mięso duszone - 8529 przepisów (strona:257/569)

Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą 469

wołowiny. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Ja przepuściłam je przez maszynkę dwa razy. Dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony czosnek, jajko, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mięso dokładnie wymieszać, a jeśli będzie zbyt rzadkie można dodać łyżkę bułki tartej. Uformować małe kuleczki i smażyć na rumiano z każdej strony. Ściągnąć z patelni i odłożyć. Pomidorom naciąć nożem(...)pomidorów i dobrze doprawić. Kiedy pomidory zaczną się rozpadać i przypominać sos, wsypać kukurydzę. Dołożyć klopsiki i dusić wszystko jeszcze przez 15 min. Przed podaniem można posypać świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: kukurydza , pieczarki , pomidory , wołowina

https:KKuchniaMniam
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 211

STEAM/COOK" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu, ryb i owoców morza. "OATMEAL" - do gotowania kasz na mleku. To dobry program(...)innych dań z ryżu i kasz, przygotowywania garnirunków. "BAKE" - do pieczenia biszkoptów, zapiekanek, przygotowywania wypieków z ciasta drożdżowego i francuskiego. "FRY" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do smażenia mięsa, warzyw, drobiu, ryb, owoców morza. "RICE/GRAIN" - do gotowania kasz na sypko, przygotowywania różnorodnych garnirunków. "PASTA/RAVIOLI" - program przeznaczony do gotowania makaronu, parówek i innych półfabrykatów. "HOMEMADE BREAD" - przeznaczony jest do wypiekania

Marder&Marder Manufacture
Sos pieczarkowo-musztardowy 123

lubi? Moja dzisiejsza propozycja to śmietankowe pieczarki duszone z musztardą w towarzystwie kaszy jaglanej. Pieczarki pachną bazylią, a smaku dodaje im musztarda z cytryną. Takie danie jarskie może być samodzielną potrawą dla jaroszy lub dodatkiem do mięsa dla mięsożerców. Mnie osobiście sosik pieczarkowy z kaszą jaglaną bardzo smakował, ale chłopaki pytali(...)śmietanki Wykonanie: • Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na oliwie. • Dodać pokrojone w plastry pieczarki i poddusić razem z cebulą. • Dodać przyprawy i musztardę, dusić aż część wody odparuje. • Na koniec doprawić sokiem z cytryny, dodać posiekaną bazylię i wymieszać ze śmietanką. • Pieczarki podawać z ugotowaną kaszą jaglaną

To co kocham
GOLONKI Z KURCZAKA W SOKU Z POMARAŃCZY Z PUREE Z BROKUŁA 169

Dzisiaj pomysł na pyszne danie, czyli goloneczki z kurczaka duszone w soku z pomarańczy.  Podałam je z pure z brokuła. Danie bardzo smaczne a mięsko pachnie pomarańczą i smakuje rewelacyjnie(...)SKŁADNIKI :  5-7 pałek z kurczaka 1 łyżka ziół do mięsa  3 łyżki oleju  sól, pieprz do smaku 2 szklanki soku z pomarańczy Hortex  1 brokuł 1 łyżka masła dowolna surówka  kiełki fasoli mung i rzodkiewki do dekoracji

Kulinarne Fantazje Marioli
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym 16348

Gotowane, delikatne piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-koperkowym, które podałam z duszonymi ziemniaczkami i zasmażanymi buraczkami . Prosty i bardzo smaczny pomysł na obiad Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 marchewka kawałek selera 1/2 korzenia pietruszki 2 listki laurowe sól pieprz Sos śmietanowo-koperkowy: 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % 1 czubata(...)soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i przekładamy do garnka. Dodajemy umyte i obrane warzywa, listki laurowe, sól i pieprz. Zalewamy wodą (mięso ma być całe zanurzone) i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy piersi i warzywa, wywar przecedzamy przez sitko. Sos śmietanowo-koperkowy: Odmierzamy 1/2 szklanki wywaru, w którym gotowały się piersi i wlewamy

