mięso duszone - 8529 przepisów (strona:264/569)

Ryż z warzywami 224

razie potrzeby dolać nieco płynu jeżeli ryz byłby jeszcze nieco twardy, aby się nie przypaliło. Nie mieszać w trakcie duszenia. Przed samym zestawieniem z ognia dodać posiekaną natkę pietruszki i lekko wymieszać. Podawać jako danie lub jako dodatek do mięsa

Mix smaku
Smażony ryż z kurczakiem i warzywami 229

zrobi się szklisty, następnie dodać warzywa i chwilkę podsmażać, wlać do garnka ok. 1 i 1/2 szklanki wody, dodać podsmażone mięso, ok. 2 łyżki sosu sojowego, nieco soli i łyżeczkę sosu piri-piri, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić na bardzo delikatnym ogniu pod przykryciem do miękkości ryżu. Na koniec doprawić jeszcze do smaku, solą, i sosem piri-piri

Mix smaku
CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA 537

mięso i dokładnie obtaczamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoto. Dodajemy mięso wraz z marynatą i smażymy ok. 5-7 minut cały czas mieszając. Wlewamy wodę, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 – 25 minut. Dodajemy posiekaną bardzo drobno papryczkę chili i gotujemy ok. 5 minut. Podajemy natychmiast – gorące

Ostra na Słodko
Konfitura z jarzębiny i jabłek z nutą limonki 191

przy zakażeniach bakteryjnych i po przebytych chorobach. Konfitura z jarzębiny (Jarząba pospolitego), lekko cierpka, świetnie uzupełnia sery, wędliny i mięsa. Dodatek jabłek (1:4) podnosi słodycz konfitury przy zmniejszonej ilości cukru. Nie wymaga stosowania środków żelujących, gęstość regulujemy czasem duszenia. Można to sprawdzić na talerzyku schłodzonym w zamrażarce (łyżeczkę konfitur rozprowadzamy na talerzyku, jeśli się zetnie możemy wekować). Czas przygotowania

SzczyptaSmaQ
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 205

pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Tym razem wszystkie składniki:kaszę, warzywa, makrelę zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, ketchup, ryż, sól, pieprz, obie papryki, przekładamy na patelnię z podsmażoną cebulką. Mieszamy wszystko i dusimy całość chwilkę, aby smaki wzajemnie przeszły. Po wystudzeniu chłodzimy w lodówce. Paprykarz  najlepszy jest po kilku godzinach od przyrządzenia

Walijskie Pichcenie
Grillowany kurczak w sosie grapefruitowym. 210

obrać, wykroić fileciki. Sok zachować. Na patelni stopić cukier ,dodać masło ,łyżkę wody ,imbir oraz fileciki z sokiem grapefruitowym. Dusić parę minut. Posypać natką pietruszki. Na patelni grillowej usmażyć  dwa filety z piersi kurczaka ,doprawione solą i pieprzem. Grillowane mięso podać z sosem grapefruitowym. Jest to lekkie, odświeżające danie

Kulinarny karnet Christophera
Kotlety mielone z pieczarkami 139

solą, wyłożyć na sito aby obciekły. Cebulę obrać, przekroić i zeszklić na smalcu. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Mięso, cebulę, bułkę i czosnek razem zmielić. Do otrzymanej masy wbić jajka, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną "Kucharka", dodać tłuszcz z duszenia cebuli, dobrze wymieszać. Formować najpierw płaskie placki, na środku każdego położyć łyżkę nadzienia z pieczarek, uformować kotleciki ( nie powinny być

Praktyczna pl
Smak dzieciństwa 145

puszka pomidorów bez skóry (krojone) sól, pieprz do smaku natka pietruszki Z makreli ściągamy skórę, a następnie oddzielamy całe mięso od ości. Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Gdy zacznie się lekko rumienić podlewamy ją odrobiną wody i dusimy przez chwile. Następnie dodajemy do niej pomidory z puszki i dusimy aż nadmiar płynu odparuje. doprawiamy solą, pieprzem i natką

Przysmaki Karolki
"Zupki instatnt też się nadadzą!" i śnieżne uwięzienie. 289

podsmażam na maśle, dodaję paprykę. Do przesmażonych warzyw dodaję mięso mielone. Całość smażę, dodając proszki smakowe z zupek. Kiedy mięso jest dostatecznie usmażone, dodaję makaron. Zalewam całość wodą (ok. 2 szklanki), aby makaron ja wpił i zmiękł tym samym. Duszę do miękkości i redukcji płynów. Następnie dorzucam pomidory i ogórka oraz pietruszkę. Chwilę podduszam. Podaję na gorąco. SMACZNEGO ! Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Naleśniki z mięsnym farszem 209

się zarumieni, przekładamy ją do mięsa. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie mięso smażymy na patelni, aż się zarumieni. Dodajemy pomidory z puszki, paprykę pokrojoną w kosteczkę i pieczarki pokrojone w plasterki. Dusimy około godziny. Ważne, żeby farsz nie był płynny, więc czekamy, aż woda wyparuje. Na koniec dodajemy kukurydzę i mieszamy. Farsz nakładamy

