mięso duszone - 8529 przepisów (strona:273/569)

Lasange, zapiekanka z cukinii 146

patelni rozgrzewamy oliwę lub olej rzepakowy, podsmażamy wszystkie warzywa, zgarniamy je na połowę patelni i dodajemy mięso, które również chwilę podsmażamy aby zmieniło kolor. Następnie wszystko podlewamy bulionem, mieszamy i łączymy z passatą i koncentratem, dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu ok. godziny. Jeśli za sos za bardzo odparuje uzupełniamy braki wodą. Sos beszamelowy: - 1/2 kostki masła

Apetyczna babeczka
Gulasz z jelenia 145

minut. Następnie blendujemy ze sobą małą papryczkę chilli oraz pomidory. Tak przygotowany sos dodajemy do smażącego się mięsa i mieszamy. Po około 15-20 minutach dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Po kolejnych 10 minutach dodajemy mrożony groszek. Całość dusimy jeszcze przez 5-10 minut, aż groszek stanie się miękki. Na koniec możemy doprawić nasz gulasz solą i pieprzem

Programista w kuchni
Makaron z sosem pomidorowym 181

sól, papryka słodka, 1 łyżeczka cukru, (ja doprawiłam jeszcze maggi bo coś nie mogłam doszukać się dziś smaku) Mięso mielone podsmażamy na łyżce oliwy i przekładamy do garnka. Dodajemy pokrojoną paprykę i cebulę, zalewamy zblendowanymi pomidorami w puszce. Dodajemy przyprawy, dusimy do miękkości papryki. Dodajemy koncentrat i jogurt, chwilkę gotujemy i gotowe! Podajemy z makaronem pelnoziarnistym

Mamuśka wraca do formy
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-KURKOWYM 221

szklanką bulionu lub wody. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i obraną marchewkę (doda ona słodyczy do naszego sosu). Dusimy na małym ogniu około 40 minut. Kurki czyścimy z ewentualnego piasku. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na masło, na którym smażyliśmy mięso.  Podsmażamy na złoty kolor, po czym podajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz kurki. Mieszamy i smażymy całość

Walijskie Pichcenie
PULPECIKI GRYCZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM 148

passaty ▫ 30 g mąki gryczanej ▫ makaron wedle uznania, tłuszcz do smażenia Przygotowanie: 1. Z doprawionego mielonego mięsa zwilżonymi rękami formować pulpeciki i obtaczać je w mące gryczanej 2. Podsmażyć mielone z obu stron , pod koniec dolać passatę i dusić 10 min co jakiś czas mieszając 3. Podawać na ugotowany makaron lub makaron dorzucić na patelnię i wszystko wymieszać razem

Zdrowie i pysznie na talerzu
Gulasz wieprzowy z papryką 193

garnka wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy na nim cebulę, aż się zeszkli. Całość zalewamy bulionem, a następnie dodajemy mięso z patelni. Krok 4 Na rozgrzanym oleju przesmażamy paprykę i dodajemy ją do garnka z bulionem. Doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy przez około 40 minut po przykryciem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

Coś bym zjadła
Kociołek po serbsku 269

ogień , ale się daje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie wkładamy kiełbasę , smażymy , dalej mięso i także smażymy . Jak składniki podstawowe się przyrumienią , dodajemy pastę ajvar ,resztę przyprawy , pomidory z puszki , szklankę wody . Nakrywamy pokrywą i dusimy przez około 60 minut , już nad mniejszym płomieniem , pilnując żeby się nie przypaliło i mieszając czasami . Po tym czasie

Ogrodnik w podróży
Chili con carne - pyszna papryka z mięsem 210

czosnek zeszklić na dużej patelni, dodać przyprawy, nastepnie dodać mięso i cały czas mieszając rozbijać łopatką grudki mięsa, przysmażyć na rumiano. Dodać obraną i pokrojoną w kostkę czerwona paprykę i papryczki chili podlać pomidorami z puszki, przykryć patelnię i dusić pod przykryciem około 20 minut fasolę z puszki wyłożyć z puszki na sitko i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą. Dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Forszmak 288

rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać kiełbasę i zrumienić, a następnie dodać do mięsa. Wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w paski paprykę, marchewkę pokrojoną w plasterki.. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny. Na koniec dodać przecier pomidorowy i ogórki pokrojone w kostkę. Dusić około