Oryginalny smak
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 186

minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie odkrywam wieczko, mięso polewam sosem własnym i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę

ChilliJemy
Cukinia duszona w śmietanie z tymiankiem i czosnkiem 339

dodatek do mięsa ale także świetnie smakuję solo na kolację.  Składniki: 2 małe cukinie 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego tymianku sól, pieprz 4-5 łyżek śmietanki kremówki olej do smażenia Cebulę i cukinię kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Wlewamy śmietankę, doprawiamy ziołami, solą i pieprzem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość dusimy aż cukinia będzie(...)odpowiednio miękka :)  duszona cukinia w śmietanie

Bon Appetit Małgorzaty
Ziemniak zapiekany z dodatkami czyli prawie kumpir 240

wielkości ziemniaka. Gdy ziemniaki się pieką  przygotować sos.  Mięso mielone przesmażyć na patelni, dodać drobno pokrojoną cebulę i paprykę, przesmażać około 10 minut. Dodać koncentrat i smażyć aż zacznie pachnieć. Posolić, przyprawić pieprzem , oregano,  dolać pół szklanki wody. Wymieszać  i dusić aż większość wody wyparuje.  Upieczone ziemniaki lekko przestudzić. Zdjąć skórkę(...)trochę więcej) i szczyptę żółtego sera, zrobić w ziemniaku piure. Dodać odcięty kawałek ziemniaka bez skóry i zgniatać dalej. Na powstałe piure nałożyć sos z mielonym mięsem i lekko posypać żółtym serem. Podobnie przygotować pozostałe ziemniaki. Wszystkie 4 ziemniaki włożyć do piekarnika by je lekko zapiec. Wystarczy że ser się stopi, chodzi o to by je podać gorące

Stare Gary
Udka faszerowane szpinakiem, serem i orzechami 155

skomponowana z suszonych składników. Klasyczna przyprawa z majerankiem, papryką i czosnkiem oraz dodatkiem cebuli, imbiru i tymianku będzie idealnie pasować do każdego dania z kurczaka - niezależnie, jaki sposób przyrządzania mięsa wybierzemy." Tyle od producenta. Ja od siebie mogę dodać, że kurczak nie wyszedł tak chrupiący jak te poprzednie udka. Ale w sumie, wnioskując z opisu przyprawy, wcale nie miał taki(...)kurczaka" Knorr Orzechy włoskie prażymy na patelni, zawijamy w ściereczkę, trzemy i pozbywamy się łupin. Szpinak dusimy na oleju czosnkowym, dodajemy sól, pieprz i posiekane orzechy włoskie. Z udek wyjmujemy kość z podudzia, a kość z udka ucinamy w połowie. Mięso tłuczemy lekko, wykładamy ostudzony szpinak i kawałek sera. Spinamy patyczkami do szaszłyków i obtaczamy w "Przyprawie do kurczaka" Knorr

Marder&Marder Manufacture
Schab duszony z limonką 133

lodówki co najmniej na godzinę. Najlepiej zostawić na całą noc. Po tym czasie mięso przekładam do rękawa do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200'C na 1 1/2- 2 godzin. Wyjmuję i zabezpieczam przed wystygnięciem.  Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę z duszenia, podsmażam, zagęszczam mąką, zasmażam, rozprowadzam woda i gotuję 10 minut. Doprawiam solą, pieprzem

