mięso duszone - 8529 przepisów (strona:302/569)

Włoskie Pierożki Agnolotti 241

szynka dojrzewającą , suszonymi pomidorami i czosnkiem wyjętym z gotującej się wody z mięsem mielimy na drobno w maszynce. Zmielony farsz dokładnie mieszamy z przyprawami oraz ze szpinakiem.  Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory w puszce i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około

Mania Gotowania
Udka kurczaka zapiekane w szynce parmeńskiej z kurkami 392

Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku szynki parmeńskiej układamy mięso z jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość dusimy około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem

Mango Papaja
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 278

małej ilości tłuszczu (u mnie gęsi), po przyrumienieniu podlewamy czerwonym winem i dusimy do miękkości ( ok.1-2h). Przyprawiamy także czosnkiem mielonym, najlepiej z młynka. Dodaję także pod koniec pieczenia świeży czosnek ok.3-4 ząbki i 1 łyżkę masła. Do gotowego ( miękkiego ) nadzienia dodajemy trochę tłuszczu z pieczenia mięsa ( nadaje mu smak) oraz resztę masła. Nadzienie z indyczki może nie wygląda zbyt apetycznie

Smaczne Zdrowe
Sznycle w panierce kukurydziano-orzechowej 243

Piersi   podzielić na 4 części każdą i   rozklepać tłuczkiem do mięsa . Posolić , popieprzyć.   Panierować w jajku - panierce kukurydziano-orzechowej,  jajku i znów panierce. Na patelni rozgrzać olej z masłem i smażyć sznycle na rumiano. Przełożyć do garnka. Podlać wodą, skropić maggi i dusić kilka minut pod przykryciem. Sznycle podawać z ziemniakami puree i mizerią posypane orzechami

Buniabaje w kuchni
Roladki nadziewane fetą z kuskusem i marchewką 234

delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować w jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić marchewkę , dusić ok 10-15 minut. Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę, jeszcze chwilę trzymać

Monia miesza i gotuje
Strudel Mielony 144

gorący tłuszcz razem z mięsem mielonym. Podsmażyć, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Wbić jajko, dodać bułę tartą i 3 łyżki śmietany. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Marchewki oskrobać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. 20 g masła rozgrzać na patelni, wsypać cukier, lekko zarumienić na karmel, dodać marchewkę i dusić na małym ogniu(...)uważając by go nie rozerwać. 20 g masła roztopić, posmarować nim powierzchnie ciasta. Dookoła zostawić wolny brzeg o szerokości 5 cm. Masę rozłożyć wzdłuż dłuższego boku. Na środku rozprowadzić mięso mielone, rozprowadzić tak by zajmowało ok. 1/3 powierzchni ciasta. Po jednej stronie rozprowadzić marchewkę, a po drugiej szpinak. Ciasto zwinąć ściśle w rulon, pomagając sobie papierem do pieczenia. Końce ciasta

Kubki smaku
Wegetariańska lasagne z młodą cukinią 177

Głównym składnikiem lasagne są płaty makaronu przekładane sosem i zazwyczaj mięsem. U mnie dziś wegetariańska wersja tej popularnej potrawy. Wyszła równie pyszna! Składniki: 1 opakowanie makaronu lasagne 1 młoda cukinia 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku(...)łyżki oliwy Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Włożyć do garnka z oliwą i dusić prze z 15 minut. Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze przez 5 minut, po czym wymieszać z połową startego sera. Jogurt wymieszać z ziołami i odstawić. W między czasie naczynie do zapiekania posmarować sosem jogurtowym

Tradycyjna Kuchnia
Lasagne bolognese krok po kroku 341

mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)się zredukuje i zgęstnieje. Pod koniec duszenia dorzucić pokrojone drobno oliwki i keczup. Doprawić sosem sojowymi, sosem worhestershire, pieprzem, solą, cukrem i ziołami. Z solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki

Mania Gotowania
Wegański lunch box 185

Dziś proponuję zdrowy lunch box do pracy: duszoną cieciorkę z rukolą, marchewkę i groszek z koperkiem oraz kiełbaski seitanowe - możesz zastąpić sojowymi.  Tego rodzaju kiełbaski znajdziemy w prawie każdym większym supermarkecie lub w sklepach internetowych. Uważam, że ich walory smakowe są coraz lepsze i naprawdę z powodzeniem mogą zastąpić mięso. Należy jednak pamiętać, że choć(...)rukola zmięknie, co powinno zająć ok. 1 min.  W rondlu ponownie rozgrzej pozostałą część bulionu lub oliwy, wrzuć marchew i groszek, wciśnij sok z cytryny, przykryj i duś ok. 7 min, aż warzywa będą miękkie, na koniec dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec rozgrzej patelnię grillową i smaż kiełbaski z każdej strony, aby ładnie

Roślinna - blog wegański
Soczysta polędwiczka wieprzowa w śliwkowym sosie 212

polędwiczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na blaszce i dusić 20 min. (ja niestety swojej nie pilnowałam, bo 'siedziała' w piekarniku ponad 30 min., dlatego nie wyszła soczysta- co widać na zdjęciu, ale też nie sucha więc tragedii nie było;)). Sos śliwkowy: Na patelnię, na której smażyło się mięso, wrzucić poszatkowaną cebulę, zeszklić. Kiedy cebula będzie gotowa, dodać pokrojone

Kraina Miodem Płynąca
Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami 700

smaku 300 g sera tarkowanego gouda (jak ktoś lubi)  sos beszamelowy: 500 ml mleka 100 g masła 1/3 szklanki mąki pszennej sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso i smażymy, dodajemy pomidory, bazylię, oregano, pokrojone w kosteczkę chili, słodką paprykę i dwa przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko zasmażamy do konsystencji sosu i doprawiamy solą i pieprzem. Sos możemy przelać(...)przeprasowane ząbki czosnku. Wszystko smażymy na małym ogniu i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie n patelni rozpuszczamy jedna łyżkę masła, wrzucamy pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę cebule. Wszystko dusimy i doprawiamy sola i pieprzem. Sos beszamelowy przygotowanie : Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę energicznie mieszając (ja używam blendera wtedy mam pewność, że nie pojawią się żadne grudki) następnie

Niezły Młynek
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 219

sól i pieprz. Mięso delikatnie rozbijamy tłuczkiem, z obydwu stron przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni roztapiamy smalec, wrzucamy kilka ząbków czosnku i po minucie na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnię polewamy wodą, a pozostały na niej smak zeskrobujemy i również dodajemy do schabu. Schab pieczemy(...)przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu.  Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.  Po 5 minutach dolewamy piwo, dodajemy tymianek (świeży lub suszony) i dalej gotujemy do zredukowania płynu o połowę. W następnym kroku dodajemy bulion (może

Taste Of My Day
Domowy bigos 211

oleju. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażmy. Dodajemy do mięsa 250 ml wody, doprawiamy solą, pieprzem i po zagotowaniu dodajemy podzielone na mniejsze kawałki grzyby. Gotujemy całość przez ok. 50 minut. Następnie dodajemy powidła, kminek, majeranek, pokrojone w drobną kostkę jabłko i całość dusimy przez ok. 15 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy przez ok. 25 minut. Kiełbasę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ala' Langosz z gulaszem 200

Smażymy na głębokim oleju . Może to być garnek lub duża patelnia :) Gulasz :. Mięso gulaszowe kroimy na średnie kawałki , doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na patelni.  Dodajemy cebulę pokrojoną w krążki. Gdy nam się przesmaży, przekładamy do garnka, zalewamy bulionem , dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i dusimy ok 40min. Próbujemy i doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.  Zagęszczamy 200ml

Domowa Kuchnia u Mamy
Golonki duszone w kapuście. 167

dodajemy kapustę przyprawy dokładnie mieszamy. Każą golonkę wciskamy w kapustę, przykrywamy i dusimy do miękkości, bez obracania. Jeśli zajdzie potrzeba, podlewamy wodą, aby się nie przypaliło. Nasza cudowna zgnilizna ( kiszona kapusta) jest niedoceniana, a nie dość, że jest kopalnią wszelkiego dobra, to także jest skarbnicą smaku. Mięsa nie trzeba marynować, robić skomplikowanych zabiegów, dodawać wymyślnych przypraw, a dzięki niej smakują

Dieta moja pasja