O kuchni z uczuciem
Gulasz z indyka z kaszą 171

oleju (przyprawiamy solą i pieprzem) - i przekładamy do rondla. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę i przekładamy do mięsa.  Wrzucamy do rondla marchewkę, przecier pomidorowy, listek laurowy i ziele angielskie. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Podlewamy 3/4 szklanki wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez pół godziny. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę i dusimy razem jeszcze

Moje Kuchenne Rewelacje
Chilli con carne 199

kroimy w kostkę. Czosnek pozbawiamy łupin i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na oleju. Dokładamy mięso. Jak przestanie być surowe wlewamy bulion. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. Dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut. Dodajemy kukurydze, fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki

Pobite gary Barbary
Makaron z kurczakiem, kukurydzą i fetą 184

czerwoną paprykę. Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do mięsa, dodajemy na patelnię. Gdy mięso zmięknie dokładamy odcedzoną kukurydzę oraz kawałeczki serka topionego i sera feta. Podlewamy całość wodą i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy przez kilka minut. Mieszamy z makaronem. Obsypujemy posiekana natka pietruszki i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi

VioletoweKucharzenie
Bursztynowe pióra w dyni z orientalną nutą 177

alkohol odparuje dodaj masło, mieszaj do chwili aż powstanie aksamitny sos.  Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj mięso i obsmaż je dokładnie. Dodaj czosnek i chili oraz paseczki dyni. Dodaj czosnek i kurkumę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.  Duś razem kilka minut po czym dodaj makaron, natkę pietruszki po czym delikatnie wymieszaj. Po kolejnych kilku minutach sprawdź

Gotuj Sam!
PYSZNA LASAGNA Z PRZEPISU BABCI FRANCZESKI 234

sól, pieprz cukier masło 2 łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Obrać cebulę i drobno posiekać. Zeszklić na oliwie z oliwy. Dodać mięso z przyprawą do mielonego. Gdy się przesmaży, dodać pomidory z puszki, cukier, sól i pieprz. Kiedy woda nieco odparuje, zacząć wszystko dusić na małym ogniu pod przykryciem. Sos należy dusić dość długo – jego smak jest kluczek do pysznego smaku

kuchniabellissima.wordpress.com
Kruche paszteciki 173

gęstej śmietany Dodatkowo mąka do podsypywania oraz jajko do smarowania pasztecików. Nadzienie: U mnie to, pozostała z obiadu duszona karkówka około 400g 1 spora cebula Odrobina czosnku granulowanego do smaku Majeranek, sól i pieprz do smaku. Można użyć także gotowane mięso np.; drobiowe lub starkowane podsmażone i odparowane pieczarki lub przygotowaną wcześniej, zasmażaną kiszoną kapustę. Przygotowanie: Mięso drobno pokroić

W garach u Gosi
Naleśniki z sosem bolognese 131

Cebulę pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Dodać mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Na patelnię przełożyć pomidory (z sosem), przyprawy i wymieszać. Całość dusić pod przykryciem. Na końcu sos ponownie doprawić do smaku. Gotowe naleśniki złożyć wg uznania i polać sosem. (*) Nie zawsze

Di gotuje
Ciecierzyca na rozgrzewkę 128

cebulę. Pamiętajcie, że wywar powinien być esencjonalny, wody powinno być tylko tyle, by zakryła gotujące się składniki. Gdy mięso było już ugotowane, wyciągnęłam ostudziłam i rozdrobniłam. Trafiło znowu do wywaru, tym razem z ciecierzycą, koncentratem pomidorowym i przyprawami. Wszystko razem dusiło się jeszcze około 15 minut. Doprawiłam do smaku i spałaszowałam