Bea(u)ty kitchen
Szaszłyki z polędwiczki wieprzowej marynowanej w jogurcie naturalnym i świeżej kolendrze 213

kcal), wysokiej zawartości białka (21 g w 100 g produktu) i niewielkiej ilości tłuszczu (ok. 3 %). Mięso jest kruche, delikatne, soczyste o wysokiej marmurkowatości. Nie wymaga zaawansowanej obróbki wstępnej - wystarczy oczyścić polędwiczkę z błon. Idealnie nadaje się do marynowania, peklowania, smażenia, pieczenia, duszenia. Taki obiad dostarcza około 280 kalorii, 39 g białka, 6,6 g tłuszczu, 14,8 g węglowodanów(...)naturalnego przekładamy do miseczki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili, kilka kropli soku z cytryny, drobno posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 3. Przekładamy mięso do miseczki, dokładnie mieszamy z marynatą, odstawiamy do lodówki na około godzinę. 4. Pozostały jogurt naturalny doprawiamy kilkoma kroplami soku z cytryny, posiekaną kolendrą, sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy - powstanie

W kuchni Katie
Zapiekanka z mięsem i kapustą 285

kapustą jest propozycją na szybkie danie, mało pracochłonne. Składniki 1 średniej wielkości główka białej kapusty 1 cebula 80 g smalcu 1 listek laurowy 1 goździk sól pieprz 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego 100 g tłustego boczku w plasterkach 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie   Z kapusty usunąłem przywiędłe liście, główkę opłukałem i blanszowałem chwilę we wrzątku. Oddzieliłem z główki(...)patelni rozgrzałem smalec, dodałem liść laurowy, goździk, kapustę i cebulę. Doprawiłem solą i pieprzem. Dusiłem pod przykryciem, aż kapusta zmiękła, od czasu do czasu mieszałem. Wysmarowałem tłuszczem odpowiednio dużą żaroodporną formę i wyłożyłem ją 4 dużymi liśćmi kapusty. Kapustę z patelni starannie wymieszałem z mięsem mielonym, przyprawiłem solą i pieprzem. Masę rozłożyłem na liściach kapusty i nakryłem pozostałymi liśćmi

R'n'G Kitchen
Zrazy wołowe 158

Zrazy wywodzą się z tradycyjnej kuchni staropolskiej. Wykonuje się je z mięsa wołowego, pokrojonego w plastry, cienko rozbitego, w które zawija się kiszone ogórki, kawałki słoniny, grzyby, cebulę, boczek itp. Zrazy obsmaża się na patelni, a następnie długo dusi na wolnym ogniu, aż zmiękną. Ja przygotowałam zrazy z „farszem” z kiszonych ogórków oraz cebuli. Część z nich uprzednio posmarowałam niewielka(...)wielkości) kilka kiszonych ogórków mąka (do obtoczenia zrazów) kilka łyżeczek musztardy (opcjonalnie) sól pieprz olej (do smażenia) ok. 2 l rosołu wołowego (może być z kostki) Dodatkowo: wykałaczki Wykonanie: Mięso wołowe myjemy pod bieżącą wodą, a następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy je na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem, uważając by plastry się „nie porwały

MyCookBook.pl
Pieczona cukinia z kurczakiem 133

podsmażamy razem z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mieszamy z koncentratem pomidorowym, oprószamy solą, dodajemy przyprawy, bulion. Dusimy przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. W naczyniu żaroodpornym układamy ½ części mięsa, na to układamy cukinię, przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45 min na środkowym poziomie

R'n'G Kitchen
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 185

pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa polewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i na małym ogniu dusimy ok. 10 minut. Na każdy filet kładziemy podduszone warzywa oraz 1-2 morele przekrojone na pół. Doprawiamy solą i pieprzem.   Mięso z farszem zawijamy w roladki i spinamy wykałaczkami.   Dno i boki żaroodpornego naczynia smarujemy olejem

La grande e la piccola cuoca
SCHAB DUSZONY Z WARZYWAMI 175

stron. *Podsmażone mięso układamy w garnuszku, zalewamy gorącą wodą, - tyle aby było jej 10 cm nad mięsem, dodajemy listek laurowy, ziele ang, doprawiamy wywar do smaku sola i pieprzem.  *Paprykę kroimy w cienkie paseczki, dorzucamy do garnka. Dusimy razem ok 10 minut *Brokuła dzielimy na małe różyczki, Dokładamy do garnka, podduszamy razem jeszcze 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Kurczak duszony z młodymi ziemniakami i szpinakiem / Braised chicken with baby potatoes and spinach 270

