

kostkę, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin (a najlepiej na noc).  Zamarynowane mięso usmażyć na patelni na oleju. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Jak już pomidory się całkiem rozpadną dodać paprykę konserwową, fasolę i kukurydzę i chwilkę dusić. Doprawić do smaku solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Po wierzchu można posypać startym żółtym serem. Smacznego

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Pulpety w sosie koperkowym 221

bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy i dusimy z 5-10 minut. Następnie odkrywamy i redukujemy płyn, aż powstanie nam sos. Możemy również najpierw ugotować

Karczma Honorietty
Bitki wieprzowe z karkówki 179

zbyt cienko. Oprószyć je solą i pieprzem  oraz mąką. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć mięso z dwóch stron, aby było lekko rumiane. Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka, liść laurowy i ziele angielskie. Podlać wszystko 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu  około 1 godziny. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby uzupełnić wodę

O kuchni z uczuciem
Meksykański kociołek 150

szklanka wody olej Rozgrzać łyżkę oleju na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebule. Po chwili włożyć mięso i smażyć aż zmieni kolor. Dodać paprykę, kukurydzę oraz fasolę, podsmażyć. W szklance wody rozmieszać obie rodzaje papryk oraz koncentrat, wlać na patelnię i dusić około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Przepis z modyfikacjami pochodzi z tej strony

Moja Galeria Smaku
Naleśnikowa zapiekanka 241

mąkę , aż uzyskałem gładką masę. Odstawiłem   na 10 minut.  Dodałem mięso i usmażyłem , stale rozdrabniając mięso widelcem, aby nie tworzyły się grudki. Pod koniec smażenia dodałem pokrojone suszone pomidory w oliwie. Dodałem przecier pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, bazylię i pieprz. Dusiłem kilka minut.  Na patelni rozgrzałem 1 łyżkę masła ,każdorazowo na naleśnik . Usmażyłem 4 naleśniki. Każdy

R'n'G Kitchen
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 209

czosnek (około 8 minut). Następnie dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty. Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy

Smak mojego domu
Zraziki rozwijane z indyka w sosie serowo - warzywnym, czyli kolorowy obiad wielosmakowy 169

lodówki na kilka godzin. Następnie obtaczamy mąką. Przysmażamy na patelni. Kiedy się zrumienią przekładamy do wrzątku. Dusimy do miękkości z dodatkiem pora. W razie potrzeby podlewamy wodą. W niewielkiej ilości wody miksujemy serek topiony na gładką masę. Wlewamy do zrazików. Kiedy mięso dochodzi wrzucamy cienko posiekane warzywa. Po jakichś 15 minutach dodajemy łyżkę śmietany dla aksamitnej konsystencji sosu

Kuchnia po mojemu
Klopsiki z pieczarkami 189

przez praskę wraz z  pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną i wyciśniętą bułkę, ręką dobrze wyrabiamy mięso aby składniki połączyły się dokładnie. Z masy mięsnej formujemy klopsy, obsmażamy na gorącym tłuszcz z obu stron podlewamy wodą, wkładamy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na wolnym ogniu. Kapustę szatkujemy drobniutko, cebulę kroimy w pół księżyce, marchewkę ścieramy na tarce

kgwjanczewo
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowo-musztardowym a'la Strogonow 203

doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby podlać wodą. Wszystko przełożyć do jakiegoś naczynia. Na patelnię wrzucić mięso i krótko obsmażyć (ok.3-5 minut). Wlać szklankę wody, wrzucić wcześniej podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek, drobno pokrojone suszone śliwki, musztardę i przyprawy. Całość zagotować. Dusić na małym ogniu przez ok. 10-15 minut. Pod koniec danie zabielić śmietaną i zagęścić mąką. Gotowe

Kuchnia Ellie
Spaghetti à la bolognese. 169

nadal trzymamy na palniku. W tym czasie pomidory wyparzamy, ściągamy skórkę i kroimy na kawałki. Gdy mięso na patelni zetnie się dodajemy bazylię, oregano, zioła prowansalskie, liście laurowe, pomidory z puszki wraz z sokiem, świeże pomidory. Przykręcamy ogień i bez przykrywki dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą pieprzem, chili oraz cukrem.  Makron gotujemy w 2,5 litrach osolonej

Symfonia smakowa
Wołowina w sosie słodko-pikantnym TaoTao 199

każdy kawałek mięsa (nie wiem ile czasu to trwało, skupiłam się na tym aby dobrze obsmażyć mięso).  Następnie dodajemy marynatę i pozostałe składniki. Ja dolałam także niepełną szklankę wody, żeby uzyskać więcej sosu :). Podsmażyłam około 10 minut i zmniejszyłam moc kuchenki. Dusiłam pod przykryciem około godziny

ClauditteMissCooking
Szybkie danie z ryżu, kurczaka i mrożonych warzyw 371

kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać nieco oleju, wrzucić mięso i podsmażyć, dodać pastę curry, chwilę podsmażyć, dodać warzywa mrożone, podsmażyć do momentu, aż puszczą wodę, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i na delikatnym ogniu dusić miękkości warzyw (tak aby były al dente). Następnie dodać ryż, wymieszać (w razie potrzeby podlać niewielką ilością przegotowanej

Mix smaku
Roladki schabowe z morelami 224

stron. 2. Ogórka kiszonego pokroić w paski. 3. Morele pokroić na mniejsze kawałki. 4. Na każdej porcji mięsa rozłożyć morele, ogórka kiszonego i rodzynki, zwinąć i spiąć wykałaczkami. 5. Obsmażyć na patelni na gorącym oleju, po czym podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do miękkości. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zapiekanka spagetti 400

obrać, umyć i osuszyć. Warzywa drobno pokroić lub rozdrobnić przy pomocy robota), pieczarki pokroić, natkę pietruszki posiekać. Mięso posiekać przy pomocy blendera lub zmielić w maszynce, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy. Dodać pieczarki, (warzywa i) wszystko razem podsmażyć, podlać nieco wodą i dusić ok.15 min, (następnie dodać ok.3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki ketchupu i niepełną łyżeczkę cukru. Wszystko razem

Mix smaku