Pichceniomania
Ossobuco cielęce w rozmarynie 227

Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo.  Sama konsystencja mięsa jest krucha a zarazem delikatna. Ossobuco czyli goleń cielęca to najlepszy materiał na esencjonalny sos, dlatego właśnie dziś będzie przepis na duszoną goleń cielęcą w redukowanym sosie własnym z nutą rozmarynu. Zapraszam serdecznie :) Dla 3 osób Czas przygotowania: około

Kuchnia PROzdrowotna
Carry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym 134

jeszcze przez 2-3 minuty. 2. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy olej, smażymy mięso na złoty kolor, solimy i pieprzymy, następnie podlewamy bulionem, dodajemy warzywa z przyprawami z patelni, wlewamy mleczko kokosowe i wszystko razem dusimy, doprawiamy do smaku. Podajemy ze świeżym pieczywem, ryżem, kaszą i świeżą sałatą. Jeśli chodzi o chili to już kwestia

Apetyczna babeczka
RISOTTO GRZYBOWO – WIEPRZOWE 221

mało słony PRZYGOTOWANIE : Mięso pokroić na małe kawałki. Obrać cebulę i posiekać. Umyć grzyby i drobno pokroić. Mięso z cebulą i grzybami smażyć na oleju, na średnim ogniu. Po 15 minutach dosypać ryż, zalać połową bulionu, zakryć pokrywką i dusić na małym ogniu. Risotto należy mieszać co jakiś czas, ponieważ dość szybko wchłania wodę. Dolewać resztę bulionu przy mieszaniu

kuchniabellissima.wordpress.com
Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie z warzywami 145

startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość podlewamy wodą. Dodajemy pokrojone drobno mięso, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną. Wszystko mieszamy i łączymy z koncentratem pomidorowym. Dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy starty żółty ser. Czekamy do rozpuszczenia i łączymy z makaronami

VioletoweKucharzenie
KURCZAK NA KWAŚNO 166

maca razowa  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka myjemy,kroimy na części,solimy.Cebulę obieramy,siekamy i smażymy. Na rozgrzanym oleju obsmażymy mięso,dodajemy cebulę,podsmażamy.Pomidory myjemy,obieramy ze skórki,kroimy.Mięso skrapiamy sokiem cytryny,obkładamy plastrami pomidora,posypujemy papryką i podlewamy bulionem,dusimy pod przykryciem 30 min.,posypujemy natką pietruszki.Podajemy na macy razowej. lub z makaronem.Smacznego.   Komentarze: Wygląda na prawdę interesująco

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZAPIEKANKA BLOGNESSE Z WARZYWAMI 171

PRZYGOTOWANIE :  W garnku, na oleju podpiekamy drobno skrojoną cebule i czosnek aż lekko się zarumienią. Następnie dodajemy mięso i ciągle smażąc, mieszamy aż się podpiecze. Wlewamy pomidory z puszki, dodajemy pokrojoną, cukinię, bakłażana, poszatkowane pieczarki oraz przyprawy i przecier. Dusimy co jakiś czas mieszając. Gotujemy na małym gazie aż płyny znacznie odparują. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Paje z wołowiną i pieczarkami. 184

czosnek. Po kolejnej minucie dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć około 5 minut. Zwiększyć ogień i dodać mięso. Smażyć mieszając kilka minut do zbrązowienia. Dodać pokrojoną w drobną kostkę i zblanszowaną marchew. Dołożyć przecier i przyprawy. Zmniejszyć ogień i dusić 15 - 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 6 części. Z każdej części oddzielić 2/3 i powkładać

zadanie-gotowanie
Policzki wieprzowe z oliwkami 95

zapiekania. Następnie podsmażyć cebulę ze szczyptą cukru. Przełożyć do mięsa. Na patelnię wlać wino i zagotować. Przelać do mięsa zbierając wszystko z patelni. Wlać bulion, dodać przełamany cynamon, pieprz, anchois i rozmaryn. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i dusić pod przykryciem 3 godziny. Po tym czasie dodać odsączone oliwki i dusić pod przykryciem jeszcze godzinę. Podałam z białą