Przedstawiam dziś doskonały przepis na obiad w te ciepłe dni. Kurczak duszony z młodymi ziemniaczkami, szpinakiem i pomidorami, w delikatnym sosie serowo-śmietanowym na pewno

karmelowy
Chili con carne w muszelkach 199

delikatnie podsmaż. Gdy mięso lekko się zarumieni dodaj 4 łyżki wody, posiekaną cebulę i czosnek - wymieszaj i przesmaż. Do mięsa wrzuć przepłukaną i odsączoną kukurydzę z fasolą. Fix wymieszaj z 300 ml zimnej wody i dodaj na patelnię, zamieszaj - całość duś na małym ogniu ok. 8 minut co jakiś czas mieszając. Chili con carne dopraw pieprzem lub chilli - ilość

Alutka-Gotuje
DUSZONA KARKÓWKA Z DŻEMEM WIŚNIOWYM 172

Święta Wielkanocne coraz bliżej. Często z tym czasie przygotowuję karkówkę . Tym razem zapraszam na Duszoną karkówkę z dżemem wiśniowym , którą podałam z pysznymi ZASMAŻANYMI BURACZKAMI firmy ORZECH.   Buraczki można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Buraczki te są bezglutenowe. Polecam produkty firmy ORZECH.     SKŁADNIKI:   8 plastrów karkówki 1 słoik dużemu wiśniowego(...)smaku 50 ml wody ZASMAŻANE BURACZKI firmy ORZECH     PRZYGOTOWANIE:    Plastry karkówki dokładnie rozbijam. Każdy plaster solę i pieprze z obu stron. Następnie dokładnie smaruję mięso dżemem wiśniowym. Układam plastry na sobie na całej długości naczynia żaroodpornego. Na koniec wlewam ok 50 ml wody. Zamykam naczynie. Piekę w piekarniku w 180 stopniach ok 60 min. Podaję

Gotowanie Patki
Łódki z farszem mięsnym 154

ściereczką i odkładamy na 5 minut.   Farsz: cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso i smażymy aż straci czerwony kolor. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dodajemy pomidory, paprykę pokrojoną w paski i dusimy razem, aż pomidory zaczną się rozpadać i powstanie gęsty sos. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.   Ciasto dzielimy

Smak mojej kuchni
Torcik boloński , pyszna zapiekanka 153

cannelloni ) Mięso mielone podsmażamy na patelni , razem ze startą na tarce marchewką i posiekaną drobno cebulką . Kiedy mięso się ze-złoci , dodajemy wyciśnięty praską czosnek i wlewamy pomidory z puszki , sok ,cukier , sól , bazylię i ostrą paprykę . Dusimy na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszając . Po około 10 – 15 minutach wyłączamy gaz . W formie do pieczenia , wyłożonej

Ogrodnik w podróży
Wieprzowina z marchewką i trawą cytrynową 150

wrzucamy do garnka na rozgrzany tłuszcz. Mięso się podsmaża, a w tym czasie kroimy marchewkę. Następnie dorzucamy marchewkę do mięsa, podlewamy wodą, wkładamy kawałek trawy cytrynowej (to ten jak by patyczek obok liści laurowych), cytryny, liście laurowe, pieprzymy, solimy i dusimy do miękkości. Trawę cytrynową można pokroić w małe kawałki, ale nie wiem czy dzieci by to zjadły a kawałeczków

Państwo Wojtczuk gotują
Kapuśniak z mięsem mielonym 152

Następnie wrzucamy mięso mielone, podsmażamy 5 min, od czasu do czasu mieszając i rozdrabniając przy pomocy drewnianej łyżki. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Smażymy następne 5 min. Do całości dodajemy pokrojone boczniaki i pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy koncentrat, pokrojoną w kostkę paprykę, wrzucamy poszatkowaną kapustę i gotujemy

