mięso duszone - 8529 przepisów (strona:275/569)

Orientalne Curry z Makaronem Lubella 178

Filety z kurczaka dokładnie myję, osuszam, kroję w kostkę. Doprawiam przyprawami. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Dodaję mięso. Smażę na rumiano. Następnie dodaję mrożoną chińską mieszankę warzyw. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe oraz 50 ml wody. Mieszam. Dodaję makaron Lubella. Zmniejszam ogień i duszę ok 10 min aż makaron zrobi się al'dente. Posypuję natką pietruszki. Smacznego

Gotowanie Patki
Negimaki z shiitake 228

smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki, by dodać im wyrazistości. Pasta tamaryndowa, tamaryndowiec – uzyskuje się z przypominających strąki owoców pochodzącego z Afryki

mojewypiekiinietylko
Pikantny gulasz po meksykańsku 195

chilli i cebulę kroimy w kostkę.  2. Na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i paprykę, paprykę chilli, smażymy chwilę po czym zalewamy 300 ml wody. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i przyprawy. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem przez

Szefowa kuchni
ZAPIEKANKA MEKSYKAŃSKA 209

kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso. Gdy przestanie być surowe wlewamy bulion. Dokładamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajmy chilli i słodką paprykę. Dusimy przez ok. 30 minut. Dokładamy odsączoną na sitku kukurydzę i fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Zawartość patelni wykładamy

Pobite gary Barbary
Naleśniki zawijane z sosem bolońskim 347

składniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów oraz przyprawy. Całość smażymy około 10 minut doprawiając w razie konieczności. Podczas kiedy sos się dusi robimy pozostałe dwa sosy. Do małego garnuszka wrzucamy masło, kiedy się stopi dorzucamy mąkę i mieszamy. Dolewamy

Kolizje Smaków
Naleśniki po meksykańsku 175

półgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, dodajemy czosnek, fasolę, przyprawy i koncentrat wymieszamy z 1/3 szklanki wody. Całość dusimy jeszcze 7-8 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Składniki na sos (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą

e-PrzepisyKulinarne
Mieszanka do potraw chińskich i "Dzieczyna z pociągu" 205

przestanie być surowy, dorzucić krążki pora i imbir. Poddusić. Na patelnię wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa.  Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Bigos z kiszonej kapusty 172

liście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*). Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu.  Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem. Dusić

Di gotuje
najprostszy wołowy gulasz 249

żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i  dokładamy do garnka wołowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy  odłożoną wcześniej cebulę i czosnek ,  podl ewamy bulionem,  zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez ok dwie godziny. Pod koniec duszenia gulasz doprawiamy solą, oraz pieprzem i  wykładamy

Miód i pieprz
Konfitura żurawinowo-gruszkowa. Dodatek do mięs, wędlin i serów 189

Duszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku . A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy

Smaczna Pyza
Zupa gołąbkowa 209

kapustę poszatkować niezbyt drobno. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć ją do lekkiego zrumienienia. Dodać mięso, wymieszać, smażyć około 5 minut. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, marchewkę, seler i pietruszkę, wsypać sól i pieprz cayenne. Wymieszać i dusić razem kilka minut. Wlać około 3 litry bulionu, gotować około 15-20 minut. Wsypać ryż, oraz kapustę

W garach u Gosi
Penne z fasolką i mięsem 141

Makaron gotujemy zgonie z przepisem zawartym na opakowaniu. Posiekaną cebulę, pokrojoną na kawałki fasolkę, startą marchewkę oraz mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Solimy i lekko oprószamy pieprzem, dodajemy curry. Podlewamy wodą –około 200 ml(w razie potrzeby dolewamy podczas duszenia), dodajemy koncentrat i dusimy pod przykryciem 15 min. Sos doprawiamy do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Dodajemy

R'n'G Kitchen
MAKARON ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 196

udek- może być z rosołu olej z ryżu o smaku czosnku  SORISO Wykonanie:   Ugotowane mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy na rumiano na patelni. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. Na ten sam olej wrzucamy szpinak, dusimy ok 10 minut, dodajemy fetę. Dobrze mieszamy, żeby ser rozłożył się równomiernie. Dopiero wtedy doprawiamy do smaku.Dolewamy śmietanę

Z Majeczką w kuchni
Zrazy z szynki wieprzowej 414

złoty kolor z każdej strony (w tym samym czasie cebula powinna się zarumienić). Następnie zalać mięso bulionem (mięso powinno być całe przykryte), dodać 1 łyżkę sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie (jeśli mamy małą patelnię możemy całość przelać do garnka), wymieszać. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć zrazy, odwinąć nitki

Kulinarne Przeboje