mięso duszone - 8529 przepisów (strona:292/569)

PIECZONE BAKŁAŻANY FASZEROWANE MIĘSEM I CUKINIĄ 167

Dwie nieduże cebule kroję w kostkę  i podsmażam na patelni, pod koniec smażenia dodaję starte ząbki czosnku. 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego albo z indyka smażę  wraz z cebulą,solą,pieprzem,bazylią,słodką papryką i oregano. Dodałam również małą białą,pokrojoną w kostkę świeżą paprykę. Bakłażana i cukinię myję, kroję wzdłuż na pół i wydrążam środek. Można(...)Duszę wszystko około 15 minut,żeby nadmiar sosu odparował. Nadziewam środki bakłażana farszem i posypuję serem mozzarellą. Wstawiam danie w żaroodpornym naczyniu skropionym oliwą do piekarnika,  na około 40 minut w temp.180 stopni. Danie w sam raz na tę porę roku.... róbcie szybko bo bakłażany są teraz tanie i smaczne ;-) Polecam też CUKINIA FASZEROWANA MIELONYM MIĘSEM

potrawyregionalne
Udka faszerowane zielonymi szparagami 223

użyciem udek to zachęcam do przygotowania duszonych udek w lekko słodkim sosie (są pyszne!) lub faszerowanych pieczarkami . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 kg udek z kurczaka (waga przed wyluzowaniem!) 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 szklanka wody sól, pieprz starty, żółty ser Udka umyć i osuszyć. Naciąć koło kości, delikatnie "zeskrobać" mięso i wyjąć kość oraz wyciąć chrząstki

Ugotować
Kartacze albo cepeliny 234

ciasta ze świeżych i gotowanych ziemniaków, z nadzieniem z mielonego mięsa. Spotkałam kiedyś wersję bezmięsną, z grzybami - takie kartacze również smakują pysznie, ale są też cepeliny z serem lub kiszoną kapustą. W kuchni białoruskiej czasem po wstępnym obgotowaniu cepeliny układano w glinianych naczyniach, polewano kwaśną śmietana i duszono w piecu przez godzinę. Smak takiego dania nie da się opisać! Zima(...)miski, a następnie zlać płyn, zachowując skrobię. Odciśnięte i ugotowane ziemniaki połączyć, dodać skrobię i suchą mąkę ziemniaczaną. Ciasto lekko posolić, wymieszać. Cebulę drobno pokroić, dodać do mięsa, doprawić i wymieszać. Nadzienie podzielić na 10 części. Kawałki ciasta (wielkości gęsiego jajka) rozpłaszczyć na dłoni na grubość ok 1,5cm, wyłożyć nadzienie, dokładnie zlepić i nadać mu podłużny kształt. W dużym

Obiad gotowy
Kalafior duszony w sosie pomidorowym z cynamonem Kounoupidi Kapama 222

kalafiora przyrządzonego na sposób grecki - duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany kalafior jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Ponadto podczas gotowania prawie nie wydziela się specyficzny dla tego warzywa zapach, który niektórym może przeszkadzać. Polecam wypróbować ten przepis, świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i dodatek do mięsa.  Wraz ze mną to greckie danie(...)razie potrzeby podlać niewielką ilością wody. Dodać kalafiora podzielonego na różyczki i przesmażyć go z cebulą. Następnie dodać pomidory, cynamon, sól i pieprz, dokładnie wymieszać, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przez 45-60 minut lub do czasu aż kalafior będzie miękki, pod koniec gotowania odkryć, aby sos nieco odparował i zgęstniał. Odłowić laskę cynamonu i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kotlety schabowe duszone z cebulą 181

Dzisiaj zapraszam na schabowy w trochę innym wydaniu. Kotlety schabowe duszone z cebulą są bardzo aromatycznym daniem. Bez wątpienia jest to danie dla miłośników podsmażanej cebuli. Ja nie umiem się im oprzeć.  Składniki: 1 kg schabu sól pieprz papryka słodka mąka do obtoczenia kotletów 6 średnich cebul ( ja użyłam cebulę białą i czerwoną) olej Wykonanie: Schab kroimy(...)kotleciki i rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety są duże, ja kroję je na pół. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i odkładamy na pół godziny. Po tym czasie kotlety obtaczamy w mące, krótko obsmażamy na niewielkiej ilości oleju i przekładamy do rondelka. Na tłuszcz ze smażenia kotletów wrzucamy cebulę pokrojoną w krążki. Cebulę solimy, pieprzymy, posypujemy słodką papryką i podsmażamy

Smak mojego domu
Grillowany filet z jarmużem 271

tradycyjnym grillu z dymkiem :) ale również sprawdzi się patelnia grillowa. Marynata z dodatkiem papryki wędzonej, która nadaje ciekawy aromat. Można zwiększyć jej ilość, jeśli mięso grillujemy na patelni. Mięso podałam z pomidorowym jarmużem. 2 podwójne filety z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 100g jarmużu 500g pomidorów 500ml buliony drobiowego zalać wszystko sól pieprz czarny świeżo mielony MARYNATA: 4 łyżki(...)pokrojone dodać do jarmużu. Wszystko zalać bulionem i dusić do miękkości. Przyprawić. Plastry piersi z kurczaka grillować z dwóch stron i podać z gorącą jarzynką. Smacznego :) Rada: W okresie zimowym, kiedy pomidory nie są takie smaczne, można użyć pomidorów z puszki. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad Tagged: filet z kurczaka , jarmuż , marynata , pomidory