R'n'G Kitchen
Paprykarz z kurczaka 192

pieprz olej 1. Filety, papryki i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy do zarumienienia mięso, które obsypujemy papryką ostrą, papryką słodką, solą i pieprzem. Dodajemy paprykę, cebulę i pomidory w puszce, dolewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy przez około 30 minut do miękkości warzyw.  3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy dodatkowo do smaku

Szefowa kuchni
Pasztet z grzybami i czarnuszką 196

patelni. W dużym naczyniu rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć na nich pokrojone w kostkę mięso. Do mięsa dodać grzyby i warzywa pokrojone w kostkę. Dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Całość podlać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę doprawić do smaku solą

Kuchnia Bon Appetit
Lazania z sosem pomidorowym i mieloną szynką. 155

mięso zmielone z kawałka. Ale jak będzie gotowe to też tragedii nie będzie.  Rozgniatamy widelcem smażące się mięso i lekko podsmażamy.  Dodajemy majeranek, pieprz ziołowy doprawiamy solą do smaku i dodajemy pomidory.  Jeśli świeże, trzeba obrać ze skórki. Dusimy pod przykryciem aż się pomidory rozpadną.  Następnie dodajemy koncentrat, keczup i ostatecznie doprawiamy.  Naczynie do zapiekania

Dieta moja pasja
Prosty makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem 176

plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmaż na niej mięso. Następnie dodaj cebulę, pieczarki, szpinak, dopraw czosnkiem, solą, pieprzem i smaż, aż woda z pieczarek odparuje. Całość zalej śmietaną i duś pod przykryciem około 5 minut. Na koniec dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i gotowe. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia

ale Pysznie
CHŁOPSKI GARNEK 164

marchewki 10 pieczarek 1,5 szklanki bulionu maka do oprószenia mięsa olej do smażenia sól,pieprz, słodka papryka Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju.Dorzucamy posiekaną w piórka cebulę.Obsmażamy. Dolewamy bulion, dusimy ok 30 minut doprawiając słodką papryką. Po tym czasie dokładamy pieczarki pokrojone w ćwiartki, paprykę w kostkę, kawałki marchewki

Z Majeczką w kuchni
Makaron z mięsem i pomidorami 196

zmięknięcia.  Dodajemy mięso i razem podsmażamy około 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do mięsa. Jeśli używamy pomidory z puszki, dodajemy również sos. Dodajemy bazylię, oregano i czosnek. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy godzinę. Gdy sos jest gotowy, w osolonej wodzie gotujemy makaron tagliatelle. Pilnujemy, aby był al dente. Makaron odcedzamy

Smak mojego domu
Makaron razowy z sosem bolońskim 200

odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy sos do smaku bazylią, oregano, szczyptą cukru i jeśli jest potrzeba odrobiną soli. Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa konserwa w słoikach. Wieprzowina z galaretką 23096

pasteryzuje się kilka razy, dla bezpieczeństwa. W przypadku takiej konserwy domowej wiem co jemy. W słoikach mam pyszne mięso w bardzo apetyczne galaretce. Przyda się, awaryjnie, na kanapki albo jako dodatek do jakiegoś innego dania. Tak samo pasteryzuję grzyby duszone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Makaron dietetyczny FIT z indykiem, pomidorami i cukinią 156

użyłam jasny żytni) Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy. Dodać pokrojoną cukinię. W międzyczasie mięso doprawić przyprawami i dodać do warzyw. Całość delikatnie podsmażać ok 10 minut (ciągle odwracając), następnie dodać pomidory i sos sojowy. Dusić pod przykryciem około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Paprykowe miseczki nadziane mięsem 176

głębokiej patelni kilka minut, wsypujemy suchy ryż, mieszamy, smażymy 3 minuty aż ryż stanie się szklisty, dodajemy mielone mięso, pokrojoną papryczkę chili, doprawiamy do smaku solą i ziołami prowansalskimi, zalewamy bulionem , w trakcie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i dusimy do momentu aż ryż będzie na wpół miękki i wchłonie bulion.  Zdejmujemy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku

Wanilia i Kardamon
Spaghetti bolognese (na szybko) 130

Cebule pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Dodać mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym

Di gotuje
Bitki wieprzowe z szynki 340

wszystko co przywarło do dna. Wlewamy zawartość patelni do garnka z mięsem. Zalewamy bitki wodą tak, aby przykryła całe mięso. Włączamy ogień. Wrzucamy do środka liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięte ząbki czosnku oraz tymianek. Dodajemy koncentrat i paprykę. Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez 60-70 minut. Doprawiamy sos solą i pieprzem. Jeśli lubimy, sos możemy

Poezja smaku
Pierś kaczki w sosie wiśniowym z brandy 126

strony skóry przez 10 minut a następnie przewracam na drugą stronę i smażę kolejne 3 minuty. Ściągam mięso i odstawiam do na bok by odpoczęło, natomiast na tej samej patelni, pozostawiając jedynie 2 łyżki tłuszczu ze smażenia piersi, duszę posiekaną szalotkę oraz wiśnie. Wlewam brandy i redukuję. Wlewam bulion i całość gotuję kilka minut z dodatkiem gałązki rozmarynu. Doprawiam

Mango Papaja
Gulasz z fasolką szparagową 160

garnku rozgrzewamy tłuszcz, i wrzucamy kolejno, cebulę, czosnek, marchewkę i mięso, teraz smażymy aż mięso odparuje i zacznie się przyrumieniać, podlewamy rosołem i dodajemy paprykę, pokrojone pomidory bez skórki, pieczarki i fasolkę oraz przyprawy i dusimy aż wszystko będzie miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą. Na koniec mąkę rozprowadzamy w wodzie i podprawiamy gulasz. Można przygotować zasmażkę (to pozostawiam

Gotowanie jest łatwe
Makaron razowy z sosem bolońskim 245

odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone i podsmażamy. W między czasie mięso rozdrabniamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy pomidory w puszce , koncentrat pomidorowy, paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy sos do smaku bazylią, oregano, szczyptą cukru i jeśli jest potrzeba odrobiną soli. Makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Polędwiczki drobiowe w szpinaku z ziemniakami 171

smażenia Polędwiczki z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Możemy je pokroić na mniejsze  kawałki. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Obsmażamy na patelni. Dokładamy mrożony szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy szpinak będzie mieć gładką konsystencję dolewamy bulion. Całość dusimy około 10 minut. Po tym czasie zaciągamy śmietanką. Dokładamy posiekane ziemniaki, koperek i natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i jeszcze

VioletoweKucharzenie
Pieczone udka z miodem, cytryną i imbirem 193

Układamy udka skórką do dołu, jedno obok drugiego. Smażymy ok. 5 minut poruszając od czasu do czasu patelnią, by mięso nie przywarło. Potem obracamy kurczaka i smażymy z drugiej strony również przez ok. 5 minut. Na patelnię dodajemy marynatę i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Następnie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z całym płynem z patelni) i pod przykryciem

MyCookBook.pl
Schab z czubricą w sosie śmietanowym 199

Schab jest moim ulubionym kawałkiem wieprzowiny. Z niego można wyczarować pyszne gotowane, pieczone, duszone czy też smażone kąski - każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie. Dzisiaj