królestwo garów
Zapiekanka wiejska - cottage pie. 186

oliwie do zbrązowienia. Zdjąć z patelni i odłożyć. Na patelnię dolać oliwy i wrzucić na nią pokrojone warzywa. Dusić do miękkości około 20 minut. Dodać posiekany drobno czosnek, mąkę i przecier. Mocno zamieszać i zwiększyć ogień na 2 minuty. Wrzucić mięso z powrotem na patelnię. Wlać wino a po jego lekkim zdredukowaniu dodać bulion, sos Worcestershire i zioła. Gotować

zadanie-gotowanie
Wołowina po burgundzku 136

Klasyka kuchni francuskiej - pyszna, aromatyczna wołowina po burgundzku. Dopełnieniem smaku tego delikatnego mięsa są tu marchewki, pieczarki i suszone śliwki a lekko przydymiony aromat zyskamy doprawiając danie sproszkowaną, wędzoną papryką. Wołowinę po burgundzku możecie dusić w normalnym garnku ale jeżeli chcecie zyskać na czasie wykorzystajcie szybkowar, co szczerze polecam

Milion Smaków
Chili con carne z makaronem 257

zalewy. Cebulę wrzucamy na patelnię podsmażamy, dodajemy paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile smażymy. Dodajemy nasze mięso mielone, smażymy aż nabierze ładnego brązowego koloru. Dodajemy pomidory z puszki, pół szklanki wody, całość dokładnie mieszamy. Dorzucamy nasze przyprawy i dusimy ok. 20-25 minut. Po tym czasie dodajemy fasolę, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku. Dusimy pod przykryciem jeszcze

magiczna kuchnia Kasi
gulasz węgierski z wieprzowej szynki 271

być bardzo mały żeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i  dokładamy do garnka wieprzowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy pomidory (ze słoja lub puszki), zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez dwadzieścia minut. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej

Miód i pieprz
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 190

zapoznaniu się z etykietami (co robię zawsze) odetchnęłam z ulgą, gdyż kiełbaski śląskie mają w składzie aż 90 % mięsa wieprzowego co jest dla mnie bardzo ważne. Postanowiłam zrobić z nich idealną na tą porę roku zapiekankę z marchewką i grzybami duszonymi w sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam

karmelowy
Makaron z aromatycznym sosem mięsno warzywnym 149

cebula bazylia oregano natka pietruszki sól pieprz Wieprzowinę pokroić na małe kawałeczki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso i warzywa wrzucić do garnka, dodać tłuszczu. Smażyć aż odparuje cały płyn, podlać ok 1,5 szkl wody dodać zioła i dusić pod przykryciem. Na koniec dodać pomidory, dusić aż powstanie gęstniejący sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować

Gotowanie jest łatwe
Spaghetti bolognese ze świeżych pomidorów 149

cebulę pokroić w kostkę. Do rondla wlać olej, dodać czosnek. Jak się podgrzeje i puści swój aromat dodać mięso mielone. Podsmażyć jednocześnie rozbijając widelcem grudki. Dodać marchewkę i cebulę. Zeszklić warzywa. Dodać pomidory i suszone zioła.  Zmniejszyć ogień na minimum. Dusić do momentu rozpadu pomidorów i cebuli ( ok 40 - 50 minut) pod przykryciem. Następnie zwiększyć gaz i gotować

kawawszklance
makrela pieczona w aromatycznych warzywach 202

królewską rybę. Dziś muszę przyznać, że w jego słowach było dużo racji. Delikatne, wprost rozpadające się, po upieczeniu, mięso makreli warte jest byśmy sięgali po nie o wiele częściej, niż zwykle ma to miejsce. Jeżeli połączymy smak pieczonej ryby z duszonymi warzywami, to zyskamy nie tylko,  niezwykle smaczny posiłek, ale również zadbamy o własne zdrowie. składniki dla czterech

