Pulpety w sosie szpinakowo-śmietanowym. 256przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą z mleka bułkę tartą, żółtko, przyprawę do mięsa mielonego, tymianek, majeranek, pieprz czosnkowy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy pulpeciki o średnicy około 3 cm, obtaczamy w mące i smażymy z dwóch stron na złoto, następnie dolewamy 1/3 szklanki wody i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, żeby
Rozpustne gotowanie
Grillowany filet z indyka, a do tego sos bananowy 175smażymy na maśle, aż się zrumieni. Dodajemy banany, zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu, dodajemy przyprawy, gotujemy do momentu, aż uzyskamy gęstą jednolitą konsystencję. Sos miksujemy blenderem. Przelewamy do sosjerki. Filety posypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej do momentu, aż mięso będzie zrumienione i soczyste. Po upieczeniu owijamy w folię aluminiową
noteskulinarnyfiga
Sos z papryki i puszki pomidorów 189dusić około 15-20 minut. Dodać pomidory ,doprawić cukrem i solą Wymieszać.Dusić jeszcze ok. 20 minut, by papryka lekko zmiekkła,a wszystkie smaki połączyły się w jedna calość...Sos jest dobry do kanapek ,choć moja córka je go z miski łyżkami...Smacznego;) ps.można dodac kawalki mięsa ,kukurydze do bazy sosu,i zawsze ,będzie coś nowego
w mojej kuchni
Gołąbki z kapusty włoskiej, z mięsem indyczym i ryżem 297dobre, ale co komu smakuje :) Ja gołąbków nie obsmażam i nie duszę, tylko zalewam wrzątkiem i gotuję, bo tak mi po prostu smakują. Ale nie zapieram się, że nigdy nie będę przygotowywać ich w inny sposób. Użyta przeze mnie kapusta włoska jest delikatniejsza od białej, zaś mięso indycze zdrowsze i zawiera mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zazwyczaj na bazie wywaru przygotowuję
Kuchenne zapiski Edyty
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 201łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki
Marder&Marder Manufacture
Karkówka w sosie cebulowym 204środku będzie dopieczona a cebula stanie się miękka. Wówczas wyjmujemy mięso a na patelnię wlewamy szklankę wody. Chwilkę gotujemy po czym dodajemy łyżeczkę mąki i zaklepujemy sos. Przyprawiamy go solą, pieprzem oraz przyprawą typu vegeta. Ponownie wkładamy karkówkę do sosu i jeszcze przez 5 minut dusimy ją w sosie na małym ogniu
My simple kitchen
Paella kalafiorowa z indykiem 245patelni rozgrzewamy olej z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszoną bazylią, podsmażamy mięso indyka na rumiano, dodajemy kiełbasę chorizo pokrojona w cienkie plastry oraz paprykę pokrojona w kostkę, mieszamy i chwile razem smażymy. Następnie podlewamy wszystko bulionem i koncentratem pomidorowym, dodajemy pokrojony kalafior. Łączymy z przyprawami i dusimy wszystko razem przez ok. 15-20 minut. 3. Pod koniec duszenia
Apetyczna babeczka
Bigos staropolski 241żeberek będzie można łatwo oddzielić kości. Wyjmujemy mięso, kroimy w dość dużą kostkę i ponownie przekładamy do garnka. Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku, podgrzybki, śliwki, morele, podsmażoną na smalcu, pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zszatkowaną kapustę słodką. Mieszamy, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Gosia gotuje
Bolognese wegetariańskie z pulpetami serowo-jaglanymi / Vegetarian Bolognese with cheese - millet's balls 288zmielonych 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej bazylii 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE W głębokiej patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Następnie dodaję pomidory razem z sokiem i koncentrat pomidorowy, mieszam do połączenia składników. Duszę pod przykryciem na małym ogniu aż pomidory będą się rozpadać, jeżeli
Magiczna kuchnia Darii
Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym 942każdej strony). Kotlety mielone smażymy na niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. Sos Pieczarkowy: Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na zeszkloną cebulę. Dusimy do zmięknięcia grzybów. Następnie wlewamy gorący bulion i chwilkę wszystko gotujemy (jeżeli używamy
Słodka Strona
Gołąbki bez zawijania 422kapustę, cebulę oraz resztę składników - dokładnie wyrabiamy, mieszamy całość - z gotowego mięsa robimy spore klopsy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z obu stron - podsmażone klopsy układamy w osobnym garnku (najlepiej z grubym dnem ) - zalewamy sosem (mieszamy ze sobą wszystkie składniki z sosu ) - tak przygotowane gołąbki dusimy ok 1,5 godziny, aby warzywa w środku zmiękły a ryż
Basia w kuchni
GULASZ WIEPRZOWY Z ZIEMNIAKAMI 216pieprz mielony Kamis ognista mieszanka przypraw Kamis olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy, podsmażamy. Dodajemy pokrojone w piórka cebule. Podsmażamy. Dodajemy bulion. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy sol, pieprzem papryką. Po ok 15 minutach dodajemy pomidory paprykę pokrojoną w kostkę i tak samo pokrojoną cukinię. Dusimy pod przykryciem ok 30 minut. Doprawiamy do smaku ognistą mieszanka przypraw Kamis
Z Majeczką w kuchni
mielone z czubricą na kapuście młodej... 298wodzie i odciśniętą z niej bułką, tartą bułka, pieprzem z tej ilości mięsa uformować 3 duże owalne kotlety i na gorącym oleju smażyć na rumiano z każdej strony i przełożyć na talerz do garnka po mielonych włożyć pokrojoną młodą kapustę, zamieszać i włożyć mielone kotlety pod przykryciem dusić z 20 minut, mielone wyjąć na talerz, dodać koperek, maggi do smaku
W Mojej Kuchni Lubię
Zrazy wołowe 244pieprzem. Każdy plaster wołowiny posmarować cienko musztardą, położyć na każdy plaster mięsa, kawałek ogórka, plaster boczku, pasek papryki czerwonej i krążki cebuli, zwinąć ciasno w roladkę, spiąć wykałaczką. Zrazy obtoczyć w mące, smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć zrazy do rondla, podlać bulionem warzywnym, dodać przyprawy, dusić do miękkości zrazów. Gdy zrazy są miękkie oprószyć sos mąką, doprawić
Kuchnia Danusi
Klopsiki z warzywami w sosie pomidorowym 311marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Do poszatkowanych warzyw dodajemy mięso mielone wszystko dokładnie dodajemy, przyprawiamy startym czosnkiem i posiekana papryczką chilli. Formujemy niewielkie kulki. Następnie obtaczamy klopsy w słoneczniku Na patelni z grubym dnem przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami układamy klopsy i pod przykryciem dusimy około 20 min na średnim ogniu
NaKońcuJęzyka