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z Mięsem Mielonym z Sosem Tikka Masala 185

instrukcji na opakowaniu. Czosnek, papryczkę oraz cebulę kroję drobno w kostkę.  Na rozgrzany olej wykładam mięso.  Smażę po ok 5 min dodaję papryczkę, czosnek, cebulę.  Na koniec dodaję pieprz.  Całość smażę dalej. Na koniec dodaję sos. Duszę ok 5 min.  Ser żółty kroję w kostkę.  Całość podaję następująco: makaron-sos-ser SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Polędwiczka z pieczarkami w sosie musztardowym 189

delikatnie się skurczą. Do garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek i  z obu stron   przesmażyć kawałki mięsa. Do podsmażonych polędwiczek dodać przesmażone pieczarki. Na sam koniec śmietanę wymieszać z brandy i musztardami. Sos wlać do polędwiczek. Całość dusić na małym ogniu przez około 25-30 minut. Ewentualnie można dolać odrobinę wody (wszystkie polędwiczki powinny być przykryte sosem). Przed

Ugotować
Spaghetti bolognese (na szybko) 180

Cebule pokroić w kostkę (lub wg własnych upodobań) i podsmażyć z drobno posiekanym czosnkiem (na odrobinie oleju). Dodać mięso mielone i mieszając doprowadzić do delikatnego obsmażenia. (W międzyczasie lekko posolić.) Wlać passatę pomidorową, wymieszać i doprawić do smaku. Całość dusić pod przykryciem. W czasie przygotowania sosu - ugotować makaron (al dente, według przepisu z opakowania). Odcedzony - przełożyć na talerze, polać gorącym

Di gotuje
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną 230

kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała. 4. Z mięsa uformować dowolnej wielkości kotleciki, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. Na patelnię dodać kilka łyżek zimnej wody i dusić kotlety pod przykryciem ok 10 minut. Nie ma potrzeby panierowania kotletów w bułce tartej przed smażeniem. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne

Kuchnia domowa Ani
Risotto z suszonymi grzybami i kurczakiem 212

parmezanu papryka w proszku sól (opcjonalnie), pieprz Pokrojoną cebulę podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać pokrojone w kostkę mięso i smażyć do odparowania płynu. Następnie dorzucić umyte i rozdrobnione grzyby oraz opłukany ryż. Ryż zeszklić i stopniowo podlewać bulionem. Dusić (pod przykryciem) do momentu aż ryż zmięknie (ale nie będzie rozgotowany). Dodać masło oraz starty parmezan. Wszystko razem wymieszać

Di gotuje
Gulasz z karkówki z suszonymi grzybami 158

wywar zostawić. Mięso umyć, pokroić w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, dodać mięso, smażyć aż odparuje i przyrumieni się. Następnie podlać 1 szkl wody, dodać przyprawy i ugotowane grzyby (można trochę rozdrobnić) i dusić aż do miękkości ok 1 godzinę na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Na koniec dodać śmietanę

Gotowanie jest łatwe
Chilli con carne 179

kumin, pieprz cayenne, słodka papryka sól, pieprz Wykonanie: Na odrobinie oliwy podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy mięso i smażymy je do momentu, gdy straci surowy kolor. Potem dodajemy papryki pokrojone w kostkę, puszkę pomidorów, przyprawiamy danie i dusimy je przez ok. 15 min do miękkości papryki. Następnie dodajemy odsączone z zalewy fasolę i kukurydzę i dusimy jeszcze

psgotujemy
Staropolski bigos 235

kapusty. 3. Na rozgrzanym oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z łyżeczką cukru dodajemy również pokrojone w kostkę mięso boczek i kiełbasę i przesmażamy około 20 minut wszystko razem na patelni pod przykryciem, po czym dodajemy do kapusty,i dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając około 1,5 godziny, w między czasie dodając pokrojone w paski śliwki suszone,doprawiamy

Wanilia i Kardamon
Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym ogórkiem 401