Miód i pieprz
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 159

podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku. Kiedy cebulka ma już złoty kolor, dodajemy mięso mielone i podsmażamy całość ok. 10 minut. N astępnie dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dusimy razem, aż marchewka będzie miękka. N astępnie dodajemy pokrojoną w kostkę  dynię i dusimy kolejne kilka minut

bistro mama
Mielone w orzechowej panierce 150

odstawiamy na pół godziny do lodówki. Orzechy drobno siekamy i mieszamy z połową szklanki bułki tartej. Po wyjęciu mięsa z lodówki każdą porcję obtaczamy w panierce. Obsmażamy na oleju na złoty kolor z każdej strony. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią i dusimy kotlety jeszcze parę minut. Najlepiej smakują z frytkami i podsmażonymi buraczkami. Smacznego

Kuchenna Kontrrewolucya
Kociołek 189

listki laurowe 1 łyżeczka curry 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka jałowca sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Mięso pokroić na kawałki takie o wielkości mniej więcej 2 cm. Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku. Wymieszać. Przykryć pokrywką i gotować, dusić na średnim ogniu przez 3 godziny

ClauditteMissCooking
Bigos ze słodkiej młodej kapusty 218

następnie mięso mielone.     Po  podsmażeniu mięsa wkładać stopniowo poszatkowane warzywa i dobrze wymieszać z mięsem. Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, papryczkę chilli i pieprz, lubczyk oraz połowę posiekanego koperku. Przykryć i na małym ogniu dusić do miękkości (około 20-30 minut). Na sam koniec dodać 3 łyżki śmietany i wymieszać.     Podawać z młodymi

MarciochaKucharzy
Gulasz wołowo - drobiowy w czerwonym winie 164

solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną paprykę, marchewkę, selera naciowego, listek laurowy, ziele angielskie, zalewamy winem i wodą tak, aby mięso było całkowicie przykryte. Gotujemy pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Pod koniec gotowania gulaszu dodajemy ogórki konserwowe i przecier pomidorowy całość dusimy jeszcze

W kuchennej krainie
Grillowana karkówka z musem paprykowym 220

karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy na mus. Karkówkę podałam z ryżem

VioletoweKucharzenie
Proste danie z kurczakiem, papryką i pieczarkami 271

nasion i pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć mięso, dodać pieczarki i podsmażać. Na   koniec dodać paprykę i wszystko razem jeszcze podsmażyć. Następnie dodać kostki smakowe, wlać nieco wody i dusić ok. 10 min. uzupełniając wodę. Na koniec dodać śmietanę, sól do smaku i jeszcze dusić

Mix smaku
Papryki faszerowane chili con carne 197

masłem rozgrzać na głębokiej patelni. Dodać posiekany czosnek, a następnie cebulę. Przysmażyć na złoty kolor. Dodawać partiami mielone mięso. Przyrumienić. Dodać przyprawy: kumin, pieprz cayenne, oregano, cukier, sos Worcester. Następnie wlać pastę pomidorową oraz posiekane drobno chili. Przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Gotować kolejne 10-20 minut, stopniowo dolewając bulionu. Powinien nam powstać gęsty sos. Na koniec wrzucić

Food Square
Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms 288

pietruszki Wykonanie: Posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli. Dusimy pod przykryciem ok 40 min. Doprawiamy do smaku I gotowe :) Chilli con carne podajemy z ryżem lub chlebem. Życzę

Smaki Edyty
Filety drobiowe z serem i kurkami 228

Filety z kurczaka przekroić na pół, aby z dwóch filetów były 4 kotlety. Lekko mięso pobić tłuczkiem do mięsa. Każdego fileta oprószyć solą i pieprzem. Kurki umyć, osączyć, większe pokroić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na tłuszczu. Na patelnię wyłożyć kurki, dusić do miękkości. Wymieszać kurki razem z cebulę, dodać sól i pieprz, chwilę jeszcze poddusić. Jajka roztrzepać widelcem z solą

Kuchnia Danusi
Chili con carne w wersji light 169

piórka, dodajemy do smażącego się mięsa. Papryczkę pozbawiany nasionek, kroimy w kostkę i również dorzucamy do mięsa. Wszystko smażymy jeszcze przez 5 minut, a następnie dodajemy pomidory i całą zawartość, bez odcedzania, dwóch puszek fasoli. Dodajemy przyprawę i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut. insertCookd("d5fa624adad986cc8e2d43eb45e82eed