https:KKuchniaMniam
Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 156

Kuchnia świata :D Już niedługo jedziemy na wakacje... Adana Kebab z kaszą pszenną Pilavlik Bulgur, ... w Polskim wydaniu :D SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej baraniny, ale może być też wieprzowo- wołowe) pół cebuli mały przecier pomidorowy 1 ząbek czosnku,1 papryczka chilli,  przyprawa Cevapcici patyczki do szaszłyków kaszą pszenną Pilavlik Bulgur 1 bakłażan 2 pomidory 1 zielona(...)kilku minutach pomidora. Dusimy do miękkości, dodając sporą ilość wody. Przyprawiamy solą, pieprzem i utartą kolendrą. Dodajemy pół opakowania kaszy, mieszamy.  Kasza nasiąknie wodą. Utrzymać na gazie przez około 15 min, w razie potrzeby podlewać jeszcze wodą. Na sam koniec dodajemy posiekaną mięte,pietruszkę oraz łyżkę masła dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli chodzi o mięso, to robi się

MarciochaKucharzy
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 204

Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną […] Artykuł Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Przepiórki duszone w cydrze gruszkowym, podane z czerwoną quinoą i młodym szpinakiem 181

lodem i jak mnie znacie, to wiecie, że nie było opcji, żebym powstrzymała się przed ich zakupem ;) Zastanawiałam się długo nad sposobem ich przygotowania, nie chciałam zepsuć tak delikatnego mięsa. Zrobiłam przegląd lodówki i znalazłam w niej fantastyczny trzebnicki cydr gruszkowy , jak się później okazało ten duet był strzałem w dziesiątkę. Przepiórki wyszły pyszne, aromatyczne i soczyste. Czerwona komosa ryżowa(...)maśle, a następnie zalewamy cydrem, dodajemy rozmaryn i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut. Jeśli w międzyczasie cydr za bardzo się zredukuje możemy go dolać więcej, lub użyć odrobiny wody. Sos powinien się na tyle zredukować, żeby nie spływał swobodnie z przepiórek tylko lekko je zglazurował.  Gdy mięso jest już miękkie, podajemy je na gorącej komosie

Quinoa Raz!
Pierś z kurczaka w sosie porowo - musztardowym podana z ryżem 227

osolonej wodzie. Pora umyj i pokrój w plasterki, również zieloną część. Dodaj do mięsa i smaż razem przez kilka minut. Do kubka wlej śmietankę i dodaj 2 łyżki musztardy oraz 1/4 kubka wody z gotowanego ryżu. Dokładnie wymieszaj i wlej na patelnie. Wszystkie składniki duś pod przykryciem przez kilka minut. Pod koniec sos dopraw solą oraz pieprzem i wrzuć ugotowany

Fit&Fast Kitchen
Piersi z kurczaka nadziewane szynką serrano i jarmużem 191

pieprz, opcjonalnie świeży tymianek Rozgrzewamy patelnie wraz z oliwą z oliwek. Dorzucamy jarmuż i dusimy kilka minut, aż zmięknie. Zdejmujemy patelnię z palnika. Szynkę serrano tniemy na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, a następnie nacinamy delikatnie wzdłuż tak by powstała kieszonka. Obsypujemy mięso delikatnie solą (szynka jest słona, dlatego nie używamy zbyt dużo tej przyprawy) i świeżo

Kolizje Smaków
Potrawka z fasolki szparagowej 164

patelni do czasu aż przestanie być surowe. Pieczarki kroimy w plastry. Dodajemy do mięsa. Czekamy aż odparują nadmiar wody. Wlewamy bulion. Dodajemy fasolkę szparagową. Potrawkę zabielamy śmietaną. Dodajemy musztardę (ilość musztardy zależy od intensywności smaku jaki chcemy uzyskać). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 5- 10 minut, żeby smaki się przegryzły. Źródło: przepis rodzinny Ilość

Pobite gary Barbary
Penne z drobiowymi klopsikami 129

Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Mięso mielimy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy małe klopsiki, wrzucamy do wrzącego bulionu, gotujemy kilka minut. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością gorącego bulionu, dodajemy do całości, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem przez 5-7 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy

R'n'G Kitchen
Zupa pieczarkowa z mięsem 246

dodaję pół łyżeczki soli i parę ziarenek pieprzu.  Gotuję do miękkości mięsa, później mięso obieram od kości, dzielę na kawałeczki i podaję z zupą. Pieczarki kroję w plasterki i przepłukuję. Cebulę obieram, kroję drobniutko i przesmażam na oleju kokosowym do cebuli dodaję pieczarki i duszę chwilę razem Następnie pieczarki i cebulę przekładam do wywaru, gotuję chwilę. Na koniec zabielam

Takie tam pichcenie
POMIDOROWY GULASZ Z MIĘSEM MIELONYM 168

łyżeczka ostrej papryki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴🍴  Patelnię rozgrzewam. Przekładam mięso. Dodaję drobno posiekany czosnek, oraz przyprawy. Smażę na rumiano co jakiś czas mieszając. Zmniejszam ogień dodaję warzywa mrożone. Mieszam. Dodaję sos pomidorowy. Dodaję jeszcze do smaku sól i pieprz. Mieszam. Duszę aż sos zgęstnieje. Podaję na ciepło z ulubioną kaszą

Gotowanie Patki