Zagniatamy, aż przestanie lepić się do rąk. Z mięsa formujemy małe kuleczki i podsmażamy na oliwie. Podsmażone warzywa i mięso przekładamy do garnka, dodajemy słoiczek przecieru pomidorowego i 2 łyżki ketchupu. Jeżeli jest mało sosu dolewamy wody. Doprawiamy do smaku. Dusimy razem około pół godziny na małym ogniu. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego ! The post Pulpeciki z pieczarkami i kiszonym

Kulinarna Patilogia
Samotnego faceta męki - chili con carne 193

smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając. Niewielkimi partiami dodawać zmieloną wołowinę i smażyć do czasu, aż mięso będzie dobrze wysmażone.  Dodać posiekane papryczki chili, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory z puszki, liście laurowe, kumin i cukier i dusić na niewielkim ogniu około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie dodać odsączone z zalewy fasolę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Soczysta dorada pieczona pod solną skorupą 220

Ściągnij skórę, uważając aby sól nie dostała się na mięso ryby. Krawędzią łyżki zsuń delikatnie mięso wzdłuż ości (mięso powinno bez problemu odejść od szkieletu rybnego) i przy pomocy łopatki przetransferuj ćwiartkę ryby na talerz. Podawaj w towarzystwie np. „ Duszonych porów z prażonymi orzechami „ i „ Pieczonych ziemniaczków „ . źródło: „Gordon Ramsay’s Ultimate Home

Moja Delicja
Burrito 168

następie dorzucamy do niej mięso. Smażymy razem do momentu aż mięso przestanie być różowe, zacznie się leciutko rumienić. Przekładamy mięso do garnka (albo zostawiamy na patelni jeśli ktoś ma dostatecznie wysoką) i dodajemy kukurydzę, fasolę i przyprawy w dowolnych proporcjach. Dusimy całość na średnim ogniu przez kilka minut, tak aby kukurydza i fasola się dokładnie zagrzały. Odstawiamy garnek i pozwalamy

Tanie przepisy studenckie
Bigos po mysliwsku 191

niego tłuszcz służył do obsmażania innych rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty. Zalałam wywarem z grzybów. Dodałam 4 łyżki przecieru pomidorowego i często mieszając dusiłam przez 1,5 godziny. Następnie wlałam połowę wina i dusiłam jeszcze przez około 30 minut. Po zdjęciu bigosu

Zapiski Młodej Żony
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE KURKOWYM 201

oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Plastry mięsa obtoczyć w mące i obsmażyć z dwóch stron. Gdy mięso nabierze lekko złotego koloru, podlać całość bulionem lub wodą. Dodać pokrojoną w piórka szalotkę i umyte oraz pokrojone kurki. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec sos zaprawić śmietaną i ewentualnie doprawić solą

Kuchnia w opałach
Quinoa w towarzystwie marchwi, daktyli i wina. 171

potrzebne więcej. Wszystko zależy od tego czy marchewka i komosa będą odpowiednio miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone daktyle. Dusimy potrawę jeszcze około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Uwagi : Danie możemy podać samo lub jako dodatek do mięsa

Przysmaki Karolki
Kurczak z rurkami 249

kostkę, cebulę i czosnek drobno posiekać, pieczarki pokroić w plasterki, a pomidory zmiksować. W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić mięso, cebulę, czosnek i podsmażyć. Następnie wrzucić pieczarki, podsmażyć ok.. 3 min. Doprawić do smaku solą i pieprzami, przykryć i dusić ok.. 10 min. Po tym czasie dodać zmiksowane pomidory, Doprawić do smaku i dusić ok.. 10 min. Makaron

Mix smaku
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 166

piekarniku) olej do smażenia pieprz, sól Szalotki i ząbki czosnku kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, następnie dodajemy mięso mielone i smażymy aż uzyska szary kolor. Dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem pomidorowym. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy około 20 minut. Następnie dodajemy odsączoną mieszankę meksykańską (kukurydza, groszek, marchewka) i fasolę. Mieszamy i dusimy około 3 minut

Bon Appetit Małgorzaty