Duszona szyneczka w sosie chrzanowym. Pyszny i sycący obiadek. Bitki można podać z dowolną kaszą lub ziemniakami. składniki: 700 g szynki 1,5 l wody 2-3 listki laurowe Kamis 2 łyżki tartego chrzanu 3-4 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki mąki pszennej kilka ziarenek ziela angielskiego Kamis sól z pieprzem Kamis olej do smażenia kasza gryczana Szynkę(...)niezbyt grube plastry, mniej więcej jak na kotlety schabowe. Kawałki mięsa lekko roztłuc, opróczyć solą z pieprzem i obsmażyć na patelni na oleju z obu stron. Wodę zagotować z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Na wrzątek wrzucić obsmażone plastry szynki. Doprawić do smaku solą z pieprzem i dusić na wolnym ogniu aż mięsko będzie miękkie. Mąkę wymieszać ze śmietaną
Monia miesza i gotujetarce imbirem oraz curry. Obsmażamy z obydwu stron na głębokiej patelni, podlewamy czerwonym winem, przykrywamy, dusimy. Kapustę przelewamy wodą, odciskamy. Na drugą, szeroką i głęboką patelnię dajemy trochę oleju kokosowego i obsmażamy kapustę, paprykę pokrojoną w kosteczkę i dodajemy śliwki drobno pokrojone oraz mięso z żeberek ( usuwamy kości ). Smażymy dotąd ,aż śliwka zacznie przechodzić mięsem i kapustą oraz będzie się
Z Kuchni Do Kuchnigulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy nie mogłam się oderwać! Dla mnie dodatek mięsa i sosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki(...)pietruszkę. Całość podsmażamy około 10 minut, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, a następnie całą zawartość patelni przekładamy do garnka z ugotowaną kaszą. Posypujemy posiekanym koperkiem. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy jako dodatek do mięsa, lub jako osobne bezmięsne danie
Walijskie PichcenieFilety z kurczaka dokładnie myję, osuszam, kroję w kostkę. Doprawiam przyprawami. Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Dodaję mięso. Smażę na rumiano. Następnie dodaję mrożoną chińską mieszankę warzyw. Mieszam. Dodaję mleczko kokosowe oraz 50 ml wody. Mieszam. Dodaję makaron Lubella. Zmniejszam ogień i duszę ok 10 min aż makaron zrobi się al'dente. Posypuję natką pietruszki. Smacznego
Gotowanie Patkismakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki, by dodać im wyrazistości. Pasta tamaryndowa, tamaryndowiec – uzyskuje się z przypominających strąki owoców pochodzącego z Afryki
mojewypiekiinietylkochilli i cebulę kroimy w kostkę. 2. Na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i paprykę, paprykę chilli, smażymy chwilę po czym zalewamy 300 ml wody. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i przyprawy. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem przez
Szefowa kuchnikroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Cebulę i czosnek szklimy na tłuszczu. Dodajemy mięso. Gdy przestanie być surowe wlewamy bulion. Dokładamy pokrojoną w paski paprykę i pokrojone pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajmy chilli i słodką paprykę. Dusimy przez ok. 30 minut. Dokładamy odsączoną na sitku kukurydzę i fasolę. Dusimy jeszcze przez kwadrans. Zawartość patelni wykładamy
Pobite gary Barbaryskładniki na naleśniki i mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzewamy drugą patelnię i zaczynamy smażyć naleśniki. Kiedy mięso się podsmaży dorzucamy przecier pomidorowy i puszkę krojonych pomidorów oraz przyprawy. Całość smażymy około 10 minut doprawiając w razie konieczności. Podczas kiedy sos się dusi robimy pozostałe dwa sosy. Do małego garnuszka wrzucamy masło, kiedy się stopi dorzucamy mąkę i mieszamy. Dolewamy
Kolizje Smakówpółgodziny – wtedy zmiękną i łatwiej będzie je zawijać. Przygotowujemy nadzienie. Cebulę siekamy, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mięso mielone. Potem dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Kiedy wszystkie składniki będą podsmażone, dodajemy czosnek, fasolę, przyprawy i koncentrat wymieszamy z 1/3 szklanki wody. Całość dusimy jeszcze 7-8 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Składniki na sos (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą
e-PrzepisyKulinarneprzesmażam na oleju. Gdy cebula się zeszkli, a w domu uniesie się piękny czosnkowo-cebulowy aromat dodaję mięso. Gdy zmieni kolor doprawcie je obiema paprykami i kuminem. Teraz łatwizna - dodajemy odsączone: kukurydzę i fasolę, dodajemy pomidory z puszki i przecier, mieszamy, doprawiamy. Dusimy kilka minut do połączenia smaków. Koniecznie próbujemy - jeśli jest za mało wyraziste, mało ostro, za dużo? doprawiamy
Zasmakuj Kuchniprzestanie być surowy, dorzucić krążki pora i imbir. Poddusić. Na patelnię wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa. Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym
Weekendy w domu i ogrodzieliście laurowe, ziele angielskie oraz suszone grzyby (*). Całość lekko doprawić solą, pieprzem i papryką. W międzyczasie mięso oddzielić od kości i dorzucić do kapusty. Cebulę z boczkiem oraz kiełbasą podsmażyć na odrobinie oleju, a następnie przełożyć do gotującego się bigosu. Całość dusić do miękkości i na końcu doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, kminkiem oraz ew. cukrem, solą i pieprzem. Dusić
Di gotujeżeby papryka się nie przypaliła), mieszamy, zwiększamy płomień i dokładamy do garnka wołowe mięso. Mięso smażymy na dużym ogniu, lekko je rumieniąc, a następnie dodajemy odłożoną wcześniej cebulę i czosnek , podl ewamy bulionem, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i całość dusimy przez ok dwie godziny. Pod koniec duszenia gulasz doprawiamy solą, oraz pieprzem i wykładamy
Miód i pieprzDuszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku . A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy
Smaczna Pyzasolą, pieprzem, majerankiem, vegetą oraz papryką słodką i ostrą. Dolewamy 1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej, mięso będzie "puszyste"). Sos: Świeżego pomidora kroimy na mniejsze ćwiartki i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, lubczyk, dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy świeżo posiekany koper. Na każdym liściu układamy łyżkę farszu, zawijamy. Wszelkie
Zasmakuj Kuchni