Kulinarne przygody Gatity
Meksykańskie burrito 185

szklanka passaty pomidorowej sól, pieprz, chilli, papryka słodka oliwa z oliwek dodatkowo: dip guacamole np. z TEGO przepisu Mięso podsmażyć na oliwie, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Chwilę jeszcze podsmażyć, następnie dodać passate, fasole i kukurydzę. Całość dusić około 15 minut aż sos się zredukuje. Przyprawić do smaku. Gdy farsz będzie gotowy, nałożyć go na tortillę, którą

wyzwania kuchenne
Zapiekanka ziemniaczana z młodym groszkiem 209

kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę smażymy, po czym dodajemy mięso i smażymy przez 5 minut - na końcu całość przyprawiamy solą, pieprzem i bazylią, po czym wlewamy sos pomidorowy i groszek i dusimy ok. 15-20 minut. W naczyniu do zapiekania układamy warstwami najpierw ziemniaki, na to połowę sosu i ser, następnie

Delicious Titbits
Pierogi z dzika 177

mięsa z dzika, 4 jagody jałowca, gałązka rozmarynu, 220 g słoniny solonej, 100 g orzechów włoskich łuskanych, 200 ml mocnego bulionu (u mnie z gęsi), sól, pieprz, 400 g mąki pszennej „0”, 10 g grzybów suszonych, sól, 6 żółtek, 30 ml oliwy, ciepła woda (150 – 250) ml, 2 cebule, 250 ml czerwonego wytrawnego wina, masła, Cebule pokroić w cienkie półplasterki(...)maśle z dodatkiem szczypty soli i cukru. Gdy będzie miękka wlać wino i bulion, dusić razem kilka minut. Przetrzeć przez sito. Wlać do garnka i gotować, aż zredukujemy połowę objętości. Dodać 3 łyżki zimnego masła, gotować mieszając aż całe masło się roztopi. Zdjąć z ognia. Mięso pokroić w kostkę (jak na gulasz). Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso, rozgnieciony jałowiec

królestwo garów
Korma z jagnięciną / Lamb Korma 274

czasami ma dziwny posmak;/ Tym razem dobrze trafiłam i danie wyszło przepyszne! Długo duszona jagnięcina w delikatnym sosie jogurtowym z prażonymi migdałami i orzechami nerkowca, z chilli, czosnkiem i innymi bardzo aromatycznymi przyprawami na długo pozostanie w naszej pamięci. Jagnięcinę można zmienić na inne ulubione mięso, testowałam z karkówką i też było wyśmienite. Na pewno jeszcze nie raz powtórzę

karmelowy
Sandwich z kurczakiem i jajkiem 313

błonek i opłukać. Przekroić wzdłuż na pół i lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć mięso solą, pieprzem i ziołami. Suszone pomidory posiekać i nałożyć na środek filetu. Zwinąć i przekłuć wykałaczkami.  Na rozgrzaną oliwę położyć roladki i smażyć ok 2 minut, następnie obrócić delikatnie na drugą stronę i dusić pod przykryciem do 5 min. Usmażone odstawić na bok by przestygły(...)pół i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i lekko podpiec. Ostygnięte roladki pokroić w grubsze plastry. Dół i górę bułki posmarować sosem i układać rukolę, pomidor, mięso, jajko i cebulę. Przykryć górą bagietki i smacznego.   Przepis dodaję do akcji

pink envelope
Schab po bałkańsku 20123

którym wprowadziłam niewielkie modyfikację. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie pasują do niego kasze różnego typu, czy ryż. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width(...)nadmiar wody z pieczarek odparował. Następnie wrzucić na patelnię wcześniej odłożone mięso oraz pokrojoną w paseczki paprykę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Po około 5 minutach smażenia dodać pomidory z puszki oraz pokrojonego w plasterki ogórka. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić

Kulinarne Przeboje