Czerwona Porzeczka
Kremowe spaghetti z cukinią 123

u0142ami prowansalskimi, tymiankiem, sol\u0105 i pieprzem.\r","Cukini\u0119 myjemy, kroimy w kostk\u0119 i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i ca\u0142o\u015b\u0107 dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy serek i wszystko dok\u0142adnie mieszamy, a\u017c nasz sos nabierze jednolitego koloru. Doprawiamy je\u015bli zajdzie taka potrzeba.\r","Li\u015bcie bazylii(...)Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dorzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy chwilę, dodajemy mięso. Przyprawiamy wszystko ziołami prowansalskimi, tymiankiem, solą i pieprzem. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do patelni. Po kilku minutach dodajemy pomidory i całość dusimy ok. 5 minut. Po tym czasie dodajemy serek i wszystko dokładnie mieszamy, aż nasz sos nabierze jednolitego

Mostek w kuchni
Gulasz z karkówki w sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, papryki i marchewki 183

dodatkiem sosu pomidorowego, marchewki, papryki i cebuli. Poniższy gulasz jest rewelacyjny w smaku! Lekko pikantny, aromatyczny... mięso rozpada się pod wpływem nacisku widelca. Do przygotowania takiego dania będziecie potrzebować szybkowar. Wystarczy składniki pokroić, przełożyć do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz wodą i dusić 1,5 godziny na małym ogniu. Jeżeli nie macie szybkowaru to gulasz przygotujcie (pod przykryciem(...)cebule 2 średniej wielkości marchewki 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1 puszka pomidorów w puszce (400 g) 1,5 szklanki wody sól, pieprz ostra papryka Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Karkówkę przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut.   W międzyczasie przygotować warzywa: marchewkę obrać, przeciąć wzdłuż

Ugotować
Zupa ogórkowa z ryżem 153

patelni rozgrzać masło, zetrzeć na dużych oczkach ogórki i czosnek. Dusić chwilkę. Dołączyć do zupy. Gotować 8 min pod przykryciem. Po tym czasie zestawić z ognia. Zostawić pod przykryciem aby ryż zmiękł. Na koniec przyprawić przyprawami do smaku, dodać pietruszkę, koperek i obrane mięso z korpusa bez skóry. . Ja lubię jeszcze dodać łyżkę gęstej śmietany, lubię winny smak. Smacznego

pieprzny smaczek
SZYNKA DOMOWA Z SZYNKOWARU 243

ugniatamy przez około 10 minut). Krok 3. Po 24 godzinach chłodzenia, do mięsa dodajemy wodę oraz płaską łyżeczkę żelatyny, wciskamy czosnek i ponownie masujemy. Całość wkładamy do specjalnego woreczka przeznaczonego do szynkowaru, bardzo dokładnie ubijamy, woreczek zawiązujemy, szynkowar zamykamy - wkładamy do garnka z gotującą się wodą, dusimy w kąpieli wodnej o temperaturze 80-90 stopni przez 2,5h. Studzimy

Moja Książka Kucharska
Domowe duszonki 169

lekkie i robione w piekarniku. Palce lizać! Domowe duszonki Dzisiejsza propozycja jest wbrew pozorom bardzo lekka! Warzywa duszone w piekarniku i kurczak, delikatnie przyprawione ziołami, są w sam raz dla każdego. Obiad przygotowany w rękawie do pieczenia jest świetnym rozwiązaniem - mięso jest miękkie i soczyste, warzywa rozpływają się w ustach, wszystko przechodzi intensywnie swoim smakiem. Dodatkowo nic nie smażymy(...)warzywami i wszystko umieszczamy razem w rękawie do pieczenia, który oczywiście zapinamy. Nasze duszonki nie powinny mieć w woreczku ciasno, więc dajmy im trochę luzu ;) Domowe duszonki w rękawie dusimy w piekarniku o temp. 200 st. przez 60 minut z termoobiegiem. Już po chwili, po całym domu roznosi się cudowny zapach! Smacznego! aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!

Proponowane wyszukiwania